Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
BDSZ
Európai Néppárt
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
MTI

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Az gyõz, aki nem kapja félre a kormányt Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2007. May 3.

Az gyõz, aki nem kapja félre a kormányt

Sem a kormánynak, sem a biztosítónak nincs joga olyan mélyrehatóan beleszólni az önkormányzati tulajdonú kórházak életébe, ahogy ez most történt. Tudatosan megszegték a törvényt, arra számítva, hogy a retorzió csak soká következhet. S addig - kész helyzetet teremtenek. Ki kell mondani: nincs kész helyzet. Egy polgári kormányzás érvényesíteni fogja az önkormányzati jogokat, és egyértelmû társadalombiztosítási rendszert valósít meg” – vallja Surján László. Ez világos jövõkép – de vajon ugyanilyen egyértelmûen látjuk-e a kialakult helyzet eredõjét…?

- Már a 2006. évi választások során hallani lehetett, hogy csak a szabaddemokratáknak van egészségügyi programjuk. A furcsa az volt, hogy ezt csak õk mondták. A többi párt viszont hallgatott.

- Nem hiszem, hogy erre a helyzetre illene a „hallgatás beleegyezésnek számít” kijelentés. A KDNP például több sajtótájékoztatón, és szakmai konferencián ismertette saját programját. A program egyik kiemelt, szinte önálló eleme, a kistérségi egészségpolitika. Hogy miért nem cáfolták az SZDSZ-t a többiek, illetve mi magunk sem? Kampány volt. A cáfolat azt is jelenti, hogy odafigyelünk valakire, hogy számít, amit mond. Ezt a segítséget senki nem akarta megadni nekik.

- Miért tartja az SZDSZ kulcskérdésnek a több biztosítós egészségfinanszírozást?

- Ezt inkább tõlük kellene megkérdezni. Annyit azért mondhatok, hogy a már-már elérhetetlen öt százalék iránti vágyról van szó. Évek óta semmi olyannal nem álltak elõ, amire az emberek azt mondhatnák, hogy örülnek neki, és a szabaddemokratáknak köszönhetik. Az utolsó talán az egyesületek, illetve egyházak támogatási lehetõsége volt (az szja egy-egy százalékának odairányításával). Ám ezt sem veszik igénybe tömegek. Most a versengõ biztosítás bevezetéséhez kötötték magukat hozzá. Valószínûleg ebben látják a parlamentben maradás lehetõségét.

- Nem fognak mindig bejutni? Ha kevéske is a saját erõ, a nagy testvér átszavazhat.

- Igen, erre sok jel utal, és a szocialisták több helyi aktivistája elmondta, hogy volt ilyen átszavazás is. Persze, ezek jogi értelemben pletykák, amiket egy adott környezetben el lehet hinni, de biztosan azért soha nem lehet tudni. Nem törvénytelen eszköz, más országokban is alkalmazzák, ahol van egy bejutási küszöb körüli szövetséges, és adott egy erõsebb párt. Persze, egy ilyen bejutás után nem sok ereje marad a kis pártnak, hogy keménykedjen a koalíciós partnerrel szemben.

- Már pedig az SZDSZ most épp ezt teszi. Vajon meddig mehet el az MSZP-vel való vitában?

- Sokáig úgy nézett ki, hogy lenyelik az MSZP-t, szõröstül, bõröstül. Volt olyan nyilatkozatuk is, amelyben kifejtették: nem az MSZP-vel, hanem Gyurcsánnyal kell megegyezni. Ám Gyurcsány rendre kétértelmûen nyilatkozott az ügyben, s most mintha nem akarna személyesen állást foglalni. Közben az ellenzék is mondja a maga kifogásait, s ezek egybecsengenek az MSZP szakértõinek érveivel. Mára sikerült világossá tenni: az egészségbiztosításnak az állampolgárok közötti szolidaritást meg kell õriznie, és a rendszerbõl senkit nem lehet kihagyni. Ha ez az elv nem érvényesül, az MSZP veszíti el az arcát. Ám, ha érvényesül: az SZDSZ. Kókáék egyet visszaléptek, és azt mondták, nem az amerikai példát akarják követni. Ez persze hazugság volt: eredeti terveik egyértelmûen egymással versengõ magánbiztosítókról szóltak. Ez a visszalépés felerõsítette a szocialistáknak a társadalombiztosítás iránt elkötelezett tagjait, s már nemcsak a szakértõik, hanem a képviselõk is eléggé megmerevedtek. A háttérben valószínûleg a reklámszakemberek dolgoznak: hogy találjanak egy olyan formulát, amelyben a kecske is jóllakik, s a káposzta is megmarad.

- Közben népszavazás gondolata is felmerült. Miért lenne baj, ha a biztosítók jobbnál jobb ajánlatokkal bombáznának, s közben jól megfizetett orvosokkal gyógyíttatnának engem, a mainál sokkal kellemesebb körülmények között?

- Van gépkocsija?

- Hogy jön ez ide? Van.

- Mi elõnye lett annak, hogy a gépjármû biztosítási piacon szabad a verseny? Olcsóbbak lettek a díjtételek?

- No, de a beteg nem gépkocsi!

- Épp ez az. Akkor ne is húzzunk rá egy olyan rendszert, mint az autókra. Aki azt állítja, hogy a magánbiztosítók versenye olcsóbbá teszi a gyógyítás költségeit, az vagy téved, vagy téveszt. Két tényezõje is lesz a költségek emelkedésének - akkor is, ha az ellátásra nem költenek többet, mint eddig. A biztosító hasznot akar. Igénye nem tisztességtelen, a haszon mértékét már jobban lehet vitatni. Nemzetközi tapasztalatok alapján maga a mûködés is drágább lesz, mint a mai 3 százalék, s ezen kívül elõ kell teremteni az elvárt hasznot. Mivel az elképzelés több biztosítóról szól, a mûködési kiadások megtöbbszörözõdését aligha lehet hatékonyság javulással ellensúlyozni. A biztosítók alkalmazottai sem elégszenek meg annyi fizetéssel, mint amennyit az OEP hivatalnokai kapnak. Honnan lesz minderre pénz? Vagy tovább kurtítják a gyógyításra fordított összegeket, vagy emelik a biztosítási díjat. Egyik sem elfogadható. Ezért a kérdést régen le kellett volna venni a napirendrõl. Az SZDSZ és az MSZP vitájából jól nem lehet kikerülni. Az ellenzéknek persze nagyon résen kell lennie. Ha az MSZP gyõz az SZDSZ felett, magát ismét közelíteni fogja az úgynevezett baloldalhoz, s ekként kiábrándult szavazóinak egy része talán visszamegy hozzá. Számukra alighanem ez a leglényegesebb: nincs módjuk engedni. Ma a választópolgároknak mindössze 16 százaléka támogatná õket.

- Gyurcsány nem látta elõre, hogy zsákutcába menetelnek?

- Tessék elõvenni az elhíresült õszödi beszédet. Abban bevallotta, hogy a harmadik lépést sem látja biztosan. ("Hogy egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik, nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom.")

- Az elsõ meg a második lépés a kórházi ágyak leépítése, s egy sereg - a költségvetési hiány leszorítását célzó - döntés lehetett. Hogyan kapcsolódnak ezek a versengõ magánbiztosítás elõkészítéséhez?

- Sehogy.

- Akkor hogyan került terítékre a kérdés, ilyen gyorsan?

- Két felvetéssel találkoztam. Egyik rosszabb, mint a másik. Az elsõ szerint egy alkalmatlan miniszterelnököt jégre vitt egy alkalmatlan miniszter, aki miután szelet vetett, gyorsan elmenekült a közelgõ vihar elõl. A másikat is megfogalmazták már: tudatosan olyan helyzetet hoztak létre, hogy a kórházak finanszírozhatatlanok legyenek, s ekként rákényszerítsék az önkormányzatokat, hogy azokat mélyen ár alatt adják át a biztosítóknak. Butaság vagy gazemberség - ekként hangzik a két közszájon forgó magyarázat.

- Tudna választani, melyik lehet az igaz?

- Nem vállalkozom erre, s azzal sem foglalkozom, hogy a kettõ esetleg egyidejûleg is hathatott.

- Ön szerint nincs helye a versenynek az egészségügyben?

- Dehogy nincs. Csak nem a finanszírozónak kell versenyeznie, hanem az ellátást nyújtónak. A dolog lényege a szabad orvosválasztás. Ez elvben liberális gondolat, igen furcsa, hogy az elsõ liberális szakminiszternek sikerült felszámolnia. Nyíltan ugyan nem merte, de a valóságban ellehetetlenült a dolog: legyen valaki bármely híres specialistája egy betegségnek, nem fogadhat területen kívüli beteget, ha van az ellátási területére szóló várólistán valaki. Márpedig a teljesen alkotmányellenes (un. Volumenkorlát) miatti várólisták okvetlenül kialakulnak. Visszatérve a versenyre, az ellátást nyújtó egészségügyi intézménynek kellene versenyeznie a beteg kegyeiért, azért hogy szabadon, adott esetben háziorvosának tanácsait követve hozzájuk forduljon. A finanszírozó meg állja a számlát, ahogy ezt teszi, amikor a karambolos kocsimat megjavította az általam kiválasztott szerelõ. Versenghetne tulajdonképp a biztosító is, de ha ettõl minden drágább lesz, akkor nem kérek belõle. Már pedig az elõbbiek szerint itt biztosan ez a helyzet.

- Semmi elõnye nincs tehát a biztosítók versenyének? Hiszen ezek tõkét visznek be a rendszerbe, és megszûnik a hálapénz is…

- Látott már valaki olyan eredmény-érdekelt céget, amelyik tõkét vitt be valahová, és nem tartott igényt az annak megfelelõ haszonra? Ha lenne is ilyen tõkejutatás, az csak ideiglenesen javítaná a helyzetet. Egyesek szerint erre is spekulálnak a kormányoldalon: a tõkebevitel jó hatásai a választások idején már hatnak, a visszafizetés kára meg még nem lesz érezhetõ 2010-ben. Hálapénz? Ha a kórház ellátáshoz nehezül a hozzáférés, nem épp a hálapénz növekedése várható?

- A kormánypártok azonban elszántak, és állandóan a megegyezésrõl beszélnek, biztosra véve, hogy összehozzák. Mi sülhet ebbõl ki?

- Most az a játék folyik, hogy megy a két autó a másikkal szemben, s az gyõz, aki nem kapja el a kormányt. És kezdünk mindannyian erre az életveszélyes játékra figyelni, miközben sok nagy baj is történt már, amit el kell hárítani. Az önkormányzati törvény szerint az egészségügyi ellátás a települési önkormányzatok feladata, s övék az ehhez kapcsolódó vagyon tulajdonjoga. A feladatot több formában elláthatják, ide tartozik a társadalombiztosítás is, de sem a kormánynak, sem a biztosítónak nincs joga olyan mélyrehatóan beleszólni az önkormányzati tulajdonú kórházak életébe, ahogy ez most történt. Tudatosan megszegték a törvényt, arra számítva, hogy a retorzió csak soká következhet, s addig kész helyzetet teremtenek. Ki kell mondani: nincs kész helyzet. Egy polgári kormányzás érvényesíteni fogja az önkormányzati jogokat, és egyértelmû társadalombiztosítási rendszert valósít meg. A kiegészítõ biztosítás ma is létezik, elsõsorban az egészségpénztárak formájában. Mûködésüknek nincs jogi akadálya, mégsem terjedtek el túlságosan. Vajon miért nem? Ezen elsõsorban a biztosítóknak kell elgondolkodniuk, ha ezen a területen meg akarnak jelenni.

- Mi lehet ennek a gondolkodásnak a vége?

- A mai feltételek között a saját hasznát gyarapítani akaró biztosító csak akkor érdeklõdik az ágazat iránt, ha mûködésének feltételeit politikai egyetértéssel határozzák meg. Ma ez még a kormánypártok között sincs meg, ezért felelõs szakember csak azt a következtetést vonhatja le, hogy cégének ebben az "üzletben" nem szabad részt vennie.

- Ezzel akkor el is „temethetjük” a szabaddemokratákat…?

- A temetés szót hagyjuk, de a zászló nem nekik áll. Ma tehát nem annyira a biztosítókkal kellene az ellenzéknek törõdnie, hanem azzal a káosszal, amit Molnár Lajos ámokfutása örökül hagyott. Ha a kormányzati hatalom nincs is a kezünkben, az önkormányzatok jogait meg kell védenünk. Talán az Alkotmánybíróság felismeri, hogy az ide vonatkozó döntések - sürgetõek.

Tamási Orosz János

 


 
instagram takipçi instagram takipçi free followers for instagram instagram takipçi satın al instagram free followers free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi cheat follower for instagram instagram giriş instagram free follower twitter begeni twitter takipci smm panel sosyal medya paneli instagram takipçi hilesi Bahçeşehir Escort Ankara Escort Keciören Escort Ankara escort istanbul Escort Beylikdüzü Escort izmir escort Eryaman Escort izmir Escort Ankara Escort ANKARA ESCORT istanbul escort ankara escort Bahçeşehir Escort ankara escort Beylikdüzü Escort Ankara Escort Kadıköy Escort izmir escort sex izle beylikdüzü escort İstanbul Escort Ataşehir Escort Sincan Escort Çankaya escort Kartal Escort Ankara Escort Antalya escort ankara escort Maltepe Escort Altyazılı Porno sarışın porno Pendik Escort Eros Porno HD Mobil Seks Altyazılı Porno izmit escort Pendik escort escort ankara bayan Ataşehir Escort Escort izmir movies Escort Agency London Movie istanbul escort İstanbul escort escort bayan Esenyurt escort bayan Mersin Escort Ankara Eskort Kızlar ankara escort Escort ümraniye Escort kartal Escort kartal Ankara escort bayan izmir escort Watch porn videos escort mersin Avcılar escort Escort maltepe Escort maltepe Escort pendik Escort bostancı Escort bostancı Escort kadıköy Escort ataşehir ankara escort izmir escort Yabancı Dizi izle Silivri escort bayan F movies Mersin escort Antalya escort izmit escort casino siteleri 123movies PORNO Eskişehir Escort Escort Pendik Bayan Escort Tuzla Kartal Otele Gelen Escort Kurtköy Otele Gelen Escort Ankara rus escort Kartal Escort Bostancı escort Kadıköy escort Kadıköy Escort Tuzla Escort Ataşehir escort Bostancı Escort Ataşehir Escort Anadolu Yakası Escort Bostancı Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Umraniye escort Ataşehir Escort Şerifali Escort Pendik Escort Escort Bayan Kartal Escort Pendik Escort Kadıköy escort Pendik Escort Kartal Escort Kartal Escort Kurtköy Escort Pendik Escort Ataşehir Escort Nişantaşı Escort Kartal Escort Kocaeli Escort Şirinevler Escort Başakşehir Escort Görükle Escort Bodrum Escort Manisa Escort Bodrum Escort Kuşadası Escort Bakirkoy escort sex hattı mersin escort bahis siteleri bedava bonus bedava bonus veren bahis siteleri Çanakkale Escort Bayan Gaziantep Escort Bolu Escort Bayan kıbrıs escort bayan ısparta escort bayan Gümüşhane escort bayan Burdur Escort Bayan Adana Escort CasinoMaxi yeni giriş adresi Cepbahis yeni giriş adresi samsun escort nevşehir escort rize escort zonguldak escort yozgat escort yalova escort marmaris escort mardin escort manisa escort malatya escort kıbrıs escort van escort urfa escort uşak escort kütahya escort trabzon escort tokat escort sinop escort tekirdağ escort sivas escort escort hatay bayan escort erzincan bayan escort edirne bayan escort düzce bayan escort ağrı bayan escort diyarbakır bayan escort aydin bayan escort didim bayan escort artvin bayan escort denizli bayan escort gümüşhane bayan escort burdur bayan escort giresun bayan escort antep bayan escort antalya bayan escort bolu bayan escort alanya bayan escort afyon bayan escort adana bayan escort eskişehir bayan escort bodrum bayan escort beylikdüzü bayan escort erzurum bayan maraş escort mersin escort niğde escort sakarya escort muğla escort ısparta escort çorum escort çeşme escort çanakkale escort elazığ escort erzincan escort zonguldak escort erzincan escort Escort Bursa Bursa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Niğde Escort Bayan Didim Escort Kütahya Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Afyon Escort Bayan Giresun Escort Bayan Yozgat Escort Bayan Artvin Escort Bayan Kastamonu Escort Bayan Ordu Escort Bayan Çeşme Escort Bayan Escort Erzurum Bolu Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Rize Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Edirne Escort Bayan Kütahya Escort Bayan Sinop Escort Bayan Hatay escort Afyon Escort Bayan Sivas Escort Bayan Yalova Escort Bayan Hatay Escort Bayan Marmaris Escort Bayan Yozgat Escort Bayan kıbrıs escort bayan Artvin Escort Bayan Çanakkale Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Edirne Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Erzurum Escort Bayan Giresun Escort Bayan ısparta escort bayan Kastamonu Escort Bayan Kuşadası Escort Bayan Manisa Escort Bayan Manisa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Niğde Escort Bayan Ordu Escort Bayan Rize Escort Bayan Sakarya Escort Sakarya Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Sinop Escort Bayan Sivas Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Uşak Escort Bayan Van Escort Bayan Van Escort Bayan Yalova Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Bodrum Escort Bayan Konya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Malatya escort bayan Adana Escort Bayan Alanya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Eskisehir Escort Bayan Escort Eskişehir Gaziantep Escort Bayan Antep Escort Bayan Gaziantep Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Mersin Escort Bayan Samsun Escort Bayan Samsun Escort Bayan Escort Bursa Malatya escort kuşadası escort konya escort kocaeli escort kayseri escort kastamonu escort kars escort adana escort afyon escort bodrum escort bayan bodrum escort uşak escort bayan tokat escort bayan tokat escort bayan muğla escort bayan muğla escort bayan marmaris escort bayan maraş escort bayan konya escort bayan kocaeli escort bayan kocaeli escort bayan kıbrıs escort bayan kıbrıs escort bayan kars escort bayan gümüşhane escort bayan mersin escort bayan maraş escort bayan kuşadası escort bayan konya escort bayan kayseri escort bayan hatay escort bayan eskişehir escort diyarbakır escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan burdur escort bayan bolu escort denizli escort bayan escort bodrum balıkesir escort bayan balıkesir escort aydin escort artvin escort agri escort edirne escort bayan düzce escort bayan düzce escort bayan didim escort bayan didim escort bayan denizli escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan çanakkale escort bayan burdur escort bayan bolu escort bayan mersin escort bayan konya escort bayan antalya escort bayan aydin escort bayan artvin escort bayan agri escort bayan escort afyon adana escort bayan gaziantep escort samsun escort bayan Antalya escort alanya escort bayan ordu escort Sex Hikaye Pashabahis yeni giriş adresi Dinamobet yeni giriş adresi Celtabet yeni giriş adresi Savoybetting yeni giriş adresi Privebet yeni giriş adresi Neyine yeni giriş adresi Bahsegel yeni giriş adresi Makrobet yeni giriş adresi Megabahis yeni giriş adresi Goldenbahis yeni giriş adresi ensobet yeni giriş adresi Liderbahis yeni giriş adresi Kolaybet yeni giriş adresi Venusbet yeni giriş adresi Betpark yeni giriş adresi Gobahis yeni giriş adresi Dumanbet yeni giriş adresi Betlike yeni giriş adresi Arzbet yeni giriş adresi Betmatik yeni giriş adresi Mobilbahis yeni giriş adresi Bets10 yeni giriş adresi Pinbahis yeni giriş adresi Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye zonguldak escort yozgat escort yozgat escort yalova escort yalova escort van escort van escort trabzon escort trabzon escort tekirdağ escort tekirdağ escort sivas escort sivas escort urfa escort urfa escort sakarya escort sakarya escort rize escort rize escort ordu escort ordu escort niğde escort niğde escort mardin escort mardin escort manisa escort manisa escort malatya escort malatya escort kütahya escort kütahya escort kastamonu escort kastamonu escort ısparta escort ısparta escort giresun escort giresun escort erzurum escort erzurum escort erzincan escort erzincan escort bursa escort bursa escort bursa escort jestbet yeni giriş adresi jojobet yeni giriş adresi holiganbet yeni giriş adresi imajbet yeni giriş adresi jestbahis yeni giriş adresi kingbetting yeni giriş adresi interbahis yeni giriş adresi lidyabet yeni giriş adresi princessbet yeni giriş adresi matrixbet yeni giriş adresi polobet yeni giriş adresi truvabet yeni giriş adresi modabet yeni giriş adresi pulibet yeni giriş adresi tulipbet yeni giriş adresi wsbets yeni giriş adresi Jasminbet yeni giriş adresi Limanbet yeni giriş adresi ngsbahis yeni giriş adresi pashagaming yeni giriş adresi youwin yeni giriş adresi vevobahis yeni giriş adresi Akcebet yeni giriş adresi Betbaba yeni giriş adresi superbahis yeni giriş adresi Betonbet yeni giriş adresi superbetin yeni giriş adresi yorkbet yeni giriş adresi tempobet yeni giriş adresi wonodds yeni giriş adresi Adiosbet yeni giriş adresi Bahsine yeni giriş adresi Betmoon yeni giriş adresi Betsidney yeni giriş adresi Efsanebahis yeni giriş adresi Gencobahis yeni giriş adresi Hermesbet yeni giriş adresi Egobet yeni giriş adresi Grbets yeni giriş adresi Mavibet yeni giriş adresi Lunabit yeni giriş adresi Jokerbet yeni giriş adresi Seabahis yeni giriş adresi Nakitbahis yeni giriş adresi Queenbet yeni giriş adresi Vegabet yeni giriş adresi Mottobet yeni giriş adresi Romabet yeni giriş adresi Onbahis yeni giriş adresi Showbahis yeni giriş adresi Winxbet yeni giriş adresi hilbet yeni giriş adresi forvetbet yeni giriş adresi bahisarena yeni giriş adresi betper yeni giriş adresi baymavi yeni giriş adresi belugabahis yeni giriş adresi casinometropol yeni giriş adresi gorabet yeni giriş adresi elexbet yeni giriş adresi betboo yeni giriş adresi betcup yeni giriş adresi grandbetting yeni giriş adresi fenomenbet yeni giriş adresi betexper yeni giriş adresi betnano yeni giriş adresi betpapel yeni giriş adresi 1xbet yeni giriş adresi 1xbit yeni giriş adresi anadolucasino yeni giriş adresi artemisbet yeni giriş adresi Sekabet yeni giriş adresi Tipobet yeni giriş adresi Betgram yeni giriş adresi Vdcasino yeni giriş adresi Milanobet yeni giriş adresi Supertotobet yeni giriş adresi Piabet yeni giriş adresi ilbet yeni giriş adresi Betpas yeni giriş adresi Perabet yeni giriş adresi Restbet yeni giriş adresi Betebet yeni giriş adresi Mariobet yeni giriş adresi Asyabahis yeni giriş adresi Betvole yeni giriş adresi Trbet yeni giriş adresi Betticket yeni giriş adresi Betist yeni giriş adresi escort balıkesir favorisen giriş onwin giriş altincasino giriş casinokral giriş casino360 giriş aresbet giriş betmarino giriş betflix giriş limakbahis giriş jetbahis giriş akbet giriş milosbet giriş kareasbet giriş mrcasino giriş casinoslot giriş betkanyon giriş betorder giriş wolbet giriş bahisnow giriş bets4you giriş discountcasino giriş hemenbahis giriş noxwin giriş sinyorbet giriş hiperbet giriş betwego giriş bahistir giriş megapari giriş melbet giriş erzurum escort balıkesir escort kadıköy escort samsun escort diyarbakır escort yalova escort muğla escort hatay escort konya escort kıbrıs escort aydın escort nevşehir escort malatya escort burdur escort uşak escort mersin escort eskişehir escort çanakkale escort maraş escort tekirdağ escort ordu escort trabzon escort mardin escort kütahya escort tokat escort zonguldak escort çorum escort adana escort beylikdüzü escort rize escort esenyurt escort bakırköy escort giresun escort yozgat escort niğde escort bolu escort elazığ escort sivas escort düzce escort şişli escort mecidiyeköy escort pendik escort buca escort başakşehir escort avcılar escort afyon escort ısparta escort konak escort kıbrıs escort gümüşhane escort gaziemir escort alanya escort karşıyaka escort halkalı escort kayseri escort kastamonu escort sakarya escort ağrı escort urfa escort van escort kıbrıs escort kocaeli escort denizli escort antep escort manisa escort edirne escort manisa escort kırşehir escort antalya escort artvin escort bilecik escort bursa escort karaman escort karabük escort tekirdağ escort izmit escort sinop escort kırıkkale escort kırklareli escort çankırı escort kuşadası escort sohbet sohbet bodrum escort zonguldak escort kurtkoy escort eskort sultanbeyli pendik escort tuzla escort short haircuts for women kurtköy escort üsküdar escort çekmeköy escort kibris escort bodrum escort alanya escort mugla escort kastamonu escort kars escort karaman escort karabuk escort bingol escort bilecik escort bayburt escort batman escort bartin escort balikesir escort aydin escort artvin escort ardahan escort amasya escort adiyaman escort agri escort afyon escort adiyaman escort adana escort zonguldak escort yozgat escort yalova escort van escort usak escort tunceli escort trabzon escort tokat escort tekirdag escort urfa escort sanliurfa escort sivas escort sinop escort siirt escort sakarya escort rize escort osmaniye escort ordu escort nigde escort nevsehir escort mus escort mersin escort mardin escort manisa escort malatya escort kutahya escort konya escort kocaeli escort kilis escort kirsehir escort kirikkale escort kayseri escort maras escort isparta escort igdir escort hatay escort gumushane escort giresun escort antep escort eskisehir escort erzurum escort edirne escort elazig escort duzce escort corum escort erzincan escort cankiri escort canakkale escort bursa escort bolu escort burdur escort bitlis escort titan jel

istanbul escort apa escort irinevler escort beylikdz escort halkalı escort avrupa yakası escort irinevler escort

kaak bahis - gvenilir bahis siteleri - kaak bahis siteleri

illegal bahis siteleri - kaak canlı bahis - online bahis siteleri

gvenilir canlı bahis - casino siteleri - mobilbahis

cratosslot - canlı bahis siteleri - istanbul escort - ankara escort -

Buy YouTube Subscribers

esenler escort - ili escort