Csak óvatosan

Két hónap, pontosabban 60 nap választ el az európai parlamenti választásoktól. Ilyenkor nyilván felértékelődnek a különféle közvéleménykutatások. Ezek sorába tartozik az Euronews által megrendelt felmérés is, amelyben azt tudakolták, hogy pozitív vagy negatív az ön véleménye az Európai Bizottságról, amelyet jelenleg Ursula von der Leyen vezet?

Vitatható persze, hogy miért a Bizottságra vonatkozó véleményt vizsgálják, amikor képviselőválasztás előtt vagyunk. A bizottsági elnökjelöltnek el kell ugyan nyernie a parlament többségének támogatását, de a jelölés joga az Európai Tanácsé, azaz a kormányfőké. Érvényes jelöléshez a Tanácsban egyhangúságra van szükség.

Ez a 26 ezer európai polgár véleményét tükröző felmérés az Euronews szerint azt mutatja, hogy a von der Leyen vezette Bizottság nem nyerte el az európaiak többségének szívét és eszét.

A felmérés hiányossága, hogy csak 18 országot vizsgáltak, kilenc véleménye nem számít. Kétségtelen, hogy ezek kis országok, tehát nem küldenek annyi képviselőt Brüsszelbe, hogy meg tudnák változtatni az erőviszonyokat. Miniszterelnökeiknek azonban épp annyit ér a szavazata, mint a nagyobb országok vezetőinek, s ebből a szempontból mégis csak jó lenne tudni például, hogy a horvátoknak mi a véleménye.

A részleges felmérésben a nagyhatalmak felháborító gőgjét látom.

Ami a többség eszét és szívét illeti, ez az Euronews cikkének címében szereplő szép kifejezés elfedi a lényeget. A következtetés arra alapul, hogy a Bizottságról pozitív véleményt alkotó polgárok mindössze Portugáliában, Dániában és Spanyolországban érték el az abszolút többséget. A negatív választ adóknak abszolút többsége sehol nincs, számuk mindössze hét országban haladta meg a pozitív választ adókét (Franciaország, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Bulgária, Ausztria és Lengyelország). Ez a hét ország tehát minden bizonnyal többségében eurokritikus (de nem feltétlenül unió ellenes) képviselőket küld az Európai Parlamentbe. A 18 tagállamban összesítve 37 százalék a Bizottsággal megelégedettek száma és 31 az elégedetleneké. Ha a felmérés pontos, akkor az várható, hogy a kritikus állásponton lévők aránya nőni fog, de többségük nem lesz. A helyzet persze még változhat, kérdés, hogy a most nem döntő 32 százalékból hányan mennek el szavazni, és hova szavaznak.

A magyarországi válaszok: 23 százalék igen, 38 nem és 39 nem tudom.

Az Euronews cikk címe, hangvétele mintha temetné von der Leyen asszony azon reményét, hogy újabb öt évig üljön Európa csúcsán. Talán kevesebb titkolt sms váltással kellett volna intéznie korrupció gyanús ügyeit.

Mi viszont csak óvatosan értékeljük az elénk tárt adatokat. Ne ringassuk magunkat egy átütő siker biztos tudatába, de tegyünk meg mindent, hogy az általunk jobbnak tartott erők a lehető legnagyobb sikert érjék el. A mi szívünket s eszünket valóban nem nyerte el a von der Leyen bizottság, szavazzunk hát ennek megfelelően.

Surján László

További
cikkek

Hírlevél