Zsörtölődő

Nem szakmám, a nyelvhelyességgel kapcsolatban csak magánvéleményem van. Sok olyan jelenséget olvasok, hallok, ami zavar, ami szerintem rombolja nyelvünket. A hozzáértők ezt olykor nyelvfejlődésnek tartják. Én szeretném, ha az ikes igék megmaradnának.

Olvasom: Katalin hercegnét rákkal diagnosztizálták. Ám a rák nem diagnosztikus módszer, hanem betegség. (Más értelemben egy állatfajta.) Helyesen: Katalin hercegné rákbeteg.

„Úgy tűnik, több év után megoldódik az Újvidéki Egyetem Jogi Karán tapasztalt probléma, amelyet az okozott, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó hallgatók nem tehettek felvételi vizsgát anyanyelvükön, hanem csak szerb nyelven.

A magyar nyelv jellegzetessége a tömörség. A fenti mondat üzenete tömören:

Az Újvidéki Egyetem Jogi Karán eddig a kisebbségi hallgatók anyanyelvükön nem, csak szerbül felvételizhettek. A probléma rövidesen megoldódik.

Olvasom: Orbán Viktor nagyon kiakasztotta egyik legnagyobb ellenfelét. Ellenfél a politikában az, aki a másikkal azonos poszt elnyerésére pályázik. A hírben szereplő zöldpárti német európai képviselő legfeljebb ellenség, de annak sem a legnagyobb. Amúgy sincsenek egy súlycsoportban.

„A Magyar Nemzet cikke szerint megjelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, amelyben a miniszterelnök a gabonaágazat helyzetének javítását szolgáló intézkedésként felhívja a pénzügyminisztert, hogy az agrárminiszter bevonásával készítsen előterjesztést.”

Régóta zavar a szerint. A fenti idézet azt közli, hogy a Magyar Nemzet szerint valami megjelent. De ez nem biztos. Mások szerint nem jelent meg a kormányhatározat. A „szerint” véleményre utal, nem tényre. Tényközlés, hír esetén megtévesztő „szerintezni”.

Olvasom: A főpolgármesternek készülő Szentkirályi Alexandra most hatalmas hibát vétett. Ám ha ezt tette, akkor nem hibázott. Ha hibázott volna, akkor ezt olvasnám: Sz. A. súlyos hibát követett el. Ha pedig a cikk szerzője tudna magyarul, akkor egyszerűen ezt írta volna: Sz. A. súlyosan hibázott.

Surján László

Fotó: Bach Máté/helyorseg.ma

További
cikkek

Hírlevél