Vigyázó szemetek Bulgáriára vessétek

Nem árt, ha az embernek vannak példaképei. Egy jó példa követése felemeli, akár hőssé is teheti az embert. Ilyen példakép lehetne például Willy Brandt német kancellár, aki 1974-ben lemondott, mert titkáráról kiderültek a kommunista NDK-val való kapcsolatai. Brandt teljesen ártatlan volt az ügyben, de azt mondta, hogy Németország kancellárjára gyanú árnyéka sem vetülhet.

Lehet, hogy hasonló magaslatra lép fel a napokban Bulgária miniszterelnöke. Példanélküli volt az a herce-hurca, ami a bolgár-magyar Európa bajnoki selejtező körül kialakult, és amit budapesti fotel-drukkerként semmiképp nem értettem. Most olvasom, hogy mindez azért történt, mert a Bolgár Labdarúgó-szövetség az ellenük tüntető szurkolóktól félve – a rendőrséggel egyeztetve – nyilvánította zártkapussá a mérkőzést, majd új helyszínt keresgéltek, hogy a tüntető drukkereknek esélyük se legyen kívülről megzavarni a meccset. Végül ez sem jött össze, és az egyre nagyobb nyomás miatt maradt a fővárosban a mérkőzés. Ami a pályán történt, azt jól ismerjük, a számunkra kedvező döntetlen csak a meccs végén, egy balszerencsés bolgár öngól révén született meg. Az ember azt gondolná, hogy a stadionból kizárt tömeg dühe ezután a játékosok ellen fordult, de nem ez történt. A drukkerek dühe a Bolgár Labdarúgó-szövetségre zúdult, majd az igen heves tüntetés erőszakba csapott át: autók égtek és emberek sérültek meg, az ágyúk – szerencsére csak a vízágyúk – működtek.

Az eset óriási botrányt váltott ki Bulgáriában, és napok óta alig tér magához a közvélemény. A meccs tehát, pontosabban az azt követő tüntetés belpolitikai válságot robbantott ki. Már pénteken menesztették a belügyminiszter-helyettest. De a lavina itt nem állt meg. Denkov miniszterelnök nem bűnbakot keres, hanem a felelősök büntetését akarja. Sajóhírek szerint azt nyilatkozta, hogy „amennyiben Kalin Sztojanov belügyminiszter nem érti meg, hogy ez rendkívüli helyzet, és rendkívüli büntetést von maga után, akkor ő maga él a lemondás lehetőségével”. És itt jön a mondat, ami miatt Nyikolaj Denkov pártállástól függetlenül minden politikus példaképévé vált: Nem lehetek olyan kormány miniszterelnöke, amely embereket ver össze az utcán.

Hogy mi lesz még ebből Bulgáriában, nehéz felmérni. Nekünk azonban 2006 október 23-a jut az eszünkbe, ahol a fejre célzott gumilövedékek nemcsak véres sebeket okoztak, hanem kifolyt szemeket is, a felelősöknek viszont a szemük sem rebbent, sőt a szemlőhegyi szemkilövetők ma is ott dörömbölnek a hatalom kapujában. Vajon eszébe jut-e néha Gyurcsány Ferencnek, hogy politikai esélyeit ekkor vesztette el? Az elmúlt majd két évtized azt jelzi, hogy végleg. A hazai politikai szemét veti-e Szófiára a szemét?

Surján László

További
cikkek

Hírlevél