Új szelek fújnak Németországból

Miközben a német kormány rogyadozik, a CDU időszerűnek látta bemutatni új, valóban új, a józan észre támaszkodó alapprogramját. Ritka jelenség napjainkban. A kereszténydemokraták a bajor CSU-val karöltve kormányváltásra készülnek. Ennek jegyében szakítanak az eddigi liberális menekültpolitikával, átértékelik az iszlámhoz fűződő viszonyt, és hitet tesznek a keresztény értékek mellett. Ez az a fordulat, amire régen vártam, s ez az, ami komoly támadásoknak teszi ki őket, hiszen jogos vád, hogy Orbán Viktor kottájából énekelnek.

A CDU elveti a merkeli politika főbb elemeit, mindenekelőtt a Willkommenskultur politikát, ami 2015-ben és 2016-ban a menekültek befogadását és beilleszkedését vélte segíteni, de csúfosan megbukott.

A párt főtitkára, Carsten Linnemann által ismertetett dokumentum radikális rendszerváltást sürget a menekültpolitikában, és

elkötelezett a német „domináns” kultúra (Leitkultur) mellett.

Reformokat sürget a munkaerőpiaci politikában, a nyugdíjrendszerben, és a többi között állást foglal az atomenergia hasznosítása mellett. A CDU – mint a főtitkár fogalmazott – a hatalomváltás alapjait kívánja lerakni.

A menedékjoggal kapcsolatban a párt szerint biztonságos harmadik országba kell szállítani mindazokat, akik Európában ilyen jogért folyamodnak.

Vannak kételyeim, hogy ezt sikerül-e véghez vinni, s milyen támadásoknak lesznek kitéve a balliberális sajtóban. A kérelmeket a harmadik országokban kell elbírálni. Arra kell törekedni, hogy a harmadik országokkal ilyen jellegű migrációs megállapodást kössenek. A harmadikország-koncepció sikeres kialakítása után az Európai Unión belül „a befogadásra hajlandók koalíciója” vállalja, hogy szétosztja a menekülteket a koalíció tagjai között – fogalmaz a dokumentum. Ezzel kapcsolatban a tervezet – konkrét szám nélkül – kvótát is említ. Ezen a ponton eltérnek a magyar állásponttól, bár a tagállamokra nem kötelező befogadási kvóta elfogadható.

Kimondták, hogy aki Németországban akar élni, annak „minden ha és de nélkül” el kell ismernie az uralkodó kultúrát, minden ember méltóságának tiszteletben tartását, az alapvető emberi jogokat, a jogállamiságot és a toleranciát. Ehhez kapcsolódóan hangsúlyozza Izrael állami létének elismerését. A harc – mint a tervezet fogalmaz – azok ellen folyik, akik gyűlöletet és erőszakot szítanak, és iszlamista rendszerre törekszenek.

A tervezet leszögezi, hogy csak azok muszlimok tartoznak Németországhoz, akik „osztják értékeinket”.

Csak azok tudnak integrálódni és német állampolgárokká válni, akik elkötelezték magukat uralkodó kultúránk mellett” – áll a tervezetben.

Mindez – mint a Der Tagesspiegel hangsúlyozza – eltér a korábbi kancellár, Angela Merkel, valamint a volt államfő, Christian Wulff által vallott azon állásfoglalástól, amely az iszlám egészét Németország részének minősítette. Ugyanakkor, amennyire ez innen Magyarországról megítélhető, a német polgárok számára igen vonzó jövőkép.

Egy másik támadáspont, amire számíthatnak, az, hogy az AfD-politikát veszik át. Erre nyilván az a felelet, hogy igen, kiénekeljük a sajtot a szájukból, és mivel a tervezetben a CDU „a közép és a közjó pártjaként” határozta meg magát, vonzóbb lesz a szélsőségeseket elutasító választók számára.

A nyugdíj kérdésben a CDU felvetette a munkában eltöltött időszak meghosszabbítását, továbbá bizonyos adómentesség biztosítását azok számára, akik nyugdíjkorhatár betöltése után tovább kívánnak dolgozni.

A jelenlegi költségvetési válságra utalva a tervezet állást foglal az „árnyékköltségvetésekkel”, azaz az adósságból finanszírozott különleges alapokkal szemben.

Az energiapolitikában is megjelent a józan ész: hangsúlyozzák, hogy az atomenergia nem nélkülözhető.

A tervezet foglalkozik a Bundeswehr helyzetével is. Hangsúlyozza, hogy a hadsereg „súlyos képességhiányait” tíz éven belül meg kell szüntetni.

Ez nagyon örvendetes fejlemény, ugyanakkor számos kérdést vet fel. Mivel merőben ellentétes az Európai Néppárt jelenlegi arctalan, minduntalan a fősodorhoz igazodó politikájával, mi lesz a CDU szerepe a Néppártban? Eddig ők voltak az EPP meghatározó ereje. A párt európai képviselői melyik irányt képviselik, a CDU-fordulatot vagy az EPP-jellegtelenséget? Bizarr felvetés, politikai groteszk, ha megkérdezzük:

kizárja-e, avagy csak elüldözi az EPP a CDU-t?

Az ördög a részletekben van. Egy úgynevezett alapprogram pedig nem a részletekről szól. Most még nem esik szó a családról, gyermekvédelemről, aktuális külpolitikáról. Ukrajna, Gáza problémája sem alaptörvényi kérdés. Rávetül azonban az alapprogramra is a probléma, amikor a védelmi képességek gyengüléséről szólnak. Az iszlámhoz való viszonyról mondottakon is érződik a napi politika, s jó a válasz is, amikor a Willkommenskultur helyett a Leitkultur a hangsúlyos.

Hosszú évek óta látjuk, hogy az európai közélet minden szintjén háttérbe került, majd kiszorult minden keresztény jelkép. Most pedig a CDU honlap nyitó oldalán áldott Adventet kívánnak az olvasóknak.

Nagyon remélem, hogy ez nemcsak reklám, hanem komolyan is gondolják. „Mindössze” kontinensünk jövője függ ettől. A magam részéről csatlakozom, és minden kedves olvasónknak szintén áldott Adventet kívánok:

Surján László

További
cikkek

Hírlevél