1. Kerkai Est – Szijjártó Péter

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) új, fiataloknak szóló közéleti rendezvénysorozatot indított Kerkai Jenő Est néven. A fiatalok lánglelkű apostolához, a KALOT alapítójához hasonlóan szeretnénk megszólítani a mai fiatalokat, ráirányítva figyelmüket a legfontosabb közéleti kérdésekre. Az első rendezvény meghívott vendége Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, háziasszonya Földi-Kovács Andrea újságíró, televíziós személyiség volt.

Nagy örömünkre a sorozat rögtön telt házzal indult, az első alkalom mintegy 150 vidéki és fővárosi fiatalt vonzott. Képviseltették magukat az IKSZ és a Fidelitas tagjai, és rajtuk kívül számos egyéni jelentkező is volt – sajnos a terem befogadó kapacitása miatt egy idő után le kellett zárni a regisztrációt, de a jelentkezők meghívást kapnak a következő rendezvényekre is.

A beszélgetés a résztvevők előzetesen feltett kérdései mentén haladt, így többek közt a következőkre kaphattak választ a megjelent érdeklődők: mit jelent Szijjártó Péternek 2023-ban a kereszténydemokrácia? Lehet-e a mai fiatalok számára is vonzó ez a politika irányzat? A feszített munkatempó mellett mennyi ideje jut a külügyminiszternek a családjára vagy a magánéletére?

A beszélgetés, illetve a kérdések nagyobbik része persze a jelenlegi világpolitikai helyzetet érintette: lezárulhat-e 2023-ban az orosz-ukrán konfliktus, és ha igen, ki nyer? Eszkalálódhat-e NATO-orosz konfliktussá, azaz világháborúvá? Hogy érinti mindez az ukrán-magyar viszonyt és a kárpátaljai magyar kisebbség jogait? Meg fogjuk-e idén kapni az „EU-s pénzeket”? Milyen légkörben zajlanak a brüsszeli tárgyalások? Mi az igazság a gáztárolók töltöttségéről?

Az egyórás beszélgetés alatt ilyen és hasonló kérdésekre kaphattunk választ a külügyminiszter úr védjegyévé vált pörgős, dinamikus stílusban. Az est második részében pedig a Messessippi zenekar előadását hallhattuk, és lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésre egy szendvicsvacsora mellett. Az eseményről készült nyilvános összefoglalók az MKDSZ internetes felületein (honlap, Facebook) megtalálhatók. Köszönjük mindenkinek a részvételt, és bízunk a folytatásban!

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Az eseményről készült videó megtekinthető itt:

Tekintse meg képgalériánkat is:

További
cikkek

Hírlevél