Lassult az orosz feldolgozóipari aktivitás növekedése áprilisban (tényleg?)

Legalább két oka lehet egy szemünkbe ötlő hír hamisságának. Az egyik a kattintás szám növelése. A másik: tudatosan be akarnak csapni. Ennek a cikknek a címe idézet. Ha akarod, tarthatod plágiumnak. A lap, amelyik közölte, azoknak üzent, akik csak címet olvasnak. Ők az orosz ipar lassulásáról értesültek. Kevesen gondolnak bele, hogy nem a feldolgozóipar lassult, hanem annak a növekedése.

A cikk szövegéből hamar kiderül, hogy a cím „nem tárta fel a valóság minden részletét”. A hír alapja ez a mondat: Az S&P Global gazdaságkutató intézet csütörtökön azt közölte, hogy az index 54,3 pontra csökkent a márciusi 55,7 pontról.

Mit jelent ez az 1,4 pontnyi csökkenés? Nem tudom. A továbbiakból kiderül: semmit. Az alkalmazott un. BMI index 50 pont alatt a vizsgált gazdasági teljesítmény romlását, 50 pont feletti értéke pedig gyarapodását jelzi. Azaz, bár a cím nem hazugság, a pőre valóság:

tovább nőtt az orosz feldolgozóipari aktivitás.

Míg a cím a szankciók eredményességére, a tartalom azok hatástalanságára utal. A cikk szövege az utóbbit támasztja alá: „Az áprilisi termelés növekedési üteme lassult márciushoz képest, de 2017 januárja óta így is a második leggyorsabb volt.” Az oroszok számára megnyugtató, hogy már a harmadik egymást követő hónapban nőtt a foglalkoztatottak száma az ágazatban.

Az vegye magára, akit illet: ideje lenne, hogy a sajtó tájékoztasson, és ne befolyásoljon. Legkönnyebben azokat tudja becsapni, akiknek a politikáját támogatni akarja. Mert azok szívesen hiszik el, amit el akarnak érni. De ezzel csak bajt okoznak.

Ha a szankciópártiak nem veszik észre, hogy csúzlival nem lehet medvére vadászni, önsorsrontó intézkedéseket hoznak.

Ezt teszik már két éve.

Egy litánia két sorát idézem:

A médiumokban, az írott és a digitális sajtóban dolgozókért – Könyörögjünk az Úrhoz!

Az internet és az egész virtuális világ megtisztulásáért – Könyörögjünk az Úrhoz!

Tegyük ezt.

Surján László

További
cikkek

Hírlevél