Kútmérgezők

Ez az eredmény Orbán számára azt jelenti, hogy politikájának az eddiginél kedvezőbb megítélésére egyelőre nehezen számíthat az Európai Parlamentben. Ha pedig mégis, annak nem az uniós parlament változásai fognak megágyazni, hanem a német és francia eredmények.” (A korkep.sk egyik véleménycikke.)

A választást az EPP nyerte. Ezt a pártcsoportot továbbra sem elvek vezetik, hanem az, hogy a legnagyobb frakció legyen az Európai Parlamentben. Hatalom, hatalom, harmadszor is hatalom, és nem szolgálat. Ez kövezi ki a Tiszának a Néppártba vezető utat.

A fenti idézetnek erősen Orbán-ellenes éle van. A német és a francia eredmények ugyanis az európai választásokon születtek, amiket nem lehet elválasztani a választások belpolitikai hatásaitól.

Van a cikkben egy árulkodó mondat: „A 40-50 fős hullám a jobbszárnyra érkezve növelte az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint az Identitás és Demokrácia erőit, és arra elég volna, hogy összefogva a parlament második erejévé váljanak, de biztosak lehetünk abban, hogy a következő hónapokban minden kívülálló ennek az ellehetetlenítésén fog munkálkodni.”

A demokrácia csődje, ha bárki másokat a maga javára akar befolyásolni. Ehhez nincs joga. Ha ez a két csoport felismeri, hogy a nagy torta kis szelete nagyobb, mint a kis torta nagy szelete, akkor ennek megfelelően fog cselekedni. Ha a felismerés elmarad, akkor valóban nem lesz érdemi változás, illetve a két csoport közeledése lelassul.

Szomorú vagyok, hogy a szlovákiai magyar sajtóban erős a budapesti kormánnyal ellenséges hang. A fentiek csak illusztrációk ehhez. Sokkal élesebb, ha tetszik a magyar-magyar egységet jobban aláásó idézeteket is hozhattam volna.

Mi ennek a szembeállásnak az oka? A kettős állampolgárság, és annak természetes velejárója, a szavazati jog, pontosabban az erre adott magyarországi reakció. Azt tudni lehetett, hogy a kettős állampolgárságnak Szlovákia nem fog örülni, bár az ellenlépés feleslegesen kemény volt. (A végrehajtás sokkal puhább.) Romániának nem volt lehetősége komolyan kifogásolni a magyar lépést, hiszen mintegy az ő törvényüket vettük át. A mi részünkről a gyalázatos népszavazás okozta sebek gyógyításáról volt szó, és a még nem uniós tagállamok magyarságának adtunk komoly előnyöket, elsősorban a Szerbiában élőknek.

Optimista természetű emberként reméltem, hogy az anyaországi pártok ezentúl együttesen lépnek fel a külhoni magyarok érdekében. Nem így lett. Az ellenzékiek elkövették azt a kútmérgezést, hogy itthoni csatáinkat kivitték a határon túlra. Nem azzal akartak szavazatokat nyerni, hogy ők is segítik a külhoniakat, hanem azzal, hogy a külhoniak körében is gerjesztik az Orbán-gyűlöletet. Nagy tömegbázisra nem tettek szert, de az amúgy is töredező szlovákiai magyarságot sikeresen megosztották.

Hiba volt tehát megadni az állampolgárságot a külhoniaknak? Koránt sem. Erkölcsi kötelesség, ami egy trianoni igazságtalanságot orvosolt. 1920 után eleinknek választaniuk kellett állampolgárságuk és szülőföldjük között. A bűn nem a kettős állampolgárság lehetősége, amire világszerte jócskán van példa, hanem a gyűlöletvezérelt politika gyalázatos exportja. Ami összeköthetett volna minden itthoni és külhoni magyart, éles megosztást csinált. A megosztás forrása a Gonosz. (Diabolosz: megosztó). E sátáni kútmérgezéssel szemben kell szeretettel válaszolni, és a történtekről nyíltan beszélni. Mi abba nem szólhatunk bele, hogy egy külhoni magyar liberális, szociáldemokrata vagy konzervatív, hogy jobbos-e vagy balos. Politikai ellenfeleinket itthon kell legyőznünk, amint tesszük is, 2006 óta folyamatosan.

Surján László

További
cikkek

Hírlevél