Kereszténydemokrata Est Etyeken

Kereszténydemokrata Estet tartottak Etyeken is! A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség hagyományos rendezvényének célkitűzéseit Harrach Péter, a keresztény civil egyesület elnöke ismertette. Az estek „műfaja” a szalon, ami az igényes kulturális élményt ugyanúgy magában foglalja, ahogy a komoly közéleti mondanivalót is. Az előbbiről Etyeken a helyi hagyományőrző Rosmarin Kórus gondoskodott német nyelvű énekekkel, valamint Kiss Levente ifjú tangóharmonika-művész klasszikus darabok virtuóz előadásával.

Harrach Péter, az MKDSZ elnöke

Az est meghívott vendégei Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője és Nacsa Lőrinc, a KDNP szóvivője voltak, a beszélgetést Dobrai Zoltán vezette a közönség előzetesen feltett kérdései mentén. Nacsa Lőrincet Ukrajnából való kitiltásáról is kérdezték, amelynek oka, hogy nemzetközi fórumokon felszólalt a kárpátaljai magyar kisebbség jogfosztása ellen. A beszélgetőtársak egyetértettek abban, hogy a kárpátaljai magyarok jelenlegi helyzete, és a háború utáni kilátásai is mély aggodalomra adnak okot. A magyar kormány jelenleg nem tehet mást, mint hogy folyamatos támogatásokkal próbálja segíteni a normális élet feltételeit Kárpátalján, és távol tartani onnét a háborút azzal, hogy nem szállít fegyvereket.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője (j), Nacsa Lőrinc, a KDNP szóvivője (b), Dobrai Zoltán, a KDNP telki alapszervezetének elnöke (k)

Simicskó István frakcióvezető, aki korábban honvédelmi miniszter is volt (az ő vezetésével építették meg a déli határkerítést), doktori szintű hadtudományi ismeretek birtokában elemezte a háború jelenlegi állását. Hangsúlyozta, hogy ennek a háborúnak nem lesz egyértelmű győztese, ugyanakkor a konfliktus eszkalálódását mindenképp el kell kerülni. Ezt csak tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet elérni. A brüsszeli szankciók nem alkalmasak erre, ugyanakkor Európa gazdaságát, és benne Magyarországét tönkreteszik.

Nacsa Lőrinc szerint a magyar kormány kritikusainak elsősorban nem is Magyarországgal, hanem a valósággal van problémájuk. Alapvető energetikai összefüggéseket nem képesek megérteni, ugyanakkor még nem létező törvényeket is számonkérnek rajtunk a hazai baloldal „jelentései” alapján. Miközben a szankciópárti brüsszeli baloldal a történelme legnagyobb korrupciós botrányát szenvedi el, addig Magyarország mentálisan és nemzeti büszkeségében is erősödik, komoly eredményeket tud felmutatni, felelősségteljes és kemény tárgyalópartner az asztalnál. A progresszív-liberális kánonnal szembeni magyar modell sikeressége az, ami igazán zavarja politikai ellenfeleinket, mert ezáltal lelepleződnek hamis ideológiai alapfeltevéseik.

Az etyeki Rosmarin hagyományőrző kórus

Simicskó István is egyetértett azzal, hogy Európa morális válsága, hitehagyása az egyik legnagyobb veszély ránk nézve a 21. században, amely amúgy is a kihívások, a veszélyek és a fenyegetések kora. Ha egy civilizáció vallási talapzata, fundamentuma meggyengül, akkor előbb-utóbb minden más területen (gazdasági, társadalmi, kulturális) jelentkeznek a problémák. Ugyanakkor minden rosszban van valami jó: a folyamatos brüsszeli vádaskodás megedzette, ütésállóvá tette a magyar kormányt, kiforrott érvrendszerekkel vesszük fel a harcot a minket támadókkal. Ezért is mondják sokan, hogy Európa jövője a mi régiónkban, nem utolsósorban Magyarországon van.

Teljes galéria:

További
cikkek

Hírlevél