Pepe és a király

Emberünk focista. Láthattuk az EB-n, mint a portugál válogatott hátvédje. Teljes nevén Képler Laveran Lima Ferreira és Braziliában született, de 17 éve portugál állampolgár. Most 41 éves, és példamutatóan robotol a választott hazája válogatottjának védelmi sorában.

Ronaldo, a király. Teljes nevén Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro. Szülőhelyén, Madeirán láttam a múzeumát és a szobrát. Előbbi sem volt semmi, de a szobra… Borzalmas. Fénykorában – tessenek megfogódzni – 37 milliárd forintot adtak érte az angolok.

A mostani EB-n szépen bemutatta azt, hogy csúcsra feljutni – a tehetség mellett – csak nehéz munkával lehet, de ott abbahagyni és a dicsőség teljében lelépni, az nem mindenkinek megy.

Neki meg egyáltalán. Egyetlen jó mozdulata sem volt a játék hevében, csak szereplés, amatőr színészkedés, grimasz és fintorok. A tizenegyes-rúgásoknál már kimondottam izgultam érte, legalább azokat ne hagyja ki, hisz nézi édesanyja és az egész világ, amelynek egykor istenített ideálja volt. Példaképe sok fiatalnak. Ezért kár érte.

De a német sztár utolsó fellépése sem sikeredett jobban. Toni Kroos a szemellenzős bíró segítségével már az első percekben hordágyra tett egy portugál játékost, majd élete utolsó válogatott meccsén csapatával vereséget szenvedett, és azóta ugyanezt a játékvezetőt okolja a bukásért. Nem túl szép vég.

Ám ők „csak” focisták, nem egy országot, urambocsá’ egy nagyhatalmat vezetnek. Amerikai Joe bácsink tényleg inkább bidén csücsülhetne, de ő nem. Ő még indulni akar. Mégeccel! Így mondta egyik lurkóm, ha nagyon bejött neki valami. Ez nála jópofa volt. Egy állam vezetőjénél már kevésbé az. Ám a felelősség nem, vagy jórészt nem az övé, hanem a hátteréé. Mekkora drog a hatalom és a pénz! Az egész világ sorsa a tét tulajdonképpen, de ez csak nekünk nyilvánvaló, a megittasult, csak a saját hasznukat lesőknek nem az.

Mi meg elborzadunk egy vulkán kitörésekor, egy hurrikán képeit nézve, pedig igazán rettegnünk a politikai piedesztálon csücsülőktől kellene.

No, meg megkérdeznünk, hogy ha egy nyári diákmunkához, egy takarítói munka ellátásához alkalmassági vizsgálat kell, akkor egy kormány, egy ország vezetéséhez miért nem? Hiszen, ha ilyen lett volna a történelemben, akkor ma a földi paradicsom csodáit élvezve élhetnénk gondtalanul. Gondoljunk csak elmúlt évszázadunkra: Hitler, Mussolini, Lenin, Sztálin, Ceausescu, Enver Hodzsa, Pol Pot, Mao Ce-tung, Zsivkov, Rákosi, Kádár, Honecker, Ho Si Minh, Gottwald, Gomulka, Salazar, Franco, Pinochet, Galtieri, Viola csak néhány olyan ember (?) neve, akik biztosan elvéreztek volna egy ilyen egyszerű vizsgálaton. Ehelyett meghalt sok-sok millió ártatlan ember.

De térjünk vissza a cseppet sem szelíd mai foci metaforájához. Pepe nem hibátlan valaki. De zakkant világban mégis példakép. Nekem ő az igazi király.

Pálmai Tamás

További
cikkek

Hírlevél