Népszavazás előtt

Olvasom, hogy a Magyar Ateista Társaság kampányt indít az ateisták láthatóságáért. Jó esélyt látnak arra, hogy a magukat kereszténynek vallók aránya a 2011-es népszámláláson elért 54,19 százalékhoz képest 50 százalék alá csökkenjen.

Azokat szólítják meg, akiknek „elegük van a keresztény Magyarország szólamából, az egyházak és az állam összefonódásából, a régimódi kereszténydemokráciából”. Tőlük azt kérik, hogy a népszámláláson vallhatják magukat kifejezetten ateistának, felekezeten kívülinek, vagy megtagadhatják a válaszadást a világnézeti kérdésre. A MAT szerint minél többen vallják magukat ateistának, a politikusok annál inkább „rá fognak ébredni arra, hogy az ateistákat is képviselniük kell”.

Csúsztat vagy téved?

Néhány durva tévedést, rosszabb esetben tudatos csúsztatást látok ebben a szövegben. A felekezeten kívüli ember aligha ateista. Még az is lehet, hogy keresztény, de valamiért az összes általa ismert felekezettől távol tartja magát. Aki él azzal a jogával, hogy nem válaszol a világnézetére vonatozó kérdésre, annak a világnézetét nem ismerjük. Az ateisták körébe sorolni durva tévedés. Azok, akiket, illetve felmenőikat vallásuk miatt üldöztek gyakran óvatosak: nem akarják, hogy bizonyíték legyen arról, hogy mi a vallásuk.

A politikusok általában nem világnézetet, hanem pártjuk politikáját veszik tekintetbe. A választókerületükön élők esetében nem különböztetik meg az embereket világnézetük szerint. Értelmetlen tehát az „ateistákat is képviselniük kell” kifejezés.

A lóláb leginkább ott lóg ki, ahol a keresztény Magyarország kifejezést szólamnak minősítik és régimódi kereszténydemokráciáról beszélnek. Facebook oldaluk egyértelműen ellenzéki hangvételű, pedig nyilvánvaló, hogy a kormányoldalon sem mindenki hívő ember. Úgy tűnik tehát, hogy egy ellenzéki segédcsapat akarja megmutatni magát a népszavazás alkalmából. Szerintem ezzel érdemben nem kell foglalkozni. Ha plakátolnak, ha hirdetnek, lelkük rajta.

Teendő

Fellépésükre a megfelelő válsz: ha vallásos ember vagy, valld meg nyíltan, még a népszámlálás során is. Nem kell katakombába vonulni: a hitvallás egyébként kötelesség is: „Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt. De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt.” (Mt 10, 32-33) Nem az ateisták akciójára kell tehát figyelni, sokkal inkább Jézus fenti szavaira.

Surján László

További
cikkek

Hírlevél