Márki-Zay külügyér lett

Bohár Dániel, a 888.hu újságírója gyökeresen átalakította a magyar belpolitikát. Aligha volt tisztában azzal, hogy amikor megtudakolta Márki-Zay Pétertől, hogy mikor fog bocsánatot kérni azoktól, akiket ostobának nevezett, eldobta azt a bizonyos nagy követ, amely ki tudja hol áll meg. Igazándiból nem is ő dobta el, csak rávette az egyesült ellenzék kapitányát (Gyurcsány megfogalmazása) a döntő jelentőségű nagy dobásra. Márki-Zay fél perc alatt többször is elmondta, hogy aki szerint a Fidesz bevándorlás ellenes, az ostoba. A cikk megjelenése után fél órával a külügyminisztériumba kérették az ellenzék miniszterelnök jelöltjét, ahol Szijártó kormányfőhöz illő fogadtatásban részesítette. Noha ezt többen túlzásnak tekintették, ám sokan egy új, kulturált politikai stílus első megnyilvánulását látták benne. A békeszeretők legszebb reményeit is felülmúlta az a pillanat, amikor MZP és a külügyminiszter együtt hajtottak fel a Karmelita kolostorba, ahol Orbán Viktor már a kapuban várta áprilisi ellenfelét.

Ami ezután történt, arra egyetlen londoni fogadóirodában sem lehetett volna fogadni: Orbán és Szijártó közre fogta Márki-Zayt, és hármasban átsétáltak Áder János köztársasági elnök közeli irodájába. Ott néhány rövid beszéd után az Elnök Úr átadta az ellenzék miniszterelnökjelöltjének a rendkívüli nagyköveti és meghatalmazott miniszteri kinevezését, Szijártó pedig pontosan meghatározta, hogy mi a feladata. Első útja Soros Györgyhöz vezessen, s a nagy filantróp háza előtt ismételje meg százszor kedvenc mondatát: Aki szerint a Fidesz bevándorlás ellenes, az ostoba. Ugyanezt meg kell tegye Hollandiában a miniszterelnök irodája előtt, majd magas rangjától elvárható módon négyszemközt tárgyalnia kell a bevándorlási ügyekről Brüsszelben is. A feladat nem könnyű, de nem is lehetetlen. Nem sértegetnie kell a célszemélyeket, hanem el kell érnie, hogy ha el akarják kerülni az ostobaság vádját, illetve azt, hogy kiderüljön mennyire ostobák, meg kell szüntetniük a magyar bevándorlás ellenesség ostorozását, ami Márki-Zay szerint nincs. Ezt követően Márki-Zay miniszter úr feladata a nyugat-európai sajtó hasonló tájékoztatása saját ostobaságukról. Az Egybesült Magyar Ellenzéket (EME) nem kell befolyásolnia, mert náluk az ostobaság mértéke oly nagy, hogy azt még egy Márki-Zaj féle tekintély sem tudja lebontani.

Hogy ez a fordulat, amit Bohár Dániel okozott, mit vált ki az EME pártjaiból, el lehet képzelni. A DK szerint nincs semmi probléma, Dobrev Klára veszi át a kapitányi posztot. A Párbeszéd listavezetője azonban tiltakozik. Éppen vezeték-neve-napjához közeledve nem vehetik el tőle a kapitányságot, hiszen ő és Márki-Zay korábban megegyeztek, hogy az előválasztás során az egyikükre adott szavazat a másikra is vonatkozik. Magyar György ez ügyben összeült önmagával, de még nem tudtak megegyezni. A Momentum nem sokat foglalkozott az üggyel, hanem nagy sietve igyekezett megfelelő mennyiségű szarvasmarha és ló tárágyát begyűjteni, nehogy Márki-Zay éhen maradjon.

Bohár Dániel egy dologban tévedett. A Fidesz szavazók nem sértődtek meg, nem vették magukra Zaj márki szavait. Ők ugyanis nem a bevándorlást ellenzik, hanem a bevándorlásnak álcázott illegális határátlépést kívánják a fennálló törvényeknek megfelelően kezelni.

Ha a szépemlékű Decimus Iunius Iuvenalis, aki kishíján hazánkfia, hiszen Aquinumban született, mást nem hagyott volna ránk, mint azt a mondatot, hogy nehéz szatírát nem írni, már megérdemelné, hogy emlékezzünk rá. Ha a tisztelt olvasó úgy ítéli meg, hogy jobb lett volna vállalnom a szatíra nem írás nehézségét, a hibát ne bennem és ne is Bohár Dánielben keresse. A hiba ott van, hogy Orbán Viktornak nincs egyetlen kicsit is komolyan vehető kihívója.

Ami pedig Zay márki ostobázását illeti, az a gyerekmondóka illik ide, hogy „aki mondja másra, az mondja magára”.

Surján László

További
cikkek

Hírlevél