Magyar-szlovák összetartozás

Elrepült a nagy kő, ki tudja hol áll meg…

Ma, Nagyboldogasszony napján a szlovákiai Tunega, Púčik és Tesár Alapítvány (Nadácia Tunegu, Púčika a Tesára) és a magyarországi Charta XXI. Egyesület közös nyilatkozatban állt ki a magyar-szlovák összetartozás fontossága mellett. Olyan pillanatban, amikor a kormányközi kapcsolatok akadoznak, míg Erdő Péter bíboros nyitrai szentmiséje az erősödő egyházi kapcsolatokra utal. A közös nyilatkozat fél éves tárgyalási sorozat után született meg. Abból indul ki, hogy a jelen minden feszültsége ellenére a szlovákok és magyarok ezeréves közös történelme a két népet szorosan összekapcsolja, de ezt a történelmet egyikük sem ismeri, csak erősen torzított formában. Egymás megismerése nélkül pedig teret kap a megosztás, olykor az ellenségeskedés, egymás lenézése.

A kezdeményezők szerint szükség van az erők összekapcsolására, hiszen mindkét nemzetnek szüksége van egymásra, hogy a háború, az infláció, a migráció és az egyre erősödő ideológiai diktatúra  fenyegetését hatékonyan el lehessen hárítani.  Ezért született ez a nyilatkozat, amelyhez egyetértése esetén bárki csatlakozhat.

A nyilatkozatról a Charta XXI honlapján: https://chartaxxi.eu/magyar-szlovak-osszetartozas/

A nyilatkozat magyarul: https://chartaxxi.eu/wp-content/uploads/NyilatkozatHU.pdf

Szlovákul:  https://chartaxxi.eu/wp-content/uploads/DeklaraciaSK.pdf

Az első sajtóvisszhangok:

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/08/kozos-alapitvany-a-magyar-szlovak-osszetartozasert

CSATLAKOZNI AZ INFO@CHARTAXXI.EU email címre küldött levéllel lehet.

Elrepült a nagy kő… hogy a végén szegletkőnek bizonyul vagy csak hitvány kavics lesz, az részben azon múlik, hányan támogatják nevük megadásával.

Ezért hívunk minden jószándékú embert, akinek fontos a határn túli magyarok sorsa, Közép-Európa és benne hazánk jövője, hogy támogassa ezt a nyilatkozatot.

Surján László

További
cikkek

Hírlevél