Legyen minden babának születésnapja

A Fiatalok az Élet Szolgálatában (FÉSZ) tagjai fiatalok, akik az emberi élet méltóságának védelméért dolgoznak. Az Együtt az Életért Egyesület ifjúsági életvédő közösségének csoportja. Facebook oldalukon jelent meg az alábbi megszívelendő írás, ami az amerikai Legfelsőbb Bíróság életvédő hatású döntésére adott reakció.

Ahogy Abby Johnson, napjaink egyik vezető magzatjogi aktivistája mondta: a nők jobbat érdemelnek az abortusznál.

Mi az, aminek nők alapjogai közé kellene tartoznia? Felelős családtervezés felelős férfiakkal. Teljeskörű tájékoztatás a női egészség és termékenység működéséről. Anyacentrikus várandósgondozás és szüléstámogatás.

Mi az, amit egy nő sem érdemelhet meg? Azt a méltatlan helyzetet, hogy a várandóssága egzisztenciális krízis legyen számára. Hogy életállapotából fakadó előítéletekkel találkozzon. Hogy úgy érezze, bezárul számára a világ, ha nem szabadul meg a megfogant babájától.

Ezeket a fájó és méltatlan helyzeteket egyetlen nő sem érdemli meg.

Ennél már csak egy dolog fájóbb és méltatlanabb: ha emiatt végül azt a döntést látja kiútnak, hogy véget vessen a várandósságának – és vele a megfogant életnek.

Ha egy alkotmánybíróságnak feladata az emberi méltóság védelme – akkor az amerikai alkotmánybíróság emiatt hozhatta meg azt a döntését, amivel kivette szövetségi védelem alól az abortuszjogot, és helyezte azt tagállami szintre – hogy amelyik tagállamban ezzel egyetértő emberek választották meg a tagállam vezetését, ott a döntéshozóknak legyen lehetőségük az abortusz hozzáférhetőségét szigorító törvények megalkotására.

Ez – Abby Johnson szerint – 26 amerikai tagállamban jelentheti a terhességmegszakítások erősebb korlátozását, amely a szülőképes nők 40%-át érintheti – és ezzel magzatok millióit menti meg attól a lehetséges vagy valós életveszélytől, amit az abortusz jelent számukra.

Legyen minden babának születésnapja!

További
cikkek

Hírlevél