Kis magyar abszurd (német szemmel)

Évtizedek óta Magyarországon élő, a magyar nyelvet árnyaltan elsajátított, nem kifejezetten jobboldali német ismerősöm, egyetemi oktató járt nálunk vendégségben. Ő is folyamatosan követi az eseményeket a különböző felületeken, és nézni akarta aznap is az ATV Aktuál című műsorát. Szerinte már régen elkezdődött a kampány a júniusi választásokra. Egyetértettem vele.

Két dologgal nem nagyon tud megbirkózni – állítja. Az egyik, hogy látja, már öt ellenzéki párt megállapodott a közös fellépésben. Érthetetlen, hogy mit akarnak elérni egy már megbukott taktikával. „Schnee von gestern” – mondta, és legyintett. A kifejezés szó szerint: ‘tavalyi hó’, értelme: ‘lejárt lemez’. Ebben is egyetértettünk.

Majd – tovább nézve a műsort – közölte, nem érti, miért gondolják az ellenzéki szereplők, hogy olyan mondatokkal, melyeket itt (és máshol is) kimondanak, bárkit is, aki gondolkodni tud, hívükké tudnak tenni. Egy Sermer nevű, az adásban résztvevő férfi kétszer is kijelentette, hogy „a Fidesz szavazóbázisa hermetikusan el van választva a valóságtól.”  Vendégünk kimondottan nevetségesnek tartotta ezt a „megállapítást”, aztán pedig hozzátette: „mit mondana ez a úr Németországban?” Ám a nyilatkozó rátett még egy lapáttal: „van a kommunikáció (ti. a kormányé) és van a valóság.” Amikor pedig Závecz közvéleménykutató közölte, hogy „Orbán Brüsszelben kekeckedik, itthon viszont mást mond”, vendégünk, aki ezt a szót is értette, rögtön hozzátette: bizonyos, eddig csakis egy irányban elfogult német sajtótermékek újabban éppen a magyar miniszterelnök nyíltságát kezdik, bár még egyelőre halványan, emlegetni.

Sermer Ádám még mindig nem lassított, szintén kétszer jelentette ki: „a pedofilokat ez a kormány védi.”  A beszélgetésben résztvevő ifjú LMP-tag, egy nő megfejelte a mondatot: „a gyermekvédelem csak egy lózung ennek a kormánynak.” Ismerősünk itt már elképedve kérdezte: „van még valaki ebben az országban, aki ezt elhiszi?”

Ami miatt ezt a történetet elmeséltem, az az emlegetett Sermer „úr” eme mondata volt: „a kormány a fővárosiakról így vélekedik: ti nem vagytok a mi szavazóink, ti rohadjatok meg!”

Mi meg helyette is nagyon szégyelltük magunkat.

Molnár Judit

További
cikkek

Hírlevél