Kell-e nekünk királyság?

Miért támadja, gúnyolja az ellenzék a tűzijátékot minden év augusztus 20-án? Nehéz rá felelni. Most, hogy a rossz idő és egy rossz döntés miatt hét napos késéssel láthattuk ezt az országra szóló eseményt, kíváncsi lettem, tartják-e a hagyományaikat. Az Index sok szép felvételt közölt, kommentárt még nem találtam. Tűzijáték albummal a Népszava is megörvendeztette olvasóit. A vélemény rovatukban azt elemezték, hogy miért nem hagyta el a kormány az egészet, ha már 20-án lefújták.

Előzmény

Ehhez bevezetőként egy korábbi történet. A második Orbán kormány a kétharmados győzelmét úgy értelmezte, hogy a még a rendszerváltozás hajnalán megígért új alkotmányt be kell nyújtania az Országgyűlésnek. Ekkor a belga nagykövet szörnyűködve állítólag ezt kérdezte az egyik kormánypárti képviselőtől: valóban vissza akarják állítani a királyságot? A válasz nem az volt, hogy ez szamárság, hanem a képviselő visszakérdezett: ki írta alá az ön megbízólevelét? A Belga Királyság nagykövete miért tartja elfogadhatatlannak, ha Magyarországon visszaállna a királyság? Miután a nagykövet meghökkent, azért megkapta az a választ is, hogy fel sem merült a gondolat.

Lesz-e ismét királyság?

Akkoriban is az ellenzék terjesztette a királyság visszaállításának hírét, mellesleg nem volt hajlandó részt venni az alkotmányozás folyamatában. (Azóta is azzal támadja a kormányoldalt, hogy egyoldalúan alkotmányozott.) Ezt a régi lemezt vette elő a Népszava cikkírója, Hargitai Miklós. Szerinte azért nem lehetett kihagyni az idei tűzijátékot, mert az része a királyság helyreállítási folyamatnak.

Mire alapozzák Népszaváéknál ezt a magyarázatot? E téren a cikk nem világos. Egy felvetés azét megütötte a fülemet: a király nélküli királyság teljes díszletrendszerének erőltetett rekonstruálása is szerepel a királyság előkészítésének állítólagos folyamatában. Nos a Vár helyreállítása az első világháború előtti idők bemutatására törekszik, szó sincs a lovas tengerész kormányzói idejéről. Persze a Vár épen vészelte át a Nagy Háborút és a Tanácsköztársaságot, s érdemi nyomot tudtommal nem hagyott rajta a Horthy korszak sem.

Nemzeti, keresztény

Végül még egy megjegyzés: sem az index.hu, sem a Népszava nem közölte az a felvételt, amelyen az Országház épülete előtt a nemzeti kokárda látható. Az MTI képei között sem találtam meg, így a tévé képernyőjéről általam készített, tehát nem túl jó minőségű képet tudom csak bemutatni.

Miért támadják balról a tűzijátékot, hiszen ők is megrendezték a maguk idejében? Annak inkább vásári szórakozás jellege volt, nemzeti és keresztény motívumok nélkül. Most a szent király iránti tisztelet és a haza szeretete fontos eleme volt a bemutatónak, kár, hogy ebben nem vagyunk egységes állásponton mindannyian.

Surján László

További
cikkek

Hírlevél