Igazat, ne csak valódit…

Annak idején elQrták a kormányzást és az ünneplést is. Most pedig elszúrják a történtek kezelését.

Fel nem foghatom, hogy miért nem kezeli az ElXurtuk film ügyét a baloldal úgy, ahogy a készítői felkínálták nekik: egy politikai témájú krimiről van szó, ami nem dokumentum játék. Az érintettek akkor tennék a maguk szempontjából jól, ha mint krimit értékelnék a filmet, erényeivel és hibáival.

Most, hogy kiosztották az ezévi Arany Medált, Gubás Gabi került a célkeresztbe. Egy másik díjazott, Molnár Áron fontosnak tartotta, hogy elhatárolódjon tőle. Olvasom, hogy a facebook oldalán ekként elmélkedett: „(…) Az én kérdésem csak annyi, hogy vajon amikor elolvasta Gabi a forgatókönyvet, és odajutott, amikor Dobrev Klára azt mondja, hogy »járulékos veszteség, ha az ártatlanul arra járó emberek is veszélybe kerülnek, miután a rendőrök lecsapnak a tüntetőkre«, akkor vajon elgondolkodott-e színészként, hogy ez igaz-e? Hogy ez valóban elhangzott-e? Rákérdezett-e? Utánajárt-e? Ahogy azt egy valódi színész tenné. És vajon gondolsz-e, Gabi, arra a bűntudatra, amikor rákérdeznek majd a gyerekeid, hogy ez tényleg így történt-e? Lesz egyáltalán egy szemernyi bűntudatod is, hogy hazudtál, hogy nem néztél utána? (…)”

Hogy egy színdarab, egy film mennyire felel meg a történelmi hűségnek, az külön téma. A lényeg az, hogy nem kell megfelelnie. A perrel fenyegető Apró klán, a Gubás Gabi Arany Medáljától elhatárolódó Arany Medálos Molnár Áron, de még a filmben magára ismerő közvéleménykutató is mind azt bizonyítják, hogy a fordulatos, mesének is tekinthető krimi – bár nem a valódit mondja, – de éppen ezáltal az igazat. Ha nem azt tenné, nem fájna nekik.

Molnár felvetése egyébként abszurd. Kárhoztatható-e Simándy József, hogy vállalta a Bánk Bán címszerepét, holott a királynőt nem Bánk Bán, nem akkor, nem úgy ölte meg? Ettől Katona és Erkel remekművet alkotott és igazat írt.

Köszönjük Molnár Áronnak, hogy facebook bejegyzésével bizonyította: az ElkXurtuk film 2006 ősze igaz bemutatása.

Surján László

További
cikkek

Hírlevél