Ex oriente lux

A baloldal és az Európai Néppárt nevű csatlósa számos pártot bélyegzett meg szélsőjobboldali, populista, olykor náci címkével. Igaztalanul, de nem hatástalanul. Így

ezek a pártok, bár számos dologban egyetértenek, gyakran úgy védekeznek a rájuk szórt rágalmak ellen, hogy a többi „kiátkozott” párttal nem vállalnak szolidaritást,

hanem épp a tőlük való elhatárolódással próbálják magukat elfogadtatni.

Ez a balos taktika jól bevált. Ezért volt eddig is két rokon jellegű „szélsőjobbos” frakció az európai parlamentben. Azóta szerveződik a harmadik is, akik jó nevet választottak: szuverenisták. Vasárnap óta pedig körvonalazódik egy Közép-Európa gyökerű patrióta csoport, amelyet csehek, osztrákok és magyarok indítottak útjára. Matteo Salvini máris jelezte örömét, és jó esély van arra, hogy elegen lesznek ahhoz, hogy önálló frakciót tudjanak alakítani. E sorok írásakor már egy portugál kispárt is jelezte csatlakozási szándékát két képviselővel, ez szerdán lehet hivatalos. Az indulás nem rossz.

Az oszd meg és uralkodj taktika frakció alakítás ügyében feltehetőleg működik, ám sejthető az ellenszer is.

A kiátkozottaknak ez a négy frakciója aligha fog most egyesülni, de a mindannyiuk által fontosnak tartott kérdésekben együtt fognak szavazni.

Ma még felmérhetetlen, hogy hány olyan párt lesz, mint a liberálisnak mondott cseh ANO, amelyik eddig valamelyik „fősodratú”, azaz a baloldali sajtó által elfogadott frakcióhoz tartozott, de elvi okokból, értékekre hivatkozva távozik, ezzel csökkentve a balliberális oldal számbeli előnyét. Most még nem az ünneplés ideje van. Az éretlen gyümölcstől hascsikarást kaphat az ember. Várakozzunk hát, de bizakodjunk is. Ennek a patrióta csoportnak megítélésem szerint Európában több híve van, mint sokan gondolnák, s mint arra az egyes pártokra leadott szavazatokból következtetni lehetne.

Egy működő patrióta frakciónak nagy hatása lehet a választásokra, nemcsak öt év múlva a következő európai megméretésre, hanem a nemzeti parlamenti képviselők választása során is.

Ennek is lesz hatása az európai politikára, ugyanis jó irányban változtathatja meg az Európai Tanács összetételét.

Mi pedig itt az unió keleti végén legyünk büszkék, hogy a Nyugat értékeit ismét mi próbáljuk megmenteni. Ex oriente lux. Keletről jön a fény.

Tehát: hajrá patrióták. Vagy hogy klasszikust idézzek: Európa patriótái egyesüljetek!

Surján László

További
cikkek

Hírlevél