A CitizenGo esete a szűrővizsgálatokkal

Az iránt érdeklődött a CitizenGo körlevele, hogy mi a véleményem a „sugárzás alapú” kötelező szűrővizsgálatokról. Név nélküli kérdőívet kellett kitölteni. Most névvel válaszolok. Mivel semmiféle adatot nem kértek tőlem (lakóhely, életkor, iskolai végzettség, nem) nyilvánvaló volt, hogy tudományosan értékelhető véleménykutatásról így nem lehet szó. A kiértékelőknek nem lesz adatuk arról, hogy a feldolgozott vélemények reprezentatívok-e. Az volt az érzésem, hogy a kérdőív arra akar rávenni, hogy fel kell lépni az ilyen szűrővizsgálatok kötelező volta ellen.

Ahhoz, hogy a polgárok helyesen tudjanak véleményt formálni, meg kellene adni számukra, hogy a) mekkora sugárterheléssel jár a mammográfia, s annak milyen veszélye van? b) milyen esélye van a teljes gyógyulásra a korán felfedezett emlőráknak? c) Százezer elvégzett vizsgálattal mit nyerhetünk és mit veszíthetünk?

Sajnos a CitizenGo ebből semmit nem közölt velünk. A szervezők ráültek a minden gyanús és elutasítandó, amit az állam rám kényszerít hangulatra, ami hibás vélekedés.

A célzott szűrővizsgálatok számának növelése az emberek egészségéért dolgozó szakemberek javaslata.

Az állam csak végrehajtó, a megfelelő jogi környezetet biztosítja. Észre kellene venni, hogy mind a baloldali, mind a jobboldali kormányok törekedtek arra, hogy az emlő szűrése elterjedjen, hogy ne már alig befolyásolható állapotban kerüljenek kórházba az érintettek. Arról nem is beszélve, hogy a korán felismert betegség gyakran nem igényli az egész emlő eltávolítását, ami nagy megkönnyebbülés a betegek számára.

A nők számára Magyarországon 45-65 éves kor között már 2002 óta elérhető kétévente az ingyenes szűrés. Sajnos a vizsgálatra meghívottak csupán 30-40 százaléka megy el mammográfiás vizsgálatra.

Jelenleg egyébként három ingyenes szűrővizsgálat próbálja csökkenteni a halálozást. Ezek:

  • A 45-65 év közötti nők mammográfiás emlővizsgálata, kétévente.
  • A méhnyakrákszűrés, amire a 25–65 közötti nők egyszeri negatív szűrővizsgálat után háromévenként jogosultak.
  • A vastagbélrákszűrés, amit minden 50-70 év feletti kérhet.

Mivel az emlőrák egyre fiatalabbakat is érint, a korhatár bővítése várható.

Bár az alacsony részvéte miatt a kötelezőség akár indokolt is lehetne, erről azonban az államtitkári nyilatkozat az irányadó. Takács Péter egészségügyi államtitkár ezzel kapcsolatban kijelentette: “A vastagbélszűrés biztos, hogy szóba sem jön, mert az egy invazív beavatkozás, kolonoszkópos is lehet adott esetben. Nem jön szóba olyan vizsgálat sem, mely sugárterheléssel jár, és csak az egyik nemet érinti, mint például a mammográfia” – jelentette ki.

Egy szó, mint száz, a CitizenGo, ami eddig általában jó ügyekért áll ki, most káros akciót tervez.

Az emlőrák minden tizedik nőt fenyegeti. Megfelelő kezeléssel viszont teljes gyógyulás is elérhető. Aki ennek esélyét csökkenti, vét embertársa egészsége ellen, tehát bűnt követ el.

Remélem, hogy az eddig értékorientált CitizenGo nem áll be káros és tömeghisztérián alapuló akciókba.

Surján László

További
cikkek

Hírlevél