29 százalék a józan ész ellen

A vizes sportok nemzetközi szövetsége, a FINA vezető testülete azt javasolta, hogy akinek testében egyszer megindult a férfi hormonok termelődése, az a későbbiekben kizárólag a férfiak mezőnyében versenyezzen, függetlenül az aktuális nemi identitástól, vagy az aktuális tesztoszteronszinttől. A javaslatot a kongresszus 71 százalékos többséggel fogadta el. Ezen kívül létrehoznak egy munkacsoportot egy úgynevezett nyílt kategória megalkotására. Ha jól értem, akkor lehet, hogy valaha lesz férfi, női és vegyes bajnokság?

A döntés értelmében a FINA égisze alá tartozó versenyeken – világbajnokságok, olimpiai játékok – a most elfogadott szabályokat kell alkalmazni.

Nem tudom, hogy milyen sivalkodás várható a döntés nyomán, a magam részéről örvendetesnek tartom a döntést. Régóta várom, hogy az a téveszme, amelyik a nők és férfiak egyenlőségét összetéveszti az egyformasággal, a sport világában kénytelen legyen szembenézni a valósággal.

Aggodalommal az a 29 százaléknyi küldött tölt el, akik a javaslat ellen szavaztak. Túlságosan magas szám, közel egyharmad, és ráadásul olyanokról van szó, akik a sport világában otthonosak. A közel egyhangú döntés lenne a megnyugtató, a józan ész ugyanis mindenkitől elvárható.

Azok számára persze, akik nem pillanatnyi hangulatuk, hanem testi adottságaik miatt nem sorolhatók be egyértelműen sem férfinak, sem nőnek, nyilván biztosítani kell a sportolás lehetőségét, akár versenysport formájában is. Talán erre szolgál a nyílt kategória. Kérdés, hogy van-e erre valós igényük.

Surján László

További
cikkek

Hírlevél