23. Kereszténydemokrata Est – Lantos Csaba energiaügyi miniszter

A háború olyan helyzetbe hozta Európát energiapolitikai szempontból, amiből nehéz lesz kikecmeregni. Az orosz energiahordozókról való leválással az árak Európában háromszorosára emelkedtek, miközben Amerikában nem. Ezzel egy olyan versenyképességi hátrányba került Európa, amiből nem látni a kiutat. Ezt kormányzati szinten kezelni kell.

A 23. Kereszténydemokrata Est szokás szerint teltházzal került megrendezésre a Városligetben. Az est házigazdája, Harrach Péter, az MKDSZ elnöke, köszöntőbeszédében elmondta, hogy az immár hagyományos rendezvény mellett a fiatalok kérésére az MKDSZ indított egy 35 év alattiaknak szóló estet is, ahol hasonlóan színvonalas előadók osztják meg gondolataikat a legfontosabb közéleti kérdésekről. Az est háziasszony ezúttal M. Dobos Marianne újságíró, a Hír TV szerkesztő-műsorvezetője volt. A kulturális blokkban Turek Miklós színművész versszínházi monodrámáját hallhattuk Petőfi Sándor életéről és költészetéről magával ragadó előadásban.

Az est fővendége, Lantos Csaba energiaügyi miniszter a beszélgetés elején kitért arra, hogy a világjárvány és a háború hatására az energiapolitika egész Európában kulcskérdéssé vált, ezért sorra alakultak az önálló energiaügyi minisztériumok. Ebbe a trendbe illeszkedik az ő portfóliója is, amelynek az a dolga, hogy

a jelenlegi piaci játékszabályok és az elfogadott technológiák keretében tegyen meg mindent Magyarország energiabiztonságáért és a megugró energiaárak mérsékléséért.

Ezt a megtisztelő feladatot Lantos Csaba számottevő üzleti, pénzügyi, vezetői tapasztalattal a háta mögött vállalta el, most pedig teljes mértékben ennek szenteli magát. Ezt nem is lehet másképp – hangsúlyozta.

Világpolitikai keretbe illesztve a jelenlegi történéseket az energiaügyi miniszter elmondta, hogy Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár 1989-es máltai találkozója megtörte azt a több mint egy évszázados Palmerston-doktrínát, amely mindenáron a német ipar és az orosz energiahordozók szétválasztására törekedett. Ez egy kitüntetett pillanat volt mind Oroszország, mind Európa gazdasági fejlődése szempontjából, amelyeket azonban három évtized után először a koronavírus-világjárvány, majd hamarosan az orosz-ukrán háború tépázott meg.

Az orosz energiahordozókról való leválással az árak Európában háromszorosára emelkedtek, miközben Amerikában nem történt ilyen drasztikus változás. Ezzel egy olyan versenyképességi hátrányba került Európa, amiből nem látni a kiutat.

Ezt tagállami, kormányzati szinten kezelni kell – hangsúlyozta az energiaügyi miniszter.

Erre Európában a kormányok előtt alapvetően két út áll: az első a segélyezés alapú megközelítés, a másik egy szélesebb körű rezsicsökkentés. Mivel nekünk európai viszonylatban is nagyon magas, 76 százalék körüli az energiaimport-kitettségünk, katasztrofális következményekkel járt volna, ha a teljes áremelkedés „rászabadul a lakosságra”.

A 2600 milliárd forintos kormányzati rezsicsökkentésnek hála azonban – amely mögött egy sokrétű energetikai stratégia áll – Európában ma gyakorlatilag nálunk a legolcsóbbak az energiaárak a lakossági fogyasztók számára.

Ezeket a kormányzati intézkedéseket persze nagyon nehéz fenntartani a jelenlegi uniós megnyilvánulásokat, nyilatkozatokat hallva, noha az energiamix kialakítása teljes mértékben nemzetállami hatáskör – hangsúlyozta Lantos Csaba.

Az energiaügyi miniszter szerint a legnagyobb probléma, hogy az európai döntéshozók ideológiai alapon közelítik meg a kérdést, miközben a technikai feltételek és lehetőségek (például a nyersanyag-lelőhelyek, csővezeték-hálózatok és elosztási csomópontok) nem mindig idomulnak ezekhez az ideológiákhoz.

Összességében mégis elmondható, hogy ha csak nem történik szabotázs, Magyarország energiaellátása a jelenlegi nehéz körülmények között is biztosítva van.

A gáztározók töltöttsége megfelelő, a biztonsági tartalékot nagyon magas, 2 milliárd köbméterre emelte a kormány. Az új szállítási útvonalaknak és csomópontoknak köszönhetően Magyarország ma energiapolitikai szempontból jobb helyzetben van, mint a háború előtt. Ezt a telet – mely 120 év óta a 2. legenyhébb volt – szerencsésen túlélte Európa, de mivel a szomszédunkban a helyzet egyre bizonytalanabb, nekünk minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülni – összegezte az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba szakpolitikai előadását a közönség részéről vastaps fogadta. Köszönjük szépen, hogy elfogadta meghívásunkat!

Összefoglaló: Hojdák Gergely

Fotó: Szennyes Krisztián, vasarnap.hu

További
cikkek

Hírlevél