Kórszak vég: kikapott a BBC

Viszonylag ritkán esik szó a Magyar-Hon-Lapon a sportról, de most egy számunkra közömbös eseményről, a Nagy-Britanniában zajló női labdarúgó Európa Bajnokságról, szólni kell. Anglia legyőzte Norvégiát és ezzel az elődöntőbe jutott. Ez még nem a mi honlapunk profilja, de az a sajtóvihar, amit a BBC a mérkőzésről szóló tudósítása kiváltott, már igen.

Előzmények

A hazai sportsajtó is tudósított, hogy Anglia nagyon megverte az egyébként a torna egyik esélyesének számító Norvégiát. Már az első félidőben hat góllal vezettek, ami rekordot jelent a női Európa Bajnokságok történetében, és nyolc gólos győzelem se volt még. Minderről nyilván az angol sajtó is lelkes beszámolókat közölt. A siker a hírek közé is bekerült, a BBC műsorvezetője még másnap este is visszatért rá, a következőképp: „Anglia történelmi, nyolcgólos győzelmet aratott tegnap este, mivel az Oroszlánok biztosították helyüket a negyeddöntőben.” Tömör, de objektív megfogalmazás

A tudósítás azonban nem ért ezzel véget. Elhangzott egy további mondat is, ami a vihar forrása. „De a kezdő tizenegy összes játékosa és az öt cserejátékos, aki pályára lépett, mind fehér volt „.

Anglia és Wales lakosságának a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint 84,8 százaléka fehér. Az angol női labdarugó válogatott utoljára 2019-ben játszott nagy tornán, akkor a női világbajnokság elődöntőjében a kezdőcsapatban két fekete játékos is volt. A BBC kritikusai emlékeztetnek arra is, hogy az angol férfiválogatott legutóbbi mérkőzésén, amikor Magyarország ellen hazai pályán súlyos, 4-0-s vereséget szenvedett, a csapatban hatan feketék voltak.

A botrány

A kor amiben élünk a posztracionalitás kora. A kór, amiben szenvedünk, a józan ész hiánya. Másképp aligha lehet magyarázni ezt az egyértelműen rasszista és teljességgel felesleges zárómondatot. A kor- és kórszellem alapján azt gondolhatnánk, hogy a vihar a csapatkapitány, illetve a „rasszista” szövetség ellen irányult, tiltakozásként a színesbőrű játékosokat érintő megkülönböztetés ellen. A BBC lehet, hogy ezt várta, de a tiltakozás most a műsorvezető buta és felesleges megjegyzése miatt indult meg. Visszatérben a józan ész? Egy (kevés) fecske persze még nem csinál nyarat.

A remény

A GB News műsorvezetője, Darren Grimes a BBC „folyamatos faji heccelődését” szidta, sőt visszaütött: Arról miért hallgat a BBC, hogy a hét elején közzétett 10 legjobban fizetett sztárja történetesen mind fehér? Grimes megkérdezte, mióta normális, hogy úgy beszélnek a „fehérségről”, mint valami kiirtandó vírusról?

Minél inkább terjed a józan ész hiánya, annál hamarabb nőhetjük ki a közgondolkodásnak ezt a kórságát. A folyamat a transz nők esetén a sportban már megkezdődött. Amúgy a közgondolkodás szó szerencsére túlzás. Kis, de nagyon agresszív csoportról van szó, akik hisznek abban, hogy média befolyásuk révén átszabhatják az emberek gondolkodását. Ne becsüljük le az erejüket, mert a csata még nem mért véget. De álljon itt még néhány reményt keltő komment:

A MailOnline csütörtöki rovatában Dan Wootton műsorvezető azt mondta: Nem csoda, hogy tömegesen kapcsoljuk ki a BBC-t, amikor arra használják a mi briliáns futballistáinkat, hogy faji ellentéteket szítsanak. A BBC szerint talán a nemzeti válogatottaknak etnikai kvótákat kellene bevezetniük? Tapasztaltak a női labdarúgásban rendszerszintű rasszizmust? Ha igen, hol a bizonyíték? Valószínűbb, hogy ez csak egy újabb kísérlet volt arra, hogy Angliát intézményesen rasszistának próbálják beállítani. [Közbevetőleg megemlítem, hogy a Magyarország elleni politikai vádakat sem próbálták még egyszer sem bebizonyítani, véleményeket kezelnek tényként.] Az amerikai Barrington Martin II. twitteren mondott ítéletet: „Amikor az olyan dolgokkal, mint a sokszínűség, jobban törődsz, mint a kiválósággal, akkor előkészíted magad az önpusztításra”.

Úgy tűnik, hogy a BBC úgy járt, mint a norvég női labdarúgóválogatott: megsemmisítő vereséget szenvedett.

Surján László

További
cikkek

Hírlevél