Kell-e nekünk védettség?

Hajdanában Falus Ferenc, mint főpolgármester-jelölt csak az unokáját rémisztette a vödör vízzel, most már az egész országot a delta variánssal. Az Azonnali kérdésére ugyanis a következőket mondta:

„A delta variáns terjedési sebessége felgyorsult, túlvagyunk az optimális mélyponton, amikor viszonylag kevés fertőzött volt. Ha most megnézzük a járványügyi adatokat, látjuk, hogy egy lassú emelkedés tapasztalható, általában egy hét alatt duplázódnak az esetek”.

Némi meglepetéssel észlelem, hogy Falus doktor igazat is mondott. Mert kétségtelen, hogy itt a delta variáns. Hogy a terjedési sebessége felgyorsult-e, azt nehéz megállapítani. „Túl vagyunk az optimális mélyponton.” Ez nagyon szép tudományosnak tűnő mondat, de mitől lenne optimális egy mélypont? Ha mélypont, akkor annak elérése után ismét emelkedés következik, ami viszont nem nevezhető optimálisnak, hiszen az az optimális, ha nincs megbetegedés.

Falus doktor javaslatára megnéztük a járványügyi adatokat, mégpedig azokat, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet közöl. Ezek egy kattintással elérhetők, akár még a volt országos tisztifőorvos is megtekinthette volna. A lassú emelkedés talán belemagyarázható az adathalmazba, bár ez csak az utóbbi három hétre vonatkozik, és ott sem folyamatos. Az azonban elképesztő állítás, hogy egy hét alatt duplázódnak az esetek. Bárki ellenőrizheti, hogy szó sincs ilyesmiről. A legalacsonyabb heti pozitív eset július 5-én volt: 240 fő. Falus szerint duplázva 121-én 480, 19-én 960, 26-án 1920, s augusztus 2-án 3840 friss fertőzöttnek kellett volna lennie, a tényleges esetszámok ezzel szemben a 240-es indulás után hetente: 288, 376, 390, 364. Hogy Falus úr felelőtlenül beszél a levegőbe, az a fentiekből világos. Ám ne gondolja senki, hogy már vége a járványnak. Tavaly ilyenkor harmada volt a friss pozitív esetek száma, ami azután szeptemberben már több ezerre emelkedett, s jött a második, majd azt gyorsan követve a harmadik hullám.

Senki ne gondolja, hogy idén nem ugrik meg ősszel az esetszám. Van viszont egy nagy különbség: a védett emberek nagy száma. A kétszer oltottak és a fertőzésen már átesettek bár megkaphatják a fertőzést, sőt tovább is adhatják, de jó esetben, azaz nagy valószínűséggel kis kellemetlenség árán, sőt akár tünetmentesen is áteshetnek rajta. Ezért nem okvetlenül szükséges olyan szigorú óvintézkedéseket tenni, mint korábban. A súlyosabb betegség valószínűsége kicsi. Az oltatlanok viszont továbbra is ki vannak téve a súlyosabb megbetegedésnek, és számolhatnak azzal, hogy minden ezer betegből 37 meghal. Oltatlanul maradni óriási felelőtlenség, és a kb. három millió oltatlan nem várhatja el a mintegy hat millió védettől, hogy négy fal közé szorítsa az életét. Most már mindenkinek magán a sor, hogy döntsön: mit vállal.

Falus urat annak kapcsán kérdezte az Azonnali, hogy ő a Szent István napi tűzijátékot veszélyesebbnek mondta, mint a Pride felvonulást. Egy amerikai városban, ahol minden évben tömegesen jelennek meg a homoszexuálisok egy hétig tartó nagy rendezvényre, jelentősen megugrott a fertőzöttek száma. A hazai felvonulás után nem számítok hasonlóra, az őszi nagy rendezvényeket pedig személy szerint csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek ajánlom. Még van idő megszerezni.

Surján László

Képgaléria
A halálozásban nincs jele semmi emelkedésnek, hála Istennek.

További
cikkek

Hírlevél