Hozták a kötelezőt

Húsz éve lettünk az Európai Unió teljes jogú tagjai. Ebből az alkalomból az unió háromfejű vezetése megszólalt. Hozták a kötelező szöveget. Talán nem kellett volna.

A magyar emberek erősebbé tették Európát. A magyarok pezsgő kultúrája és a gazdasági dinamizmusa az egész Európai Uniót áthatja. Ezt akár Orbán Viktor is mondhatta volna, aki ebből a húsz évből tizennégy évig miniszterelnökünk volt. Ursula von der Leyentől ez meglepő, sőt ízléstelen.

Csak vessük össze hazánkra vonatkozó korábbi szavaival és tetteivel. Azt is mondta: „húsz évvel ezelőtt végre egyesült a családunk egy közös otthonban”. Magyarország mindig is Európa szívében helyezkedett el – hangsúlyozta. A vasfüggöny mögött magyarok nemzedékei harcoltak azért, hogy visszaszerezzék a szabadságukat. Szép. Ő most naponta csorbítaná azt.

Önök húsz évvel ezelőtt úgy döntöttek, elfoglalják méltó helyüket kontinensünk közepén. Önök Európát választották – fogalmazott. Ez igaz. Ám azóta az alapítók mindent megtettek, hogy megbánjuk ezt a lépésünket.

Az elnök asszony szavai szerint az Európai Unió azóta megerősödött, és Magyarország is számtalan módon gyarapodott: új iskolák, kórházak, autópályák létesültek, és saját fejlesztésű megújuló energiaforrások épültek ki. Többségük európai uniós forrásból.

Hogy az Európai Unió megerősödött volna, kétlem. A világpolitika színpadán szerepel ugyan, de csak statisztaszerepben.

Von der Leyen kiemelte, az elmúlt évben magyar tudósok két Nobel-díjat is kaptak. Karikó Katalin felfedezései segítettek a koronavírust leküzdő mRNS-vakcinák kifejlesztésében, és számtalan életet mentettek meg. Krausz Ferenc pedig közelebb vitt annak megértéséhez, „hogyan jön létre a minket körülvevő anyag”. Ehhez viszont az Európai Uniónak semmi, de semmi köze nincs.

Együtt erősebbek vagyunk – élt ezzel ez elkoptatott szófordulattal, majd jött a csatakiáltás: Éljen sokáig Európa!”

Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek és Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének üzenete csak üres frázis volt a kontinens újraegyesítéséről.

Az unió háromfejű vezetését említettem. A kétfejű sasnak voltunk már a körme között. Háromfejűvel ritkábban találkozunk. Pedig még szobra is van, s épp Oroszországban, Szentpétervárt. Jelképes, hogy az egyre inkább kommunista jegyeket viselő Brüsszelben is előkerült a három fej? Ráadásul nem is egyértelmű, hogy kik alkotják. Lehet a fentebb említett háromság: a Bizottság, a Tanács elnöke és a fő külügyér. Ám ez utóbbi helyett a parlamenti elnök is szóba jöhet.

Forrás: Ursula von der Leyen megdicsérte a magyarokat (msn.com)

Surján László

További
cikkek

Hírlevél