Hazudni pedig nem szabad

Az ún. boszniai Szerb Köztársaság módosította a büntető törvénykönyvet. A Banja Luka-i parlament ismét a bűncselekménynek nyilvánított tevékenységek körébe vonta a rágalmazást, jelentette az MTI. Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének 83 tagú parlamentjében 47-en szavaztak igennel a törvénymódosításra, amelyet Milorad Dodik, az országrész elnöke kezdeményezett. Ezentúl rágalmazásért 2000-től 6000 konvertibilis márkáig terjedő büntetés szabható ki.

Ezt helyeslem.

A rágalmazás fogalma azt jelenti, hogy valakiről olyasmit állítanak, ami rá nézve negatív, de nem igaz. Csúf dolog tehát a rágalom, szerintem illő dolog, hogy büntessék.

Erre az elmúlt két évtizedben csak polgári perben volt lehetőség. A károsultnak kellett tehát a bírósághoz fordulnia.

Most a Banja Luka-i döntés után persze megszólaltak a kritikusok. A törvénymódosítás bírálói – főként az újságíró-szervezetek – szerint az új törvény veszélyezteti a szólás- és médiaszabadságot, és visszalépést jelent a demokrácia útján. Ez az, ami felháborít, és ezért írok róla.

Az újságíró szervezetek szerint az, hogy a sajtóban szabadon megjelenhessen bármi, ami az újságírónak eszébe jut, fontosabb, mint az, hogy amit leír vagy kimond, igaz-e vagy sem.

Ezek a kritikusok tehát a szólás- és médiaszabadság védelmében a hazugság terjesztésének szabadságáért állnak ki. Hol vagyunk már a Deák Ferencnek tulajdonított egymondatos sajtótörvénytől (hazudni pedig nem szabad)!

Nem jó érv, hogy mindez egy balkáni kis állam egyik tartománynak ügye, nem kell foglalkozni vele. A szólásszabadság kiterjesztése, korlátlansága ugyanis voltaképp a korszellem, akár mondhatni a kórszellem szerves része. Ráadásul többről van szó, mint a magánemberek védelméről.

Lehet-e egy választási kampány sikeres anélkül, hogy a politikai ellenfelet nem rágalmazzák meg?

A Politikai Tanácsadók Európai Szövetsége következő konferenciájának, amit 2023. szeptember 11-13. között a törökországi Izmirben rendeznek, ez lesz a témája. Hogy mire jutnak, nem tudhatom. De hogy úgymond tudományos hátteret adnak ennek a gyalázatnak, az maga is felháborító.

Jusson mindez az eszedbe, ha televíziót nézel, újságot olvasol vagy figyeled a kampányhíreket. Ne legyünk óvatlanok: be akarnak csapni minket.

Surján László

További
cikkek

Hírlevél