Ferenc pápa gesztusai

Egy korábbi írásunkban bemutattuk, hogy Ferenc pápa nagyon árnyalt és összetett apostoli üzenetekkel készült magyarországi látogatására. Most, a pápalátogatás végén nem ezekkel, hanem híressé vált spontán akcióival, gesztusaival, az őt kísérő váratlan jelenségekkel foglalkozunk. Kétség sem fér hozzá, hogy ezek a gesztusok nem előre kiszámított diplomáciai vagy média („celeb”) fogások, hanem egyenesen a pápa szívéből jönnek. Ferenc pápa különös képessége, ha úgy tetszik, karizmája, hogy tökéletesen rá tud hangolódni a tömegre és az egyes emberekre, pontosan érzi, hogy egy-egy találkozásban „mennyi van.” Mint az az athoszi szerzetes, aki első ránézésre meg tudta mondani, hogy látogatójában „mennyire szállt le a Szentlélek” (csak a fejéig ér-e, vagy a szívéig, esetleg már a bokájáig), és ehhez igazította egész mondanivalóját, tanácsait, lelkigondozói fellépését. MKDSZ-gyűjtés a teljesség igénye nélkül!

A Rómából Budapestre vezető repülőúton elromlott a pápa számára előkészített mikrofon. Ő persze nem esett kétségbe, hanem végigsétált a fedélzeten, és egyesével beszélt az újságírókkal. Akkor készült ez a rövid felvétel Martí Zoltánnal, a 777 újságírójával, aki magyar fociválogatott mezt adományozott a Szentatyának. Ferenc pápa emlékezett rá, hogy Erdélyben is kapott egy ilyen mezt, ahol szintén magyarok élnek.

Fotó: Martí Zoltán Facebook-oldala

Novák Katalin köztársasági elnökasszony intenzív különórákkal frissítette fel spanyol nyelvtudását, hogy anyanyelvén beszélhessen a Szentatyával. Orbán Viktor miniszterelnök pedig egész nagycsaládja kíséretében találkozott Ferenc pápával.

Novák Katalin és Orbán Viktor Facebook-oldala

A Szent György tér felett ez a körkörös szivárvány (naphalo-jelenség) volt látható Ferenc pápa érkezésekor:

Fotó: Latorcai Csaba államtitkár Facebook-oldala

A Szent István-bazilikában a Szentatya meghallgatta Brenner József atya, egy 88 éves pap tanúságtételét, akinek testvére, Brenner János 1957-ben, 26 éves korában a kommunista diktatúra bestiális gyilkosságának áldozata lett. Éppen Ferenc pápa engedélyezte boldoggá avatását.

Fotó: Magyar Kurír

Ferenc pápa a Szent István-bazilikát elhagyva hirtelen döntéstől vezérelve, testőrei és a szervezők meglepetésére levitette magát a tömegbe, ahol számtalan emberrel kezet fogott, és áldásokat is osztott. A szervezők egy ideig maguk is csak a kivetítők képei alapján követhették nyomon a Szentatya útját, a pápára váró Fiat gépkocsi sofőrje sem tudta, hol fog kibukkanni a tömegből. Ferenc viszont láthatóan nagyon élvezte ezeket a személyes találkozásokat.

A Rózsák terei templomban Ferenc pápa szegényekkel, hajléktalanokkal, menekültekkel találkozott. Az esemény végén spontán módon odament a zenei szolgálatot végző cigányzenekarhoz, és köszönetet mondott nekik. Ők pedig „cserébe” ároni áldásban részesítették a Szentatyát (a felvételen 2 óra 20 perctől).

Szintén a Rózsák terén találkozott a Szentatya Kardos Mihály atyával, aki saját elhatározásából a hajléktalanok kórházában él. Korábban mindkét lábát amputálni kellett cukorbetegsége miatt, de helyzetét Istenbe vetett mély hittel és derűvel viseli, így tud másoknak is hitelesen segíteni. Mihály atyának a hajléktalankórházban csak egy ágya van, s felette egy Mária-kép – ahogy Ferencről is köztudott, hogy pápához képest egyszerű körülmények között él. A két tolókocsiba kényszerült, idős pap láthatóan mélyen „rezonált” egymásra, valószínűleg nemcsak kívülről, de belülről nézve is megrendítő volt a találkozásuk.

A Papp László Sportarénában 11 ezer fiatallal találkozott a Szentatya. A különleges eseményre nemcsak Magyarországról, hanem a határon túlról is érkeztek meghívott és regisztrált fiatalok. Az itt fellépő fiatal magyar néptáncosok láthatólag teljesen elbűvölték az argentin tangóban jártas Ferenc pápát. A vajdasági származású Rúzsa Magdi pedig a fellépés előtt több interjúban is vallott mély hitéről, rajongók tízezreinek figyelmét irányítva rá a budapesti pápalátogatásra az államhatáron innen és túl.

Fotó: MTI

Ferenc pápa a Kossuth Lajos téren mondott szentmiséje végén innét, Mária országából (Regnum Marianum) bízta rá a Szűzanya Szívére egész Európa hitét, külön imádkozva a sokat szenvedő szomszédos ukrán és orosz népekért.

+1: Ferenc pápa és a Fiat 500. Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanára külön cikkben emlékezett meg ennek a kifejezetten Ferenc pápához köthető szimbólumnak a jelentőségéről, amely most a budapesti utakat szelte át keresztbe-kasul.

Hojdák Gergely

További
cikkek

Hírlevél