Egy hajóban evezünk Szlovákiával

A szlovák-magyar kapcsolatokban talán lehet most áttörést elérni, mivel az egymással való vitáinkhoz képest helyzetünket a Brüsszelből, főleg az illetékességét előszeretettel túllépő európai parlament részéről érkező nyomás mindkettőnket érinti, és szinte csak egymásra támaszkodhatunk.

Kérdés, hogy a Fico-kormány képes-e elérni, hogy a szlovákiai magyarság ne érezze fenyegetve magát.

Gesztusokat már láttunk, ám ezekkel eddig is tele volt a padlás.

Változik-e a helyzet a brüsszeli támadások miatt? Reméljük. E támadások nekünk ismerősök, és Szlovákia szerintem jó válaszokat adott.

A szlovák külügyminisztérium elutasítja, hogy az Európai Parlament (EP) beavatkozzon a szlovákiai belpolitikai történésekbe – jelentette ki Juraj Blanár tárcavezető szerdán arra reagálva, hogy az EP strasbourgi plenáris ülésén állásfoglalásban bírálta az új szlovák kormányt több olyan reformjavaslat miatt, amely „aggodalomra ad okot” a jogállamiság szlovákiai helyzetére vonatkozóan.

Az EP állásfoglalásában a képviselők megkérdőjelezték Szlovákia képességét a korrupció elleni küzdelemre és az uniós költségvetés védelmére.

Honnan jönnek a vádak? A szlovák külügyminiszter azt mondta: a szlovák ellenzék nem fogadta el, hogy a szeptemberi parlamenti választásokat elvesztette, és most tovább kampányol. „Azt hiszik, hogy bármiféle támadásokkal sikerül megváltoztatniuk a jelenlegi helyzetet. És mivel ez nem sikerült itthon, az európai terepet használták fel” – jelentette ki Juraj Blanár.

Itt a kettős mérce: amikor ők 2020-tól számos esetben figyelmeztették az uniós szerveket a lakosság elleni jogsértésekre és a jogállam alapjainak megsértéseire, európai részről ez senkit nem érdekelt.

Robert Fico sem kertelt: az EP állásfoglalására reagálva azt mondta: az a szlovák ellenzéki EP-képviselők kézirata, akik Szlovákia ellen uszítják az EU szerveit és különböző büntetésekre, köztük az uniós alapok folyósításának felfüggesztésére próbálják rábeszélni őket. „Politikai ellenfeleink itthon és külföldön bármilyen piszkos dologra képesek ebben a politikai harcban. Erre pedig egyértelmű, kemény, de demokratikus választ kell adnunk”.

Ismerős, ugye?

Surján László

További
cikkek

Hírlevél