Bolondéria

Szokás szerint olvasgatok. Szűkebb-tágabb világunkról. Feketét, fehéret, agyeldobósat és megríkatót. Innen a fenti cím. Miért is?

Átadták az idei Mikszáth Kálmán díjakat a nyomtatott és az elektronikus médiában nyújtott kiemelkedő újságírói és szerkesztői tevékenység, illetve rádiós műsorvezetői munka elismeréseként. Az egyik díjazott a Békéshez is kötődő – KÉSZ bál fővédnökség, kettős kereszt avatóbeszéd – Kondor Katalin, akinek gratuláltam, és így válaszolt: „Nagyon szépen köszönöm. Szép napot kívánok szeretettel a békési barátoknak.” Nagyon jól érezte magát anno itt. Nálunk aludt, s mikor reggel felébredt – a tán még a sepsiszentgyörgyi textilgyárban készült ágyneműből kikelvén – mosolyogva mondta: legutoljára nagymamámnál aludtam kikeményített, ropogósra vasalt damaszt ágyneműben.

De mást is olvastam sajnos, hála Felhévizi Félixnek. Ő írja, hogy egy hírportál szerint: „Győzelmi mámorban úszott a falu a gőzölgő holttest fölött.” Aztán a cikk így folytatódik: „Akadnak, olyan települések, ahol még ma is van disznóvágás. Sokan úgy gondolnak rá, mint egy feleslegesen brutális népszokásra.” Tipikus esete annak, amikor valaki a Nagykörútról „lelátogat” vidékre. Erről meg rögtön eszünkbe jut MZP vidékieket jellemző sommás véleménye: „sötétben tartott, trágyával etetett gombák” ők. A határon túliakról nem is beszélve, akiket „megvettek kilóra az állampolgársággal.”

De máshol sem jobb a helyzet. Egy amerikai „influenszer” – micsoda szó!? – külön városrészt alakítana ki azoknak a felnőtteknek, akik nem bírják a gyerekeket. S lám, Amerikában, Nyugat-Európában léteznek éttermek csak felnőtteknek, vannak gyermekmentes wellness-szállodák. Vagy, számos amerikai egyetemen – nagyobb lélekszámmal, mint a tanári kar, külön dékánnal – létezik olyan osztály, amely az oktatók kinevezésekor arra felügyel, hogy azok megfeleljenek a woke ideológiának. Kelet-Európában az egymást kövező „izmusok” korában már megértük ezt.

Más. A migránsok iránti tisztelet jeléül arab nyelvű utcanévtáblát helyeztek ki Düsseldorfban. De vissza Amerikába! Több ottani médium szerint a világszerte tőzsdei pánikot és zuhanást okozó becsődölt bank, a Silicon Valley vezetésében hemzsegtek az LMBTQ-aktivisták, a 12 tag közül egyetlen embernek volt befektetési banki tapasztalata.

Huhh. Legyen a végére valami jó. „Felemelő hangulat és hatalmas vastaps az új magyar animációs film díszbemutatóján.” Az egész estés animációs film, A Kojot négy lelke „az indián teremtésmondák felhasználásával kíván fejet hajtani az ősi bölcsesség előtt és felnyitni a mai kor emberének szemét.” Nézzék meg. Gyönyörű, magával sodró. Nyolcévnyi munka eredményeképpen készült el, amely arra is vállalkozik, hogy tükröt tartson a mai fogyasztói társadalmunk elé. Görbét. Hogy látszódjék a bolondéria, okuljunk belőle, és akarjunk változtatni!

Pálmai Tamás

További
cikkek

Hírlevél