25. Keresztény Civil Fórum – Videók!

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség jubileumi, 25. Országos Civil Fórumát rendezte meg a Parlament felsőházi termében mintegy 400 résztvevővel.

Harrach Péter, a szövetség elnöke megnyitó beszédében kiemelte, hogy a jelenlévők közül sokan már 12 évvel ezelőtt is itt voltak, és most is ugyanazzal az örömmel és lelkesedéssel jönnek. A találkozás örömét az is táplálja, hogy a problémákkal teli világban az itt jelenlévők megerősödnek egy normális keresztény közösség erejével, amelyet a saját településükön, a mindennapok küzdelmeiben is tovább tudnak vinni. Ezt követeli meg ugyanis a keresztény társadalmi felelősség, amelynek egy ma rendkívül aktuális szegmense a béke kérdése. A fórum házigazdája szerint a béke belülről kezdődik: ha az ember önmagával, a Teremtővel és a környezetével békében van, akkor a társadalmi béke, az országok közötti béke is megvalósulhat.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, korábbi honvédelmi miniszter a civil fórumtól inspirálódva egy nemzetközi békekonferencia összehívását javasolta a magyar kormánynak. Rámutatott: a béke most a legfontosabb központi kérdése nemcsak a magyar társadalomnak, hanem egész Európának és a világnak is. Jó lenne, ha mi, magyarok is hozzá tudnánk járulni, akár csak egy apró lépést is tudnának tenni a mielőbbi béke érdekében.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető főtitkára arról beszélt: a nyugat-európai, baloldali elit sajnálatos módon elszakadt a saját választóitól, és egy neomarxista ideológia foglyává vált. Ám az, hogy ők a háború mellett foglalnak állást, sőt a háború szószólói lettek, nem jelenti azt, hogy a Nyugat-Európában élők is a háború pártján állnának – hangsúlyozta. Nem szabad hagyni, hogy a háborúpártiak diadalmaskodjanak, csak egy keresztény alapokon álló Európa lehet a jövőnk záloga! – hangsúlyozta.

Szászfalvi László a konferencia fő témájára utalva kifejtette, hogy a béke nem csak valamiféle harcnak, háborúnak a végét vagy hiányát jelenti. Az egyház kommunikációjának a lényege Isten kijelentésének elbeszélése, továbbadása, a dolgok újra és újra való megbeszélése. A felekezetek közötti béke előfeltétele az egymással való újrabeszélés készsége, akarása. Egyházaink között az elmúlt évszázadokban különböző intenzitással ez az újra való beszélgetés folyik, az elmúlt száz évben kiemelkedően felgyorsult és napjainkban pedig kifejezetten él és virul. A magyar keresztények ebben példát adnak Európának és a világnak.

Nagy Ferenc Endre tábori lelkész arról beszélt, hogy a Szentírásnak is a béke az egyik legfontosabb témája, amely szorosan összefügg a földi jóléttel, boldogsággal és az igazságossággal, ugyanakkor a célja túlmutat a földi léten, minthogy az üdvösség a béke végső kiteljesedése.

Hal Melinda klinikai szakpszichológus, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kutatásvezetője a családokat és benne a fiatalokat érő új típusú kihívásokról beszélt. Bár Magyarországon is nagyon régen „torpedózzák” a hagyományos, spirituális értékeket, még visszafordítható a folyamat. A kutatási adatok szerint ugyanis még a mai magyar fiatalok is értékorientált szemléletűek, csak nem tudják hogyan kifejezni magukat – szögezte le az előadó.

Nagypál Szabolcs római katolikus teológus, jogász és társadalomtudós, az MCC Jogi Iskolájának vezetője az Egyház társadalmi tanításának a fényében beszélt a társadalmi béke kérdéséről. A társadalmi igazságosságot legfőképpen a közéleti és a politikai rendszer kell, hogy megvalósítsa. Az Egyház társadalmi tanítása szerint hűséges állampolgárnak lenni erény, a közéletben és a politikai életben a részvétel pedig (például szavazás útján vagy a közbeszédben, a véleménynyilvánítás során) erkölcsi kötelességünk – szögezte le az előadó.

Kiss Rajmund, az MCC diplomáciai műhelyvezetője a történelmi békeidőkről tartott élvezetes és színvonalas előadást. Mi, magyarok a szülőföldünkön akarunk a saját kultúránkban, a testvéreinkkel békében élni. Anélkül, hogy akár egy regionális hatalom, akár egy világhatalom beleszólna abba, hogy hogyan neveljük a gyermekeinket, mi a magyar nemzeti érdek, és hogyan döntünk. A magyarok igenis békeszerető emberek – zárta előadását Kiss Rajmund.

A 25. Országos Keresztény Civil Fórum ismét sok tanulsággal szolgált napjaink egyik legaktuálisabb társadalmi kérdéséről, a békéről. A résztvevők szellemileg feltöltődve, a további rendezvényekről érdeklődve távoztak a Parlament felsőházi terméből.

További
cikkek

Hírlevél