Surján László

Szurka-piszka

Nem tudom, hogy milyen a forgalma a bennfentes.net oldalnak. Első ránézésre kormánypárti orgánum, és több bejegyzése tetszésemre van.

Tovább böngészve azonban az a mondás jut eszembe, hogy „a barátaimtól ments meg Uram, az ellenségeimmel magam is elbánok.”

Hol a kommunizmus manapság?

Furcsa érzéssel vettem kezembe Emil Brix és Erhard Busek könyvét: Közép-Európa újragondolása. Emil Brixet nem, de Busek urat jól ismerem, egyidőben voltunk országaink kereszténydemokrata pártjainak elnökei. Nagyműveltségű, széleskörűen tájékozott ember, akire mindig érdemes odafigyelni. Mégis megütött a gondolat: mi köze van az osztrákoknak Közép-Európához? Tudom, eretnek maga a kérdés is, hiszen sokak szemében Ausztria maga Közép-Európa.

Lollok Lénárd öröksége

A „Szent István öröksége” című Kárpát-medencei keresztény magyar alkotóművészeti kiállítás megtekintésekor, ami a Szent István Bazilika altemplomában, urnatemetőjében van, sokan találkoztak Senyei Károly Szent Lipót tondójával.

Harminc év múlva...

Vázlatos emlékek és gondolatok Szent II. János Pál harminc évvel ezelőtti magyarországi látogatása alkalmából.

1. Korábban egy pápa debreceni látogatása elképzelhetetlen volt. Egyik fél sem akarta volna, jelentette ki II. János Pál Debrecenben.

2. Az egységtörekvéseket a Szentlélek irányítja, vonta le a pápa a következtetést a történtekből.

Fogadj szívedbe!

Fogadj szívedbe egy Kárpát-medencei települést! Ezt javasolta a Charta XXI Egyesület Böjte Csaba, Grezsa István, Herczku Ágnes, Szili Katalin és Szvorák Katalin védnökségével még tavaly decemberben. A felhívás nem maradt pusztában kiáltó szó.

Most nyolc hónappal később a Kárpát-medence településeinek közel 15 százalékát már valaki kiválasztotta. A választás meglepően egyenletes, a térképünkön, amelyen a foglalt településeket egy-egy „gombostű” jelzi, fehér foltok alig vannak.

Kalazanci Szent József

A szentek példaképek. Kihívások számunkra: Ha mások meg tudták tenni, te miért ne tudnád? (Szent Ágoston) Van ugyan némi túlzó önbizalom ebben a kijelentésben, de a mondás erkölcsi kérdésekről szól, nem testi vagy szellemi képességekről. Kalazancius azt mondaná: magát csapja be, aki nem tudom-ot mond a nem akarom helyett.

Szent Istvánról pátosztalanul

Száz éve még nem volt szokás, hogy az újságok ünnepi számot adjanak ki Szent István napjára. A Pesti Hírlap (PH) mindazonáltal írt egy vezércikket. A Népszava és a Pesti Napló nem fárasztotta magát ilyesmivel. A Budapesti Hírlap sem.

Nézzük hát a PH száz éves üzenetét. (Mai helyesírással)

„Szent István politikai koncepciójának két cselekvő gondolat képezi az alapját. Egy az, hogy felvette a keresztény hitet és népét is megkeresztelte. A másik az, hogy nem a keleti vallást fogadta el, hanem a római katolikust.

Légy váltóőr!

A hírfogyasztó ember egyre többször találkozik rémisztő gender információkkal. A kormánykritikusok ezeket nem hiszik el, megjelenésüket a Nyugat lejáratásának és a választási küzdelem részének tartják. Felháborodnak, hogy a sajtó túloz, feleslegesen kelt riadalmat, célja, hogy a választó Orbán Viktorban lássa a nemlétező bajtól a megmentőt.