Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Sokat akart a szarka Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2007. September 2.

Sokat akart a szarkaNem sokat ért el az MDF a nemzetközi sajtótájékoztatóval, bár a sajtó képviselõi alighanem jól szórakoztak. Gyurcsány a Fideszt gyalázta, az SZDSZ Gyurcsányt támadta. A nemzetet besározni nem sikerült. Ettõl függetlenül, amit az MSZP mûvelt a Magyar Gárdával az a politika mélyrepülése.

Elszomorított a gondolat, hogy mennyire kiszolgáltatott a politika a hülyeségnek. Példaképünk, Barankovics István mondása, hogy a politikában a látszat a valóság erejével bír. Valószínûleg tudta ezt az MDF, amikor azt javasolta, hogy a parlamenti pártok együttesen határolódjanak el a Magyar Gárdától. Minden létezõ hócipõ már tele van az elhatárolódástól, de sebaj, legyen még egy. Miért? Azt bizton tudni lehetett, hogy a két kormánypárt lelkesen elhatárolódik. (Még mindig könnyebb, mint kormányozni, különösen akkor, amikor a saját hibáikat kellene helyrehozni. Az emberi lélek tudósai és orvosa szerint egyértelmûen a legnehezebben kimondható szó az ember számára: tévedtem. Kormányozni mindig nehéz, de ha önkritikával kell kezdeni, még nehezebb. Tehát tudhattuk: lesz MSZP és SZDSZ elhatárolódás.) Ehhez ministrál az MDF, mint ötletadó, bár az uszodai zuhany alatt arról beszélgetnek, hogy alighanem szoci kérésre történt a javaslat. Nem tudom, nem voltam ott sem a zuhanyozóban, sem a felkérésnél. A dolgon csak nyerni lehet, gondolhatta a postabankvipes frakcióvezetõ, mert vagy megtörténik, s akkor az MDF javaslat érvényesült, vagy az ellenzék kimarad, s akkor rájuk ragad az összes sár.

Tévedés volt: a dolgon csak veszteni lehetett. Ha a magyar parlament öt pártja, amely lelkesen szokta gyilkolni egymást, most vállvetve közösen magyargárdázik, akkor ez csak egyet jelenthet a világnak: Magyarországon veszélyes jobbratolódás van. De nincs.

Mit is akar a Magyar Gárda? Nézzük meg az alapító nyilatkozatot:

A Magyar Gárda a következõ feladatokat tûzi maga elé:
- A besorozott és felesketett gárdisták fizikai, lelki és szellemi képzése és önképzése, hogy feladataikat példamutató hatékonysággal, kellõ erõvel, céltudatossággal és alázattal hajthassák végre.
- Ápolja a magyar kultúrát és történelmünk emlékeit, adja tovább a felnövekvõ generációk épülésére.
- Aktívan vegyen részt katasztrófa-elhárításban, rend- és polgárvédelmi feladatokban.
- Karitatív és szociális missziók támogatása és szervezése.
- Rendkívüli helyzetben a nemzeti önvédelem erõsítése.
- Része vagy gerince kíván lenni a majdan felállítandó Nemzetõrségnek.

Ez lenne az a veszély, amelyet egységesen kell elutasítania minden parlamenti pártnak? Nevetséges.

A két szövetséges párt, a Fidesz és a KDNP úgy döntött: nem ad esélyt a kormánypárti rágalomhadjáratnak, s hajlandó a nemzetközi sajtó elõtt is elmondani közismert véleményét.
Ennek lényege, hogy a Magyar Gárda nem az õ szervezetük, megalakulását nem nézik jó szemmel, mert arra ad esélyt Gyurcsánynak, hogy az ország állapota helyett a Magyar Gárda létével kürtölje tele a sajtót. Mindez persze nem a Magyar Gárda hibája, de ha a megalakítás eredményét nézzük, a mérleg valóban negatív.
Az MDF szereplési viszketegsége és az a titkos vágya, hogy testvérpártjait negatívan láttathassa, erõsebb volt, mint annak felmérése, hogy mit árt az országnak a szélsõjobbal való riogatás. Mit használ majd ez a magyarfaló slotás Szlovákiának vagy a C. V. Tudorral ékesített Romániának? A gyûlöletvezérelt mödöfö számára ilyen megfontolások nem léteznek. Ezt neveztem a cikk elején hülyeségnek. Nem szép szó, de pontosan kifejezi a lényeget. Mert mi másnak tartsuk azt a reményt, hogy „ha az öt parlamenti párt kifejezi, hogy távol áll a Magyar Gárdától, akár egy közös nyilatkozatot is elfogadhatnak errõl, az eljelentéktelenítheti az egyesületet.” Az egyesület jelentéktelen, s akkor marad az, ha nem beszélnek róla. Gyurcsány jó voltából ma a Gárda ismertsége 82 százalék. Hogy az elismertsége mekkora, nem tudni, ám ha a Gyurcsányra vonatkozó ellenszenv a Magyar Gárdára irányuló rokonszenvvé alakul, akkor talán Gyurcsánynak is rá kell jönnie, hogy még nem ért a politikához, sem a magyar társadalom lelkiállapotához.

Megtehette volna a Fidesz vagy a KDNP, hogy nem vesz részt a közös sajtótájékoztatón? A barankovicsi tanács alapján nem akartak olyan látszatot, ami a valóság erejével üt vissza. Létre jött tehát a nagy nemzetközi összeborulás, legalábbis meghirdetõdött.

Tudta-e Gyucsány, hogy mit fog a Fidesz és a KDNP mondani? Nem tudom. De az egyre inkább búsképû lovagnak látszó miniszterelnök tönkretette a Fidesznek ásott csapdát, s alighanem maga esett bele. Elõször is az elõre elhatározott pártonkénti öt perces idõkeretet elõre bejelentett módon túllépte. Nem volt elég neki öt perc ahhoz, hogy bebizonyítsa a lehetetlent: azt, hogy a Fidesz szélsõjobboldali párt. Nem sokat foglalkozott a Magyar Gárdával, sokkal inkább a Magyar Demokratával, meg a múlttal. Le kell gyõzni a fasizmust – hirdette meg a programot. A fasiszták szerinte nem a kertek alatt, hanem a köztársasági elnök palotája elõtt gyülekeznek.

Hogyan jön ehhez Gyurcsány Ferenc? – tette fel a kérdést Navracsics Tibor, aki világosan rámutatott: az egész akció pótcselekvés, a kormányzás sõt a kormányzó képesség hiányát leplezi. A sajtótájékoztató bombameglepetése Eörsi Mátyás volt. Gyurcsány szövegével éles ellentétben kijelentette: Ma Magyarországon nincs fasizmus és fasizmus veszély. Fasiszták vannak, mint más, nyugat-európai országokban is.

Harrach Péter is világosan szólt: A KDNP értékrendje hiteles, cselekedetei kiszámíthatók, nincs szükségük elhatárolódásra. Harrach kimondta: Gyurcsány mindent elrontott, most sokan jelentkeznek, hogy rendbe tegyék, a Magyar Gárda is. Harrach kijelentette: bûn összemosni a szélsõjobbot a polgári oldallal, és bûn a félelemkeltés.

De ki a félelemkeltõ? Az emlékmûvek környékét söprögetõ Magyar Gárda, vagy a náci veszélyt vizionáló miniszterelnök? Akinek foszladozó táborát már csak a nem létezõ veszélytõl való félelem tartja össze.

A tudósításokat olvasva világossá vált, az MDF egyik elképzelése sem jött be: A Fidesz és a KDNP nem szorult a szélsõjobb kategóriába, s a Magyar Gárda sem jelentéktelenedett el, sõt. Az óperencián túl pedig aligha mondják, igaz, hogy Putyin barátja, igaz, hogy a Nabuccot is elszabotálja, de mégis jobb, mint az a fasiszta Orbán. Nem mondják, mert nem jobb.

Surján László