Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Megbukott a miniszter a biztosítási konferencián Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2007. January 27.

Megbukott a miniszter a biztosítási konferencián

Január 25-26-án Egészségbiztosítási Konferenciát rendeztek Budapesten.

Az egészségügyi miniszter szándéka világos volt: olyan konferenciát szeretett volna rendezni, ahol vannak ellenvélemények, de többségében támogató elõadások hangzanak el.

Az elképzelés nem vált be.

Már az elsõ napon sokkal több volt a kritikus elõadás, mint a támogató. Támogatólag csak Bauer Tamás (SZDSZ-es panelek a piacgazdaság fontosságáról, rosszul adaptálva egészségügyi környezetre), valamint Peter Pazytni szlovák "szakértõ" szólt. Pazitny itt, Budapesten a SOTE Menedzserképzõben kapott kiképzést és Szlovákiában õ irányította az azóta megbukott reformot.. Visszatetszõ volt hallgatni a szlovák úgymond eredményeket, miközben szó sem esett arról, hogy ezért vesztette el a választásokat a szlovák kormány, és az új vezetés mindent visszarendez.

Csehák Judit az MSZP liberális szárnyának kompromisszumos javaslatát vázolta fel: legyen több biztosító, de ezek ne  a magánbiztosítók legyenek, hanem a ma már több, mint 550.000 tagsággal rendelkezõ önkéntes egészségpénztárak. A törvényi kiindulópont is létezik, hiszen az egészségpénztári tv megengedi, hogy ezek a pénztárak elismert pénztárként (azaz a jelenleg OEP által kezelt pénzeszközöket is kezelhessék) mûködjenek.

Kornai János a nyitóelõadásában egyetemi órát tartott. 27 kérdést tett fel, ezekbõl idõ híján csak 80%-ot válaszolt meg. Az egész eredõje az az üzenet, hogy ezt nem szabad megcsinálni.

Jávor András elõadása az egészségügy jelenlegi fõ kihívásaival foglalkozott, s kimutatta, hogy a biztosítási rendszer tervezett átalakítása nem ad választ a gondokra. Az elõadást külön közöljük. A Magyar Nemzet Online kiadása az MTI alapján meglepõ részletességgel számolt be errõl az elõadásról, nagy kár, hogy a nyomtatott kiadásban ez nem így volt. Az online beszámolója még a címét is Jávor elõadásából vette, ezzel egy fontos (de sajnos nem a leglényegesebb) részt emelt ki.

Orosz Éva nagyon kritikus volt, szinte direktben utasította el a több-biztosítós modellt és a kistérségek helyzetbe hozását, mint egy lehetséges alternatívát vázolta fel. Ez a KDNP egészségügyi programjának egyik kulcseleme.

Döbbenetes nyíltsággal szólt a WHO Európai Irodájáról a Finanszírozási Osztály képviselõje. Direktben és a diplomáciában szokatlan nyerseséggel utasította el a magyar kormány reformtervét. Olyan szavakat használt, hogy "rossz" a terv, nem helyes válasz a kihívásokra, nincs elõkészítve, szükségtelen nehézségeket okoz Magyarországnak. A kormányoldal azzal enyhítette a kínos helyzetet, hogy egyrészt agyonhallgatta, másrészt hangoztatta, ez a vélemény Mihályi Péter anyagának szólt, ami a honlapon található és ez az anyag még nem tükrözi az Államreform Bizottság véleményét, mert azt még nem vitatták meg.

A második nap a miniszterelnök kezdett. Sokan, többféleképpen értelmezték az elhangzottakat, de egy megállapítás közös volt, üzent Molnárnak, hogy idõ kell az ilyen döntésékhez és figyelni kell az ellenvéleményekre.

A holland egészségügyi miniszter (liberális politikus, a holland polgári koalíciós kormányból) pozitívan értékelte a holland reformot, melyet 7 évig készítettek elõ és hasonló, mint amit a magyar kormány akar. De ismételten hangsúlyozta, Hollandia nem Magyarország, más a tradíció, a szakmai háttér, egy-az-egyben nem másolható a holland modell.

Bokros vetítés nélkül felolvasott egy átfogó javaslatot, melyet a felolvasás monotonsága miatt nehéz volt követni.  Elképzelése szerint öt pilléren alapulna az egészségügy finanszírozása, melyben az OEP is szerepet kap. Csak azt finanszírozná az OEP, amit a magánbiztosítók is elismernek szolgáltatásnak, azaz az ellenõrzés ide, a magánbiztosítókhoz kerülne. A járulékot is megosztaná, egy része OEP-be folyna, más része a magánbiztosítókhoz folyna be. De szerepe lenne az egészségügy finanszírozásában a költségvetésnek is (nagyértékû beavatkozások, prevenció) és a kiegészítõ pénztáraknak is. Természetesen a lakossági közvetlen térítés is szerepel a csomagban.

A nap folyamán még egy támogató elõadás hangzott el, az egyik szlovák magánpénztár, a Slovnaft vezetõje beszélt. Elõadása  antireklámnak sikeredett, mert elõadásmodora, stílusan nagyon taszító volt. Amit mondott, az még marketingszövegnek is gyenge volt,  noha Molnár Lajos viszont külön kiemelte, hogy ez volt az egyetlen világos üzenet! Szakmailag rögtön látszott, hogy egy privilegizált helyzet eredménye a sikeresség. Azzal érvelt, hogy 10%-kal többet fizet az orvosoknak, kórházaknak, mint az állami biztosítók. De kérdésre bevallotta, hogy pénztárának jobb a biztosítotti összetétele (fiatal, gazdag betegei vannak), mint a két állami biztosítónak és mögötte áll Szlovákia olajkonszernje.

A kritikus elõadások közé tartozott Tulassay Tivadar is, ki a forrásbevonás szükségességét hangsúlyozta. A WHO Európai Irodájának másik képviselõje, a reformok megfigyelésére létrehozott részleg vezetõje, Joseph Figueras már árnyaltabban fogalmazott, de teljesen elutasító volt. Ugyancsak elutasította, de nagyon becsomagolva Armin Fiedler a Világbanktól  a tervet. Egy bolíviai világbanki szakértõ, aki a nyugdíjreformunk kialakításában 1997-ben is itt volt és részt vett a kidolgozásban, a dél-amerikai rendszerek magánbiztosítási megoldásairól beszélt, se nem ajánlva, se nem elutasítva több-biztosítós modellt..

Nem volt eseménytelen a konferencia zárása sem! Az elõadások után lehetett kérdezni. Mindenki azt hitte, ez amolyan normális konferencia formula, ahol kérdezek és/vagy megkritizálom az elhangzottakat. Volt több kemény kérdés is, fõként a szlovákokhoz, illetve Weltner János kérdezte a minisztertõl, hogy megszûnik-e teljesítmény volumenkorlátozás. Sinkó Eszter azonban két megjegyzést szeretett volna tenni, amit rögtön le akart állítani a levezetõ elnök, Mihályi Péter, hogy itt csak kérdezni lehet. Sinkó nem zavartatta magát, elmondta a véleményét, melyben erõsen kritizálta a kormány terveit. Az elnök nagyon le szerette volna állítani a kritikai megjegyzéseket, de ez részben Sinkó Eszter erõszakossága, részben a külföldiek jelenléte miatt nem ment. A miniszter szót kért. Közölte, hogy neki dolga van, a kérdésekre nem válaszol, mert tudna ugyan, de erre nincs ideje(???!!!). Bezárta a konferenciát, és még odaszúrt a kritikusoknak, hogy az nem szép, miszerint egyesek, kik szakértõknek számítanak, intézeti lepel mögül politikai üzeneteket fogalmaztak meg. És ezzel távozott, ahogy ez szokása. Soha, sehol, semmire sem válaszol, ami konkrét kérdés.

Okuljunk a történtekbõl! Gyurcsány alighanem okul, nem hordozza ezt a púpot a hátán. De levetni sem fogja a koalíciós pártok tisztújítása elõtt. Ráadásul alighanem Molnárt kergetik el, s nem a koncepciót. Pedig annak legalább akkorát kellene buknia.

Végül még néhány gondolat a rendezvény sajtójáról. A polgári sajtó nagy lehetõséget hagyott ki, nem mutatta meg, hogy Molnár saját pályáján kapott ki, részben saját csapatától. Nem derült ki az sem, hogy Jávor András markáns kereszténydemokrata álláspontot állított szembe a szabaddemokrata tervekkel, s egyenrangú résztvevõként eleven cáfolata volt annak, amit az SZDSZ állít: az egészségügyrõl csak nekik van koncepciójuk.

Szelle György