Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Képzeljünk gyerekverseket Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2011. November 2.

Tamási Orosz János

Képzeljünk gyerekverseket

Mindig az elsõ szó a legérdekesebb, majd az elsõ mondat. Szinte sohasem az számít, hogy mire tanítjuk a beszélni akaró gyermeket. Hanem az, hogy mit muzsikálunk a fülébe. Szeretettel, gyöngédséggel, nyugalommal. Az elsõ szava az lesz, amelyben ezekbõl a legtöbbet érzi meg. Voltaképp gyerekversekrõl akarok én most írni, egy szép könyvrõl, de nem tudom megállni, hogy ne ilyen messzirõl kezdjem. Mert a gyerekvers, a gyerekirodalom is valahogy ilyesféle. A legrosszabb, amikor üzenetet akarunk belekódolni a mesékbe, vagy amikor nekiállunk gügyögni. Talán eltölt ezekkel is kis idõt, de nagyon gyorsan elfelejti az egészet. Egy kanyart veszek ismét: az egyik halálom az, amikor konferenciákat tartanak a halódó gyerekirodalomról. Hogy már nincs, meghalt a mese, oda a vers, pedig hát dehogy. Füleljünk oda a gyerekekre; milyen szóalkotó leleménnyel rendelkeznek most is, milyen pompásan illesztik mondandójukba az akár épp felnõtteknek szóló mûsorokból elkapott szavakat. Neked szántam, nagymami, mondja a két éves gyerek; parancsolj, szól komolykodva késõbb. Majd elkezd mesélni. Na, akkor kellene az összes konferenciázót mellé rendelni.

Mi a lényeg tehát? A gyermek azt szereti hallani, amivel játszani tud. Ha vers, akkor vagy zenéljen, muzsikáljon, vagy történetet mondjon; s lehetõleg ne legyen tanulsága, mert az nem az õ mûfaja. A tanulságot onnan veszi, ahogyan élünk mellette; a példákat nem történeteinkbõl, hanem életvitelünkbõl meríti. Okoskodok itt, hosszú ideje, de van rá magyarázatom: Hétvári Andrea gyerekverskötete, a Képzeld el. Mert hát képzeljék el, ez a könyv olyan, hogy lehet mellette fecsegni, lehet gombokat meg kabátokat pászítani egymáshoz, szóval sok mindent ide lehet fûzni, ami egyébként nem annyira fontos – mert a szerzõ erre ad alkalmat. Hogy elmondjuk azt, amit õ is tud; hogy felhívjuk mindenki figyelmét arra a nyilvánvaló dologra, hogy a gyermek tõlünk tanulja szavait, és rólunk mintázza élete elsõ szakaszait; szóval lehet ilyesmirõl beszélni, mert hát Hétvári Andrea verseit amúgy el kell olvasni, s ha van kinek, akkor fel kell olvasni. Gyermeknek, unokának.

Szép, amolyan vegyestechnikájú kötet. Van benne dallam, prózavers, haiku, klasszikus kétsoros páros– és négysoros keresztrím; de elsõsorban érzelem van benne. Ha kell, komoly, de kerüli a komolykodást; ha kell, játszik a ritmus, szépen, önfeledten; mert nem kell mindig nagy, komoly szavakkal elvarrni a sorokat, valóban.

Ha kötözködni támadna kedvünk, akkor azokkal a fránya “svéd gyerekversekkel” tehetjük ezt meg; kicsit sok van belõlük. Mind a kötetben, mind kortárs gyerekirodalmunkban. Most az vesse rá és rám az elsõ követ, aki nem próbált hasonlókat írni; olyan nagyon könnyûnek tûnik, ugyanis. El kell mesélni valamit, amolyan gyerekfejjel belegondolni egy helyzetbe, történésbe, és az õ magyarázatát fogalmazni meg – helyette. Nem könnyû. Itt azért rendszerint megbillen a kompozíciója egy könyvnek, nagyon nehéz ugyanis egyformán mérni a mondandót egy kétéves, és egy nyolcéves olvasónak. Az elõbbi hallgatja a szavak zenéjét, de át kell ugrani a történeteket; nagy veszély ugyanis, és ez áll a nyolcévesre is egyébként, ha az ábrázolt helyzet megoldását, magyarázatát úgy kapja készen, hogy õ még - nem áll arra készen. Valamit odakötünk egy szituációhoz, és ezzel fékezzük, eltereljük saját fantáziáját. Amit szintén inkább bírálok Hétvári Andrea felfogásában, az a nem magyar szavak és nevek fonetikus alkalmazása (Dart Véder, Jeloszton, Bád Szpenszer). Nem kell – még ha terjed is.

Ezzel együtt, de nem ettõl függetlenül egy remek könyvet ajánlok olvasóinknak, különösen most kapjanak rajta, hiszen van még pár nap az õszi szünetbõl. Lehet kiváltani zsongó rímekre az esti meséket, lehet akár azt kipróbálni saját sarjainkon: egy-egy történet vajon bennük ugyanúgy végzõdik-e, mint a könyvben? Mit szólnak hozzá õk, az érintettek?

Minden ezen áll, vagy bukik. A gyermek dönti el azt, hogy valamit újra olvastat magának, vagy, épp a történetek szépsége miatt, kicsit korábban tanul meg olvasni. Mondjuk, Hétvári Andreát. Képzeljük el, és lehetséges lesz. )Hétvári Andrea: Képzeld el. Rím Könyvkiadó).