Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2006. June 10.

A CSALÁD KRÍZISE:

KEVÉS A HÁZASSÁG ÉS KEVÉS GYERMEK SZÜLETIK

A kedvezõtlen demográfiai folyamatok egyik fõ oka a hagyományos értelemben vett család mint intézmény válsága. Rendkívül alacsony a házasságkötések száma. A mai házasodási hajlandóság mellett a nõknek alig több, mint 45 százaléka kötne házasságot élete folyamán. Ennek ellenére továbbra is sok a válás: a házasságok mintegy 40 százaléka válással végzõdik. Gyorsan terjed a házasságon kívüli együttélés, bár a kutatások szerint a házasságban, az élettársi kapcsolatban élõk, de az egyedülállók többsége is egyaránt a házasságot tartja a legmegfelelõbb életformának. Ma már a gyermekek több mint egyharmada házasságon kívül születik. Feltehetõ, hogy jelentõs részüknek a szülei élettársi kapcsolatban élnek. Ez a párkapcsolati forma azonban kevésbé stabil, mint a házasság, és az ezt választó párok termékenysége is alacsonyabb, mint a házasoké. Az elmúlt 4-5 évben immár Magyarországon is megjelent a fiatal felnõttek körében az akaratlagos gyermektelenség (tehát a gyermekvállalás elutasítása).

A párkapcsolati formák változásának következtében emelkedik a nem szokványos családban felnövekvõ gyermekek száma, ami akadályozza azt, hogy a felnövekvõ generációk a családi stabilitás mintáját vigyék magukkal a felnõtt életbe. Ezzel összességében nõ a szegénység kockázatának fokozottan kitett felnõttek és gyermekek száma.

Ma 100 nõ élete során átlagosan 130 gyermeknek ad életet, ami egyharmaddal kevesebb, mint a reprodukciót biztosító termékenység. A társadalmi különbségek ezen a téren is megmutatkoznak. A legalacsonyabb iskolázottságú (8 osztályt sem végzett) nõknek még ma is átlagosan 2,3 gyermeke születik, ami több mint kétszerese a középfokú végzettségûek 1,1-es termékenységének. A 8 osztályt végzettek, a szakmunkások és a felsõfokú végzettségûek termékenysége 1,3-1,4 körüli. Az 1990-es évek születésszám- csökkenésében a középfokú végzettségû nõk játszották a legnagyobb szerepet, mivel õk teszik ki a szülõképes korban levõ nõk nagyobb hányadát, ugyanakkor az õ termékenységük csökkent a legnagyobb mértékben. Ma a gyermekvállalás az egyik legfontosabb szegénységi kockázat. Emellett még a szegénységbe nem sodródó családoknak is komoly intézményi, fizikai és nem utolsósorban munkaerõ-piaci nehézséggel kell megküzdeniük ma, ha gyermekeket nevelnek. Ezek a körülmények is magyarázzák, hogy az értékválsággal, az individualizációval is szembesülõ társadalomban a fiatalok kevés gyermeket vállalnak, vagy egyáltalán nem vállalnak gyermeket.

Ugyanakkor a kutatások rendre azt igazolják, hogy a magyar társadalom alapvetõen család- és gyermekbarát. Az emberek még mindig átlagosan közel 2 gyermeket, vagyis a jelenlegi gyermekszámnál lényegesen többet tartanak ideálisnak, és nagyon nagy hányaduk utólag (termékeny életszakaszuk befejezése után) is úgy gondolja, hogy jobb lett volna, ha több gyermeke születik. A családpolitikának tehát arra kell összpontosítania, hogy elhárítsa a családtervek megvalósításának útjában álló, a döntési szabadságot korlátozó akadályokat. A családok megerõsítése azért is fontos, mert a család a generációk közötti szolidaritás kerete, miközben – mint láthatjuk – az állam mind nehezebben és bizonytalanabbul teljesíti a generációk közötti segítségnyújtási feladatait.

A családalapítást, gyermekvállalást azonban bizonytalanná teszi a családpolitika kiszámíthatatlansága. A családi támogatások évtizedeken át megtapasztalt, megszokott, stabil rendszere 1995–1996-ban összeomlott (Bokros- csomag), és a támogatások azóta kormányciklusoktól függõen változnak. A 2002 után remélt stabilitást 2005-ben ismét felborította a családtámogatási rendszer átalakítása. Elismerve, hogy a gyermekvállalás a családi és egyéni örömök mellett befektetés kollektív jövõnkbe, úgy is fogalmazhatunk, hogy a gyermeknevelés a családi büdzsét terhelõ negyedik legsúlyosabb adónem. A családpolitika sokat tehet azért, hogy a családok gyermekvállalásban, gyermeknevelésben megnyilvánuló teljesítményét elismerje.

Részlet a Fehér könyvbõl

 


 
instagram wordpress download burun estetiği ElektronikSigara hacklink elektronik sigara hacklink satış