Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
BDSZ
Európai Néppárt
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
MTI
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2006. April 21.

Egy Orbán epigon tündöklése vagy bukása: döntés április 23-án

 

Csütörtökön Gyurcsány Ferenc kampányzáró beszédet mondott. Az alábbiakban ezen beszéd hibáit, ellentmondásait taglaljuk, mert meg vagyunk gyõzõdve, hogy a beszéd figyelmes olvasása eltántorít attól, hogy az MSZP-re szavazzunk. Az alábbiakban a bal oszlopban a Gyurcsány beszéd, jobbra pedig a kommentár.

 

- Olyan országot teremtünk, amely mindenkinek azt mondja, hogy van értelme küzdeni, mert elõre lehet jutni. Elõrejutunk egy jobb Magyarországért, egy sikeresebb és igazságosabb világért! - hangsúlyozta a koalíciós pártok közös csütörtöki, budapesti kampányzáróján mondott beszédében Gyurcsány Ferenc

A beszéd Orbán Viktor utánzása. Néhány lényeges dolog azonban hiányzik: nincs benne egyetlen megfogható konkrétum sem, s nincs benne egy csipetnyi humor sem. Van viszont önellentmondás és a szavakkal ellentétes gyakorlat. Az is felvethetõ, hogy mindez miért nem valósult meg eddig? Négy évig kormányoztak!

Van ok a lelkesültségre. Van ok a büszkeségre, van ok közös hitünk megerõsítésére, mert megcselekedtük, amit megkövetelt a haza. Megcselekedtük, mert nem engedtünk a kísértésnek: nem engedtük, hogy a kampány egymás bántásáról szóljon, nem engedtük, hogy a kampány szétszakítson. Nem engedtük, hogy az ország belerokkanjon, és ne az építkezés lehetõségét lássa mindabban, amit a kampányban elmondtunk. Hogy az ország végre azzal is szembesülhessen, hogy a remény, a lehetõség, egy jobb jövõ van a kezében, és rajtunk múlik, hogy most élünk-e ezzel e lehetõséggel. Rajtunk múlik, és megcsináljuk! Megmutattuk, hogy hiszünk Magyarországban. Hiszünk ebben a cselekvõ, tehetséges, okos nemzetben, hiszünk bátorságában, hogy nem tagadja meg a múltját, de nem hajlandó tovább azon keseregni, hogy mily nehéz volt XX. századunk, vagy az azt megelõzõ 500 év. Nem vagyunk hajlandóak azon keseregni, hogy mennyi elszalasztott lehetõséget hagytunk magunk mögött akár az elmúlt tizenöt évben, hanem azt mondjuk, hogy nem, továbbmegyünk, mert ez az ország végre sikerre vágyik. Nem védekezni, hanem gyõzni kívánunk. Sikeressé kívánjuk tenni ezt a nemzetet, nem kevesek javára, hanem valamennyiünk boldogulására. Falvaktól tanyákig, városokon keresztül a siker forrassza össze a nemzetet, és ne a gyûlölködés, a rágalom, a megosztottság szakítsa széjjel. Ezt akartuk, ezt fogjuk megtenni, ez az, amire Magyarországnak szüksége van.

Aki látta a Gyurcsány – Orbán vitát, az hüledezve kérdi: hogyan lehet ennyire eltérni az igazságtól? Hát nem az jellemezte azt az estét, hogy Gyurcsány folyamatosan és méltatlan hazugságokkal rátámadt Orbánra? Emlékezzünk, hogy nem volt más a téma az Orbán - Gyurcsány vitában, minthogy az 1998 és 2002 közötti kormányzati idõszakot minõsítette negatívan. Vajon a saját kormányzási ciklusáról miért nem beszélt ekkora hévvel? Az  egész MSZP kampány a Fideszrõl szólt. Ugyanazt a kritizálták, mint négy éve és ugyanazokat ígérték, mint akkor, mit sem törõdve azzal, hogy négy év alatt nem valósították meg azokat. E lejárt szavatosságú ígéreteket most az uniós támogatások milliárdjaival fényezték. Gyurcsány hisz, de már Szt. Jakab apostol is megírta levelében, a hit cselekedetek nélkül holt! Így eleve nem is tettek õk sem semmit, vagy többet, minthogy hittek abban, hogy ez az ország sikeres lehet. A sikeres nemzet víziója egyébként Orbántól származik, emlegetése mondhatni plágium. Ráadásul Orbán nemcsak látta maga elõtt a sikeres nemzetet, hanem tett is érte, kormányzása alatt érdemben fejlõdött az ország, s lélekben is erõsödött. . A múlt nem kesergésre való, de mi másból táplálkozhatna a jövõnk, ha nem eleink tetteinek tapasztalatából? Mert célt csak úgy lehet kitûzni, ha van forrása, eredete. Egy politikus, aki egy nemzet sorsáért felel, nem teheti meg, hogy nem tanul a múltból.

Érdemes megfigyelni azt is, ami a sorok között van. Amikor Gyurcsány elhatárolódik valamitõl, nyelvtanilag nem a Fideszrõl beszél, de az áthallása a dolognak egyértelmû. Pl. sikeresség tenni a nemzetet , nem kevesek javára – ez közvetve azt állítja, hogy a versenytárs csak keveseknek adta meg a sikert. Mindez egy gyanús körülmények között milliárdossá lett egyéntõl igen visszatetszõ. De csak ha belegondolunk a részletekbe. S itt nyer Gyurcsány: az emberek nem vagy nem elég mélyen elemzik mondatait.

Hiszünk abban az országban, amely azt ajánlja fiainak és lányainak, hogy szülessetek Újszászra, Verpelétre, szülessetek Pápára vagy Gecsegyarmatra, szülessetek Tótkomlósra, Tatabányára vagy Nagyatádra, szülessetek Derecskére és még ezernyi helyére Magyarországnak, képesek vagyunk egy olyan világot teremteni, amelyben nem csak az ünnepi szónoklatok vissza- és visszatérõ része, hogy a magyar haza együtt tart bennünket, hogy a magyar nemzet erõs karjai befogadnak valamennyiünket. Elindulhat valamennyiünk fia, lánya, elindulhatnak az unokák a maguk tehetsége által megnyitott úton, és azzá lehetnek, amivé a Teremtõ szánta õket. Hogy Magyarországon végre realitássá válik az egyenlõség, az egyenlõ lehetõségek világa.

Noha a Medgyessy Gyurcsány idõszak a kistelepülések katasztrofális sorvadását hozta magával, most szemrebbenés és konkrétumok nélkül mondják az esélyegyenlõséget. Óh Istenem, ha el lehetne hinni egyetlen szavát is ennek az embernek. Még azt hihetnõnk, hogy eljött a normális Magyarország, ahol minden politikus jót akar, talán csak egy kicsit másképp. A szavak és tettek következetes eltérése azonban már minden illúziótól megfosztott bennünket.

Falu és város között egyenlõ esélyek irányába csak a polgári kormányok tettek lépéseket. Emlékszünk még az 1100 tornatermet az 1100 éves évfordulóra programra, vagy a közmûvesítésekre meg a 1100 fõ alatti települések iskoláinak külön támogatására?

Mert mi más lehet a politika célja? Az, hogy ne lehessen nehezebb a sorsa egy gyereknek csak azért, mert reménye hagyott faluba, vagy reménye vesztett családba születik. Hiszen remény mindig van, de a reménybõl mi többet szeretnénk: lehetõséget adni mindenkinek, mert a tehetség, az mindnyájunk tehetsége. A tehetség gyermekeink és unokáink tehetsége, és belõlük fog születni egy új, egy jobb, egy gazdagabb Magyarország. Mi pedig azt akarjuk, hogy ez az ország ezer és ezer forrásból, valamennyi városból és valamennyi faluból sarjadjon. És ha ezt tesszük, ha visszaadjuk mindenkinek a hitét, visszaadjuk mindenkinek a lehetõségét, hogy a falu és a szegénység nem bezár, hanem fölszabadít az ország, akkor azt fogják mondani, hogy éltek itt emberek, asszonyok és férfiak a XXI. század elején, akik egy olyan országot teremtettek, amelyben van értelme a küzdésnek, van értelme a munkának. Mert igen, elõre lehet jutni. Igen, olyan országot teremtünk, amely mindenkinek azt mondja, hogy van értelme küzdeni, mert elõre lehet jutni. Elõre jutunk, Barátaink, egy jobb Magyarországért, egy sikeresebb és igazságosabb világért!

A retorika folytatódik, a szónok a gondolatokat más szavakba foglalva ismétli, beleveri a hallgatóság fejébe.

Amit mond, abba olykor belebonyolódik, s a mondatrészek nem állnak össze egésszé – de ilyent Gyurcsánynál sokkal jobb szónokok is elkövetnek a pillanat hevében.

Ez a lírai rész egyébként az, amit majd, ha faluromboló lépések történnek a fejére lehet olvasni Gyurcsánynak. Mindazonáltal nem kellene ezt a helyzetet létrehozni, most e sorok írásakor még a választók kezében a lehetõség, ne fogadjanak el ilyen semmitmondó kampányszónoklatot, szavazzanak inkább a gazdaság fellendítését szorgalmazó Fidesz-KDNP programra.

Ma Siklóstól Ajkán keresztül, Hajdúdorogig azt kiabálják, azt skandálják közösen szocialisták és liberálisok, hogy "húzzunk bele!". Azt kiabálják, és azzal biztatják egymást, hogy van dolgunk ebben az országban. Azt mondják, hogy érdemes cselekedni. Azt mondják: tudjuk, hogy nem kaphatjuk meg ajándékba a boldogságot és a sikert, de fölkészültünk arra, hogy jobbá tegyük Magyarországot. Mert, bár hiszünk politikusainknak, azt is tudjuk, hogy ez az ország olyan lesz, amilyenné 10 millió ember teszi, ebben az országban mindenkire szükség van. Ebben az országban nemcsak kevesek sikerét akarjuk, hanem az összekapaszkodók millióinak sikerét szeretnénk megteremteni. Húzzunk bele, mert pontosan érti mindenki, hogy 23-án, ha mindenki teszi a dolgát - márpedig tenni fogja a dolgát -, ha mindenki elmegy szavazni, és tudja, hogy a remény koalíciójára kell szavazni, akkor gyõzni fogunk. Igen, gyõzni Barátaim, de 24-én ettõl még Magyarország fölött nem lesz két Nap, nem szûnik meg minden probléma. Magyarországon egy nap alatt nem szûnik meg a szegénység és nem fog megszûnni a hitehagyottság. De megteremtõdik annak lehetõsége, hogy érdemes lesz küzdeni egy jobb világért. Hogy olyan Magyarországot teremtünk, amelyben milliók azt fogják érezni, hogy ugyan mindig új és új vágyak születnek, mert az ember már csak olyan, hogy egyrõl a kettõre akar jutni, majd, ha kettõre jutott, akkor pedig háromra. De az ország, az a lehetõségek kapuját nyitja ki mindenki számára.

Milyen ellentétben áll ez a felkiáltás, hogy érdemes cselekedni, azzal a korábbi mondással, hogy az a baj, fiataljaink nem mennek el külföldre.

Nem, csupán annyiról van itt szó, hogy nem tud célokat megfogalmazni programjában az MSZP - SZDSZ koalíció, legfeljebb ködös, bizonytalan vágyakat kelteni az általuk megtévesztettekben?

 

Soha nem fogom azt megígérni politikusként, hogy én egymagam vagy politikustársaimmal képes vagyok átalakítani az országot. De azt tudom mondani, hogy össze tudunk kapaszkodni ezzel az országgal, éljen bár valaki falun vagy városban, higgyen az õ Istenében, vagy éppen higgyen az ember nagyszerûségében. Higgyen egyik vagy másik politikai pártnak, de mindegyikre szükség van. Mert Magyarország ezeknek a sokféle hiteknek a közös erejébõl építkezik, és ebbõl a közös erõfeszítésbõl lesz egy jobb ország. Nem tudom azt mondani Önöknek, hogy egy csapásra megváltozik minden. Nem tudom azt mondani, hogy mi magunk vagyunk a tökéletesség. De azt tudom mondani, hogy mi magunk vagyunk az állhatatosság. Állhatatosság abban, hogy jobb világot teremtsünk, összekapaszkodva, mindõnk sikerére, mindõnk gyõzelmére. Ez a fajta állhatatosság, amely Magyarországot föl fogja emelni, hogy végre elõre menjünk, és nem visszafelé. Ez szocialisták és liberálisok közös sikere. Mondom: szocialisták és liberálisok közös sikere, szabaddemokratáké és szociáldemokratáké. Két olyan párté, amely pártok természetesen vitatkoznak egymással, amely pártok között hasonlóságok és különbségek egyaránt vannak. De mégiscsak azért tudunk együttmûködni, mert a hasonlóságokat és a különbözõségeket összeköti valami: a tiszteletre épülõ partnerség. Mert a szocialisták és a szabaddemokraták megtanulták, hogy az ország ereje nem az uniformizálásban, hanem az okos, versengõ gondolatok szabad szárnyalásában van. Nem azonossá, hanem a sokféleségbõl származó, izgalmas világ közös cselekvésévé kívánjuk tenni ezt az országot. Tanuljuk meg tisztelni egymást, tanuljuk meg elfogadni, hogy Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha nem fél attól, hogy sokféle gondolat, sokféle magatartás, sokféle kultúra ezernyi forrásából táplálkozunk. Pár nap múlva vége lesz a választásnak. Tudom, hogy nem bánják. Az az igazság - magunk között szólva -, hogy nagyon már én sem bánom, hogy vége lesz a kampánynak. Na, de azért várjuk ezt meg!

Tehát Gyurcsány itt úgy látja, hogy õ és politikustársai nem képesek átalakítani az országot.

Szerénységrõl, visszafogottságról, és a sokak által igényelt összefogásról áradoznak ezek a szavak. Plágium megint, emlékszünk a Fidesz jelszóra: Hiszünk a szeretet és az összefogás erejében.

Közben megjelennek a csodavárás elleni mondatok is, szerénységnek álcázva, de gyors sikert sem helyezve kilátásba. Talán ez a beszéd egyetlen reális része.

Ismét halljuk: ne visszafelé menjünk. Rémisztõ belegondolni, hogy milyen erõvel tagadja, amit csinál. Hiszen éppen õ emlegette a telepre hordott kutyákat. Felsejlik az ötvenes évek szelleme.

Szocialisták és liberálisok közös sikere? Már nem az országéról van szó. Milyen elõremenetelrõl beszél? Csak nem a "gazdaságira" gondol? Az államháztartási hiány tekintetében tényleg sikeresen elõre mentek, ahhoz valóban „gratulálni” lehet nekik.

 

 

A következõ részben a sokféleség elfogadásáról hallunk ódákat, s ez burkoltan ismét a Fidesz ellen szól. Az MDF és a Fidesz kapcsolatát és feszültségeit állítja szembe a koalíciós pártok viszonyával.

Arról, hogy mekkora szerepe van az MSZP-nek és a baloldali médiának ebben, persze egy szó sem esik. Pedig valakik valamiért behozták a legnépszerûbb politikus kategóriába az MDF elnök asszonyát, akinek valahogy nem sikerült soha ezen népszerûséget szavazatokká érlelni. Hiszen a nyögvenyelõs öt százalékok nem tekinthetõk az egyéni népszerûségnek megfelelõ eredménynek.

Április 24-én reggel fel fog kelni a Nap, és dolgozni kell, tanulni kell. És azt kell tudni mondani Magyarországnak, hogy a verseny egy fontos szakasza befejezõdött. Kezet kell nyújtani a gyõztesnek, a vesztesnek. Azt kell mondani, hogy mégiscsak sokkal több dolog köt össze bennünket, mint ami elválaszt. Persze sokféleképpen lehet gondolkodni egyéni és közfelelõsségrõl. Lehet azon vitatkozni, hol építsünk utat, járdát, hol pedig szennyvízvezetéket. Lehet vitatkozni arról, melyik a legjobb családtámogatási rendszer. De minden vita mögött mégis van valami, ami mindennél fontosabb: az, hogy Magyarországon mind a 10 millió emberre szükség van. Magyarország csak akkor élhet boldog nyugalomban, ha megérti azt, hogy magyarnak lenni azt a felelõsséget is jelenti, hogy a nemzetet erõsíteni kell. Azt a közös felelõsséget is jelenti, hogy a nemzet nagy dolgaiban össze kell kapaszkodni liberálisnak, konzervatívnak, szociáldemokratának, össze kell kapaszkodni hívõnek és nem hívõnek, össze kell kapaszkodni fiatalnak és idõsnek, mert ez a közös sorsunk. A nemzet egyesítése semmi másból nem áll, mint a különbözõségek elfogadásának képességébõl. A nemzet egyesítése semmi másból nem áll, mint az egymás iránti tiszteletbõl, a nemzet egyesítése semmi másból nem áll, mint kéznyújtásból, és a kinyújtott kéz elfogadásából. Ezt ajánlom Magyarországnak, ez az, amit meg kell tennünk!

Vessük össze ezt a részt azzal, hogy Veres János nyíltan megmondta a szabolcsi polgármesterek egy csoportjának: az EU támogatási pénzek áramlását megszabja majd, hogy melyik térség hogyan szavazott. Ez lenne a kéznyújtás?

Ráadásul minden egységnek kell legyen valamilyen alapja. A partnerség, amelyrõl a miniszterelnök beszélt, nem a közös értékeken, hanem a közös haszonszerzésen alapul. Így legfeljebb üzlettársakat szerez az ember. A nemzetet, mint közösséget képviselõket értékek kell összekössék.

 

Ugyanakkor azt ajánlom, hogy ez a lelkesedés, ami ma áthatja a magyar baloldalt és áthatja a magyar liberálisokat, ez a lelkesedés, amelynek a legmélyén az abban való közös hit van, hogy teremthetünk egy jobb országot, ez a lelkesedés maradjon meg. Higgyük el, hogy nekünk, politikusoknak csak egy dolgunk lehet: átalakítani az országot, teremteni egy jobb Magyarországot. Nem szeretnék egyszerûen az ország gondnoka lenni, aki az egyik napot menedzseli a másik után. Az a vágy ûz és hajt, hogy teremtsünk egy jobb országot. Az ûz és az hajt, hogy teremtsünk egy igazságosabb Magyarországot, amely nem fél a kihívásoktól, amely nem magába fordul, hanem megy elõre. Amely nyitottan gondolkodik, és közben õrzi nemzeti hagyományait, amely egyszerre patrióta és modern, amely egyszerre modern és hagyományos. Amely fiatalos lendülettel és a szépkorúak bölcsességével együtt képes Magyarországon egy új, egy nyugodt, de dinamikus világot teremteni. Igen, hajtani fog a lelkesedés tovább is, és azt fogom mondani Magyarországnak, hogy gyerünk, legyen lelkes ez az ország, mert van hozzá tehetsége, képessége, hogy jobb világot teremtsen. Gyerünk, induljunk neki! Igen, Barátaim, húzzunk bele egy jobb országért, egy emelkedõ Magyarországért, egy erõs nemzetért, mindõnk közös sikeréért!

Most ehhez idézzük fel, mit mondott Gyurcsány a beszéd korábbi részében:

„Soha nem fogom azt megígérni politikusként, hogy én egymagam vagy politikustársaimmal képes vagyok átalakítani az országot.”

Ne akadjunk fel azon, hogy képességet nem nagyon lehet ígérni. Az ellentmondás abban van, hogy amit fentebb a soha szóval kizárt, az lentebb már mint szükségszerû kötelességet emlegeti. Milyen igaza volt Orbánnak: A miniszterelnök nem ura a szavának.

A menedzser és a gondnok mióta szinonim szavak? Ez kicsit olyan, mint a viccben, amikor a pszichológusnál megjelenik a kliens: Doktor úr! Olyan bizonytalannak érzem magam! Vagy mégsem? Gyurcsány nincs tisztában egyes fogalmak jelentésével. Amint mondta, a gondnok csak menedzseli néhanapján az országot. Ha megnézte volna a Magyar Értelmezõ Kéziszótárban e két szó jelentését, akkor rájött volna: hogy a gondnok nem menedzsel, hanem benne van a szóban: gondoskodik nap mint nap gondnokoltjairól. A menedzser pedig sikerorientált és csak a cél elérésére koncentrál.

Van még egy dolog. Véget fognak érni a kampányszónoklatok, véget fognak érni a hosszú beszédek, és eljön a cselekvés pillanata. És amikor jön a cselekvés pillanata, akkor azt tudom mondani Magyarországnak, hogy cselekedni nemcsak a kormánynak, cselekedni nemcsak a parlamentnek, cselekedni nemcsak a polgármestereknek kell. Mi fogunk, állhatatosan és keményen, azt ígérhetem. De cselekedni az országnak is kell. Ha az ország cselekszik, akkor az ország elõrébb jut. Ha az ország nem cselekszik, ha megijed, akkor visszazuhan abba a múltba, amit el akar hagyni. Én az országnak cselekvést ajánlok, mert a reményt, a hitet a cselekvés fogja valósággá változtatni. Én pedig egy valóságos, reményekkel teli, megváltozott, igazságos Magyarországot szeretnék. Ebben szükség van mindenkire! Gyerünk, Barátaim, induljunk neki! Teremtsünk egy jobb országot, sok cselekvéssel, sok bátorsággal, hittel, szorgalommal és megbecsüléssel. Induljunk neki 23-án!

 

Itt az ideje, hogy azt mondjam, hogy van egy pici dolog, persze, amit meg kell tenni. Van egy pici dolog, amely belépõ ebbe a világba - mindegyikünknek, Önöknek is, nekem is. El kell indulnunk 23-án reggel. El kell menni, a remény és a hit koalíciójára, egy cselekvõ, bátor Magyarország koalíciójára kell szavazni, szociáldemokraták, szocialisták, liberálisok, szabaddemokraták közös, nagy akaratát megvalósítani, az ország felemelése érdekében. Mert ez a program nem a mi programunk, hanem az ország programja. Amit teszünk, azt nem magunkért tesszük, hanem az országért, hogy azt mondhassuk: megcselekedtük, amit megkövetelt a haza. Ha így tesszük, akkor gyõzni fogunk, Magyarország!

Végül, mielõtt döntenénk, hogy hová húzzuk be a keresztet, tegyük fel a kérdést, hogy miért most kell belépnünk ebbe az új világba, miért nem vagyunk már ott. Mi akadályozta Gyurcsányt és csapatát abban, hogy kialakítsa az általa most felvázolt Magyarországot. S mitõl menne most jobban, ha megkapja a megbízatást.

Köszönöm szépen, hogy eljöttek, és köszönöm szépen, hogy 23-án eljönnek szavazni, hogy ott lesznek, hogy belehúznak, hogy igent mondanak az új Magyarországra, igent mondanak egy élhetõbb, egy gazdagabb országra. Jöjjenek el, legyünk sikeresek, gyõzzünk közösen. Köszönöm szépen, hogy eljöttek!

Ha valóban új Magyarországot akarunk, akkor le kell váltanunk ezt a koalíciót. Tönkre tették iskoláinkat, ellehetetlenítették a kórházainkat, eladták a még valamit érõ értékeket. Megnövelték az adósságot és kitüntették a régi urakat. Valóban igent kell mondanunk egy új Magyarországra. Igent Orbán Viktorra!

MHL elemzés

 

U.i. Egy olvasónk, R.T hívta fel a figyelmemet az MSZP kampányzáró beszédére. A fenti elemzés az õ felvetése nyomán készült, sõt saját gondolatait is megfogalmazta, s így be is épült a fentiekbe. Ez az anyag tehát konkrét példa arra, hogy a Magyar-Hon-Lap olvasója és írója együttgondolkodó közösséget alkot.

 


 
instagram takipçi instagram takipçi free followers for instagram instagram takipçi satın al instagram free followers free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi cheat follower for instagram instagram giriş instagram free follower twitter begeni twitter takipci smm panel sosyal medya paneli instagram takipçi hilesi Bahçeşehir Escort Ankara Escort Keciören Escort Ankara escort istanbul Escort Beylikdüzü Escort ankara escort izmir escort Beylikdüzü Escort Eryaman Escort izmir Escort Ankara Escort ANKARA ESCORT ankara escort Bahçeşehir Escort ankara escort Ankara Escort Kadıköy Escort sex izle beylikdüzü escort İstanbul Escort Ataşehir Escort Sincan Escort Çankaya escort Kartal Escort Ankara Escort izmir escort Antalya escort ankara escort Maltepe Escort Altyazılı Porno sarışın porno Pendik Escort Eros Porno HD Mobil Seks Altyazılı Porno izmit escort Pendik escort escort ankara bayan Ataşehir Escort Escort izmir movies Escort Agency London Movie istanbul escort İstanbul escort escort bayan Ataşehir Escort Esenyurt escort bayan Mersin Escort Ankara Eskort Kızlar ankara escort Escort ümraniye Escort kartal Escort kartal Ankara escort bayan izmir escort Watch porn videos escort mersin Avcılar escort Escort maltepe Escort maltepe Escort pendik Escort bostancı Escort bostancı Escort kadıköy Escort ataşehir izmir escort Yabancı Dizi izle Silivri escort bayan F movies Mersin escort Antalya escort izmit escort casino siteleri 123movies PORNO Eskişehir Escort Kartal Escort Bostancı escort Kadıköy escort Kadıköy Escort Tuzla Escort Ataşehir escort Bostancı Escort Ataşehir Escort Anadolu Yakası Escort Bostancı Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Umraniye escort Ataşehir Escort Şerifali Escort Pendik Escort Escort Bayan Kartal Escort Pendik Escort Kadıköy escort Pendik Escort Kartal Escort Kartal Escort Kurtköy Escort Pendik Escort Ataşehir Escort Nişantaşı Escort Kartal Escort Kocaeli Escort Şirinevler Escort Başakşehir Escort Görükle Escort Bodrum Escort Manisa Escort Bodrum Escort Kuşadası Escort Bakirkoy escort sex hattı mersin escort bahis siteleri bedava bonus bedava bonus veren bahis siteleri Çanakkale Escort Bayan Gaziantep Escort Bolu Escort Bayan kıbrıs escort bayan ısparta escort bayan Gümüşhane escort bayan Burdur Escort Bayan Adana Escort CasinoMaxi yeni giriş adresi Cepbahis yeni giriş adresi samsun escort nevşehir escort rize escort zonguldak escort yozgat escort yalova escort marmaris escort mardin escort manisa escort malatya escort kıbrıs escort van escort urfa escort uşak escort kütahya escort trabzon escort tokat escort sinop escort tekirdağ escort sivas escort escort hatay bayan escort erzincan bayan escort edirne bayan escort düzce bayan escort ağrı bayan escort diyarbakır bayan escort aydin bayan escort didim bayan escort artvin bayan escort denizli bayan escort gümüşhane bayan escort burdur bayan escort giresun bayan escort antep bayan escort antalya bayan escort bolu bayan escort alanya bayan escort afyon bayan escort adana bayan escort eskişehir bayan escort bodrum bayan escort beylikdüzü bayan escort erzurum bayan maraş escort mersin escort niğde escort sakarya escort muğla escort ısparta escort çorum escort çeşme escort çanakkale escort elazığ escort erzincan escort zonguldak escort erzincan escort Escort Bursa Bursa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Niğde Escort Bayan Didim Escort Kütahya Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Afyon Escort Bayan Giresun Escort Bayan Yozgat Escort Bayan Artvin Escort Bayan Kastamonu Escort Bayan Ordu Escort Bayan Çeşme Escort Bayan Escort Erzurum Bolu Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Rize Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Edirne Escort Bayan Kütahya Escort Bayan Sinop Escort Bayan Hatay escort Afyon Escort Bayan Sivas Escort Bayan Yalova Escort Bayan Hatay Escort Bayan Marmaris Escort Bayan Yozgat Escort Bayan kıbrıs escort bayan Artvin Escort Bayan Çanakkale Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Edirne Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Erzurum Escort Bayan Giresun Escort Bayan ısparta escort bayan Kastamonu Escort Bayan Kuşadası Escort Bayan Manisa Escort Bayan Manisa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Niğde Escort Bayan Ordu Escort Bayan Rize Escort Bayan Sakarya Escort Sakarya Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Sinop Escort Bayan Sivas Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Uşak Escort Bayan Van Escort Bayan Van Escort Bayan Yalova Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Bodrum Escort Bayan Konya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Malatya escort bayan Adana Escort Bayan Alanya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Eskisehir Escort Bayan Escort Eskişehir Gaziantep Escort Bayan Antep Escort Bayan Gaziantep Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Mersin Escort Bayan Samsun Escort Bayan Samsun Escort Bayan Escort Bursa Malatya escort kuşadası escort konya escort kocaeli escort kayseri escort kastamonu escort kars escort adana escort afyon escort bodrum escort bayan bodrum escort uşak escort bayan tokat escort bayan tokat escort bayan muğla escort bayan muğla escort bayan marmaris escort bayan maraş escort bayan konya escort bayan kocaeli escort bayan kocaeli escort bayan kıbrıs escort bayan kıbrıs escort bayan kars escort bayan gümüşhane escort bayan mersin escort bayan maraş escort bayan kuşadası escort bayan konya escort bayan kayseri escort bayan hatay escort bayan eskişehir escort diyarbakır escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan burdur escort bayan bolu escort denizli escort bayan escort bodrum balıkesir escort bayan balıkesir escort aydin escort artvin escort agri escort edirne escort bayan düzce escort bayan düzce escort bayan didim escort bayan didim escort bayan denizli escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan çanakkale escort bayan burdur escort bayan bolu escort bayan mersin escort bayan konya escort bayan antalya escort bayan aydin escort bayan artvin escort bayan agri escort bayan escort afyon adana escort bayan gaziantep escort samsun escort bayan Antalya escort alanya escort bayan ordu escort Sex Hikaye Pashabahis yeni giriş adresi Dinamobet yeni giriş adresi Celtabet yeni giriş adresi Savoybetting yeni giriş adresi Privebet yeni giriş adresi Neyine yeni giriş adresi Bahsegel yeni giriş adresi Makrobet yeni giriş adresi Megabahis yeni giriş adresi Goldenbahis yeni giriş adresi ensobet yeni giriş adresi Liderbahis yeni giriş adresi Kolaybet yeni giriş adresi Venusbet yeni giriş adresi Betpark yeni giriş adresi Gobahis yeni giriş adresi Dumanbet yeni giriş adresi Betlike yeni giriş adresi Arzbet yeni giriş adresi Betmatik yeni giriş adresi Mobilbahis yeni giriş adresi Bets10 yeni giriş adresi Pinbahis yeni giriş adresi Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye zonguldak escort yozgat escort yozgat escort yalova escort yalova escort van escort van escort trabzon escort trabzon escort tekirdağ escort tekirdağ escort sivas escort sivas escort urfa escort urfa escort sakarya escort sakarya escort rize escort rize escort ordu escort ordu escort niğde escort niğde escort mardin escort mardin escort manisa escort manisa escort malatya escort malatya escort kütahya escort kütahya escort kastamonu escort kastamonu escort ısparta escort ısparta escort giresun escort giresun escort erzurum escort erzurum escort erzincan escort erzincan escort bursa escort bursa escort bursa escort jestbet yeni giriş adresi jojobet yeni giriş adresi holiganbet yeni giriş adresi imajbet yeni giriş adresi jestbahis yeni giriş adresi kingbetting yeni giriş adresi interbahis yeni giriş adresi lidyabet yeni giriş adresi princessbet yeni giriş adresi matrixbet yeni giriş adresi polobet yeni giriş adresi truvabet yeni giriş adresi modabet yeni giriş adresi pulibet yeni giriş adresi tulipbet yeni giriş adresi wsbets yeni giriş adresi Jasminbet yeni giriş adresi Limanbet yeni giriş adresi ngsbahis yeni giriş adresi pashagaming yeni giriş adresi rivalo yeni giriş adresi youwin yeni giriş adresi vevobahis yeni giriş adresi Akcebet yeni giriş adresi Betbaba yeni giriş adresi superbahis yeni giriş adresi Betonbet yeni giriş adresi superbetin yeni giriş adresi yorkbet yeni giriş adresi tempobet yeni giriş adresi wonodds yeni giriş adresi Adiosbet yeni giriş adresi Bahsine yeni giriş adresi Betmoon yeni giriş adresi Betsidney yeni giriş adresi Efsanebahis yeni giriş adresi Gencobahis yeni giriş adresi Hermesbet yeni giriş adresi Egobet yeni giriş adresi Grbets yeni giriş adresi Mavibet yeni giriş adresi Lunabit yeni giriş adresi Jokerbet yeni giriş adresi Seabahis yeni giriş adresi Nakitbahis yeni giriş adresi Queenbet yeni giriş adresi Vegabet yeni giriş adresi Mottobet yeni giriş adresi Romabet yeni giriş adresi Onbahis yeni giriş adresi Showbahis yeni giriş adresi Winxbet yeni giriş adresi hilbet yeni giriş adresi forvetbet yeni giriş adresi bahisarena yeni giriş adresi betper yeni giriş adresi baymavi yeni giriş adresi belugabahis yeni giriş adresi casinometropol yeni giriş adresi gorabet yeni giriş adresi elexbet yeni giriş adresi betboo yeni giriş adresi betcup yeni giriş adresi grandbetting yeni giriş adresi fenomenbet yeni giriş adresi betexper yeni giriş adresi betnano yeni giriş adresi betpapel yeni giriş adresi 1xbet yeni giriş adresi 1xbit yeni giriş adresi anadolucasino yeni giriş adresi artemisbet yeni giriş adresi Sekabet yeni giriş adresi Tipobet yeni giriş adresi Betgram yeni giriş adresi Vdcasino yeni giriş adresi Milanobet yeni giriş adresi Supertotobet yeni giriş adresi Piabet yeni giriş adresi ilbet yeni giriş adresi Betpas yeni giriş adresi Perabet yeni giriş adresi Restbet yeni giriş adresi Betebet yeni giriş adresi Mariobet yeni giriş adresi Asyabahis yeni giriş adresi Betvole yeni giriş adresi Trbet yeni giriş adresi Betticket yeni giriş adresi Betist yeni giriş adresi escort balıkesir erzurum escort balıkesir escort kadıköy escort samsun escort diyarbakır escort yalova escort muğla escort hatay escort konya escort kıbrıs escort aydın escort nevşehir escort malatya escort burdur escort uşak escort mersin escort eskişehir escort çanakkale escort maraş escort tekirdağ escort ordu escort trabzon escort mardin escort kütahya escort tokat escort zonguldak escort çorum escort adana escort beylikdüzü escort rize escort esenyurt escort bakırköy escort giresun escort yozgat escort niğde escort bolu escort elazığ escort sivas escort düzce escort şişli escort mecidiyeköy escort pendik escort buca escort başakşehir escort avcılar escort afyon escort ısparta escort konak escort kıbrıs escort gümüşhane escort gaziemir escort alanya escort karşıyaka escort halkalı escort kayseri escort kastamonu escort sakarya escort ağrı escort urfa escort van escort kıbrıs escort kocaeli escort denizli escort antep escort manisa escort edirne escort manisa escort kırşehir escort antalya escort artvin escort bilecik escort bursa escort karaman escort karabük escort tekirdağ escort izmit escort sinop escort kırıkkale escort kırklareli escort çankırı escort kuşadası escort kurtkoy escort

istanbul escort apa escort irinevler escort beylikdz escort halkalı escort avrupa yakası escort irinevler escort

kaak bahis - gvenilir bahis siteleri - kaak bahis siteleri

illegal bahis siteleri - kaak canlı bahis - online bahis siteleri

gvenilir canlı bahis - casino siteleri - mobilbahis

cratosslot - canlı bahis siteleri - istanbul escort - ankara escort -

Buy YouTube Subscribers

esenler escort - ili escort