Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Fittyfirity Baráti Kör Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2008. March 3.

Fittyfirity Baráti Kör

A Fittyfirity Baráti Kör ötlete - szó, ami szó – nem az én fejembõl pattant ki. Hanem a Magyar Péter Lászlóéból. Hogy ki õ? „Sárospatak mellett, Vajdácskán élõ rokkant nyugdíjas újságíró vagyok egy csodálatos feleséggel és két iskolás korú fiú-gyermekkel” – mutatkozott be röviden elsõ levelében. Nos, jót mulattam képtelen felvetésén; de azért ott kerülgetett az ámulat és a meghatódás is: mennyi kedvesség lakozik az emberekben?! Megtetszik nekik egy könyv, s mindjárt baráti társaságot verbuválnának ennek örömére...

Volt, aki meg mindjárt azt ajánlotta, alakítsak Fittyfirity-klubot. - Már miért? – csodálkoztam. – Mert...– tárta szét kezét elgondolkodva –, mert annyira szeretnivaló a könyv. - De hát annyi szeretnivaló könyv van, még sem nõnek a nyomukban klubok!

Szóval egyszer csak azon kaptam magam, hogy ízlelgetem a dolgot. Hogy szinte maguktól kezdenek gyülekezni az érvek – ha nem is a klub, de a Fittyfirity Baráti Kör mellett. Hiszen mi célja és dolga lenne is egy ilyen társaságnak? Jó emberek találkahelye! Egy-egy kisebb településen vagy nagyobb lakóközösségben. Van ilyen most? Éppen ilyen nincs.

Vannak ugyan vallásos gyülekezetek, de ezek óhatatlanul távol tartják a más vallásúakat és a vallástalanokat. Vannak karitatív szervezetek, ahol adózhatunk adakozókedvünknek, ám nem jellemzõ, hogy ezek baráti összejövetelek – közös tervezgetések, küzdelmek, jókedvek – soha vissza nem térõ alkalmát szolgáltatnák.

A Fittyfirity Baráti Kör voltaképp kiváló ürügyet és lehetõséget teremt arra, hogy ilyen-olyan jóérzésû emberek értelmes dolgokkal és gondolatokkal foglalkozzanak, s így, együtt múlassák az idõt. A Fittyfirity csak annyiban nyújtana támpontot, amennyiben az állhatatos segíteniakarás, ám nem kevésbé az állhatatos derû könyve. Nagyok és kicsit együtt azon tanakodnának, kiken hogyan tudnának segíteni szûkebb környezetükben. Mivel tudnának könnyíteni a hajléktalanok, más nyomorultak és egyáltalán nem nyomorultak sorsán – vagy épp csak a kedvükön.

Ám nagyon fontos, sõt, mindennél fontosabb: a leendõ baráti körbõl senkin ne kérjük számon, tett-e már valamit, vagy mikor óhajt már tenni valamit! Itt mindenki jókedvében, a maga örömére, a maga belsõ késztetésére segít. Lehet éppenséggel buzdítani a gyerekeket, de csak azzal a felhanggal, hogy õt gazdagítja, ha részt vesz egy-egy ilyen segítõ kalandban. Érezze magát megtisztelve, hogy õt, a kicsit, bevonták a mások megsegítésébe, megörvendeztetésébe.

Legyen a Fittyfirity Baráti Körök alapfilozófiája, hogy jó jónak lenni. Akinek nem jó, az kerülje el a baráti kört. Van elég nyûgünk, bajunk a világban, kár lenne szaporítani. Kevés alkalmunk van viszont olyanokkal összejönni, akik hasonlóképpen szíves örömest foglalkoznak, sõt, szórakoznak értelmes dolgokkal. Akik között jó felidézni minden – most már akár közös – kalandunkat a nálunk nyomorultabbakkal, szegényebbekkel; vagy épp hozzánk hasonlóan szegényekkel; akikkel jó kitárgyalni, mi milyen vademberre, remetére, számkivetettekre, elpusztíthatatlan élniakarókra bukkantunk, nekünk milyen új világok tárultak szemünk elé, s eme világokban bukkantunk-e mi is kis csodákra (Fittyfirityekre), s ámultunk-e el azon, hogy a mi apró gyermekeinkben (Dini Danijainkban) voltaképp milyen hatalmas, emelkedett lélek lakozik?

Szóval ma már nagyon hiszem, hogy van teteje Fittyfirity Baráti Köröket alakítani. Olyannyira hiszem, hogy szívesen megadom hozzá a kezdõlökést: ahol Magyarországon, illetve külhoni magyar közösségben legalább tíz ember – kicsi és nagy – összehajol, hogy Fittyfirity Baráti Kört alakítson, oda én – e szándékot megerõsítendõ és megpecsételendõ – küldök ajándékba egy Fittyfirity-könyvet, egy Fittyfirity-filmet és egy Fittyfirity-plakátot.

A többit pedig majd bizonyára kiforrja az élet...

Szeretettel -

Varga Domokos György

a Fittyfirity (Igaz történet egy hajléktalanról és a csodálatos kutyájáról)
címû könyvszerzõje

e-cím: dombi1952@t-online.hu 
instagram wordpress download burun estetiği ElektronikSigara hacklink elektronik sigara hacklink satış