Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Beszéljenek a tények LIX. - Elmûködõ tõke Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Beszéljenek a tények
2007. December 17.

Beszéljenek a tények LIX.

Elmûködõ tõke

Ebben a rovatban nem engedünk helyt véleményeknek, hanem a tényekre szorítkozunk és a tisztelt olvasókra hagyjuk, hogy saját maguk alakítsák ki a véleményüket a bemutatott jelenségekrõl. Túlpolitizált világunkban ezzel talán hitelesebben szólhatunk, mint a propaganda ízû megfogalmazásokkal. Mai, kicsit hosszabb felvezetésünk sem szakít a sorozat hagyományával, csak az idegen tõke beáramlás jelentõségét mutatja be. Egyben a Tények sorozaton belül egy alsorozat nyitányáról is szó van: megnézzük mit értünk el uniós tagságuk három évének lezárása után.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ország, amelynek urai régebben is, mostanában is adósságba verték – no nem magukat, hanem az egész országot. Megtörtént ez már mással is, de ennek az adósságnak a mértéke olyan nagy volt, hogy késõbb törlesztésbõl törlesztésbe, kölcsönbõl kölcsönbe lehetett csak bukdácsolni. A kormányok tehát csak gúzsba kötve táncolhattak. Volt, aki erre úgy reagált, hogy lazítgatta, ahogy tudta a gúzst, de volt, aki újabb adósság terhére kényelmesítette magának, s szorította utódainak, a kötést.

Hogy lehetett, s meddig elviselni mindezt? Hiszen az adósságszolgálat szívta ki a pénzt az országból. Nos, addig megy el ez a vircsaft, amíg van pénz beáramlás is.

Könnyen kitalálhatod, kedves olvasó, hogy éppen szép hazánkról, édes kis Magyarországról szól a történet. Sorsunk és jövõnk most már nemcsak a mi kezünkben van, hanem azokéban, akik hajlandók vagy nem hajlandók ide hozni a pénzüket. Azok, akiknél feleslegben áll otthon a dollár meg az euró, nem érzelmi alapon döntenek. Sem a magyar borok és pálinkák élvezete, sem a táj szépsége, sem a Duna parti panoráma, de még a kellemes idõtöltést ígérõ hölgyismerõsök sem tudják elérni, hogy befektessenek, ha nem biztosak a tõke megfelelõ hozamában. Ha nem kellemes a gazdasági, jogi környezet.

Ezért a külföldiek tõkebefektetésének mennyisége jó mutatója annak, hogy sikerül-e túlélni az elõdök által okozott bajokat. Az idegen tõke persze nem adomány. Kiszolgáltatottá tesz, s mindig ott lebeg két veszély: az egyik, hogy a nálunk termelõdött nyereség kimegy az országból, a másik pedig, hogy tõke õméltósága szedi a sátorfáját, s odébb megy, nagyobb profitot remélve.

Gazdasági elemzõk folyton folyt vizsgálják, hogy hol jár a legjobban a befektetõ. A legnagyobb amerikai vállalatok vezetõinek véleménye alapján az AT Kearney nemzetközi tanácsadó rendszeresen rangsorolja az országokat. Arra kíváncsiak, hogy melyik az a huszonöt ország, amely iránt a legnagyobb a bizalom. Mi 2005-ben a tizenegyedik helyen álltunk, amit igencsak jónak mondhatunk. Mára viszont, az agyon imádott konvergencia program áldásos hatására nem vagyunk ott az elsõ 25-ben, azaz nem vagyunk rajta a listán. De ne gondolja senki, hogy az egész régiót leírták. Két visegrádi ország is ott büszkélkedhet: a lengyelek a 22. a csehek a 25. helyet el tudták csípni. Érdekességképpen néhányan, akik elõttünk járnak: Brazília, Mexikó, Indonézia, Törökország.

Azaz jócskán lemaradtunk.

A fenti ábra azt mutatja, hogy az MSZP gyõzelme már 2002-ben sem növelte a befektetõi kedvet, viszont az Unióba való belépésünk igen. Azóta azonban folyamatosan romlunk, bár a 2007 év elõrejelzései enyhe javulást sejtettek, a végelszámolásnál valószínûleg újra kell rajzolni a grafikont. Már a gazdasági tárca is visszavette a 4 milliárdos befektetési elõrejelzését 2,5 milliárdra. Euróban számolva persze, s ezt az értéket, mint pesszimista variánst tekintve. Ha azonban ez a pesszimizmus utólag akár túlzott optimizmusnak vagy éppen jól értesültségnek bizonyulna, akkor 2007-ben a felére esik vissza a mûködõ töke beáramlás Magyarországon. Ez pedig baljós elõjel, ami a bizalmi index további csökkenését vonhatja maga után. A helyzet bibliai: akinek van, annak adatik, s akinek nincs, még az is elvétetik, amilye van.

Surján László

A Beszéljenek a tények teljes sorozata