Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Az elsõ Istengyermek Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2007. September 7.

Az elsõ Istengyermek

„…mert õ vala ez világnak jövendõ megvilágosojtója és asszonya és tengörnek csillaga.” — Kisboldogasszony születésének örömhírét adja tudtul ez a megfogalmazás a mi szép régi magyar nyelvünkön. Mert a kódexirodalmunk kedvelt témája volt a gazdag apokrif hagyományból, fõként a Legenda Aurea és a Stellarium alapján átvett Szûz Mária élete, már születésétõl kezdõdõen.

Isten bûn nélkül fogantatott teremtményét édesanyja Szent Anna, õsszel hozta világra, amikor a természet már haldoklik. Ebben a hervadó világban született meg a Megváltó édesanyja, a kegyelemmelteljes, aki alázattal lép be a világba, és alázattal él. Istenhez legközelebbi ember õ, az élõ frigyszekrény, az élõ tabernakulum, és a társmegváltó. A legtöbb anyai könnyet ejtett édesanyát Szent Fia Jézus Krisztus a kereszten az emberiség édesanyjává avatta. Feltámadása után pedig valószínûleg nem hosszú idõvel fölvitte a mennybe.

Jézus Krisztus nagymamájának, Szent Anna asszonynak a tisztelete hazánkban, s fõként a népi vallásosságban ehhez az ünnephez sokkal inkább kötõdik, mint a július 26-i naphoz. Ezen a napon fõként a meddõ nõk, és az áldott állapotúak, a szülõasszonyok fordultak még inkább hozzá, a segítségét kérvén.

2007 õszén, ma, amikor megünnepeljük Égi Édesanyánk születésnapját, talán jó lenne elsõként az Õ édesanyja pártfogását kérni, a kis mai magyar ’aprószentekre’ gondolva. Nemrégiben kaptunk egy gyönyörû levelet, egy egyéves kisfiú születésnapja alkalmából. Máté 600 gramm súllyal született, sokat imádkozott érte a baráti kör. Sokat fáradozott az orvosok és nõvérek hada körülötte, de egy-egy jó, vigasztaló szóval, egy-egy papírzsebkendõvel minden szükséges pillanatban ott álltak a szülõk mellett is.

Máténak szerencséje volt, hogy még 2006-ban, egy évvel ezelõtt született. Bûvészmutatvány számba ment ugyan már akkor is mindent elõteremteni a kórházban ahhoz, ami egy parányi pislákoló lángocska õrzéséhez nélkülözhetetlen. A pillanat törtrésze elegendõ ahhoz, az elsõ intenzív osztályon töltött hónapok alatt különösen, hogy kialudjon egy kis honpolgár életének mécsese. Nyolc százalékkal nõtt azoknak a szülõknek a száma, akik talán már emléket is állítottak elvesztett reményüknek a www.angyalokszulei.hu weboldalon. Magam gyakran felkeresem ezt az oldalt. Egy-egy kis emlékgyertyát gyújtok valamelyik picikére emlékezõ írás alatt. Isten vigasztaló jóságát kérem az anyukáknak és apukáknak, akik talán soha nem fognak abban a kimondhatatlan nagy örömben részesülni, hogy így szólítsa õket egyszer egy gyermek, aki az õ kislányuk, vagy kisfiúk. Minden egészséges csecsemõért külön hálát adok, mert fogy nemzetünk, a mi egyre kisebb lélekszámú nemzetünk, aránytalanul gyorsan.

Pedig a magyar népnek hivatása van és volt a történelemben. Ahogyan Prohászka Ottokár írja, ennek a hivatásnak õrangyala is van.

„1896. szeptember 28-án volt 400 éve, hogy Nikápolynál török és magyar elõször szemben állt. Háromszáz éven át szinte nincs más hivatásunk, minthogy a kereszténység lovagjai, a Szent Szûz választott vitézei voltunk. Hõsiességünk fölött az õ képe, az õ zászlaja lengett. Ha el kellett volna vesznünk, zászlaja lett volna szemfödõnk, s csendítésünk az Ave Maria estharang szava.

Meg vagy-e velünk, Úrnõnk, elégedve? Új harcok, a kultúra harcai; új küzdelmek, a népboldogulás küzdelmei várnak ránk. Szellem, ész, munka, erény ezentúl a fegyverünk; megbírja majd a nemzet karja ezeket is? Ha hisz és szeret; ha Téged tisztel; ha erényeidet saját életébe oltja, nemcsak hogy megbírja, de már a gyõzelem koszorúja után nyújtja ki kezét.”

Szent István életének esthajnalán nyújtotta koronáját Szûz Anyánknak, hogy népének az õ esthajnalcsillaga, örök idõkig hajnalcsillaga legyen.

Az újra evangelizálásra váró Európában, pár száz kilométerre tõlünk, a cseh Svata Hora Mária kegyhelyen
századok óta él Szent Anna és Szûz Mária közös tisztelete

Dobos Marianne