Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Szerinted? Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2007. January 17.

Szerinted?


Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?

 

Népesedéspolitikai vitanapok kezdeményez a közeljövõben a KDNP. A párt frakciója lesz a házigazdája az ország jövõjével kapcsolatos ötpárti egyeztetés sorozatban a demográfia témának. Ugyan-e témában a Szabad Európa Központ és az Európai Néppárt magyar delegációjának közös szervezésében is lezajlik egy konferencia. A Magyar-Hon-Lap most azt kéri olvasóitól: fejtsék ki, miként vélekednek azokról a veszélyekrõl, amelyek a csökkenõ népesség miatt leselkednek ránk. Bár ajánlatos, hogy tömören fogalmazzunk, most a hosszabb írásokat is fogadjuk, ezeket a nepesedes@mkdsz.hu címre kérjük elküldeni. E levelek szövegét is megjelenítjük, azzal az aláírással, amivel a szerzõ beküldte.

Bevezetõ cikk helyett álljon itt néhány vélemény, amelyeket egy kárpátaljai fórum hozzászólói fogalmaztak meg.


Az ENSZ szerint Ukrajna lakossága 2050-re 30 millió fõre csökkenhet.
Az új kormánynak tehát gyors változtatásokat kell véghezvinnie, hogy a népességcsökkenést megállítsák.
Én például magasabb nyugdíjban részesíteném azokat, akik kettõ vagy több gyereket neveltek fel, ezeknek az embereknek kevesebbet kellene adózniuk, illetve egyetemeken államilag finanszírozott képzésre elõnyben kellene részesíteni azokat, akiknek több testvérük van.
Ti mit tennétek a népességcsökkenés megállítására?

Megemelik a gyerekek nevelésére járó segélyt egészen a gyerek 3 életévéig. Most teljesen 98 hrivnya. Egy csomag pampers 80-90 hrivnya körül van. Igaz mosni is lehet a pelenkát.
Azt hallottam a tegnap a tévében, hogy április 1-tõl 8.4 ezer hrivnya lenne a gyerek születésekor kapott összeg. Hiszem ha látom. Az kb 1500 USD. Az összes általunk igen tisztelt etnikum kocsin fog járni.
El kellene küldeni elnökünket Mo-ra. A kedves MSZP megroppantotta Mo-t a költekezéssel. Még mindig nyögik.
Nem sajnálom a pénzt senkitõl, de elõször meg kell keresni. A gyereket pedig fel kell nevelni. A kapott pénzt egyesek NAGYON gyorsan elköltik, s marad a NYOMOR továbbra is.

Az elõrejelzésekben nem nagyon hiszek. Külsõ és belsõ események erõsen befolyásolják az ilyen adatokat. Szerintem a legnormálisabb dolog az lenne ha lakosság száma nem változna. A technológia fejlõdésével a munkaerõ igény csökken, viszont földbõl meg vízbõl többet nem tudunk csinálni és már nagyon sok helyen a Földön túl sokan vannak. Marják is egymást rendesen. Az állatoknak már nincs hol lenni. Például Indiában már csak 36O tigris maradt. Kínában az ivó víznek a 8O% teljesen halott. Ez rendkívül szomorú tényszerû statisztika.

Igaz, hogy az elõrejelzésekben nem nagyon lehet megbízni, de érdemes elgondolkodni a dolgokon. A népességcsökkenésnek Ukrajnában valószínûleg gazdasági okai vannak( mivel a rendszerváltozás után pár évig még növekedés volt a népesség számát illetõen), tehát a gazdaság erõsödésével várhatóan kisebb lesz a csökkenés.
Sajnos a legtöbb európai országban az népesség elöregedése lett (lesz) a legnagyobb probléma, eközben Ázsiában soha nem látott növekedés zajlik(India, Pakisztán, Banglades), amely valószínûleg hatalmas összetûzésekhez fog vezetni, mivel ezekben az országokban a termõterület nagyságát már nem nagyon tudják növelni, és a terméshozamok növekedése is véges.

Az évszázad közepén 9,1 milliárd ember él a Földön
Az évszázad közepén a mainál 2,6 milliárddal több ember él majd a Földön: 2050-ben 9,1 milliárd az illetékes ENSZ-bizottság csütörtökön New Yorkban közzétett becslése szerint.
A lélekszám növekedése a kevésbé fejlett országokban lesz a legnagyobb, ahol a mai 5,3 milliárd helyett már 7,8 milliárdnyian fognak élni. A fejlettebb országok lakóinak a száma gyakorlatilag nem változik, 1,2 milliárd lesz - jósolja az ENSZ gazdasági és szociális bizottsága idei demográfiai jelentésében.
A dokumentum szerint a Föld lakóinak száma idén júliusban éri el a 6,5 milliárdot, ami 380 millióval több mint 2000-ben, azaz az évi átlagos növekedés 76 millió fõ volt. A születések számának folyamatos csökkenése ellenére 2050-ben még mindig évi 34 millióval fog nõni a világ népessége. A termékenységi ráta a mai 2,65-rõl 2,05-re csökken.
Az ötven legkevésbé fejlett ország lakóinak száma több mint kétszeresére, 0,8 milliárdról 1,7 milliárdra nõ, sõt Afganisztánban, Bissau-Guineában, Burkina Fasóban, Burundiban, Csádban, Kelet-Timorban, a két Kongóban, Libériában, Maliban, Nigerben és Ugandában megháromszorozódik. A jelentés a lakosok számának csökkenését jósolja 51 országban és régióban, így például Németországban, Japánban és a Szovjetunió utódállamainak többségében.
A születéskor várható élettartam, amely 1950-ben 46 év volt, egy évszázad alatt, 2050-re eléri átlagosan a 75 évet. A legfejlettebb országokban a jelenlegi 75 évrõl 82-re nõ, a legszegényebbekben a jelenleg valamivel 50 év alatti átlag 66-ra emelkedik.


Nem állítom, hogy az idézetek pontosan tükrözik az összes hozzászólást, de ennek nincs is jelentõsége. Az idézetek azt mutatják, hogy a Kárpátalján élõket 2005-ben komolyan foglalkoztatta a kérdés, és közöttük is vannak pronatalisták, tehát a népesség növekedését támogatók, de olyanok is, akik félnek a túlnépesedéstõl.

Új színt jelent honlapunkon, ha minél többen kifejtik errõl a véleményüket. A hozzászólásokat utólag moderáljuk, s csak azokat töröljük, amelyek nem a témáról szólnak, és személyeskednek.

A vitát egy összefoglaló cikkel zárjuk.

Surján László


 
instagram wordpress download burun estetiği ElektronikSigara hacklink elektronik sigara hacklink satış