Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
BDSZ
Európai Néppárt
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
MTI

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

”…szép. ez arra való…” Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2020. February 10.

”…szép. ez arra való…”
Hegyi Zoltán Imre versei, avagy két ciklus az Egyről

Odüsszeusz narratívái az élet teljessé válásának lehetséges és lehetetlen paraboláiról – miközben az andalító érzelmekbe alig csempészett, de annak a fehérnél is fehérebb rajzolataiban annál vaskosabb irónia kacsint az olvasóra. És Vergilius cinikus narratívája, avagy a szánakozás cinizmusa, amellyel a poklok kárhozatát mutatja be, tárgyiasult tárgyilagossággal - mintha csak a bűnös lelkek Brehm-szócikkeit fogalmazná; néhányát rá-rábízva közben Saint-Exupéryre (a Rózsára, a Rókára, vagy akár a gyökértelen Emberre…) Valahogy így vezetnek végig bennünket Hegyi Zoltán Imre [HZI] versei (mit is tanultam/Négy kvartett, Cédrus, 2019) úgy a testközelből megtapasztalt halmazati három évtized labirintusán, úgy a minden megalapozatlan optimizmusunk és megalapozott tévelygésünk mögött húzódó s emberemlékezet óta gyarapodó egyetemes emberi kultúra-hagyatékon.

És most akkor szelíden vegyünk magunkhoz némi levegőt, a recenzens legalábbis megáll a maga bevallásnyi csöndjében, mielőtt újra tölt, s bólint: igen, ő maga is tűnődött a fenti mondatok könnyen félreérthető megfogalmazásán, vélte hallani a magasra tett léc riadt rezgését, egyszerűbben kellene talán leírnunk azt, fontolgatta, hogy a költő maradandó értéket teremtve zárkózott fel a legendák (s ezzel együtt/ennek ellenére is a senki által nem vagy csak alig olvasott szerzők) közé; vers-beszéde abból a múlhatatlan csöndbe forduló szemlélődésből fakad és táplálkozik, majdhogynem óhatatlan ösztönösséggel, miből az imént említettek, de hosszú a névsor és a mából nézve búsulásra késztetően gazdag.

Ám mielőtt megnevezzük vélhető mestereit s elődeit, szóljunk a költőről. Egy régebbi fölfogás szerint Hegyi Zoltán Imre már kissé kilógna a középnemzedékre vonatkozó besorolásból, lévén ötvenkét esztendős, de manapság – elég csak a Térey-ösztöndíj életkor-kvótájára pillantanunk – nem túlzás őt e korosztályhoz sorolnunk. (El)ismertsége alapján ugyanakkor szinte még „pályakezdő”, különösen a hagyományos olvasási szokások követői számára. Ennek okát természetesen a nyomtatott sajtó ritkás és talán szelektív pályakövetési szokásrendjében kereshetjük; hisz költőnket ugyan már 1993-ban bemutatta egy rádióösszeállításban Parti Nagy Lajos, s ezt publikációk sora követte több folyóiratban (Ezredvég, Holmi, Magyar Napló, Mozgó Világ, Napút, stb), de a teljes belépő váratott magára. Első kötete csupán másfél éve, a második pedig néhány hónapja jelent meg; mindkettő Szondi György lankadatlan szerkesztő-kiadói tevékenységének köszönhetően, aki a tőle manapság elvárható módon népszerűsíti is műhelye, a Cédrus Művészeti Alapítvány kiadványait. Hegyi Zoltán Imre első kötete, a (Prágai Tamás díjas) Shizoo az Ünnepi Könyvhét pódiumán mutatkozott be, újabb munkáinak hasonló rangos alkalom még nem adatott meg; várjuk, türelemmel. Hisz joggal remélhetjük talán, hogy előbb-utóbb ismét a művek kerülnek középpontba, s nem az okkal, vagy oktalanul hasogatott lármafák.

A költő életkorát nem véletlenül említettem, s a hagyományos olvasási módokat sem. Hiszen szerzőnk mondhatni az internet felületeit kellőképpen belakta s bejárta, számos fórum vendége volt kezdetben, majd saját oldalakat is indított, az egyikre (Irodalmi szabad rablás) napi rendszerességgel kerültek fel új versei, közülük sok azon frissében, ahogyan elkészült; az oldal rendszeres látogatói így aktívan kísérhették a poézis születését, beavatottjai lehettek azon folyamatnak, mely persze teljességében mindig titok marad, nem, hogy az olvasó, de a szerző előtt is. Majd újabb weblapon (Könyvvizsgálók) bővítve repertoárját a kritikus-esszéíró Hegyi Zoltán Imrét is megismerhettük, Hamvas Béláról írt remek esszéfüzérét, s észrevételeit Weörestől Darvasiig – de a sok év terméséből lényegében sokféle ívet rajzolhatnánk.

Ezzel együtt is épp csak megemlítettük írói munkásságának lényeges vonásait; remélhetően ennyiből is sejthető az a meglepetés, mely nyomtatásban megjelent önálló munkáinak számát kísérheti. Különösen igaznak tűnhet ez akkor, ha hozzátesszük: talán nem is a Shizoo volt a valódi áttörés, noha annak értékei elvitathatatlanok, hanem a másodikként kézbe vehető két ciklusból álló kötet. (mit is tanultam / Négy kvartett, Cédrus, 2019).

Mennyi pazar utalás, mennyi eredetien s mégis folytatván újra gondolt meg nem értett, félre söpört gondolat… Lásd Villiam Blake rézmetsző hosszú ideig feledésre ítélt poézisét; s itt évezredeket ugrottunk, bár érdemtelen kissé meg sem említeni HZI sorai kapcsán a sztoikus vizsgálódás „rézsútjait”, úgy is mint Zénón alapvetését; de hát elsősorban a poézisről szólnánk most, folytatván az utalások sorát Dickinsonnal, kit talán két William szelleme is óvott, egyőjük a közel annyi ideig ismeretlen s feltáratlan Blake, másikuk a mindmáig fölfoghatatlanul mély emberismeret színpadi mestere – ugye, tudjukki-ről beszélek? (Így-úgy, de engedtessék meg olykor a derű, barátaim;)…

pláne, ha Whitman-nal folytatjuk, kinek, bár kevésbé volt saját kora adósa az elismeréssel, de mégis várnia kellett a baljós huszadik század első évtizedéig – amikor, ha a kor valóban értelmére hallgat, s azokra, kiket – a születő nagyok mellett – fölfedezett az utókor, akkor-akkor talán – minő hamisítatlan utópia – minden másképp alakul. De nem így történt. Hiába folytatta a nagy menetelést lelkünkért Pessoa, Ginsberg, s hát végképp rekesszük el a föltoluló életmű-hasonlatok mint metaforák áradását; a soha nem lankadó másféle nagy menetelések irama tűnik lankadatlanabbnak…

Mondottam, tűnődtem én ezen a nagy ívűen pusztuló korokba s a nyeretlenként veretlen csapatba illesztésen, talán meg is fontoltam volna, de a versek fölötti tűnődésemet félbeszakította egy napilap-interjú töredéke. „Ki fog győzni a kultúrharcban?”, kérdik a tehetséges kortárs művészt, s ő fürge optimizmussal vágja rá a feleletet: „A kultúra”. Ó, kedvesem, sóhajtunk itt fel, ez csak itt és most immár maga a harmincéves háború, de ha túlnézünk rajta, ha merjük komédiaként szemlélni, sem fog legott kacagtatni a látvány – leszámítva a pennák fegyverszüneteit, mikor a játszódó indulatok játékpuskái ontottak valódi vért; a köztes időkben a kultúra maga csak igyekezett győztesnek látszani. Nagyon pontos képet fest nekünk erről HZI, költészete a teljesség pannójának megfestésére törekszik, „nagyjából mindig ugyanoda lépve” (fogódzó), s nem adja föl, figyel, rögzít, s mindenekelőtt vár: „nyitva vagyok, hogy / benyithasson a világ / éjjel és nappal” (non stop) üzeni, hol erőszakolt, hol magától értetődő türelemmel. Villanások, izzások, hűvös, vagy fölforrósodó szavak bújnak el a lassú, elbeszélő szabadvers-zenére lejtő sorokban, de soha nincs jogunk kételkedni az egyetemességet ölelő át- és befogókban; ha mégis, akkor arcunkba vág egy plasztikus kép: „…Minden átkelés / Koppányból Istvánba, Werbőczyből Dózsába, Mátyásból Dobzséba / komolyan erodál a honfiú hitén.” … „A szabadulás is így. Amikor végre elhervadsz és / kihajítanak a vázából. Díszelgés közben májusok és novemberek piros betűiben / kiabáltad a gyerekkor indulóit. Tudod, aki egyszer / megégett egy hit miatt, az nem rajzolgat a másik hamujába horogkeresztet, / se csillagot. Az tényleg csak titkok értelme, rózsa.” (Szabadalmi Tár, hamutartóval). Lehet hátra dőlve eltűnődni azon, nem lenne-e itt annak ideje, figyelve HZI mondataira, hogy szándékosan hibásan idézzük a költőtárs kérdését: értik-e már itt a hexametert is…?

S pihenvést kicsit, lépjünk hátrébb HZI kötetétől, merítkezzünk meg a fönti névsor emlékezetében. Hogyan is fogalmazott Dickinson? „Akár harang lenne az ég, / S a lét csak puszta fül, / És én s a csönd de furcsa faj, / Zátonyon, egyedül. // Elmémben deszkaszál törik / S fokonként zuhanok, / Egy-egy világhoz ütközöm / s az eszmélet halott.” No, emeljük csak ide HZI egyetlen sorát, a legutóbb idézett versből: „fogadjam el végre a csönd nagy adományát?” Hivatkoztunk Blake-re, olvassuk hát újra a Tigrist: „Milyen pöröly? mily vasak? / Mily kohóban forrt agyad? / Mily üllőre mily marok / Törte gyilkos terrorod? // S amikor befejezett, / Mosolygott rád a mestered? / Te voltál, amire várt? / Aki a Bárányt, az csinált?” S íme hát HZI a szemlélődésen is átizzó ugyanarról s abból fakadó kérdése: „leltél, uram, hívedben érvet, mondd, Nagypénteken?” (Pázmánd, szőlőhegy).

Van aztán persze egyéb okunk is Hegyi Zoltán Imre kötetét szélesebb, tágasabb parnasszusi kontextusba helyezni.  Ám ez az ok ismét csak a napilapok oldalain bukkan elő; szintúgy a minap került elém a nagy nevű, remek színész és színidirektor interjúja, abban is sok-sok értékes, de azzal együtt amolyan pillanatra reagáló, pillanatnyi üzenet között ez a mondat: „…a kortárs szerzőkkel meghittebb viszonya van az embernek, nem az apám polcáról veszem le őket, hanem az én életemet írják.” Értem én, hogy mire gondolt, értem, csak nem szeretem, miként néhányan a humort vagy az iróniát. Itt, ebben a véletlenszerűen fölbukkant pillanatnyi olvasmányban fogalmazódik meg nagyon pontosan, nagyon pregnánsan: miért bujkál bennem az, hogy mostanában, pár évtizednyi olvasás után ráuntam azon kortársaimra, akik folyton-folyvást rólam, vagy önmagukról írnak, a klasszikusokra mutató parafrázisaik is mintha csupán mankóként szerepelnének, s nem hatnak revelációként. S ezzel szemben miért hat azonnali s azon túl egyre fokozódó izgalmat keltően az olyan szerző; példaként említsük HZI-t; akivel kapcsolatban úgy érezzük: abba az egyetemes, hosszú-hosszú, a teremtés kezdetének pillanatától eredeztethető dialógusba von be, leszünk annak részesévé, válunk beavatottjává. Igen, abba – mert ha belegondolunk: az, és csak az az egyetlen párbeszéd számít, jelent, üzen nem bármit, hanem valamit. A legfontosabbat. Olykor, persze, nehéz dönteni, érzékelni, fölismerni. Van, hogy az egyszerűbb parafrázis valójában az első lépés, és van, hogy a paradigmaként ünnepelt változásról derül ki: csinosan árkolt tévút. S végképp nem szabad intertextualitásra gondolnunk akkor, amikor – bár a szókép hasonlatos – a szó töve mutat a lényegre; arra a bizonyos egyetlen metaforára, egyetlen párbeszédre. Igen, sok értékes munka bújik ám meg apáink polcain, a még több irgalmatlanul unalmassá vált potomság között, ahogyan apáink apáinak könyvei között, és a sort folytathatnánk ismét messze a nyomtatás kezdetének előtti időkig, akár ha föl is sóhajtván, kicsiny cinizmussal: akik a mai kor dúlását az ama időkben történt alexandriai könyvmáglyához hasonlítják, tudják-e, hogy akkor, abban mennyi potomság kapott lángra a – meglehet – fölbecsülhetetlen értékek mellett; no de hát mennyi azóta keletkezett értéket hagy figyelmen kívül a mai kor, mely ismét a pusztítás küszöbéig juttatta önmagát?

Mondhatják, kissé szokatlan gondolatokat csempészek egy verseskötet értékelésére vállalkozó írásba, de magam úgy vélem: azt, amit valami vagy valaki eszünkbe juttat, ki kell mondanunk. „A szellem világa hatálytalan” (Palotai tornyok) írja a szerző, joggal vallom hát én is kötete kapcsán. Annak, persze, költői-költészeti erényei mellett sem szó nélkül tovaballagva, de hát az ugye csak olyan elvárás, mint egy rangos vörösbortól az ízharmónia. Kortyolgatjuk, szinte cseppenként, s ha ránk förmed az egészségünkre okkal vigyázó társ, hogy mit iszol, szelíd ártatlansággal feleljük: ó, csak rubin téát, sárga páragőzt… Hadd soroljak hát föl néhány kortynyit abból, címek, hivatkozások nélkül, csak úgy, az átlapozással kezdő olvasók kedvéért. „szőlőtőkék kifosztott menetoszlopában szalonnázták el a lelkesedését”; „harminc betárazott írásjellel”; „egy szárnycsapás szeretnék lenni, amelyik / a bolygó bőrébe vág”; „az gyógyít ami megbetegített”; „a test így … fel ejti magát”; „Az ősök titkai márvány alatt. Nyugodjatok. Ha tudtok.”; „Egy fényképen boldogan mosolygok / a nagyapám karjában, … Tenyérre próbált fecske.”; S zárjuk egy hosszabb kiemeléssel, ismét a gondolat áramköréhez kapcsolódva: „A panoráma lábánál a legújabb áldozatok - / csapjuk a többihez. Várostromok hullahada. Pestis. / A prosperálás szüneteiben kiömlő folyamisten elragadtatása. / Forradalmak és ágyúzás. Ágyúzás és forradalmak. / Aztán ostrom megint. A víz már csak víz. A folyó már csak folyó. / Partra hajtott, menetből térdeplő, golyó ütötte csillagok. / A panoráma lábánál a legújabb áldozatok. Nem a víz éhes. / Nem azt reméltük, amit kellett volna, és nem attól féltünk, amitől kellett volna.”

Lassan hát, hogy ne éljünk vissza soraim olvasóinak türelmével, akik ezért ne a figyelmen kívül hagyással büntessék HZI sorsválasztó könyvét, rá kell fordulnom az utolsó bekezdésekre. de úgy, mintha most kezdenénk. A kötet, miként címe is jelzi, két fejezetnyi verset tartalmaz; azok megfelelő szilárdsággal állnak egymás mellett, de vélhetően külön-külön is méltóságos lenne megjelenésük. (A ’Négy kvartett’ például Dürer, de még inkább William Blake rézkarc-részleteivel pazar kiállítású lehetne. Mely önálló értéket a belív, a címlappal ellentétben, egyértelműen jelzi. S amúgy nem ez az egyetlen hibája a címlapnak, Zsubori Ervin munkájának.) De így, egymásra rímeltetve is hordoz sajátos, ebből fakadó értékeket; az első összeállítás valóban egy fejlődés-regény lírai ciklusának is fölfogható, amelyből fölfakadnak majd (a második fejezetben) a mesélt-regélt-átadott múlt és a tapasztalatokon alapuló jelen elégiákká és/vagy szimfóniákká lényegülő elemei; avagy hát amikor ’a gondolatnyi csend, amíg a kivégzőosztag újra tölt’ lehetővé teszi a papírra vetés gesztusát, mert az szükségszerű, elengedhetetlen, akkor is, ha hiábavaló. Ennek tényéhez – a hiábavalósághoz - való eljutás lépéseinek foglalata a ’mit is tanultam’; az a csavargókönyv, útkeresés-könyv, melyben a múlt és jelen egymásra vetüléséből csak egyféleképpen olvasható ki a jövőtlen idő; gyűlik abban megannyi versképfotográfiája „horrordíszletnek”, „zsákmányállat-létnek”, „köddarócos hajnaloknak”, „megesett bűnnek”, „fonnyadó életfilmnek”, ám ezek a szavak, a jelzők egyszerű tényekként olvasandók; térképjelek, szócikkek, az elmondás kényszeréhez szükséges megnevezések és az elmondás nyelvének megalkotása mindazon történéshez, melyekből majd és most és mindörökké megszületik a ’mit is tanulunk’ esszenciája. „szóval a feladat adott / ebből írj ha akarsz / védőbeszédet” (a feladat) rögzíti a szerző maga is e sajátos vanderbuch záró soraiban.  A magyarázata annak a – mondjuk így – legkisebb közös többszörösként megtalált fölismerésnek, hogy az életünk s „az életed is praktikum és költészet”. S „ha bármelyiket elzárod magadtól / űrében bolyhos hiába takarított / pormacskaként megül / a halálfélelem” (mandulavirágos).

S jön, másodikként, a Négy kvartett, az immár megtalált nyelvezet s tartalom (lásd alcímét: „védőbeszéd helyett”) által megfogalmazva. S ez a Négy kvartett pedig már egyértelműen elégia, miként a duinói verskolosszusok is azok, ám a Négy kvartett egyértelműen szimfónia, miként Weöres ’tizenegye’ is az. Azaz hát – egyértelműen költőnk munkái – bárha, természetesen, „szabálykövető” szerzői főhajtás az T. S. Eliot címazonos műve előtt. Annak fölépítését, gondolatlépcsőit, helyenként mondatritmusait követvén azonban mégis saját, egyedi léteposzát vetíti elénk a szerző, úgy, hogy abban a föntebb említett mesterek lélegzetvételeire is rávélhetünk.  A fölismerés és az elfogadás útporából szőtt himnikus vallomás a muszájról; hogy azt, ami van, kell elfogadnunk, mert azt kell elfogadnunk, ami van; „A marionett / elvagdosott kötelénél fogva tartja fenn magát.”; az emberiség előtti és utáni idő előtti és utáni főhajtások, akár ha époszok szólnak itt az olvasóhoz, s a költő a katarzisok erejével csillapítja olvasóit, amikor egy tragédiáról beszél, abban a tér és idő ott megtörtént tragédiáinak összességét vetíti egymásra, hogy értsük meg ez által is – minden csak ismétlődik, ennek ha vége is, már készül valahol a következő iszonyat, de meg kell tanulnunk élni akkor is; leélni a teljesség-kiteljesedés illúzióját kívánva azt, ami kiteljesíthetetlen; „Füvek frissen vágott sikolyában / nevetséges, bús, tékozolt idő.” Így lép a végtelen múlt és jövő vándorai közé a szerző, így lép batyujában ezzel a kötettel, mely semmiképp sem a hiábavalósággal történő leszámolás, és a sors iránytűjének helyes pozícióba fordítása, miként ezt a borítószöveg – amúgy amellyel többnyire egyetértek – állítja, csupán annyi történik, hogy a költő kimondja, folytatván az iménti idézetet: „Legyen. Legfőképp csak szeressem, / ahogy itt és most és mindig / a felhallatszó gyereknevetést.” (Palotai tornyok). Azt gondolom, összegzésként, Kállay Kotász Zoltánnal (a fülszöveg írójával) ellentétben, hogy épp a hiábavalóság kimondása az egyetlen járható út; annak fölismerése, hogy minden járhatónak tűnő út járhatatlan, csak az vezethet s vezet el valahová, amely benned indul magad felé; s az egyetlen dialógus irányába. Tenned csak egyet adatott: tanítsd lélegezni a lelkeket, s ha mégis már mindent menthetetlennek látsz, tartsd vissza önmagad lélegzetét. Mert hát Zénón legendája valóban legenda csupán…?

Szóval nincs értelme elköszönni.” Még.

Tamási Orosz János

Hegyi Zoltán Imre: mit is tanultam / Négy kvartett.
Versek. Cédrus Művészeti Alapítvány, Budapest, 2019.


 
instagram takipçi instagram takipçi free followers for instagram instagram takipçi satın al instagram free followers free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi cheat follower for instagram instagram giriş instagram free follower twitter begeni twitter takipci smm panel sosyal medya paneli instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi Bahçeşehir Escort Ankara Escort Keciören Escort Ankara escort istanbul Escort Beylikdüzü Escort izmir escort Eryaman Escort izmir Escort Ankara Escort ANKARA ESCORT istanbul escort ankara escort Bahçeşehir Escort ankara escort Beylikdüzü Escort Ankara Escort Kadıköy Escort izmir escort sex izle beylikdüzü escort İstanbul Escort Ataşehir Escort Sincan Escort Çankaya escort Kartal Escort Ankara Escort Antalya escort ankara escort Maltepe Escort Altyazılı Porno sarışın porno Pendik Escort Eros Porno HD Mobil Seks Altyazılı Porno izmit escort Pendik escort escort ankara bayan Ataşehir Escort Escort izmir movies Escort Agency London Movie istanbul escort İstanbul escort escort bayan Esenyurt escort bayan Mersin Escort Ankara Eskort Kızlar ankara escort Escort ümraniye Escort kartal Escort kartal Ankara escort bayan izmir escort Watch porn videos escort mersin Avcılar escort Escort maltepe Escort maltepe Escort pendik Escort bostancı Escort bostancı Escort kadıköy Escort ataşehir ankara escort izmir escort Yabancı Dizi izle Silivri escort bayan F movies Mersin escort Antalya escort casino siteleri 123movies PORNO Eskişehir Escort izmit escort Escort Pendik Bayan Escort Tuzla Kartal Otele Gelen Escort Kurtköy Otele Gelen Escort Ankara rus escort mersin escort kocaeli escort Kartal Escort Bostancı escort Kadıköy Escort Tuzla Escort Ataşehir escort Bostancı Escort Pendik Escort Pendik Escort Ataşehir Escort Ataşehir Escort Anadolu Yakası Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Ataşehir Escort Umraniye escort Bostancı Escort Şerifali Escort Pendik Escort Escort Bayan Kartal Escort Kadikoy escort Pendik Escort Kartal Escort Kartal Escort Nişantaşı Escort Kadıköy escort Maltepe Escort Kocaeli Escort Şirinevler Escort Başakşehir Escort Görükle Escort Bodrum Escort Manisa Escort Bodrum Escort Kuşadası Escort Bakirkoy escort Kurtköy Escort sex hattı mersin escort bahis siteleri bedava bonus bedava bonus veren bahis siteleri Çanakkale Escort Bayan Gaziantep Escort Bolu Escort Bayan kıbrıs escort bayan ısparta escort bayan Gümüşhane escort bayan Burdur Escort Bayan Adana Escort CasinoMaxi yeni giriş adresi Cepbahis yeni giriş adresi samsun escort nevşehir escort rize escort zonguldak escort yozgat escort yalova escort marmaris escort mardin escort manisa escort malatya escort kıbrıs escort van escort urfa escort uşak escort kütahya escort trabzon escort tokat escort sinop escort tekirdağ escort sivas escort escort hatay bayan escort erzincan bayan escort edirne bayan escort düzce bayan escort ağrı bayan escort diyarbakır bayan escort aydin bayan escort didim bayan escort artvin bayan escort denizli bayan escort gümüşhane bayan escort burdur bayan escort giresun bayan escort antep bayan escort antalya bayan escort bolu bayan escort alanya bayan escort afyon bayan escort adana bayan escort eskişehir bayan escort bodrum bayan escort beylikdüzü bayan escort erzurum bayan maraş escort mersin escort niğde escort sakarya escort muğla escort ısparta escort çorum escort çeşme escort çanakkale escort elazığ escort erzincan escort zonguldak escort erzincan escort Escort Bursa Bursa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Niğde Escort Bayan Didim Escort Kütahya Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Afyon Escort Bayan Giresun Escort Bayan Yozgat Escort Bayan Artvin Escort Bayan Kastamonu Escort Bayan Ordu Escort Bayan Çeşme Escort Bayan Escort Erzurum Bolu Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Rize Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Edirne Escort Bayan Kütahya Escort Bayan Sinop Escort Bayan Hatay escort Afyon Escort Bayan Sivas Escort Bayan Yalova Escort Bayan Hatay Escort Bayan Marmaris Escort Bayan Yozgat Escort Bayan kıbrıs escort bayan Artvin Escort Bayan Çanakkale Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Edirne Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Erzurum Escort Bayan Giresun Escort Bayan ısparta escort bayan Kastamonu Escort Bayan Kuşadası Escort Bayan Manisa Escort Bayan Manisa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Niğde Escort Bayan Ordu Escort Bayan Rize Escort Bayan Sakarya Escort Sakarya Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Sinop Escort Bayan Sivas Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Uşak Escort Bayan Van Escort Bayan Van Escort Bayan Yalova Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Bodrum Escort Bayan Konya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Malatya escort bayan Adana Escort Bayan Alanya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Eskisehir Escort Bayan Escort Eskişehir Gaziantep Escort Bayan Antep Escort Bayan Gaziantep Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Mersin Escort Bayan Samsun Escort Bayan Samsun Escort Bayan Escort Bursa Malatya escort kuşadası escort konya escort kocaeli escort kayseri escort kastamonu escort kars escort adana escort afyon escort bodrum escort bayan bodrum escort uşak escort bayan tokat escort bayan tokat escort bayan muğla escort bayan muğla escort bayan marmaris escort bayan maraş escort bayan konya escort bayan kocaeli escort bayan kocaeli escort bayan kıbrıs escort bayan kıbrıs escort bayan kars escort bayan gümüşhane escort bayan mersin escort bayan maraş escort bayan kuşadası escort bayan konya escort bayan kayseri escort bayan hatay escort bayan eskişehir escort diyarbakır escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan burdur escort bayan bolu escort denizli escort bayan escort bodrum balıkesir escort bayan balıkesir escort aydin escort artvin escort agri escort edirne escort bayan düzce escort bayan düzce escort bayan didim escort bayan didim escort bayan denizli escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan çanakkale escort bayan burdur escort bayan bolu escort bayan mersin escort bayan konya escort bayan antalya escort bayan aydin escort bayan artvin escort bayan agri escort bayan escort afyon adana escort bayan gaziantep escort samsun escort bayan Antalya escort alanya escort bayan ordu escort Sex Hikaye Pashabahis yeni giriş adresi Dinamobet yeni giriş adresi Celtabet yeni giriş adresi Savoybetting yeni giriş adresi Privebet yeni giriş adresi Neyine yeni giriş adresi Bahsegel yeni giriş adresi Makrobet yeni giriş adresi Megabahis yeni giriş adresi Goldenbahis yeni giriş adresi ensobet yeni giriş adresi Liderbahis yeni giriş adresi Kolaybet yeni giriş adresi Venusbet yeni giriş adresi Betpark yeni giriş adresi Gobahis yeni giriş adresi Dumanbet yeni giriş adresi Betlike yeni giriş adresi Arzbet yeni giriş adresi Betmatik yeni giriş adresi Mobilbahis yeni giriş adresi Bets10 yeni giriş adresi Pinbahis yeni giriş adresi Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye zonguldak escort yozgat escort yozgat escort yalova escort yalova escort van escort van escort trabzon escort trabzon escort tekirdağ escort tekirdağ escort sivas escort sivas escort urfa escort urfa escort sakarya escort sakarya escort rize escort rize escort ordu escort ordu escort niğde escort niğde escort mardin escort mardin escort manisa escort manisa escort malatya escort malatya escort kütahya escort kütahya escort kastamonu escort kastamonu escort ısparta escort ısparta escort giresun escort giresun escort erzurum escort erzurum escort erzincan escort erzincan escort bursa escort bursa escort bursa escort jestbet yeni giriş adresi jojobet yeni giriş adresi holiganbet yeni giriş adresi imajbet yeni giriş adresi jestbahis yeni giriş adresi kingbetting yeni giriş adresi interbahis yeni giriş adresi lidyabet yeni giriş adresi princessbet yeni giriş adresi matrixbet yeni giriş adresi polobet yeni giriş adresi truvabet yeni giriş adresi modabet yeni giriş adresi pulibet yeni giriş adresi tulipbet yeni giriş adresi wsbets yeni giriş adresi Jasminbet yeni giriş adresi Limanbet yeni giriş adresi ngsbahis yeni giriş adresi pashagaming yeni giriş adresi youwin yeni giriş adresi vevobahis yeni giriş adresi Akcebet yeni giriş adresi Betbaba yeni giriş adresi superbahis yeni giriş adresi Betonbet yeni giriş adresi superbetin yeni giriş adresi yorkbet yeni giriş adresi tempobet yeni giriş adresi wonodds yeni giriş adresi Adiosbet yeni giriş adresi Bahsine yeni giriş adresi Betmoon yeni giriş adresi Betsidney yeni giriş adresi Efsanebahis yeni giriş adresi Gencobahis yeni giriş adresi Hermesbet yeni giriş adresi Egobet yeni giriş adresi Grbets yeni giriş adresi Mavibet yeni giriş adresi Lunabit yeni giriş adresi Jokerbet yeni giriş adresi Seabahis yeni giriş adresi Nakitbahis yeni giriş adresi Queenbet yeni giriş adresi Vegabet yeni giriş adresi Mottobet yeni giriş adresi Romabet yeni giriş adresi Onbahis yeni giriş adresi Showbahis yeni giriş adresi Winxbet yeni giriş adresi hilbet yeni giriş adresi forvetbet yeni giriş adresi bahisarena yeni giriş adresi betper yeni giriş adresi baymavi yeni giriş adresi belugabahis yeni giriş adresi casinometropol yeni giriş adresi gorabet yeni giriş adresi elexbet yeni giriş adresi betboo yeni giriş adresi betcup yeni giriş adresi grandbetting yeni giriş adresi fenomenbet yeni giriş adresi betexper yeni giriş adresi betnano yeni giriş adresi betpapel yeni giriş adresi 1xbet yeni giriş adresi 1xbit yeni giriş adresi anadolucasino yeni giriş adresi artemisbet yeni giriş adresi Sekabet yeni giriş adresi Tipobet yeni giriş adresi Betgram yeni giriş adresi Vdcasino yeni giriş adresi Milanobet yeni giriş adresi Supertotobet yeni giriş adresi Piabet yeni giriş adresi ilbet yeni giriş adresi Betpas yeni giriş adresi Perabet yeni giriş adresi Restbet yeni giriş adresi Betebet yeni giriş adresi Mariobet yeni giriş adresi Asyabahis yeni giriş adresi Betvole yeni giriş adresi Trbet yeni giriş adresi Betticket yeni giriş adresi Betist yeni giriş adresi escort balıkesir favorisen giriş onwin giriş altincasino giriş casinokral giriş casino360 giriş aresbet giriş betmarino giriş betflix giriş limakbahis giriş jetbahis giriş akbet giriş milosbet giriş kareasbet giriş mrcasino giriş casinoslot giriş betkanyon giriş betorder giriş wolbet giriş bahisnow giriş bets4you giriş discountcasino giriş hemenbahis giriş noxwin giriş sinyorbet giriş hiperbet giriş betwego giriş bahistir giriş megapari giriş melbet giriş rentacarantalya Zonguldak havalimanı rent a car Van havalimanı rent a car Uşak havalimanı rent a car Trabzon havalimanı rent a car Tokat havalimanı rent a car Tekirdağ havalimanı rent a car Sivas havalimanı rent a car Şırnak havalimanı rent a car Sinop havalimanı rent a car Siirt havalimanı rent a car Şanlıurfa havalimanı rent a car Samsun havalimanı rent a car Ordu havalimanı rent a car Nevşehir havalimanı rent a car Muş havalimanı rent a car Muğla havalimanı rent a car Mardin havalimanı rent a car Malatya havalimanı rent a car Kütahya havalimanı rent a car Konya havalimanı rent a car Kocaeli havalimanı rent a car Kayseri havalimanı rent a car Kastamonu havalimanı rent a car Kars havalimanı rent a car Kahramanmaraş havalimanı rent a car İzmir havalimanı rent a car İstanbul havalimanı rent a car Isparta havalimanı rent a car Iğdır havalimanı rent a car Hatay havalimanı rent a car Adana havalimanı rent a car Adıyaman havalimanı rent a car Ağrı havalimanı rent a car Amasya havalimanı rent a car Ankara havalimanı rent a car Antalya havalimanı rent a car Aydın havalimanı rent a car Balıkesir havalimanı rent a car Batman havalimanı rent a car Bingöl havalimanı rent a car Bursa havalimanı rent a car Çanakkale havalimanı rent a car Denizli havalimanı rent a car Diyarbakır havalimanı rent a car Elazığ havalimanı rent a car Erzincan havalimanı rent a car Erzurum havalimanı rent a car Eskişehir havalimanı rent a car Gaziantep havalimanı rent a car Hakkari havalimanı rent a car instagram takipci hilesi instagram beğeni hilesi instagram takipci kazan instagram takipci hilesi instagram takipci hilesi instagram followers free instagram followers instagram takipci hilesi instagram followers instagram takipci hilesi instagram takipci hilesi instagram takipçi hilesi instagram takipci satın al smm panel erzurum escort balıkesir escort kadıköy escort samsun escort diyarbakır escort yalova escort muğla escort hatay escort konya escort kıbrıs escort aydın escort nevşehir escort malatya escort burdur escort uşak escort mersin escort eskişehir escort çanakkale escort maraş escort tekirdağ escort ordu escort trabzon escort mardin escort kütahya escort tokat escort zonguldak escort çorum escort adana escort beylikdüzü escort rize escort esenyurt escort bakırköy escort giresun escort yozgat escort niğde escort bolu escort elazığ escort sivas escort düzce escort şişli escort mecidiyeköy escort pendik escort buca escort başakşehir escort avcılar escort afyon escort ısparta escort konak escort kıbrıs escort gümüşhane escort gaziemir escort alanya escort karşıyaka escort halkalı escort kayseri escort kastamonu escort sakarya escort ağrı escort urfa escort van escort kıbrıs escort kocaeli escort denizli escort antep escort manisa escort edirne escort manisa escort kırşehir escort antalya escort artvin escort bilecik escort bursa escort karaman escort karabük escort tekirdağ escort izmit escort sinop escort kırıkkale escort kırklareli escort çankırı escort kuşadası escort sohbet sohbet bodrum escort zonguldak escort kurtkoy escort kibris escort bodrum escort alanya escort mugla escort kastamonu escort kars escort karaman escort karabuk escort bingol escort bilecik escort bayburt escort batman escort bartin escort balikesir escort aydin escort artvin escort ardahan escort amasya escort adiyaman escort agri escort afyon escort adiyaman escort adana escort zonguldak escort yozgat escort yalova escort van escort usak escort tunceli escort trabzon escort tokat escort tekirdag escort urfa escort sanliurfa escort sivas escort sinop escort siirt escort sakarya escort rize escort osmaniye escort ordu escort nigde escort nevsehir escort mus escort mersin escort mardin escort manisa escort malatya escort kutahya escort konya escort kocaeli escort kilis escort kirsehir escort kirikkale escort kayseri escort maras escort isparta escort igdir escort hatay escort gumushane escort giresun escort antep escort eskisehir escort erzurum escort edirne escort elazig escort duzce escort corum escort erzincan escort cankiri escort canakkale escort bursa escort bolu escort burdur escort bitlis escort kutahya escort yozgat escort kastamonu escort bitlis escort batman escort burdur escort adana escort kibris escort cesme escort agri escort mugla escort kahramanmaras escort bartin escort afyon escort elazig escort ardahan escort balikesir escort igdir escort cankiri escort osmaniye escort karabuk escort bayburt escort adiyaman escort mardin escort karabuk escort zonguldak escort tokat escort izmit escort sinop escort kars escort bingol escort siirt escort duzce escort nigde escort tunceli escort aksaray escort yalova escort van escort aydin escort mus escort amasya escort nevsehir escort sivas escort giresun escort manisa escort usak escort tekirdag escort edirne escort rize escort erzincan escort ordu escort aydin escort burgaz escort corum escort corlu escort hatay escort malatya escort canakkale escort erzurum escort urfa escort urfa escort tokat escort urfa escort trabzon escort titan jel yapay kızlık zarı cialis yorumları penis pompası viga 50000 delay 48000 geciktirici hap penis büyütücü hap titan gel viagel silver golden lovita ağrı kesici krem novagra kafur spanish fly orviax lady era estrogenolit penixl feromon parfüm estrogenolit damla penis pompası lifta 20 mg lifta 20 mg kullanıcı yorumları lifta 5 mg dapoksetin cialis 100 mg cialis 100 mg fiyatı lifta 5 mg 28 tablet fiyat viagra 100 mg aksöğüt kremi cialis 5 mg kafur krem geciktirici hap fiyatları viagra fiyatı iltihaplı romatizma titan jel lifta 20 mg dapoksetin eczane fiyatı orviax vejin jel ankara escort pendik escort bayan ankara escort bayan ankara escort escort ankara escort bayan escort bayan escort bayan escort bayan pendik escort ankara eskort escort pendik kartal escort kurtköy escort maltepe escort tuzla escort pendik escort pendik eskort kurtköy escort kaynarca escort kartal escort escort bayan maltepe escort pendik eve gelen escort tuzla escort pendik otele gelen escort pendik sınırsız escort cashfire.org http://cashfire.org/ ankara escort bayan ankara eskort ankara eskort escort ankara escort bayan abidinpaşa escort altındağ escort ankara escort ayaş escort ayrancı escort bahçelievler escort bala escort balgat escort beypazarı escort çamlıdere escort çankaya escort cebeci escort çubuk escort çukurambar escort demetevler escort dikmen escort elmadağ escort emek escort tuzla escort tuzla escort bayan escort tuzla tuzla eskort aydınlı escort içmeler escort orhanlı escort tuzla escort esat escort etimesgut escort etlik escort gaziosmanpaşa escort gölbaşı escort haymana escort keçiören escort kızılay escort kızılcahamam escort eryaman escort mamak escort nallıhan escort polatlı escort pursaklar escort sincan escort sıhhıye escort tandoğan escort tunalı escort ulus escort yenimahalle escort ankara escort escort ankara ankara escort bayan ankara eskort ankara bayan escort ankara escort ankara rus escort balgat escort çankaya escort çukurambar escort demetevler escort eryaman escort etlik escort keçiören escort kızılay escort sincan escort yenimahalle escort Açık Tütün Fiyatları tütün

istanbul escort apa escort irinevler escort beylikdz escort halkalı escort avrupa yakası escort irinevler escort

kaak bahis - gvenilir bahis siteleri - kaak bahis siteleri

illegal bahis siteleri - kaak canlı bahis - online bahis siteleri

gvenilir canlı bahis - casino siteleri - mobilbahis

cratosslot - canlı bahis siteleri - istanbul escort - ankara escort -

Buy YouTube Subscribers

esenler escort - ili escort