Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
BDSZ
Európai Néppárt
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
MTI

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

"Ha együtt imádkoztok, együtt is maradtok" Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2019. October 4.

"Ha együtt imádkoztok, együtt is maradtok"

A Charta XXI vendég volt a pozsonyi Quo Vadis Központban.

Már tíz éve annak, hogy elkezdtünk komolyabban tanakodni Surján László „alapító atyai” elgondolásának létrehozásán: a Kárpát-medencei nemzetek megbékélését segítő szervezet egyesületi formáján. Nevét, kiáltványát, tartalmi koncepcióit közösen csiszolgattuk össze; hogy értvén egymást, azt ez a tíz éves együttműködés is bizonyítja, de nem tagadom: olykor gyorsítottam volna a munkán; nem látván az erdőtől az egyes fák ellenállását. Muszáj bizony innen s ezzel kezdenem, utunk egyik közbülső állomásának összefoglalásáról szólván csupán, mert már s még itt is szinte minden akadály fölmerült, mondhatni, elénk tornyosult, s ez egyfelől hatalmas optimizmusra, másfelől borongós szomorkodásra ad(hat) okot. Ellentmondást éreznek? No, hadd oldjam föl, mihamar.

Kiáltványunk, bizony, nagyra látott. Charta XXI, írtam fölé, s még mostanában is magyarázni kell olykor: én, mi, ebben láttam a legpontosabb definiálását célunknak. Ha úgy tetszik: az emberiség, s ha úgy tetszik, a Kárpát-medencei népesség legfontosabb elérendő céljának a huszonegyedik században. További erősödése, gyarapodása, vagy éppen gyengülése, fogyása alapvetése, chartája annak elfogadása: egyedül együtt jobb. Közösséget kell építenünk az itt élő nemzetekből, egy összefogásra, együttműködésre kész közösséget, a szinte egyetlen közös cél, a megmaradás feltételeinek megteremtéséhez. (S hogy a jelmondaton fanyar módon fordítsak egyet: lassan az az idő is eljön, amikor rádöbbenünk, hogy együtt egyedül jobb; csak így fordulhatunk szembe az itt élő s itt összekovácsolódó nemzetekkel vállt vállnak vetve – együtt s egyedül – a legkülönfélébb külső erők támadásaival megküzdve…)

Célunk útja, módja, eszköze, alkalmazható lehetősége a párbeszéd gyakorisága s az alkalmak gyakorítása. A tíz év erre sok lehetőséget adott, számos kiadvány, konferencia, találkozók sokasága talált értő olvasóra, hallgatóságra; kiáltványunk már közel nyolcezer aláíróra talált; mi tudjuk ebből is, hogy növekszik követőink tábora, s ők is figyelemmel kísérhetik a címükre rendszeresen érkező hírleveleinkből velük közös munkánk eredményeit. Így most kicsit nekik is szól ez a beszámoló, de szól – természetesen – bárkinek, aki rátalál honlapunkra az internet kínálatában. Nem vagyunk tehát magányos fa immár – de látja-e vajon mindenki az erdőt; annak zegzugait?

Nos, miért is beszéltem fentebb szomorkás optimizmusról, avagy derűlátó borongásról? Mindenekelőtt eleve az szúrt szemet: hová, milyen találkozóra is tart velünk az autó? Persze, Pozsonyba, a Quo Vadis Központba, ahol a Pozsonyi Magyar Intézet és a Revue Impulz folyóirat invitálta baráti diskurzusra dr. Vladimir Palko-t a Szlovák Köztársaság korábbi belügyminiszterét és Surján Lászlót, Magyarország egykori egészségügyi miniszterét, volt EU-képviselőt, az EU egykori alelnökét, s persze nem utolsósorban a Charta XXI Megbékélési Mozgalom vezetőjét. Rangos fórum tehát, mindenképp, talán ezért szúrt szemet nekem a találkozó beharangozó címe: Keresztényibb ország-e Magyarország, mint Szlovákia? Persze, akár egykori közönségszervezőként, akár újságíróként érteni vélem a figyelemkeltő címek fontosságát, ugyanakkor bennem kissé furcsa érzéseket kelt a „klikkvadász” szemlélet akkor, amikor a megadott téma az „emberhalászi” tevékenység. Ezért maradtam szomorkásabb is a beszélgetést irányító Jaroslav Daniška bevezető szavai alatt, aki első kérdéseit s részben a címadás okát is olyasféle helyzetértékelésből indította: bár minden bizonnyal a térség legerősebben szekularizált országa Magyarország, ám a demográfiai adatok, vagy a házasságkötések száma nem azt sejteti-e, hogy a kép mögött a magyar miniszterelnök fellépése, a kereszténységet központi üzenetté tévő megszólalásai, annak is egyfajta retorikai fordulatai állnak? Erős kezdés, ügyes, bólintott erre bennem az izgalmas, nyílt vitákra mindig felfigyelő énem, de hogy lesz-lehet ebből a Charta XXI legfontosabb üzeneteinek vizére evezni? Vitázott ekképp borongósabb alteregóm. Nos, lehetett. És nem lehetett.

Hiszen, két kereszténydemokrata politikusról lévén szó, abban nyilvánvalóan egyetértettek: a szlovák fél kiemelte, hogy a kereszténység egyik alapelve a felebaráti szeretet; s hogy ezt ki miként gyakorolta életében, akár hitvallásáról, akár embertársaival való együttéléséről van szó, afölött Isten előtt kell s lehet mérleget vonnunk; előtte már nem magyarázkodhatunk, nem kereshetünk mentségeket gáncsoskodásainkra. Surján László csakúgy e mederben fogalmazta téziseit, de mintegy a beszélgetést meghatározva utalt néhány lényeges szempontra. Oldottabban kezdte, három szempontot figyelembe véve a konkrét kérdés kapcsán. Hogyan lehetne meghatározni – feltéve, de nem megengedve – azt, hogy melyik ország tükröz keresztényibb vonásokat? Nézzük, hol zsúfoltabbak a templomok? Itt a mérleg a szlovák nép felé billen, ismerte el. Vannak vallásszociológiai felmérések, ezeket fenntartásokkal fogadja, nem is hozott magával ilyen adatot; Isten nem statisztikai adatok alapján fog mérleget vonni, utalt erre, némileg más megfogalmazásban. A harmadik szempont azonban több, mint figyelemre méltó: „Sok felmérés mutatja, hogy Amerikában vagy Nyugat Európában a magukat katolikusnak tartó embereknek igen nagy része, a fele, vagy talán hetven százaléka, az alapvető keresztény igazságokban – úgy mint föltámadás, vagy mint Krisztus jelenléte az Oltáriszentségben – egyszerűen nem hisz”.

A továbbiakban a két politikus egyaránt hitet tett Orbán Viktor mellett is; Surján László hangsúlyozta, nagy baj lenne, ha a kereszténység értékeinek kiemelése pusztán retorikai elemként jelenne meg a beszédeiben; ennek már középtávon sincs komoly politikai értéke, nyomatékosította. Hozzátéve, hogy a magyar miniszterelnök kezdetben mindig a keresztény kultúráról szólt, annak embert s lelket egymáshoz kötő erejéről, s nem egyfajta felekezeti helytállásra szűkítvén azt. Mostanában azonban az a kérdés is felmerül, hogy amiként régiónkban tőkés piacgazdaságot kezdtünk építeni tőke nélkül, most keresztény szabadságra törekszünk, de lehet-e ezt elérni keresztények nélkül? Vladimir Palko ezzel egyetértve kiemelte, hogy a migrációs politikában Orbán útja a követendő; ő például ezért – ha ott ült volna – elutasítja a Sargentini-jelentést. Így s ebben a hangnemben folytatódott a dialógus, sorra kerültek persze a két nemzet közötti feszültségek is, a történelmi szempontból megoldatlan s mindmáig enyhíthetetlennek tűnő helyzetek; így a trianoni döntésből fakadó s a múltban s jelenben bármikor kijátszásra kerülő társadalmi s politikai „ütőkártyák”. A dialógus vezérfonala e témák során tovább erősödött; Palko úr arra figyelmeztetett, hogy ne féljünk a szívet érintő gesztusokat tenni, meg kell bocsátanunk, és tudnunk kell bocsánatot kérni a saját vétkeinkért. Példaként említette František Mikloško gesztusát, aki a magyar parlamentben kért bocsánatot nemzete nevében a magyarokat ért második világháború utáni megtorlások miatt. Surján László ehhez hozzátéve Teréz anyát idézte, akinek a családokról szóló mondata a nemzetekre is érvényes: ha együtt imádkoztok, együtt is maradtok.

Remek dialógusok, nehezebbnek tűnő kérdésekre is higgadt, egyetértést kiváltó feleletek, fogékony közönség – minden együtt állt, minden összejött tehát ahhoz, hogy lelkesen számoljak be az olvasónak egy remek hangulatú barátságokat erősítő és új barátságokat szövő találkozóról. Erre a legegyszerűbb tanúság az a szinte sorban állás a Charta XXI Kiáltványának példányaiért, és az azt követő új aláírások száma.

Mire fel tehát a borongós mondatok olykorisága írásom első harmadában? Nos, újólag aláhúzom: tíz esztendeje jövünk-megyünk, hirdetvén a megbékélés szükségszerűségét, s most, amikor ennek szükségszerűsége föltétlenné s elmaradhatatlanná vált térségünkben – legyünk határozottabbak. Mert hosszú, nagyon hosszú az út – azt, amit (hadd utaljak vissza még Palko úr és Surján úr egymással ebben is egyetértő szavaira) hat-hétszáz év békés együttélés után először a magyarok, majd utóbb a testvérnépek rontottak el, nem lehet egyik percről a másikra, s főleg nem fölsőbb politikai akarat nyomán helyrehozni. De egyfajta akaratnak onnan kell kiindulnia, hogy találkozzon a civil társadalmakból érkező hasonló, közös szándékkal – a felebaráti szeretet minden viszálynál erősebb kézfogásával. Hosszú út áll előttünk. Szinte beláthatatlan. A Kárpát-medence népei nélkül nincs európai kontinens, nincs Európai Unió. De immár a térség országait is államalkotó nemzetek alkotják; nekik, a Medence nemzeteinek kell összefogniuk az egységes Európáért. S ez az egység mi más lehetne, mint a kereszténység kétezer esztendős bizonyságtétele? Ez, és csak ez a közös nevező, a legkisebb közös többszörös – amely, persze, a legmagasabb értékrendnek felel meg. Összetartozást ember és ember, nemzet és nemzet, ország és ország között ez teremthet és ez szilárdíthat meg. S ez az egység egy szilárd, egységes, a nemzeti arculatokra s ha kell az újraevangelizálásra támaszkodó összefogás nélkül nem fog megvalósulni – az a megbékélés tehát, amelyet e találkozón is oly sikeresen hirdettek a résztvevők, nem azt célozza, hogy a múlt sebeit be kell gyógyítani, hanem azt: be kell vallani, okait meg kell érteni, és soha többé nem szabad azokat elkövetni.

Rendezzük végre közös dolgainkat, vallom a költővel; ne csupán bármily hasznos rendezvényeink legyenek közösek.

Tamási Orosz János


 
instagram takipçi instagram takipçi free followers for instagram instagram takipçi satın al instagram free followers free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi cheat follower for instagram instagram giriş instagram free follower twitter begeni twitter takipci smm panel sosyal medya paneli instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi Bahçeşehir Escort Ankara Escort Keciören Escort Ankara escort istanbul Escort Beylikdüzü Escort izmir escort Eryaman Escort izmir Escort Ankara Escort ANKARA ESCORT istanbul escort ankara escort Bahçeşehir Escort ankara escort Beylikdüzü Escort Ankara Escort Kadıköy Escort izmir escort sex izle beylikdüzü escort İstanbul Escort Ataşehir Escort Sincan Escort Çankaya escort Kartal Escort Ankara Escort Antalya escort ankara escort Maltepe Escort Altyazılı Porno sarışın porno Pendik Escort Eros Porno HD Mobil Seks Altyazılı Porno izmit escort Pendik escort escort ankara bayan Ataşehir Escort Escort izmir movies Escort Agency London Movie istanbul escort İstanbul escort escort bayan Esenyurt escort bayan Mersin Escort Ankara Eskort Kızlar ankara escort Escort ümraniye Escort kartal Escort kartal Ankara escort bayan izmir escort Watch porn videos escort mersin Avcılar escort Escort maltepe Escort maltepe Escort pendik Escort bostancı Escort bostancı Escort kadıköy Escort ataşehir ankara escort izmir escort Yabancı Dizi izle Silivri escort bayan F movies Mersin escort Antalya escort casino siteleri 123movies PORNO Eskişehir Escort izmit escort Escort Pendik Bayan Escort Tuzla Kartal Otele Gelen Escort Kurtköy Otele Gelen Escort Ankara rus escort mersin escort kocaeli escort Kartal Escort Bostancı escort Kadıköy Escort Tuzla Escort Ataşehir escort Bostancı Escort Pendik Escort Pendik Escort Ataşehir Escort Ataşehir Escort Anadolu Yakası Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Ataşehir Escort Umraniye escort Bostancı Escort Şerifali Escort Pendik Escort Escort Bayan Kartal Escort Kadikoy escort Pendik Escort Kartal Escort Kartal Escort Nişantaşı Escort Kadıköy escort Maltepe Escort Kocaeli Escort Şirinevler Escort Başakşehir Escort Görükle Escort Bodrum Escort Manisa Escort Bodrum Escort Kuşadası Escort Bakirkoy escort Kurtköy Escort sex hattı mersin escort bahis siteleri bedava bonus bedava bonus veren bahis siteleri Çanakkale Escort Bayan Gaziantep Escort Bolu Escort Bayan kıbrıs escort bayan ısparta escort bayan Gümüşhane escort bayan Burdur Escort Bayan Adana Escort CasinoMaxi yeni giriş adresi Cepbahis yeni giriş adresi samsun escort nevşehir escort rize escort zonguldak escort yozgat escort yalova escort marmaris escort mardin escort manisa escort malatya escort kıbrıs escort van escort urfa escort uşak escort kütahya escort trabzon escort tokat escort sinop escort tekirdağ escort sivas escort escort hatay bayan escort erzincan bayan escort edirne bayan escort düzce bayan escort ağrı bayan escort diyarbakır bayan escort aydin bayan escort didim bayan escort artvin bayan escort denizli bayan escort gümüşhane bayan escort burdur bayan escort giresun bayan escort antep bayan escort antalya bayan escort bolu bayan escort alanya bayan escort afyon bayan escort adana bayan escort eskişehir bayan escort bodrum bayan escort beylikdüzü bayan escort erzurum bayan maraş escort mersin escort niğde escort sakarya escort muğla escort ısparta escort çorum escort çeşme escort çanakkale escort elazığ escort erzincan escort zonguldak escort erzincan escort Escort Bursa Bursa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Niğde Escort Bayan Didim Escort Kütahya Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Afyon Escort Bayan Giresun Escort Bayan Yozgat Escort Bayan Artvin Escort Bayan Kastamonu Escort Bayan Ordu Escort Bayan Çeşme Escort Bayan Escort Erzurum Bolu Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Rize Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Edirne Escort Bayan Kütahya Escort Bayan Sinop Escort Bayan Hatay escort Afyon Escort Bayan Sivas Escort Bayan Yalova Escort Bayan Hatay Escort Bayan Marmaris Escort Bayan Yozgat Escort Bayan kıbrıs escort bayan Artvin Escort Bayan Çanakkale Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Edirne Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Erzurum Escort Bayan Giresun Escort Bayan ısparta escort bayan Kastamonu Escort Bayan Kuşadası Escort Bayan Manisa Escort Bayan Manisa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Niğde Escort Bayan Ordu Escort Bayan Rize Escort Bayan Sakarya Escort Sakarya Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Sinop Escort Bayan Sivas Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Uşak Escort Bayan Van Escort Bayan Van Escort Bayan Yalova Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Bodrum Escort Bayan Konya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Malatya escort bayan Adana Escort Bayan Alanya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Eskisehir Escort Bayan Escort Eskişehir Gaziantep Escort Bayan Antep Escort Bayan Gaziantep Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Mersin Escort Bayan Samsun Escort Bayan Samsun Escort Bayan Escort Bursa Malatya escort kuşadası escort konya escort kocaeli escort kayseri escort kastamonu escort kars escort adana escort afyon escort bodrum escort bayan bodrum escort uşak escort bayan tokat escort bayan tokat escort bayan muğla escort bayan muğla escort bayan marmaris escort bayan maraş escort bayan konya escort bayan kocaeli escort bayan kocaeli escort bayan kıbrıs escort bayan kıbrıs escort bayan kars escort bayan gümüşhane escort bayan mersin escort bayan maraş escort bayan kuşadası escort bayan konya escort bayan kayseri escort bayan hatay escort bayan eskişehir escort diyarbakır escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan burdur escort bayan bolu escort denizli escort bayan escort bodrum balıkesir escort bayan balıkesir escort aydin escort artvin escort agri escort edirne escort bayan düzce escort bayan düzce escort bayan didim escort bayan didim escort bayan denizli escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan çanakkale escort bayan burdur escort bayan bolu escort bayan mersin escort bayan konya escort bayan antalya escort bayan aydin escort bayan artvin escort bayan agri escort bayan escort afyon adana escort bayan gaziantep escort samsun escort bayan Antalya escort alanya escort bayan ordu escort Sex Hikaye Pashabahis yeni giriş adresi Dinamobet yeni giriş adresi Celtabet yeni giriş adresi Savoybetting yeni giriş adresi Privebet yeni giriş adresi Neyine yeni giriş adresi Bahsegel yeni giriş adresi Makrobet yeni giriş adresi Megabahis yeni giriş adresi Goldenbahis yeni giriş adresi ensobet yeni giriş adresi Liderbahis yeni giriş adresi Kolaybet yeni giriş adresi Venusbet yeni giriş adresi Betpark yeni giriş adresi Gobahis yeni giriş adresi Dumanbet yeni giriş adresi Betlike yeni giriş adresi Arzbet yeni giriş adresi Betmatik yeni giriş adresi Mobilbahis yeni giriş adresi Bets10 yeni giriş adresi Pinbahis yeni giriş adresi Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye zonguldak escort yozgat escort yozgat escort yalova escort yalova escort van escort van escort trabzon escort trabzon escort tekirdağ escort tekirdağ escort sivas escort sivas escort urfa escort urfa escort sakarya escort sakarya escort rize escort rize escort ordu escort ordu escort niğde escort niğde escort mardin escort mardin escort manisa escort manisa escort malatya escort malatya escort kütahya escort kütahya escort kastamonu escort kastamonu escort ısparta escort ısparta escort giresun escort giresun escort erzurum escort erzurum escort erzincan escort erzincan escort bursa escort bursa escort bursa escort jestbet yeni giriş adresi jojobet yeni giriş adresi holiganbet yeni giriş adresi imajbet yeni giriş adresi jestbahis yeni giriş adresi kingbetting yeni giriş adresi interbahis yeni giriş adresi lidyabet yeni giriş adresi princessbet yeni giriş adresi matrixbet yeni giriş adresi polobet yeni giriş adresi truvabet yeni giriş adresi modabet yeni giriş adresi pulibet yeni giriş adresi tulipbet yeni giriş adresi wsbets yeni giriş adresi Jasminbet yeni giriş adresi Limanbet yeni giriş adresi ngsbahis yeni giriş adresi pashagaming yeni giriş adresi youwin yeni giriş adresi vevobahis yeni giriş adresi Akcebet yeni giriş adresi Betbaba yeni giriş adresi superbahis yeni giriş adresi Betonbet yeni giriş adresi superbetin yeni giriş adresi yorkbet yeni giriş adresi tempobet yeni giriş adresi wonodds yeni giriş adresi Adiosbet yeni giriş adresi Bahsine yeni giriş adresi Betmoon yeni giriş adresi Betsidney yeni giriş adresi Efsanebahis yeni giriş adresi Gencobahis yeni giriş adresi Hermesbet yeni giriş adresi Egobet yeni giriş adresi Grbets yeni giriş adresi Mavibet yeni giriş adresi Lunabit yeni giriş adresi Jokerbet yeni giriş adresi Seabahis yeni giriş adresi Nakitbahis yeni giriş adresi Queenbet yeni giriş adresi Vegabet yeni giriş adresi Mottobet yeni giriş adresi Romabet yeni giriş adresi Onbahis yeni giriş adresi Showbahis yeni giriş adresi Winxbet yeni giriş adresi hilbet yeni giriş adresi forvetbet yeni giriş adresi bahisarena yeni giriş adresi betper yeni giriş adresi baymavi yeni giriş adresi belugabahis yeni giriş adresi casinometropol yeni giriş adresi gorabet yeni giriş adresi elexbet yeni giriş adresi betboo yeni giriş adresi betcup yeni giriş adresi grandbetting yeni giriş adresi fenomenbet yeni giriş adresi betexper yeni giriş adresi betnano yeni giriş adresi betpapel yeni giriş adresi 1xbet yeni giriş adresi 1xbit yeni giriş adresi anadolucasino yeni giriş adresi artemisbet yeni giriş adresi Sekabet yeni giriş adresi Tipobet yeni giriş adresi Betgram yeni giriş adresi Vdcasino yeni giriş adresi Milanobet yeni giriş adresi Supertotobet yeni giriş adresi Piabet yeni giriş adresi ilbet yeni giriş adresi Betpas yeni giriş adresi Perabet yeni giriş adresi Restbet yeni giriş adresi Betebet yeni giriş adresi Mariobet yeni giriş adresi Asyabahis yeni giriş adresi Betvole yeni giriş adresi Trbet yeni giriş adresi Betticket yeni giriş adresi Betist yeni giriş adresi escort balıkesir favorisen giriş onwin giriş altincasino giriş casinokral giriş casino360 giriş aresbet giriş betmarino giriş betflix giriş limakbahis giriş jetbahis giriş akbet giriş milosbet giriş kareasbet giriş mrcasino giriş casinoslot giriş betkanyon giriş betorder giriş wolbet giriş bahisnow giriş bets4you giriş discountcasino giriş hemenbahis giriş noxwin giriş sinyorbet giriş hiperbet giriş betwego giriş bahistir giriş megapari giriş melbet giriş rentacarantalya erzurum escort balıkesir escort kadıköy escort samsun escort diyarbakır escort yalova escort muğla escort hatay escort konya escort kıbrıs escort aydın escort nevşehir escort malatya escort burdur escort uşak escort mersin escort eskişehir escort çanakkale escort maraş escort tekirdağ escort ordu escort trabzon escort mardin escort kütahya escort tokat escort zonguldak escort çorum escort adana escort beylikdüzü escort rize escort esenyurt escort bakırköy escort giresun escort yozgat escort niğde escort bolu escort elazığ escort sivas escort düzce escort şişli escort mecidiyeköy escort pendik escort buca escort başakşehir escort avcılar escort afyon escort ısparta escort konak escort kıbrıs escort gümüşhane escort gaziemir escort alanya escort karşıyaka escort halkalı escort kayseri escort kastamonu escort sakarya escort ağrı escort urfa escort van escort kıbrıs escort kocaeli escort denizli escort antep escort manisa escort edirne escort manisa escort kırşehir escort antalya escort artvin escort bilecik escort bursa escort karaman escort karabük escort tekirdağ escort izmit escort sinop escort kırıkkale escort kırklareli escort çankırı escort kuşadası escort sohbet sohbet bodrum escort zonguldak escort kurtkoy escort eskort sultanbeyli pendik escort tuzla escort short haircuts for women kurtköy escort üsküdar escort çekmeköy escort titan jel yapay kızlık zarı cialis yorumları penis pompası viga 50000 delay 48000 geciktirici hap penis büyütücü hap titan gel viagel silver golden lovita ağrı kesici krem novagra kafur spanish fly orviax lady era estrogenolit penixl feromon parfüm estrogenolit damla penis pompası lifta 20 mg lifta 20 mg kullanıcı yorumları lifta 5 mg dapoksetin cialis 100 mg cialis 100 mg fiyatı lifta 5 mg 28 tablet fiyat viagra 100 mg aksöğüt kremi cialis 5 mg kafur krem geciktirici hap fiyatları viagra fiyatı iltihaplı romatizma titan jel lifta 20 mg dapoksetin eczane fiyatı orviax vejin jel ankara escort pendik escort bayan ankara escort bayan ankara escort escort ankara escort bayan escort bayan escort bayan escort bayan pendik escort ankara eskort escort pendik kartal escort kurtköy escort maltepe escort tuzla escort pendik escort pendik eskort kurtköy escort kaynarca escort kartal escort escort bayan maltepe escort pendik eve gelen escort tuzla escort pendik otele gelen escort pendik sınırsız escort cashfire.org http://cashfire.org/ ankara escort bayan ankara eskort ankara eskort escort ankara escort bayan abidinpaşa escort altındağ escort ankara escort ayaş escort ayrancı escort bahçelievler escort bala escort balgat escort beypazarı escort çamlıdere escort çankaya escort cebeci escort çubuk escort çukurambar escort demetevler escort dikmen escort elmadağ escort emek escort tuzla escort tuzla escort bayan escort tuzla tuzla eskort aydınlı escort içmeler escort orhanlı escort tuzla escort esat escort etimesgut escort etlik escort gaziosmanpaşa escort gölbaşı escort haymana escort keçiören escort kızılay escort kızılcahamam escort eryaman escort mamak escort nallıhan escort polatlı escort pursaklar escort sincan escort sıhhıye escort tandoğan escort tunalı escort ulus escort yenimahalle escort ankara escort escort ankara ankara escort bayan ankara eskort ankara bayan escort ankara escort ankara rus escort balgat escort çankaya escort çukurambar escort demetevler escort eryaman escort etlik escort keçiören escort kızılay escort sincan escort yenimahalle escort Açık Tütün Fiyatları tütün

istanbul escort apa escort irinevler escort beylikdz escort halkalı escort avrupa yakası escort irinevler escort

kaak bahis - gvenilir bahis siteleri - kaak bahis siteleri

illegal bahis siteleri - kaak canlı bahis - online bahis siteleri

gvenilir canlı bahis - casino siteleri - mobilbahis

cratosslot - canlı bahis siteleri - istanbul escort - ankara escort -

Buy YouTube Subscribers

esenler escort - ili escort