Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
MTI
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

A Fidesz és az Európai Néppárt Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2019. March 22.

Surján László

A Fidesz és az Európai Néppárt

A Brexit megoldatlanságának árnyékában pótcselekvésnek tűnik az Unió legnagyobb politikai szervezete, az Európai Néppárt részéről a Fidesz politikájával foglalkozni. A közelgő európai választásokra tekintettel a világ nagy problémáira kellene gyógyszert ajánlani, a szegények és gazdagok közötti olló világméretű nyílására vagy Európa és a fejlett világ pazarló túlfogyasztására, a milliókat fenyegető éhségre, a környezeti károk okozta egészségkárosodásokra, a csökkenő európai közbiztonságra, a növekvő antiszemitizmusra. Hosszú a sora azoknak a globális problémáknak, amelyeket egyetlen tagállam sem tud kezelni, de az európai közösségnek esetleg volna rá esélye.

Eleve hiba volt egy tagpárt esetleges kizárásának kényes kérdését az európai választások előtti felfokozott légkörben napirendre tűzni. De ha már megtörtént, akkor sem a liberálisok kottájából kellene énekelnie a kereszténydemokraták európai csúcsszervének.

Nem a Fidesz az első magyar párt, amelyiknek vitája volt az európai szintű pártvezetéssel. Több mint két évtized telt el azóta, hogy az Európai Kereszténydemokrata Unió (EUCD), amelynek hat éven át alelnöke voltam, kizárta az akkori KDNP-t, mert a MIÉP felé sodródott, választási együttműködést kínálva fel egy Unió ellenes és populista pártnak. A két történet azonban lényegében különbözik egymástól. Akkor egy a kereszténydemokrata elvekhez ragaszkodó nemzetközi szervezet – hosszas tárgyalás és sorozatos megegyezési próbálkozás után – azért zárt ki egy pártot, mert nem volt eléggé kereszténydemokrata. Most azért állítottak pellengérre egy pártot, mert túlságosan is az. Az Európai Néppárt az elmúlt húsz évben sok olyan pártot olvasztott magába, amelyek soha nem vallották magukat kereszténydemokratának, ki is maradt ez a megnevezés a frakció nevéből. E pártok egyre erőteljesebben próbálták a maguk nézeteit rákényszeríteni a tulajdonképpeni kereszténydemokratákra, így az EPP már nem áll ki például a család fogalom mellett, rendre támogatja az abortuszt, az eutanáziát, gazdaságpolitikájából pedig a szabadpiac érvényesülése érdekében elmaradnak a szociális szempontok.

Az említett elvi kérdésekben való nézetkülönbségnek azonban nincs meghatározó szerepe a Fidesz elleni fellépésben. A folyamatot a hazai ellenzék eredménytelensége indította el. Ezek a pártok, amikor azt látták, hogy a Fidesz elleni kritikájuk itthon nem befolyásolja a választókat, a fősodrású nyugati médián keresztül indítottak támadásokat, pontosan úgy, ahogy elődeik Moszkvához szaladtak, ha nem boldogultak egymással. De a nyugati sajtóban megjelenő támadások sem hatottak a kormányoldal szavazóira, hiszen ugyanazt mondták, mint a hazai bukott ellenzék. Ekkor taktikát váltottak, és a sajtón keresztül az EPP tagpártjait támadták, hogy miért nem szakítanak a populista, antiszemita, diktatórikus stb. Fidesszel. Jó ideig ez sem volt eredményes, a párton belüli szolidaritás kitartott. Eddig. Most egy tucatnyi párt úgy érezte, hogy lépnie kell, különben média ellenszélben vívhatják a májusi választásokat, amelyek egyébként nem kecsegtetik őket fényes győzelemmel.

Az ellenzéki aknamunkának itthon nem, de odakint sikerült sokak szemében Orbán Viktort veszedelmes, öntörvényű populistának beállítani. Ez roppant kényes helyzetbe hozta a Néppártot magát és különösen az Európai Bizottság elnöki posztjára jelölt Manfred Webert. A csúcsjelöltség ugyanis még választási siker esetén sem garantálja az elnökséget. A szerződés azt írja elő, hogy a Bizottság elnökének személyére az Európai Tanács tesz javaslatot, amit a Parlamentnek jóvá kell hagynia. A parlament megüzente, hogy csak azt a jelöltet hagyja jóvá, aki a választásokon győztes párt ún. csúcsjelöltje. Így lett Juncker bizottsági elnök. De kitart-e a Parlament emellett a zsaroló álláspont mellett? Webernek meg kell nyernie a baloldal támogatást ahhoz, hogy elnök lehessen. Amint csúcsjelölt lett, azonnal megtámadták: Orbán barátja, tehát elfogadhatatlan. Azóta is folyamatosan mossa le magáról ezt a „bélyeget”, megszavazta a Sargentini jelentést és feltételeket szabott a Fidesznek.

A vádak jórésze persze csak szubjektív vélemény, a hazai ellenzék által elkoptatott szlogenek ismétlése. Weber kritériumai konkrétumok. (1) Álljon le az Unió ellenes kampány. – Szerintem ilyen nem is volt. Az Unió hibáinak, rossz döntéseinek a kritizálása nem Unió ellenesség. Persze a kritikusok nem olvasnak József Attilát, nem ismerik az érted haragszom formulát. Juncker azonban nem lehet szent tehén, különösen nem lehet egy elvben pártok feletti poszton elkövetett baklövések kritikáját a párton belüli szolidaritás megsértésének minősíteni. A kifogásolt plakátok mégis eltűntek, nekem nem is hiányoznak. (2) Azoknak hasznos idiótává minősítése, akik a Néppárt meggyengítésével vélik javítani a választási esélyeket valóban kemény volt, ezért Orbán visszavonult és bocsánatot kért. (3) A harmadik feltétel, hogy a CEU továbbra is adhasson ki amerikai diplomát, egészen nevetséges, hiszen semmiféle európai jelentősége nincs, sőt egy ilyen kívánság alapjaiban sérti az egyik legfőbb kereszténydemokrata elvet, a szubszidiaritást. De itt is megoldás közeli helyzet alakult ki.

Mindez azonban semmit nem jelent. A Financial Times vezércikkírója megfogalmazta az „utasítást” Webernek: „ha Martin Weber megpróbálja bent tartani a Fideszt, vagy csak egy felfüggesztést javasol, akkor új budapesti visszaélések túszává válhat, neki viszont vezetői képességeket és a demokratikus értékek iránti elkötelezettséget kell mutatnia, mert ezek az Európai Bizottság elnöki szerepének alapvető szükségletei.”

Orbán Viktor személyes sikere, hogy ebben a csatában nem bevándorláspárti liberális ellenfelei győztek. A Financial Times utasításai nem érvényesültek, a kizárási indítványt az elnökség elő sem terjesztett. A tagság felfüggesztése pedig elbukott azon, hogy Orbán bejelentette, felfüggesztés esetén azonnal elhagyja a Néppártot. Így azután lényegében mindenki elfogadta azt, amit az elnökség javasolt, hogy egy ilyen komoly vádat, ami egy sikeres, sőt a legsikeresebb párt kizárására irányul, megbízható, tekintélyes embereknek meg kell vizsgálni, amihez elfogadták azt a Fidesz által felajánlott módosítást, hogy e három tagú bizottság munkájának végéig a párt - saját döntése alapján - nem vesz részt a Néppárt munkájában.

A liberális sajtó ezt felfüggesztésnek értelmezi, és mélyen hallgat arról, hogy az oly hangosan követelt azonnali kizárásra nem került sor.

Az első reakciók szerint a Néppárt most a választásokig jegeli a vitát. Ez tulajdonképp igaz. Hogy a bölcsek tanácsa megmarad Weber három pontjánál, vagy belemegy egy mélyebb értékvitába, most még nem tudhatni. Mindenesetre érdekes lesz megfigyelni, hogy a bölcsek mennyire sorolják a kereszténydemokrata értékek közé a melegházasságot, a homoszexuális pártok örökbefogadási igényét, a beteg gyermekek megkérdezésük nélkül való megölését a szülők kérésére, (gyermek eutanázia) a családvédelem leépítését, a bevándorlók kötelező befogadását, a talán legősibb kereszténydemokrata alapelvnek, a szubszidiaritásnak rendszeres felrúgását.

Ám, hogy ezt a csatát Orbán megnyerte, az nem jelenti, hogy kitört a béke. Hogy mi lesz, az nagymértékben függ a májusi választásoktól. Milyen erőt képviselnek majd a bevándorlást tűzzel vassal támogatók és annak ellenzői? Ezt csak a tisztelt választók dönthetik el. Ha a magyarok felháborodnak azon, hogy kívülről akarják irányítani a magyar belpolitikát, és akkor is elmennek szavazni, ha amúgy az európai ügyek hidegen hagyják őket, akkor csak megköszönhetjük ezt a mandátumot érő támadást. Mi ennyit tudunk tenni az ügy érdekében, a teljes sikerhez a bevándorlást korlátozni, problémákat keletkezési helyükön megoldani szándékozó többi párt jó eredménye is kell.

Sokan elmondták, de nem lehet eleget: ekkora tétje még egyetlen európai választásnak sem volt.


 
instagram takipçi kasma instagram takipçi hilesi instagram beğeni hilesi instagram takipçi instagram giriş instagram takipçi satın al instagram free followers instagram free follower cheat follower for instagram free instagram followers free followers for instagram instagram free follower application instagram takipçi uygulama twitter begeni twitter takipci Ankara Escort Ankara escort Eryaman Escort Keciören Escort istanbul Escort Beşiktaş Escort beylikdüzü escort Ataşehir Escort Beylikdüzü Escort Beylikdüzü Escort Ankara Escort Ankara Escort izmir Escort Bahçeşehir Escort ankara escort Kadıköy Escort ankara escort İstanbul Escort Ataşehir Escort Taksim Escort Sincan Escort Çankaya Escort İzmir Escort şişli escort Kartal Escort Ankara Escort Antalya escort Bahçeşehir Escort ankara escort Maltepe Escort Altyazılı Porno Kurtköy Escort Pendik escort sarışın porno bakırköy escort Ataköy Escort Halkalı Escort Bayan Şirinevler Escort Bayan Esenyurt Escort Etiler Escort pendik escort Pendik Escort Eros Porno Altyazılı Porno yasi24 roykar escort ankara bayan Escort izmir İstanbul escort escort bayan istanbul escort bayan bayan escort sirinevler Kartal Escort Kadıköy escort Ataşehir escort Bostancı Escort türk porno Anadolu Yakası Escort Ataşehir Escort Kadıköy Escort Kadıköy Escort Bostancı Escort Göztepe Escort acıbadem escort Kadıköy Escort Bostancı Escort bayan Ataşehir escort Şerifali Escort Tuzla Escort Şerifali Escort Pendik Escort Escort Bayan Kartal Escort Pendik Escort Kadıköy escort Pendik Escort Kartal Escort Kartal Escort Kurtköy Escort Pendik Escort Nişantaşı Escort Kartal Escort sex hattı mersin escort bahis siteleri bedava bonus bedava bonus veren bahis siteleri pokerqq.club nemcoinalsat.com xlmalsat.com turk-bitcoin-borsalari.com kriptoparausdtether.com kriptoparatron.com kriptopararipple.com kriptoparalitecoin.com kriptoparaethereum.com kriptoparadash.com koineks.work koineks.org koineks.net koineks.mobi koineks.info koineks.club koineks.biz ethereumclassicpiyasasi.com dogecoinalsat.com bitcoingoldalsat.com bitcoincashpiyasasi.com bitcoin-borsalari.com bitcoin-al-sat.com altcoin-al-sat.com sawaal.org markobet365.com markobetvip.com markobetuyelik.com markobettanitim.com markobettini.com markobetcekilis.com 2markobet.com betsat-bonus.xyz markobet.tv markobet.org elexbet-bonus.xyz markobet.info markobet.biz 1xbet-bonus.com casino-dunyasi.xyz pokerqq.club canlitvon.com online-iddaa.xyz justinbet-bonus.com online-kacakbahis.online bets-giris.xyz elexbet-bonus.com online-kacakbahis.info online-kacakbahis.xyz betsat-guvenilir.xyz onlinekacakbahis.live superbetin-bonus.com vivolabet-kayitol.com canli-bahis.live acctvideos.com betsenin-kayitol.com onlinekacakbahis.info casino-list.live bahis-adresi.live onlinekacakbahis.xyz iddaaoyna.xyz betnews.live betlist24.live betist-giris.xyz online-bahis.online trbet-casino.xyz justinbetcanli.xyz bahis-rehberi2.com trbet-uyelik.com casino724.live bet724.info betledy.live online-bahis.xyz newsbet.live superbets.live betbot.info betci.live kacakcasino.online kacakcasino.live kacakcasino.info kacakcasino.xyz superbetin-bonus.xyz supertotobetci.live supertotobet-bahis.com superbahis-giris.live super-bahis-guvenilir.xyz superbahis-canlibahis.live superbahis-giris.xyz super-bahis.live superbahisyeni.live superbahis-yenigirisi.live super-bahis.xyz kacak-casino.live kacak-casino.info rivalogirisyap.com kacak-casino.xyz betcix.live pashagaming.live bahis-oyna.live bonus-ver.live betcrop.live canli-casino.online bahisci.live canli-casino.info bet30.info betlock.live canli-casino.xyz casino-siteleri.info mobillbahis.com casino-siteleri.live mariobetcanli.com bettip365.com black-betting.live justinbet.xyz justinbet.live kacak-iddaa.xyz casino-siteleri.xyz betting-bonus.live canli-bet.live betting-sports.live bahisle.info canlicasino.xyz bahislekazan.info bet-siteleri.live canli-bahisci.live canli-casino.live betboo-canlibahis.live 1xbetbahis.live enbet-giris.xyz dafabete-giris1.com kacak-bahis.live kacak-bahis.xyz dafa-betgiris1.com canli-bets2.com justin-bet.xyz online-bahisci.xyz superbahis-casino.com bixbett.com dafabet1-giris.xyz https://www.betmatik-canlibahis.live betsenin-giris.xyz giris-betmatik.live betmatikcanli.xyz bahis-bonus.live betmatik-giris.xyz youwin-yeni-giris.xyz betting-game.live betistcanli.xyz betistbahis.xyz casinodunyasi.live betist-casino.com betexper-giris.xyz yeni2.betigogirisyap1.com betboonline.com betboo-giris1.xyz rivalobet-giris.xyz betboogiris.live betboo-giris.xyz casinodunyasi.xyz rivolabet-yeni-giris.xyz anadolucasino.xyz artemisyenigiris.com artemis-casino.com bettingsiteleri.live artemis-canlibahis.com casino-siteleri.info gatechaintokenpricesusa.xyz powerledgerpricesusa.xyz moeda-loyalty-pointspricesusa.xyz odempricesusa.xyz arkpricesusa.xyz wanchainpricesusa.xyz eidoopricesusa.xyz fetchpricesusa.xyz ripio-credit-networkpricesusa.xyz metalpricesusa.xyz ignispricesusa.xyz bhpcoinpricesusa.xyz fantompricesusa.xyz breadpricesusa.xyz tierionpricesusa.xyz aragonpricesusa.xyz dxchaintokenpricesusa.xyz waxpricesusa.xyz linapricesusa.xyz populouspricesusa.xyz maticnetworkpricesusa.xyz orbspricesusa.xyz waykichainpricesusa.xyz funfairpricesusa.xyz aionpricesusa.xyz revainpricesusa.xyz qashpricesusa.xyz loomnetworkpricesusa.xyz projectpaipricesusa.xyz digixdaopricesusa.xyz horizenpricesusa.xyz nebulaspricesusa.xyz enigmapricesusa.xyz gxchainpricesusa.xyz civicpricesusa.xyz digitexfuturespricesusa.xyz winkpricesusa.xyz dragoncoinspricesusa.xyz loopringpricesusa.xyz nulspricesusa.xyz waltonchainpricesusa.xyz grinpricesusa.xyz decentralandpricesusa.xyz kybernetworkpricesusa.xyz reddcoinpricesusa.xyz elastospricesusa.xyz lambdapricesusa.xyz solvepricesusa.xyz newtonpricesusa.xyz beampricesusa.xyz stratispricesusa.xyz xmaxpricesusa.xyz stasiseuropricesusa.xyz bitcapitalvendorpricesusa.xyz renpricesusa.xyz factompricesusaxyz metaverseetppricesusa.xyz seelepricesusa.xyz electroneumpricesusa.xyz bytompricesusa.xyz energypricesusa.xyz aelfpricesusa.xyz nashexchangepricesusa.xyz statuspricesusa.xyz crypteriumpricesusa.xyz mcopricesusa.xyz enjincoinpricesusa.xyz golempricesusa.xyz riftokenpricesusa.xyz nexopricesusa.xyz steempricesusa.xyz zcoinpricesusa.xyz aeternitypricesusa.xyz vergepricesusa.xyz zilliqapricesusa.xyz aurorapricesusa.xyz pundixpricesusa.xyz vpricesusa.xyz bitcoindiamondpricesusa.xyz bittorrentpricesusa.xyz karatgoldcoinpricesusa.xyz algorandpricesusa.xyz augurpricesusa.xyz wavespricesusa.xyz synthetix-network-tokenpricesusa.xyz iostpricesusa.xyz maidsafecoinpricesusa.xyz hypercashpricesusa.xyz komodopricesusa.xyz quantpricesusa.xyz centralitypricesusa.xyz thetapricesusa.xyz bytecoinpricesusa.xyz iconpricesusa.xyz bitsharespricesusa.xyz monacoinpricesusa.xyz digibytepricesusa.xyz kucoinsharespricesusa.xyz nanopricesusa.xyz abbccoinpricesusa.xyz holopricesusa.xyz liskpricesusa.xyz omisegopricesusa.xyz 0xpricesusa.xyz zbpricesusa.xyz educarepricesusa.xyz bitcoingoldpricesusa.xyz ravencoinpricesusa.xyz vsystemspricesusa.xyz decredpricesusa.xyz qtumpricesusa.xyz trueusdpricesusa.xyz vechainpricesusa.xyz hedgetradepricesusa.xyz basic-attention-tokenpricesusa.xyz paxosstandardpricesusa.xyz zcashpricesusa.xyz dogecoinpricesusa.xyz ontologypricesusa.xyz nempricesusa.xyz usdcoinpricesusa.xyz makerpricesusa.xyz cosmospricesusa.xyz neopricesusa.xyz bitcoinsvpricesusa.xyz stellarpricesusa.xyz cardanopricesusa.xyz tronpricesusa.xyz unussedleopricesusa.xyz moneropricesusa.xyz chainlinkpricesusa.xyz iotapricesusa.xyz huobitokenpricesusa.xyz dashpricesusa.xyz tezospricesusa.xyz ethereumpricesusa.xyz xrppricesusa.xyz tetherpricesusa.xyz bitcoincashpricesusa.xyz litecoinpricesusa.xyz eoscoinpricesusa.xyz binancecoinpricesusa.xyz swipepriecsusa.xyz daipricesusa.xyz lunapricesusa.xyz energipricesusa.xyz ardorpricesusa.xyz chilizpricesusa.xyz iexecrlcpricesusa.xyz molecularfuturepricesusa.xyz tomochainpricesusa.xyz loomnetworkprice.xyz ethereumclassicpricesusa.xyz hederahashgraphpricessa.xyz edcblockchainpricesusa.xyz cryptocoinpricesusa.xyz bitcoinpricesusa.xyz binancecionpricesusa.xyz betpas restbet süpertotobet betboo Bahis Forum Bet Forum Deneme Bonusu instagram takipci hilesi instagram beğeni hilesi instagram takipci kazan
c99 shell hacklink hacklink al istanbul evden eve nakliyat hacklink Google