Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
BDSZ
Európai Néppárt
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
MTI

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

"...hatalmas árkokkal vésett törvényszövegek..." Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2019. March 15.

" ...hatalmas árkokkal vésett törvényszövegek...
Ady, Gyóni, Latzkó, Gyóni, Ady, avagy...

Avagy, tettem hozzá, mert ez az út, ha olykor átszállókkal tarkított is, mindig menettérti. Csekély vigasz, hogy a beszállókártyát – szekérre, marhavagonba, vagy csak papírvékony talpú hétezer mérföldes bakancsba – többnyire az állam fizeti. Mikor melyik, mikor miért. A huszadik század elejétől fogva ez a kettő oly sokszor ködbe vész. De, hangsúlyozzuk, mindig visszatér a kiindulópontra – különösen errefelé, bár a nemzetközi helyzet fokozódásakor mintha egyazon zavar támadna az erőtérben, itt is, ott is. Mint manapság: a szituáció – beleértve az Ady elleni ismételt kirohanásokat (a konfliktus forrása és az arra történő reagálás) mélyéről ismét a régi nóta, a regruták indulója herseg.

Miközben, sorvezetőként, az emlékeztetők is felhangzanak. Hiszen néhány hónapja, már az Ady-vita hevült szakában, az volt az egyik „tizenöt perc hírnévre” szert tett világesemény: „ Párizsban ünnepségsorozatot tartanak abból az alkalomból, hogy száz éve, 1918. november 11-én írták alá az első világháborút lezáró fegyverszünetet. Ott lesz Trump, Putyin és Merkel is, valamint még 70 ország vezetője. Nem tudni, tárgyal-e külön is egymással az amerikai és az orosz elnök.

Értsük pontosan ezt a hírt: tényszerű közlés, s meglehet, csupán én vagyok szőrszálhasogató, mikor alkotóelemeire bontom. Mi zárta le az első világháborút? Fegyverszünet. Szó sem volt tehát arról, hogy kitört az általános béke. Sokkal inkább felerősödött az addig csak színfalak mögött zajló tárgyalás-sorozat, amelynek végén megszületett a békeszerződés – vagyis békediktátum, benne olyan jogi, területi és gazdasági csapdákkal, melyek azonmód borítékolták a második világháború bekövetkeztét. Ami, mondhatni, csak idő kérdése volt – hiába emelte figyelmeztető s vigyázó ujját a szépirodalom jelentős része. Ki azonnal, ki megkésve, ki hamis illúziók vermébe esve – s teszi ezt néhánya azóta is. Tűnvén hiábavalónak, őket olvasva, Latzkó Andor s a többiek számosának példázata. Arról, ami közhely, mit bárki álmában is felidéz: a háború sohasem a béke felé vezető út, csupán az újabb háború kereteinek kijelölése. S így megy, szakadatlan vánszorgásban, a politika olykor fegyverszünetet köt, békefeltételeket diktál, a győztes jóvátételt követel, a vesztes revánsra készül, majd fordul a kocka, de annyit sohasem, hogy két ellen oldali inkasszó nullszaldósra hozza az emberiség egyenlegét. Mert, mint ma is, a fényes ceremónia kiemelkedő pontja Párizsban az lesz, amikor a világ hetvenvalahány országának vezetője átsétakocsikázik a Diadalív alatt – no de hol maradt a huszadik század diadala, s hol van a huszonegyedik századé?

Egyáltalán: ez már vajon a huszonegyedik század? Van okunk befejezett múltként tekinteni a huszadik század történelmére, megannyi jogi, területi és gazdasági konfliktusára, az egyes nemzetek vereségeire és veszteségeire, kicsiny, pirrhuszi – vagy pürroszi – győzelmeikre? Sebaj, ma este már többet tudunk majd, ha a hírekből kiderül, hogy tárgyalt-e egymással külön is az amerikai és az orosz elnök. Most mondja valaki, hogy ne legyek pikírt...

Talán hosszasan időzöm itt, de hát előbbi levelemben utaltam neked arra, kedves Pali, hogy „ ...úgy vélem: az Ady-pör egyfajta „ új fellángolásának ” kiindulási mozzanata az az újságcikk, mely Gyóni Géza műveit emeli magasba Ady ellenében. A háború áldozatait és hőseit emeli piedesztálra azokkal szemben, akik kétségbe vonták a világháború szükségességét. Ma, száz év elteltével, ez így még inkább metafora-jellegű: ki lehetne, ki kellene térni ennek történelmi üzenetére, bevallom, szándékomban is állt, de lemondtam, terjedelme miatt, erről a szálról ” . Írtam ott, mondom, s most mégis folytatnám ezt a szálat – ha megengeded. Adyról, de nem pró vagy kontra – sokkal inkább arról szólnék, amit (valami szemérmes ódzkodással) a lényegi vita helyett amolyan Ady-pörbe csomagoltak, csomagolnak. Eddigi mondandóm talán valóban a fecsegésre való hajlandóságomat igazolta, bár ha én – azt gondolom – már ennyivel is megalapoztam hármas mondanivalóm tényeit, hangulatát. De bele is vágok azokba, noha a befejezetlen előzményekből is megrajzolhatnám mindhárom kérdéskör hátterét, lényegét. Honnan is indult ki a mai felhevült oktondiság? mi is volt a múlt évi Tokaji Írótábor meghirdetett témája? S hogyan is bírálták azt, az ott elhangzottakat - meglehetősen furcsa hangnemben? Lássuk a konferencia felhívását:

A Tokaji Írótábor elnöksége meghirdeti a soron következő, 46. írótábori tanácskozástHALOTTAK ÉLÉN- Az első világháború a magyar irodalomban és művészetekben címmel tekintettel az első világháború befejezésének évfordulójára. Ady Endre, Babits Mihály, Kassák Lajos, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Tersánszky Józsi Jenőés sorolhatnánk azon irodalmi nagyjainkat, akik valamilyen formában megörökítették életük egyik legmeghatározóbb és legborzasztóbb élményét, a nagy háborút. De említhetnénk számos zeneszerzőt és képzőművészt is. Az idei Tokaji Írótáborban a művészet és a háború kapcsolatát elemezzük; egyéni sorsokat, az emberi egzisztenciát érintő súlyos kérdéseket az irodalom, a művészet látószögéből nézve.

Ez, s magán a konferencián elhangzó előadások, melyek kevésbé tértek ki az általában is kevéssé tárgyalt alkotókra, életművekre, váltotta ki a fölháborodott reagálást: „ Megdöbbentő, hogy a Tokaji Írótábornak és a Magyar Írószövetségnek magukat középjobboldalinak mondó tagjai az első világháborús évfordulók kapcsán a baloldalt támogató, a baloldal által készpénzen megvásárolt ember keresztény magyar típusának, Ady Endrének a nevével fémjelzik a nagy háborút s annak magyar vonatkozásait. Még mielőtt jönne a felcsattanás, hangsúlyozni szeretném, hogy senki nem mondta azt, hogy Ady Endrét, ezt az egyébként igen tehetséges és tragikus sorsú magyar költőt ki kellene venni a magyar kultúrából! De azért talán mégse a katonaságot egész életében betegesen, rettegve kerülő, a frontot közelről soha nem látó s rendre a feleségének köszönhetően elkerülő Ady Endrével kellene fémjeleznünk az első világháború magyar vonatkozásait! Van nekünk olyan költőnk is, aki odaveszett az első világháborúban, miközben Ady szabadkőműves barátaival a kávéházakban melegedett. Ott van például Gyóni Géza, kinek Csak egy éjszakára című versét sehol nem dívik mostanában idézni az első világháború kapcsán, de Ady Endrét annál inkább. Miért, miféle érdektől vezérelve, milyen alapon? És nem, nem csupán gróf Tisza Istvánról írt versei és egyéb írásai alapján ítéljük meg Ady Endrét, nem: egész életműve alapján!

Hosszabban idéztem, mint kellene, mert tulajdonképpen érdekes fölvetés ez. Noha Ady rangjának, súlyának szinte menetrendszerű jobbról jövő kétségbe vonása ha fájdalmas is, többnyire szórakoztató. Ilyen megfogalmazásban pedig különösen az – tényleg, gondoljunk bele, ki mindenkit kellene olyan alapon kiírni az irodalmi lexikonokból, hogy a katonaságot egész életükben betegesen, rettegve kerülték...? S még ha bele is sodródtak, soha arról egyetlen dicsérő szót le nem írtak. Rilkétől Pilinszkyig terjed a névsor, de akár azon is túl, épp csak megemlítem itt a kortárs irodalmi amnézia legújabb „ eredményét ” , Székely János nevét, aki mintegy enciklopédia-értékű életművet szentelt a háborús konfliktusoknak – ajánlom mindenki figyelmébe egymás utáni olvasásra a Caligula helytartóját, a Dózsa-eposzt és A nyugati hadtest novelláit. Nos, ennyit Adyról, hamarosan szólok Gyóniról is, ám mindenképp kevesebbet, mint amennyit Szakolczay Lajos beszélt Gyóniról szóló áttekintő előadásában az említett rendezvényen; megemlítem, ha már egyesek figyelmét elkerülte; előtte azonban hadd utaljak vissza az idézett bekezdés utolsó mondatában szereplő Tisza Istvánra.

Nevének említése, s a teljes szöveg-kontextus kihangsúlyozza a szerző álláspontját, amit itt-pillanatnyilag nem vitatok, sem így, sem úgy, de mindenképp lényeges rámutatás ez az alapkonfliktusra – hogy mégis, kinek a háborúja volt ez a nevezetes első nagy háború? Az önmagát akkor s akár ma is középjobboldalinak mondó magyar keresztény középosztályé, vagy a Monarchiáé? Számon kérhető-e az első világháborún a magyar nemzeti szabadságvágy, szabadságharcos hevület, egyáltalán a magyar nemzeti érzület kifejeződése, vagy sem?

Azért volt itt egy talán nem jelentéktelen probléma. Épp csak érintvén a történelmet, villantsuk fel: a magyar szabadságharc akkori hagyományait, az első világháborús bakák nagyapai örökségét a kossuthi energia jelentette; ugyan a kiegyezés s leginkább az azt követő évtizedek társadalmi újrapozicionálása ezt tompította, finomította, ám – s innen idézek -

Ε mostani küzdelem céljának megértése nagy politikai érettséget kíván, indító okainak tudása, a német és angol hegemónia kérdésének mérlegelése alapos világtörténelmi tájékozódottságot igényel. Nagyon természetes, hogy e küzdelem a háborús költészet tanulsága szerint még nem tudott úgy a nemzet lelkéhez férni, azt lángra úgy nem tudta gyújtani, mint a saját szabadságunk veszélyben tudása. Mintha nem is édes sajátja volna a nemzeti géniusznak e küzdelem! A Hamburgtól Bagdadig érő caesari hídtól maga a költő is visszahökken. (Dutka Ákos: Magyar kérdés a szívünkhöz.) Maga a háború legerősebb poétája, Gyóni is olyan általános célt jelöl meg két helyen is: „ Virágos ékes fegyverünk nyomában / Nagy Békeország vasfalai nőnek. ” (Ferencz Ferdinánd jár a hadak élén.) „ Ha nem győzzük, sose lesz itt béke; / Ha nem győzünk, a világnak vége.(Varsó felé) A béke fogalma sok helyen előfordul a háborús költeményekben. Krüzselyi Erzsike és Osváth Eszter szerint az a legáldottabb földi kincs. Reménykedve várja Pásztor Árpád (Talán elindult) és Bakó Ádám is (Oh isteni béke). Róla szól SzabolcskaKönnycsepp az égbenc. költeménye. Zsibbadt idegekkel izgatottan várja Kiss József a békegalambokat (Esőben) és Móra Ferenc (Idei március). Szép Ernő Imádságában a magyar úgy van feltüntetve, mint aki senkit sem szokott bántani, hanem csendes dallal szeretne szántani, de háborgatják. Ε háborgatók ellen fogott népünk fegyvert, a jog s igazság mellett. Ez a tanulság szűrődik le a háborús költeményekből a háború indítóokára vonatkozólag. A cél a béke megszerzése s megóvása. Mennyire másként resonál ám erre a magyar lélek, mint Rákóczi s Kossuth harcaira

Gulyás József tanulmányának részlete volt az iménti fölsorolás, 1916-ban tartott előadásának szerkesztett változata, a Sárospataki Füzetekben jelent meg amúgy, érdemes és érdemleges áttekintés – hozzáteszem, maga is külön bekezdésekben ítéli el Adyékat, „ akik még ennyire sem tekintik magyar ügynek a háborút, akiket nem hevít koruknak érzeménye, akik a fergeteg tombolásakor is a maguk egyéni dolgaival foglalkoznak ” . Ezt azért emelem ki, mert tanulmánya korántsem tekinthető elfogultnak, nagy ügybuzgalommal keresi a magyar háborús költészet pozitív vonulatát, aránylag részletesen elemezvén ehhez kellő számú verset, de mind a hétezret – annyit említ ugyanis, Gyulai Ágost gyűjtésére hivatkozva – természetesen lehetetlen lett volna számára egy rövid előadásban akár csak megemlíteni. Pláne, hogy listáján számos a témának szentelt verseskötet is megtalálható. Konklúziójára azonban érdemes fölfigyelnünk: „ Ennyit mondhattunk el ez ismertető előadás keretében napjaink háborús lírai költészetéről. Nagy tehetségek nem ragyogtatják nálunk elméjük, fantáziájuk színszóró gyémántját; a háborús költemények nagy része a régi iskolás emlékek hatását mutatja és itthon pattant ki.

Ezen a ponton adjuk át a szót Gyulai Ágostnak, aki háborús antológiája előszavában így ír: „ A háborús versek a mai magyar költészetben, a megfelelő számarányokra és a benső értékre nézve is, ugyanazt az újjászületést jelentették, melyet a német irodalomban tapasztaltunk. A lelkesedés hatalmas hullámai vonulván keresztül a lelkeken, nagy áradatát hozták létre a verseknek. Számuk, ha távol maradt is a német háborús költészet óriási arányaitól, e sorok írójának a Paedagogium magyar irodalmi szemináriuma számára készült gyűjteményében mégis túllépte már a tízezerét. Ε tízezer vers áttekintése sok érdekes tanulsággal szolgál és sok fölmerülő kérdésre adja meg a feleletet. Komoly vizsgálatuk biztosítékot nyújt arra nézve, hogy meg ne tévedjünk benső értékük elbírálásában. Megmutatja, hogy a halomszámra, gyorsan szaporodó alkalmi versek (magasabb, goethei értelemben véve e szót) átmenetileg népszerűekké lehetnek ugyan s a kortársak különböző igényeit kielégíthetik, de közülük bizonyára csak aránylag kevés az állandó értékű; csak kevés költőnek sikerül lelki élményét olyan alakba önteni, mely egyúttal szélesebb körök érzelmét is fölkelti s esetleg az utókort is érdekli. Ez a néhány sem mindig a nagy költők soraiban keresendő. Verseik értéke inkább a különösen alkalmas ihletett költői pillanatoknak köszönhető, melyek alkotásaiknak osztályrészül jutottak

Sem időnk, sem terünk nincs most annak kifejtésére: mit is kívántunk, kívántam jelezni ezen idézet-tengerrel. De talán nem is kell. Hiszen annyi nyilvánvaló, hogy az első világháborús belépésünk, részvételünk szépirodalmi lenyomata legalábbis problematikus. Annál inkább majd nem lesz az a szembenézés élménye az első korszerű haditechnikát és harcászati eszközöket bevető irdatlan tömegpusztítással; itt ível át a világirodalom halhatatlan lapjaira Latzkó Andor életműve, többek mellett. Ám a kezdetek bizonytalanságának – a belépést magyarázó szépirodalmi recepció érték-visszafogottságának - miértje egyértelműen megfogalmazható: nem föltétlen pacifizmusból eredt a minőségi bizonytalanság, hanem az ok és okozat kellő „ át-láthatásának ” jog-hiányából. A minőség számonkérése, elmaradásának elemzése – ahogy Párizs egy misét – úgy ez is megérne, akár Tokajban, idén nyáron. Azt mindenképp érzékeltetve: a történet jóval bonyolultabb annál, mint amilyen szintre egyszerűsíteni próbálják, mindmáig föl-föllobbanó tüzekkel, oktalanul eldobott kövekkel. Miként a konfrontálódás lényegét is illene akár ugyanezen konferencián megvizsgálni; s ennek egyik mindenképp megvitatandó kérdéskörét akár össze is foglalhatjuk két újabb idézettel.

Az első idézet az idézetben, Surján László remek kereszténydemokrata politikus hivatkozta be írásába néhány napja a Népszava 1918. október 29-én megjelent vezércikkének talán a főszerkesztő, Garami Ernő (az eredeti cikk szignó nélkül jelent meg) mondatait: „ Nem látják-e ezek a tébolyult vakok, hogy minden erejükkel a forradalom útjára kényszerítik az országot? Görcsösen ragaszkodnak mindahhoz, ami elavult, ami előjog és reformoktól reszketésük fölidézi a katasztrófát. Nem akarják a rögtönös békét, tehát be fog következni a fegyverletétel. Nem akarják a nemzetiségek önkormányzatát, tehát be fog következni a nemzetiségek elszakadása. Nem akarják az általános választójogot, tehát megbuktatják a főrendiházat is. Nem akarják a földreformot, tehát fölidézik a nagybirtok kisajátítását. Nem akarják az önálló magyar külügyminisztert, tehát be fog következni Magyarország teljes elszakadása. Nem akarják a királyi hatalom engedékeny politikáját, tehát be fog következni a köztársaság.Hát nem látják a jeleket? Nem érzik, hogyan terjed a bomlás? Nem hallják a mélység hang-jaját? Nem tapintják uralmuk eddigi pilléreinek rohamos szétmálását? Hiszen csupa jel, csupa figyelmeztetés, csupa világító fény szikrázik föl mindenfelől, amerre csak széttekintenek.

Ezt az akkori szívbe markoló kiáltást az arra hivatkozó Surján László így egészítette ki: „ Aligha hihető, hogy Garamit a korábbi világ szétmállása különösképp zavarta volna. De jobboldali szociáldemokrata volt, és nem hitt a proletárforradalomban. Ebben tökéletesen igaza volt, 1919 tragikus eseményei igazolják. Mi pedig egy csak fél szívvel vagy avval sem magyar, lényegében hatalmát veszített királynak és egy privilégiumaihoz és ábrándjaihoz ragaszkodó, tárgyalásképtelen politikai vezetésnek kiszolgáltatva nem annyira a forradalomba, hanem a pusztulásba rohantunk. A kocsi rohant a végzete felé, s az illetékesek nem azt akarták eldönteni, hogy merre menjünk, hanem azt, hogy ki vezessen. Trianont a legzseniálisabb vezető sem tudta volna elkerülni, de lehetett volna kevésbé fájdalmas.

Íme, az egyik lehetséges felelet a fentiekre, azzal a szolid kiegészítéssel: azt a vezércikket mintha maga Ady írta volna. Tessék elolvasni jegyzeteit végeink romlásáról. De akár Ignotus háborút megelőző írásait, cikkeit. És, ha úgy tetszik, záróakkordként, emlékezzünk Jászi Oszkár 1907-ben kelt kérdésére: „ Ha rozoga lett a házatok, ha düledeznek a falai, mit csináltok? Zászlót tűztök ki rá, avagy nemzeti színűre festitek, hogy össze ne omoljék?! Úgy-e nem, hanem megerősítitek a falakat, esetleg új fundamentumot ástok neki. A nemzet házával is úgy van: a külső dísz mit sem használ, ha az alapok ingadoznak. A nemzeti lét alapja pedig a nép ereje, gazdagsága, műveltsége. ” Nos, anélkül, hogy újabb kitérőt nyitnék, végleg elmerülvén az ideológiai csatározások ingoványában, szögezzük le: az a politikai változás, ami egy nagyon súlyos, sőt tragikus következménnyel járt, éspedig a kommün, tanácsköztársaság, népbiztos-diktatúra, nevezze ki, ahogy akarja, már ekkor érni kezdett. A háború csak elodázta, talán célja is, azok egyike, ez volt, Európa-szerte, s a magyar részvételt az említett súlyos következmény teszi, s ha úgy tetszik, magasztalja föl hazafias, nemzeti érzésekkel, mindenképp utólag. A részvétel a bakák, de akár fölötteseik számára is, még kényszeredett, kötelességszerű. A helytállás akarása már a következő lépés, ki kell mászni a gödörből, ez a cél, s ez mindenképp egyéni hősiességek születésének pillanatait jelenti. A fegyverszünetet – a hangzatos de üres szólamokat kergető menet talán már ma is átért a Diadalív alatt – követő békediktátum pedig nem csak indokolttá tette a nemzetben a fájdalom és kétségbeesés, az irdatlan veszteség okán fakadó visszavágás szándékát, hanem mintegy utólag sokszor az a kép keletkezik: a vég elkerülésére tett erőfeszítést jelenti, jelentette háborús részvételünk.

Innen nézve aztán keletkezik egy utólag megszülető s nem ritkán világirodalmi rangra emelkedő háborús irodalom-interpretáció, de most zárjuk rövidre ennek egyik első tételeként is egy Móra-idézettel ezt a gondolatkört: „ Isten kezében égtünk kard gyanánt / S ma tört vasul szemétre hányatánk, / S ki volt világbíró nagy úr előbb, / Ma rajta gázol a szökött cseléd. / S míg kint világítélet ostromol, / Itthon a kínzott szív s agy megbomol, / Testvérre gyilkot testvérkéz szegez,/ Jaj, de keserű magyar mirha ez!

Első tételeként, mondom, hiszen – utaltam erre s nem térek ki a záróakkordban sem ennek kimondásától – az Ady-pör felhangja valóban Ady és/vagy Gyóni, de a mélyében ugyanaz a kérdés feszül egymásnak, ami a XIX-XX. század fordulójának éveiben. Ady élete, életműve, izzó öröksége immár csak ürügy arra, hogy az ő terhére (is) róják mindazt, ami bekövetkezett, noha irgalmatlan szenvedéllyel (elűzve, ismerjük el, ebben is korát megelőzve a politikai korrektség látszatát is /no, megint azt érzem, hogy szükséges lenne kikísérleteznünk az irónia írásjelét/) attól óvott s az ellen küzdött, ami végül bekövetkezett.

Igaza volt, igaza lett. Miért ne törnék be olykor-olykor a fejét...?

Tamási Orosz János

Kapcsolódó írás


 
instagram takipçi instagram takipçi free followers for instagram instagram takipçi satın al instagram free followers free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi cheat follower for instagram instagram giriş instagram free follower twitter begeni twitter takipci smm panel sosyal medya paneli instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi Bahçeşehir Escort Ankara Escort Keciören Escort Ankara escort istanbul Escort Beylikdüzü Escort izmir escort Eryaman Escort izmir Escort Ankara Escort ANKARA ESCORT istanbul escort ankara escort Bahçeşehir Escort ankara escort Beylikdüzü Escort Ankara Escort Kadıköy Escort izmir escort sex izle beylikdüzü escort İstanbul Escort Ataşehir Escort Sincan Escort Çankaya escort Kartal Escort Ankara Escort Antalya escort ankara escort Maltepe Escort Altyazılı Porno sarışın porno Pendik Escort Eros Porno HD Mobil Seks Altyazılı Porno izmit escort Pendik escort escort ankara bayan Ataşehir Escort Escort izmir movies Escort Agency London Movie istanbul escort İstanbul escort escort bayan Esenyurt escort bayan Mersin Escort Ankara Eskort Kızlar ankara escort Escort ümraniye Escort kartal Escort kartal Ankara escort bayan izmir escort Watch porn videos escort mersin Avcılar escort Escort maltepe Escort maltepe Escort pendik Escort bostancı Escort bostancı Escort kadıköy Escort ataşehir ankara escort izmir escort Yabancı Dizi izle Silivri escort bayan F movies Mersin escort Antalya escort casino siteleri 123movies PORNO Eskişehir Escort izmit escort Escort Pendik Bayan Escort Tuzla Kartal Otele Gelen Escort Kurtköy Otele Gelen Escort Ankara rus escort mersin escort kocaeli escort Kartal Escort Bostancı escort Kadıköy Escort Tuzla Escort Ataşehir escort Bostancı Escort Pendik Escort Pendik Escort Ataşehir Escort Ataşehir Escort Anadolu Yakası Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Ataşehir Escort Umraniye escort Bostancı Escort Şerifali Escort Pendik Escort Escort Bayan Kartal Escort Kadikoy escort Pendik Escort Kartal Escort Kartal Escort Nişantaşı Escort Kadıköy escort Maltepe Escort Kocaeli Escort Şirinevler Escort Başakşehir Escort Görükle Escort Bodrum Escort Manisa Escort Bodrum Escort Kuşadası Escort Bakirkoy escort Kurtköy Escort sex hattı mersin escort bahis siteleri bedava bonus bedava bonus veren bahis siteleri Çanakkale Escort Bayan Gaziantep Escort Bolu Escort Bayan kıbrıs escort bayan ısparta escort bayan Gümüşhane escort bayan Burdur Escort Bayan Adana Escort CasinoMaxi yeni giriş adresi Cepbahis yeni giriş adresi samsun escort nevşehir escort rize escort zonguldak escort yozgat escort yalova escort marmaris escort mardin escort manisa escort malatya escort kıbrıs escort van escort urfa escort uşak escort kütahya escort trabzon escort tokat escort sinop escort tekirdağ escort sivas escort escort hatay bayan escort erzincan bayan escort edirne bayan escort düzce bayan escort ağrı bayan escort diyarbakır bayan escort aydin bayan escort didim bayan escort artvin bayan escort denizli bayan escort gümüşhane bayan escort burdur bayan escort giresun bayan escort antep bayan escort antalya bayan escort bolu bayan escort alanya bayan escort afyon bayan escort adana bayan escort eskişehir bayan escort bodrum bayan escort beylikdüzü bayan escort erzurum bayan maraş escort mersin escort niğde escort sakarya escort muğla escort ısparta escort çorum escort çeşme escort çanakkale escort elazığ escort erzincan escort zonguldak escort erzincan escort Escort Bursa Bursa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Niğde Escort Bayan Didim Escort Kütahya Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Afyon Escort Bayan Giresun Escort Bayan Yozgat Escort Bayan Artvin Escort Bayan Kastamonu Escort Bayan Ordu Escort Bayan Çeşme Escort Bayan Escort Erzurum Bolu Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Rize Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Edirne Escort Bayan Kütahya Escort Bayan Sinop Escort Bayan Hatay escort Afyon Escort Bayan Sivas Escort Bayan Yalova Escort Bayan Hatay Escort Bayan Marmaris Escort Bayan Yozgat Escort Bayan kıbrıs escort bayan Artvin Escort Bayan Çanakkale Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Edirne Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Erzurum Escort Bayan Giresun Escort Bayan ısparta escort bayan Kastamonu Escort Bayan Kuşadası Escort Bayan Manisa Escort Bayan Manisa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Niğde Escort Bayan Ordu Escort Bayan Rize Escort Bayan Sakarya Escort Sakarya Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Sinop Escort Bayan Sivas Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Uşak Escort Bayan Van Escort Bayan Van Escort Bayan Yalova Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Bodrum Escort Bayan Konya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Malatya escort bayan Adana Escort Bayan Alanya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Eskisehir Escort Bayan Escort Eskişehir Gaziantep Escort Bayan Antep Escort Bayan Gaziantep Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Mersin Escort Bayan Samsun Escort Bayan Samsun Escort Bayan Escort Bursa Malatya escort kuşadası escort konya escort kocaeli escort kayseri escort kastamonu escort kars escort adana escort afyon escort bodrum escort bayan bodrum escort uşak escort bayan tokat escort bayan tokat escort bayan muğla escort bayan muğla escort bayan marmaris escort bayan maraş escort bayan konya escort bayan kocaeli escort bayan kocaeli escort bayan kıbrıs escort bayan kıbrıs escort bayan kars escort bayan gümüşhane escort bayan mersin escort bayan maraş escort bayan kuşadası escort bayan konya escort bayan kayseri escort bayan hatay escort bayan eskişehir escort diyarbakır escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan burdur escort bayan bolu escort denizli escort bayan escort bodrum balıkesir escort bayan balıkesir escort aydin escort artvin escort agri escort edirne escort bayan düzce escort bayan düzce escort bayan didim escort bayan didim escort bayan denizli escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan çanakkale escort bayan burdur escort bayan bolu escort bayan mersin escort bayan konya escort bayan antalya escort bayan aydin escort bayan artvin escort bayan agri escort bayan escort afyon adana escort bayan gaziantep escort samsun escort bayan Antalya escort alanya escort bayan ordu escort Sex Hikaye Pashabahis yeni giriş adresi Dinamobet yeni giriş adresi Celtabet yeni giriş adresi Savoybetting yeni giriş adresi Privebet yeni giriş adresi Neyine yeni giriş adresi Bahsegel yeni giriş adresi Makrobet yeni giriş adresi Megabahis yeni giriş adresi Goldenbahis yeni giriş adresi ensobet yeni giriş adresi Liderbahis yeni giriş adresi Kolaybet yeni giriş adresi Venusbet yeni giriş adresi Betpark yeni giriş adresi Gobahis yeni giriş adresi Dumanbet yeni giriş adresi Betlike yeni giriş adresi Arzbet yeni giriş adresi Betmatik yeni giriş adresi Mobilbahis yeni giriş adresi Bets10 yeni giriş adresi Pinbahis yeni giriş adresi Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye zonguldak escort yozgat escort yozgat escort yalova escort yalova escort van escort van escort trabzon escort trabzon escort tekirdağ escort tekirdağ escort sivas escort sivas escort urfa escort urfa escort sakarya escort sakarya escort rize escort rize escort ordu escort ordu escort niğde escort niğde escort mardin escort mardin escort manisa escort manisa escort malatya escort malatya escort kütahya escort kütahya escort kastamonu escort kastamonu escort ısparta escort ısparta escort giresun escort giresun escort erzurum escort erzurum escort erzincan escort erzincan escort bursa escort bursa escort bursa escort jestbet yeni giriş adresi jojobet yeni giriş adresi holiganbet yeni giriş adresi imajbet yeni giriş adresi jestbahis yeni giriş adresi kingbetting yeni giriş adresi interbahis yeni giriş adresi lidyabet yeni giriş adresi princessbet yeni giriş adresi matrixbet yeni giriş adresi polobet yeni giriş adresi truvabet yeni giriş adresi modabet yeni giriş adresi pulibet yeni giriş adresi tulipbet yeni giriş adresi wsbets yeni giriş adresi Jasminbet yeni giriş adresi Limanbet yeni giriş adresi ngsbahis yeni giriş adresi pashagaming yeni giriş adresi youwin yeni giriş adresi vevobahis yeni giriş adresi Akcebet yeni giriş adresi Betbaba yeni giriş adresi superbahis yeni giriş adresi Betonbet yeni giriş adresi superbetin yeni giriş adresi yorkbet yeni giriş adresi tempobet yeni giriş adresi wonodds yeni giriş adresi Adiosbet yeni giriş adresi Bahsine yeni giriş adresi Betmoon yeni giriş adresi Betsidney yeni giriş adresi Efsanebahis yeni giriş adresi Gencobahis yeni giriş adresi Hermesbet yeni giriş adresi Egobet yeni giriş adresi Grbets yeni giriş adresi Mavibet yeni giriş adresi Lunabit yeni giriş adresi Jokerbet yeni giriş adresi Seabahis yeni giriş adresi Nakitbahis yeni giriş adresi Queenbet yeni giriş adresi Vegabet yeni giriş adresi Mottobet yeni giriş adresi Romabet yeni giriş adresi Onbahis yeni giriş adresi Showbahis yeni giriş adresi Winxbet yeni giriş adresi hilbet yeni giriş adresi forvetbet yeni giriş adresi bahisarena yeni giriş adresi betper yeni giriş adresi baymavi yeni giriş adresi belugabahis yeni giriş adresi casinometropol yeni giriş adresi gorabet yeni giriş adresi elexbet yeni giriş adresi betboo yeni giriş adresi betcup yeni giriş adresi grandbetting yeni giriş adresi fenomenbet yeni giriş adresi betexper yeni giriş adresi betnano yeni giriş adresi betpapel yeni giriş adresi 1xbet yeni giriş adresi 1xbit yeni giriş adresi anadolucasino yeni giriş adresi artemisbet yeni giriş adresi Sekabet yeni giriş adresi Tipobet yeni giriş adresi Betgram yeni giriş adresi Vdcasino yeni giriş adresi Milanobet yeni giriş adresi Supertotobet yeni giriş adresi Piabet yeni giriş adresi ilbet yeni giriş adresi Betpas yeni giriş adresi Perabet yeni giriş adresi Restbet yeni giriş adresi Betebet yeni giriş adresi Mariobet yeni giriş adresi Asyabahis yeni giriş adresi Betvole yeni giriş adresi Trbet yeni giriş adresi Betticket yeni giriş adresi Betist yeni giriş adresi escort balıkesir favorisen giriş onwin giriş altincasino giriş casinokral giriş casino360 giriş aresbet giriş betmarino giriş betflix giriş limakbahis giriş jetbahis giriş akbet giriş milosbet giriş kareasbet giriş mrcasino giriş casinoslot giriş betkanyon giriş betorder giriş wolbet giriş bahisnow giriş bets4you giriş discountcasino giriş hemenbahis giriş noxwin giriş sinyorbet giriş hiperbet giriş betwego giriş bahistir giriş megapari giriş melbet giriş rentacarantalya Zonguldak havalimanı rent a car Van havalimanı rent a car Uşak havalimanı rent a car Trabzon havalimanı rent a car Tokat havalimanı rent a car Tekirdağ havalimanı rent a car Sivas havalimanı rent a car Şırnak havalimanı rent a car Sinop havalimanı rent a car Siirt havalimanı rent a car Şanlıurfa havalimanı rent a car Samsun havalimanı rent a car Ordu havalimanı rent a car Nevşehir havalimanı rent a car Muş havalimanı rent a car Muğla havalimanı rent a car Mardin havalimanı rent a car Malatya havalimanı rent a car Kütahya havalimanı rent a car Konya havalimanı rent a car Kocaeli havalimanı rent a car Kayseri havalimanı rent a car Kastamonu havalimanı rent a car Kars havalimanı rent a car Kahramanmaraş havalimanı rent a car İzmir havalimanı rent a car İstanbul havalimanı rent a car Isparta havalimanı rent a car Iğdır havalimanı rent a car Hatay havalimanı rent a car Adana havalimanı rent a car Adıyaman havalimanı rent a car Ağrı havalimanı rent a car Amasya havalimanı rent a car Ankara havalimanı rent a car Antalya havalimanı rent a car Aydın havalimanı rent a car Balıkesir havalimanı rent a car Batman havalimanı rent a car Bingöl havalimanı rent a car Bursa havalimanı rent a car Çanakkale havalimanı rent a car Denizli havalimanı rent a car Diyarbakır havalimanı rent a car Elazığ havalimanı rent a car Erzincan havalimanı rent a car Erzurum havalimanı rent a car Eskişehir havalimanı rent a car Gaziantep havalimanı rent a car Hakkari havalimanı rent a car erzurum escort balıkesir escort kadıköy escort samsun escort diyarbakır escort yalova escort muğla escort hatay escort konya escort kıbrıs escort aydın escort nevşehir escort malatya escort burdur escort uşak escort mersin escort eskişehir escort çanakkale escort maraş escort tekirdağ escort ordu escort trabzon escort mardin escort kütahya escort tokat escort zonguldak escort çorum escort adana escort beylikdüzü escort rize escort esenyurt escort bakırköy escort giresun escort yozgat escort niğde escort bolu escort elazığ escort sivas escort düzce escort şişli escort mecidiyeköy escort pendik escort buca escort başakşehir escort avcılar escort afyon escort ısparta escort konak escort kıbrıs escort gümüşhane escort gaziemir escort alanya escort karşıyaka escort halkalı escort kayseri escort kastamonu escort sakarya escort ağrı escort urfa escort van escort kıbrıs escort kocaeli escort denizli escort antep escort manisa escort edirne escort manisa escort kırşehir escort antalya escort artvin escort bilecik escort bursa escort karaman escort karabük escort tekirdağ escort izmit escort sinop escort kırıkkale escort kırklareli escort çankırı escort kuşadası escort sohbet sohbet bodrum escort zonguldak escort kurtkoy escort titan jel yapay kızlık zarı cialis yorumları penis pompası viga 50000 delay 48000 geciktirici hap penis büyütücü hap titan gel viagel silver golden lovita ağrı kesici krem novagra kafur spanish fly orviax lady era estrogenolit penixl feromon parfüm estrogenolit damla penis pompası lifta 20 mg lifta 20 mg kullanıcı yorumları lifta 5 mg dapoksetin cialis 100 mg cialis 100 mg fiyatı lifta 5 mg 28 tablet fiyat viagra 100 mg aksöğüt kremi cialis 5 mg kafur krem geciktirici hap fiyatları viagra fiyatı iltihaplı romatizma titan jel lifta 20 mg dapoksetin eczane fiyatı orviax vejin jel ankara escort pendik escort bayan ankara escort bayan ankara escort escort ankara escort bayan escort bayan escort bayan escort bayan pendik escort ankara eskort escort pendik kartal escort kurtköy escort maltepe escort tuzla escort pendik escort pendik eskort kurtköy escort kaynarca escort kartal escort escort bayan maltepe escort pendik eve gelen escort tuzla escort pendik otele gelen escort pendik sınırsız escort cashfire.org http://cashfire.org/ ankara escort bayan ankara eskort ankara eskort escort ankara escort bayan abidinpaşa escort altındağ escort ankara escort ayaş escort ayrancı escort bahçelievler escort bala escort balgat escort beypazarı escort çamlıdere escort çankaya escort cebeci escort çubuk escort çukurambar escort demetevler escort dikmen escort elmadağ escort emek escort tuzla escort tuzla escort bayan escort tuzla tuzla eskort aydınlı escort içmeler escort orhanlı escort tuzla escort esat escort etimesgut escort etlik escort gaziosmanpaşa escort gölbaşı escort haymana escort keçiören escort kızılay escort kızılcahamam escort eryaman escort mamak escort nallıhan escort polatlı escort pursaklar escort sincan escort sıhhıye escort tandoğan escort tunalı escort ulus escort yenimahalle escort ankara escort escort ankara ankara escort bayan ankara eskort ankara bayan escort ankara escort ankara rus escort balgat escort çankaya escort çukurambar escort demetevler escort eryaman escort etlik escort keçiören escort kızılay escort sincan escort yenimahalle escort Açık Tütün Fiyatları tütün

istanbul escort apa escort irinevler escort beylikdz escort halkalı escort avrupa yakası escort irinevler escort

kaak bahis - gvenilir bahis siteleri - kaak bahis siteleri

illegal bahis siteleri - kaak canlı bahis - online bahis siteleri

gvenilir canlı bahis - casino siteleri - mobilbahis

cratosslot - canlı bahis siteleri - istanbul escort - ankara escort -

Buy YouTube Subscribers

esenler escort - ili escort