Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIK







A Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
BDSZ
Európai Néppárt
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
MTI

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter






Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!



Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

"...együtt vagyunk s leszünk jobbak..." Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2019. March 15.

„...együtt vagyunk s leszünk jobbak...”
Levélváltás Adyról s az Ady-”pörökről”

Invitálást kaptam Suhai Pál költő- s szerkesztő barátomtól: vegyek részt abban az írott levélváltás-dialógusban, mely az ő remek ötlete alapján a Napút folyóirat hasábjain bontakozik ki, folytatólagosan. A levélesszéfolyam hamarosan megjelenik, elektronikus felületen már olvasható, most a magam opuszait itt is közzé teszem, két részletben.

X

Kedves Pali,

            igazad van, ha korholsz: erősen megkésve álltam neki megtisztelő kérésed teljesítésének. Pedig örömmel mondtam igent, hisz ugyan egyre többször gondolok arra, letészem a pennát, többek között azért, mert már nem állni, de hátrálni látszék az idő, ennek ellenére van, mitől fölhorkan bennem az indulat. Ami inkább már csak amolyan szelíd csordogálása a méregnek, vagy annak sem, legfeljebb a szomorúságnak. Miképp ez a témafölvetés – mert hát mit mondjak, mit mondhatnék én bármi újat Ady Endréről, különösen mit – Ady védelmében? Védeni? Megvédeni? Kiktől, kik ellen keményíteni meg szavunkat? S miért, ha ezt már megint meg kell tennünk? „Grófok hű nyája, Köszvényország, / Pupákok, senkik és vakok” - vitázzunk vélük? Kiáltsuk el ezredszer: „Bús Hunnia, podagra-nemzet, / Kis Köszvény-ország, baj vagyon”? Miért kiáltanánk mi ezt? „Nagy harcba fogni ugyse fognak / Ezek a zagyva úri seregek, / rablói száz elrablott jognak. / … Persze, hogy meg nem szelidülnek, / Werbőczi fajától ki várja azt?” Adyért Adyval kell szólni, lehetnénk-e mi Adynál keményebbek? És lehet-e ezt nála érthetőbben elmondani: „Jaj, golyózáporba áztattátok / Üstökötöket és fejemet, / Fejem, fejem, bús felelős, te, / Miért adtál ifjaknak hiteket, / Mikor a világ csak hiteget / S én nem láttam, hogy a Föld por és rongy.”

            Lám, a felvetett kérdés egyik nagy csapdája ez: hogy a felelet előtt, bár elhatározzuk, hogy saját kútfőből, hivatkozások nélkül, magunk Ady-arcképét rajzolván fogalmazzuk meg mondandónkat; de azért belelapozunk verseinek gyűjteményébe. S ahogy lassan vállunkra, értelmünkre, szívünkre nehezülnek újfent a sorok, úgy érezzük – érzem – magunk egyre kisebbnek, akár magyarként is. Én az vagyok-e, ha voltak s vannak, akik őt nem tartották annak? Törvényszerűen el kell-e jönnie újra és újra ezen az ugaron egy olyan világnak, ahol sorsszerűen fogalmazódik meg az a legegyszerűbb kérdés: értik e hexametert is? Ott, ahol az irónia derűjével kapcsoljuk össze, arcunkon keserű mosollyal, Radnótit („van-e ott haza még”) Adyval: „Hajh, régi, híres bús Magyarország, / Jól hal meg ott a lantos-féle.” Jól bizony, s még holtában is ütik. De nem, nem kell védenünk Őket. Elég – olvasnunk. Olvasnunk – Adyt. Nekem, bár gondolom, sokan vannak ezzel ugyanígy, el sem kell mennem a könyvespolcig – ott van egy mindig valahol az ágyam környékén, vagy a fotel körül, ahol olvasni szoktam. Egy, mondom, mert én és a könyvtáram eléggé szétszórtak vagyunk, de Ady-összesből mindenütt van; ám mindből nekem ez a legkedvesebb. Ajándéknak szánták valaha, művész adta művésznek hatvan éve, e mondat (bejegyzés) kíséretében: „Az adósságomat kamat nélkül a sok szép emlék nevében – ezennel megadom”.

            Miért szőttem ezt ide? Bevallom, magam sem tudom, de bízom abban, hogy a bekezdés végére talán letisztul bennem az a homályos, kósza gondolat, ami azóta kísért, mióta birtokomban van ez a kötet. Mondtam, művész adta művésznek, mindketten sokat láttak s éltek már addig; aki adta, az József Attila ismerősének mondhatta magát, többször írt hosszú hajnali sétáikról, néha meg-megcsap a gondolat, hogy talán ugyanazt a jázminbokrot csodálták meg, amelynek friss hajtásait magam is, mostanában, arrafelé sétálva; tényleg, meddig él egy jázminbokor? Meddig képesek kapaszkodni gyökereikkel a régi virágaik emlékébe? Létezik-e bennük amolyan Korong utcai identitáskép, van-e a jázminoknak történelmük, s tapsikolnak-e hozzá? Feszélyezi-e őket a rózsák közelsége? Tudom, elkalandoztam, vagy talán nem, ki tudja. De még nem értem a bekezdés végére. Még bizakodom tehát. Nos, aki kapta ezt az Ady-kötetet, a művészbarát, ő Radnóti barátjának mondhatta magát, kapcsolatukról a költő özvegye is megemlékezett, de ha ideírnám a nevét, nagyon kevesen tudnák, kiről beszélek. És a kevesek is szép lassan átköltöznek az őszirózsák s krizantémok egyszeri emlékezet-pompájába. Így múlunk el, de még éltünkben múlnia kell valahai életünk, létezésünk szépségének, néha dicső, néha dicstelen dicsőségének, mindennek, ami, ha olykor tévedés és megtévesztés volt is, de meghatározta sorsunkat, küzdelmeinket, útjainkat? Múlnia kell, mint a szerelemnek, s fájnia kell? És átírható-e ez a múlt úgy, hogy az ne rövidítsen meg bennünket? S a múlt átértékelése, átírása vajon ciklikus-e? Aki ma erre vállalkozik, az bízhat-e abban, hogy az ő sorsa maradandó lesz? Érzem én, ezek olyan romkocsmás felszínes üres bölcselkedések, kérdéseimre a választ már Thuküdidész megadta, s úgy korábbról, mint későbbről szinte végtelen ennek „szakirodalma”, de lám, ismét erről kell szót váltani, váltanunk, noha szinte minden soroddal, szavaddal – azért ezt díjazd, kérlek – úgyszólván „csont nélkül” egyetértek. Szólnom kell még a kötet kapcsán említett művészekről; nos, aki adta s aki kapta, már mindkettőt az utókor marja, korrodálja, s múlnak lassan közös emlékezetünkből, de mégis – a mi szégyenünk nagyobb, mint lenne bármiért is az ő bűnük (ha van). Mert ők lerótták az adósságot – de mit teszünk mi? Szegődjünk gyomok kertészei közé inkább, mintsem a jázminok történelmét - s igen - Korong utcai identitását értelmeznénk? Nos, itt lennék, a bekezdés végén. Remélem, valóban a végéig jutottam – ahogy ígértem.

            Ámbár csak nyitok egy újat. Hiszen miért támadna bennem szomorú indulat, miről első mondataimban írtam, ha csupán arról lenne szó: kell-e, s meg kell-e védenünk Ady Endrét? Természetesen nem, mert hát legföljebb eltűnődhetünk azon: két magány folytonos összefeszülése mögött vajon mi állhat? Irónia próbál lenni ez itt, szólok, hisz erre olykor – egyre gyakrabban figyelek föl rá – valóban sokszor tompább a hallás a kelleténél. No hát, Ady magánya, örök egyedül-lét érzete, folytonos harca a jóért nem épp annyira az, mint azoké, akik egy magányos, állandó harcában folyton magára maradó nemzet küzdelmeit sommázzák a kijelentéssel - egyedül vagyunk? S az irónia komolyra fordítása jön: a különbség nem abban mérhető s észlelhető-e, hogy a két bajvívó közül ki az, aki akár ritkítaná is nemzetét igaza érdekében, s ki az, aki ősi átkait, rossz szokásait űzné el – legyen végre nyílt, őszinte, s csak önmaga gúzsától megszabadított nemzet...? Ez, épp ez, ami „tükör által homályos” előttük s előttünk is, talán; hisz tudjuk, mely úton érhető el az igazság, de nem tudjuk, miért s kik akarnak folyton önmaguk kizárólagos igazságának követésére kényszeríteni bennünket? S mi az eredmény, vagy inkább gyéren megértett tanulság? Költőink panasza. Költőink már-már sorsszerű végzete. Hogyan is ír, erről, Szilágyi Domokos?  „Véres porond. Korlát, se gát. / Önkéntes gladiátorok: / egyik a másra acsarog / és támad újra, újra, újra, / s az öregisten hüvelykujja / lefelé bök – rajt, hejjehuja!” Hogyan is szólt iménti kérdésem? Belharcainknak, egymásra rontó marakodásainknak mi az eredménye, vagy inkább gyéren megértett tanulsága? A választ erre a magyar költészet szinte végtelen áradatban mondja el, újra és újra; idézem a legfájóbbat s talán-még ismertet, Ratkó Józsefét: „Magyarország temetőföld, / posztumusz humusz. / Történelme soha el nem / évülő priusz.” S igen, ő kiált ránk, ő figyelmeztet minket e pillanatban is ebben a talán-még ismert versben: „Magyar, oláh, szláv – mindigre / ebhitű pogány, / csűrdöngölőt járunk ma is / Ady homlokán. // Hát mulassunk! - egyiket se / gyűlölöm, hiszen / énérettem él az is, ki / engemet eszen.” Hát mulassunk, mondom, hisz keserű vígalomra még telik; magányos, büszke, szépséges botostáncra, ha kell, akkor egymást is földbe taposó tomboló csűrdöngölőre, s a vad rikoltozásra, ég a kunyhó, ropog a nád, s hadd égjen, hadd ropogjon hát...! Másnap, harmadnap pedig, miután elmarad, mi harmadnap egyszer talán megtörtént, s ennek puszta hite elég mérték s mérce kellene ahhoz, hogy legyünk, de marad nekünk az iróniával elfödött szomorú-szömörcés indulat. Mit mondhatnánk Ady ellen, olyasmit, mi nem mellette szól? Mit mondhatnánk az őt támadók mellett, olyasmit, ami nem ellenük szól? Elmondtam. Beszélni, ennél világosabban, már beleolvadna a végtelenített szekerce-forgatásba.

            Fűzöm tovább inkább az általad kimondott ösvényen haladva: „...hová vezetne bármilyen revízió vagy horribile dictu: kirekesztés? Az Adyé. … Végül ki maradna? Végül mi marad?” Bizony hogy erre a kérdésre kell megfelelnie mindenkinek – de legalábbis tépelődnie. Mert van itt, elrejtve e vitában, két „taposóakna”. Az egyik a társadalmi-politikai. Azért, egy kis időre, pillantsunk rá erre is, olvassunk bele az Ady-ellenes irományok egyik összefoglalójának előszavába: „...közönségünk, siralmas lassúsággal ugyan, de lassan-lassan mégis rájön, hogy az Ady-vitában Beöthy Zsoltnak, Rákosi Jenőnek, Szász Károlynak, Négyesy Lászlónak volt és van igaza és nem a faji beállítottságú Ignotusnak, Osvát-nak, Hatvani Lajosnak, Fenyő Miksának, meg követőiknek. … Nem lehet az a mi koszorús költőnk, ki magát a nemzetközi szocialistáknak és nemzeteket lenéző zsidóságnak fölajánlotta, és aki ifjúságunknak nemes eszmények helyett a Vér és Arany bálványát állította oda.”  Tovább nem idézem, részleteiben sem merülök el, annyi elég erről, hogy volt történelmünknek olyan szakasza, amikor ez és épp ez a „csűrdöngölő Ady homlokán” vezetett el a nemzet - a nemzetünk - legnagyobb szégyenéhez. Ahhoz a szakadékhoz, mely ma is nyílt seb történelmünkön; s ebben az örökösnek látszó, végtelenített Ady-vitában aki állást foglal, véleményt mond, annak arról is beszélnie kell: e szakadék mely oldaláról nézi közös történetünket?

            S ott van, amire szintén utaltál, a művelődéstörténeti-irodalomtörténeti kontextus, a nemzedékek állásfoglalásai, az intertextuális összefonódásai mindannak, amit a magyar költészetben Ady jelentett és jelent. Te felteszed a kérdést, „az Ady öröksége mellett kiálló Babitsot is (újra!) anatéma alá kellene vonnunk?” Fontos észrevétel ez is. Mert hát meglehetősen ironikus lenne Ady annullálása az Ady-hatás nélkül. Megjelenésének ereje és súlya bár őszinteségében rejlett, műveit mégis az hatotta át, ami korábbi évszázadainkban is nagyjaink sajátja volt: a hangulat leképezése, megjelenítése. A köz- és magánhangulat, ami mégis megoszlott közösségében, s ez hatott át soraiból a befogadókra épp úgy, mint az ellene ágálókra. A nyílt beszéd persze nem minden esetben jelent egyet a nyílt igazsággal, de a hangulat őszinte visszaadása mindig egyértelműbb, mint a ködös, elvont dagályosság mögé bújó versbeszéd. A mai napig ez az egyik lényeges cezúra vers és vers, mű és mű között; ez az, amit vagy oszt, vagy elutasít a befogadó olvasói és/vagy szakmai közönség. Nagy elágazás lenne ezt a gondolatot itt folytatni, hiszen nem Ady elemzése lenne elsődleges célunk, ám ennyit szükséges volt megemlítenem ahhoz, hogy értsd, mire gondolok az Ady-hatás elfogadói alatt? Sok beszédnek sok az alja, segítségül hívom Pilinszkyt, aki így szólt Adyról: „Számomra - mindenek ellenére - döntően és végérvényesen Ady a legjelentősebb modern magyar költő. Mint Baudelaire a franciáknál, ő az, aki Atlasz módjára megfordította hátán a régi világot, mondhatnám úgy is, a régi magyar világot. Ilyen tettre csak szuverén óriás vállalkozhatott. Hogy mások Európa modernebb törekvéseit közvetítették volna? Mit számít? Ady egy irodalomtörténeti pillanatban a glóbus ránk eső pontján magára vette és meg is fordította a világot. A többi irodalom. És többnyire csak irodalom már.” S bizony, a pályakezdő Sík Sándortól kezdve, akire ez a modernitás kétséget kizáróan erős hatással volt (ha a költő ideológiáját természetesen nem is fogadta el) ez a fölfogás egyre testesebb lett, hisz ki nem akart az új idők új dalainak nyelvén megszólalni? Adyt lehet moráljában, esztétikájában vitára bocsátani, kétségbe vonni, de költészetének értékeit félresöpörni, annullálni, kiirtani – mégis, mit és kit teszünk annak helyébe, átírva száz esztendő irodalomtörténetét? A nyelv lehet egyre pontosabb, no de ha lecseréljük a szótárakat, a szavak megszokott jelentését, akkor lehet-e a meglévő helyébe állítani egy új – mindmáig lappangó – nemzeti irodalmat? Azért ez jóval nehezebb akár a történelem átírásánál is, noha mindkét esetben végül nem a mi, hanem a nagyvilág kezében van a pálca, mely vagy törik, vagy nem efféle törekvéseink fölött.

            Még mindig kitérek a vége szó elől, mert hadd említsem meg egyik kedvenc intertextuális példámat; bárha meglehetősen evidens. De szólaljon meg itt is József Attila, aki nem csak egy versben beszélt Ady nevében, hanem hát kicsit őt szőtte tovább első jelentős névjegyében. Persze, hogy a Tiszta szívvel-re gondolok; hogy is szól?

Nincsen apám, se anyám,
se istenem, se hazám,
se bölcsőm, se szemfedőm,
se csókom, se szeretőm.
 
Harmadnapja nem eszek,
se sokat, se keveset.
Húsz esztendőm hatalom,
húsz esztendőm eladom.
 
Hogyha nem kell senkinek,
hát az ördög veszi meg.
Tiszta szívvel betörök,
ha kell, embert is ölök.
 
Elfognak és felkötnek,
áldott földdel elfödnek
s halált hozó fű terem
gyönyörű szép szívemen.

Hol sarjadt ez a fű...? Talán bizony Ady olvasása közben. A költőt eltalálta Ady sommás kijelentése: „Gonoszak a halottak”? Hogyan is szól az a vers?

Bomló halottat ölnek,
Akik engem gyülölnek.
 
Nem tudok térdre hullni,
Nem tudok megjavulni.
 
Nem tetszem semmiképpen?
Földeljenek el szépen.
 
Én már régen nem élek,
Ravatalról beszélek.
 
Hangom halotti, tompa,
Tegyenek a síromba.
 
Gonoszak a halottak,
Gonoszak a halottak.

            A kemény szavak lesújtó folytatása a József Attiláé; már abban a korban, mely Adyt holtában, sírjából pörbe fogta, ítélőszék elé vonta, s ezt tette József Attilával – nem csupán képletesen; s tenné ezt azóta is, mindig, mindenkivel a kor, az adott kor adott hatalma azok ellen, akik legfőbb bűne mindig csak annyi s éppen annyi, hogy az adott hatalmat – öltsön magára bármilyen ideológiai köntöst – nem tekinti maga fölött állónak, egyetlen követendő mércének, igazságnak, mert jól tudja – csak az igazat kell hinni. Makacsul, elszántan, talán még Adyval is vitázva, bár meglehetősen nehéz kétségbe vonnunk, hogy „A Van csak egy rossz álom / S a valóság a Volna.” Rossz álom, s ugyan mindig végtelennek tűnik, s az adott hatalom szemszögéből ez a végtelenség-érzet egyszerre válik emberi vagy embertelen hitté s reménnyé, s még kortársaink is arra intenek, hogy „Áthatolhatatlan a Van” (Vasadi Péter), s érezzük ennek súlyát, magunk bőrén tapasztalván, hogy s ahogy áthatol azon (testünkön s lelkünkön) a Van – de mégis hinni s tudni kell abban élni: „Jogunk van hinni rangot, istenit”.

            No, hát jó hosszú lett ez a bekezdés, illetvén inkább, hogy: amaz. S egy még mindig maradt. Amolyan végszónak, s ha úgy tetszik, magyarázó bővített mondatnak. A miértre. No és azért, hogy jelezzem: elolvastam valamennyi csatolt írást, böcsülettel, így Szabó Ferenc kis levelét is, melyben arról ír: „tanulmányomban igazából Prohászka mellé álltam”. Bevallom, ezen a félmondaton meglepődtem. Azért is, mert úgy általában minden baj okozója épp ez: úgy állunk valaki mellé, hogy valamiféle szükségét érezzük az ellenfél lekicsinylésének. Pedig ha őt értéktelenebbé tesszük, akkor az őt lebíró győzelem (ha van) értéke is veszít. Egyedül együtt vagyunk s leszünk jobbak, hogy egy ide-is-illő jelmondatot idézzek... S idézek valami mást is, attól a Szabó Ferenctől, akit oly nagyra becsülök, immár vagy negyven éve, életműve számos oldala egészítette ki tudásomat – de okkal inkább csak egy interjúból idézem most szavait: „Nem nagyon reményt keltő a társadalmi-politikai helyzet. Egy kicsit bírálnám mindkét oldalt, mert a széthúzás helyett össze kellene fogni, minimális konszenzust kellene keresni, hogy a nemzet jövőjét, a kisded demokráciát építsük, mert hiszen annak nagyon a kezdetén vagyunk. Ahogy nálunk, úgy az olaszoknál is "partitokrácia" van, azaz a pártok állandóan egymás ellen küzdenek, egymást vádolják, ígérnek; amit ígérnek, nem tartják meg, jóllehet az állami felelősöknek - az egyház szociális tanítása szerint is - az lenne a feladatuk, hogy keressék a lehetséges közjót. Pluralista társadalomban élünk, a baloldaliak ezt gyakran hangoztatják - bírálva a püspökkari körlevelet is -, de ez épp azt jelenti, hogy a másik véleményét, világnézetét tiszteletben tartva is képviseljük a magunkét. A keresztény világnézetnek kell irányítania az egyház olyan világi tagjait, akik elkötelezik magukat a politikában. Több egyetértésre lenne szükség a hazai politikai életben, elismerni azt, ami a másiknál jó, és aztán azt keresni, hogy egy picit jobb legyen az ország helyzete.”

            Évszámot nem írok mögé – úgy tűnik, kortalan mondatok ezek is. Miként gyakorta megdöbbentően korhű mondatokként hatnak ránk Ady Endre kortalan mondatai.

Mit mondhatnék még? Törekedjünk magunk is kortalanná válni... Üdvözlettel, szeretettel s már mindenek után is derűvel

jános

            utóirat: ...mert azért az mindig van. Nos, nem nyitottam ki egy újabb fejezetét a történetnek, bár azt gondolom, abban lenne a lényeg – de nem akartam szaporítani a dialógus láncszemeit. Noha, ugyan nem tértetek ki rá, úgy vélem: az Ady-pör egyfajta „új fellángolásának” kiindulási mozzanata az az újságcikk, mely Gyóni Géza műveit emeli magasba Ady ellenében. A háború áldozatait és hőseit emeli piedesztálra azokkal szemben, akik kétségbe vonták a világháború szükségességét. Ma, száz év elteltével, ez így még inkább metafora-jellegű: ki lehetne, ki kellene térni ennek történelmi üzenetére, bevallom, szándékomban is állt, de lemondtam, terjedelme miatt, erről a szálról. Bár rálapoztam a fentebb említett Thuküdidészre, egyik kedvenc olvasmányomra; mindent elmond diplomáciáról, hadviselésről, világpolitikáról, hatalomvágyról, mondom, mindent – s amúgy, épp emiatt, a világ legfölöslegesebb könyve. Hiszen volt-e értelme annyi évezreden át megőrizni számunkra ezt a mondatot: „És senki se gondolja, hogy egy idegen államért majd saját hazáját dönti veszélybe”.  Ez a ha úgy tetszik józan ha úgy tetszik cinikus figyelmeztetés summázza kicsit (hisz persze tudom, hogy a levezetés azért bonyolultabb) a politika tudományában metaforává vált Thuküdidész-csapdát. Ami a józan ész diadala helyett pusztító háborúk összefüggő sorozatává tette a történelmet – s a kiegyezések sora sem sérthetetlen békeszerződéseket, hanem a békekötések helyén elburjánzó újabb háborúkat jelent. No de hát mit tehetnénk mást, mint belemarunk abba az Ady Endrébe, aki még így is mindennél jobban szeret bennünket? Mert „Pimasz, szép arccal látszik, hogy akar, / De közben búsan lekönyököl, / nyög, sír, ez az én fajtám, a magyar. // Olykor utálom, néha szeretem: / Ennyi emberséges bánatot / Nem adott volna más faj nekem.”

            Ha meghalunk, majd egyformán halunk.  


 
instagram takipçi instagram takipçi free followers for instagram instagram takipçi satın al instagram free followers free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi cheat follower for instagram instagram giriş instagram free follower twitter begeni twitter takipci smm panel sosyal medya paneli instagram takipçi hilesi instagram takipçi hilesi Bahçeşehir Escort Ankara Escort Keciören Escort Ankara escort istanbul Escort Beylikdüzü Escort izmir escort Eryaman Escort izmir Escort Ankara Escort ANKARA ESCORT istanbul escort ankara escort Bahçeşehir Escort ankara escort Beylikdüzü Escort Ankara Escort Kadıköy Escort izmir escort sex izle beylikdüzü escort İstanbul Escort Ataşehir Escort Sincan Escort Çankaya escort Kartal Escort Ankara Escort Antalya escort ankara escort Maltepe Escort Altyazılı Porno sarışın porno Pendik Escort Eros Porno HD Mobil Seks Altyazılı Porno izmit escort Pendik escort escort ankara bayan Ataşehir Escort Escort izmir movies Escort Agency London Movie istanbul escort İstanbul escort escort bayan Esenyurt escort bayan Mersin Escort Ankara Eskort Kızlar ankara escort Escort ümraniye Escort kartal Escort kartal Ankara escort bayan izmir escort Watch porn videos escort mersin Avcılar escort Escort maltepe Escort maltepe Escort pendik Escort bostancı Escort bostancı Escort kadıköy Escort ataşehir ankara escort izmir escort Yabancı Dizi izle Silivri escort bayan F movies Mersin escort Antalya escort casino siteleri 123movies PORNO Eskişehir Escort izmit escort Escort Pendik Bayan Escort Tuzla Kartal Otele Gelen Escort Kurtköy Otele Gelen Escort Ankara rus escort mersin escort kocaeli escort Kartal Escort Bostancı escort Kadıköy Escort Tuzla Escort Ataşehir escort Bostancı Escort Pendik Escort Pendik Escort Ataşehir Escort Ataşehir Escort Anadolu Yakası Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Ataşehir Escort Umraniye escort Bostancı Escort Şerifali Escort Pendik Escort Escort Bayan Kartal Escort Kadikoy escort Pendik Escort Kartal Escort Kartal Escort Nişantaşı Escort Kadıköy escort Maltepe Escort Kocaeli Escort Şirinevler Escort Başakşehir Escort Görükle Escort Bodrum Escort Manisa Escort Bodrum Escort Kuşadası Escort Bakirkoy escort Kurtköy Escort sex hattı mersin escort bahis siteleri bedava bonus bedava bonus veren bahis siteleri Çanakkale Escort Bayan Gaziantep Escort Bolu Escort Bayan kıbrıs escort bayan ısparta escort bayan Gümüşhane escort bayan Burdur Escort Bayan Adana Escort CasinoMaxi yeni giriş adresi Cepbahis yeni giriş adresi samsun escort nevşehir escort rize escort zonguldak escort yozgat escort yalova escort marmaris escort mardin escort manisa escort malatya escort kıbrıs escort van escort urfa escort uşak escort kütahya escort trabzon escort tokat escort sinop escort tekirdağ escort sivas escort escort hatay bayan escort erzincan bayan escort edirne bayan escort düzce bayan escort ağrı bayan escort diyarbakır bayan escort aydin bayan escort didim bayan escort artvin bayan escort denizli bayan escort gümüşhane bayan escort burdur bayan escort giresun bayan escort antep bayan escort antalya bayan escort bolu bayan escort alanya bayan escort afyon bayan escort adana bayan escort eskişehir bayan escort bodrum bayan escort beylikdüzü bayan escort erzurum bayan maraş escort mersin escort niğde escort sakarya escort muğla escort ısparta escort çorum escort çeşme escort çanakkale escort elazığ escort erzincan escort zonguldak escort erzincan escort Escort Bursa Bursa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Niğde Escort Bayan Didim Escort Kütahya Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Afyon Escort Bayan Giresun Escort Bayan Yozgat Escort Bayan Artvin Escort Bayan Kastamonu Escort Bayan Ordu Escort Bayan Çeşme Escort Bayan Escort Erzurum Bolu Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Rize Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Edirne Escort Bayan Kütahya Escort Bayan Sinop Escort Bayan Hatay escort Afyon Escort Bayan Sivas Escort Bayan Yalova Escort Bayan Hatay Escort Bayan Marmaris Escort Bayan Yozgat Escort Bayan kıbrıs escort bayan Artvin Escort Bayan Çanakkale Escort Bayan Diyarbakır Escort Bayan Edirne Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Elazığ Escort Bayan Erzincan Escort Bayan Erzurum Escort Bayan Giresun Escort Bayan ısparta escort bayan Kastamonu Escort Bayan Kuşadası Escort Bayan Manisa Escort Bayan Manisa Escort Bayan Mardin Escort Bayan Nevşehir Escort Bayan Niğde Escort Bayan Ordu Escort Bayan Rize Escort Bayan Sakarya Escort Sakarya Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Şanlıurfa Escort Bayan Sinop Escort Bayan Sivas Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Tekirdağ Escort Bayan Trabzon Escort Bayan Uşak Escort Bayan Van Escort Bayan Van Escort Bayan Yalova Escort Bayan Zonguldak Escort Bayan Bodrum Escort Bayan Konya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Malatya escort bayan Adana Escort Bayan Alanya Escort Bayan Alanya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Antalya Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Bayan Eskisehir Escort Bayan Escort Eskişehir Gaziantep Escort Bayan Antep Escort Bayan Gaziantep Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Mersin Escort Bayan Samsun Escort Bayan Samsun Escort Bayan Escort Bursa Malatya escort kuşadası escort konya escort kocaeli escort kayseri escort kastamonu escort kars escort adana escort afyon escort bodrum escort bayan bodrum escort uşak escort bayan tokat escort bayan tokat escort bayan muğla escort bayan muğla escort bayan marmaris escort bayan maraş escort bayan konya escort bayan kocaeli escort bayan kocaeli escort bayan kıbrıs escort bayan kıbrıs escort bayan kars escort bayan gümüşhane escort bayan mersin escort bayan maraş escort bayan kuşadası escort bayan konya escort bayan kayseri escort bayan hatay escort bayan eskişehir escort diyarbakır escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan burdur escort bayan bolu escort denizli escort bayan escort bodrum balıkesir escort bayan balıkesir escort aydin escort artvin escort agri escort edirne escort bayan düzce escort bayan düzce escort bayan didim escort bayan didim escort bayan denizli escort bayan çorum escort bayan çeşme escort bayan çanakkale escort bayan burdur escort bayan bolu escort bayan mersin escort bayan konya escort bayan antalya escort bayan aydin escort bayan artvin escort bayan agri escort bayan escort afyon adana escort bayan gaziantep escort samsun escort bayan Antalya escort alanya escort bayan ordu escort Sex Hikaye Pashabahis yeni giriş adresi Dinamobet yeni giriş adresi Celtabet yeni giriş adresi Savoybetting yeni giriş adresi Privebet yeni giriş adresi Neyine yeni giriş adresi Bahsegel yeni giriş adresi Makrobet yeni giriş adresi Megabahis yeni giriş adresi Goldenbahis yeni giriş adresi ensobet yeni giriş adresi Liderbahis yeni giriş adresi Kolaybet yeni giriş adresi Venusbet yeni giriş adresi Betpark yeni giriş adresi Gobahis yeni giriş adresi Dumanbet yeni giriş adresi Betlike yeni giriş adresi Arzbet yeni giriş adresi Betmatik yeni giriş adresi Mobilbahis yeni giriş adresi Bets10 yeni giriş adresi Pinbahis yeni giriş adresi Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye Sex Hikaye zonguldak escort yozgat escort yozgat escort yalova escort yalova escort van escort van escort trabzon escort trabzon escort tekirdağ escort tekirdağ escort sivas escort sivas escort urfa escort urfa escort sakarya escort sakarya escort rize escort rize escort ordu escort ordu escort niğde escort niğde escort mardin escort mardin escort manisa escort manisa escort malatya escort malatya escort kütahya escort kütahya escort kastamonu escort kastamonu escort ısparta escort ısparta escort giresun escort giresun escort erzurum escort erzurum escort erzincan escort erzincan escort bursa escort bursa escort bursa escort jestbet yeni giriş adresi jojobet yeni giriş adresi holiganbet yeni giriş adresi imajbet yeni giriş adresi jestbahis yeni giriş adresi kingbetting yeni giriş adresi interbahis yeni giriş adresi lidyabet yeni giriş adresi princessbet yeni giriş adresi matrixbet yeni giriş adresi polobet yeni giriş adresi truvabet yeni giriş adresi modabet yeni giriş adresi pulibet yeni giriş adresi tulipbet yeni giriş adresi wsbets yeni giriş adresi Jasminbet yeni giriş adresi Limanbet yeni giriş adresi ngsbahis yeni giriş adresi pashagaming yeni giriş adresi youwin yeni giriş adresi vevobahis yeni giriş adresi Akcebet yeni giriş adresi Betbaba yeni giriş adresi superbahis yeni giriş adresi Betonbet yeni giriş adresi superbetin yeni giriş adresi yorkbet yeni giriş adresi tempobet yeni giriş adresi wonodds yeni giriş adresi Adiosbet yeni giriş adresi Bahsine yeni giriş adresi Betmoon yeni giriş adresi Betsidney yeni giriş adresi Efsanebahis yeni giriş adresi Gencobahis yeni giriş adresi Hermesbet yeni giriş adresi Egobet yeni giriş adresi Grbets yeni giriş adresi Mavibet yeni giriş adresi Lunabit yeni giriş adresi Jokerbet yeni giriş adresi Seabahis yeni giriş adresi Nakitbahis yeni giriş adresi Queenbet yeni giriş adresi Vegabet yeni giriş adresi Mottobet yeni giriş adresi Romabet yeni giriş adresi Onbahis yeni giriş adresi Showbahis yeni giriş adresi Winxbet yeni giriş adresi hilbet yeni giriş adresi forvetbet yeni giriş adresi bahisarena yeni giriş adresi betper yeni giriş adresi baymavi yeni giriş adresi belugabahis yeni giriş adresi casinometropol yeni giriş adresi gorabet yeni giriş adresi elexbet yeni giriş adresi betboo yeni giriş adresi betcup yeni giriş adresi grandbetting yeni giriş adresi fenomenbet yeni giriş adresi betexper yeni giriş adresi betnano yeni giriş adresi betpapel yeni giriş adresi 1xbet yeni giriş adresi 1xbit yeni giriş adresi anadolucasino yeni giriş adresi artemisbet yeni giriş adresi Sekabet yeni giriş adresi Tipobet yeni giriş adresi Betgram yeni giriş adresi Vdcasino yeni giriş adresi Milanobet yeni giriş adresi Supertotobet yeni giriş adresi Piabet yeni giriş adresi ilbet yeni giriş adresi Betpas yeni giriş adresi Perabet yeni giriş adresi Restbet yeni giriş adresi Betebet yeni giriş adresi Mariobet yeni giriş adresi Asyabahis yeni giriş adresi Betvole yeni giriş adresi Trbet yeni giriş adresi Betticket yeni giriş adresi Betist yeni giriş adresi escort balıkesir favorisen giriş onwin giriş altincasino giriş casinokral giriş casino360 giriş aresbet giriş betmarino giriş betflix giriş limakbahis giriş jetbahis giriş akbet giriş milosbet giriş kareasbet giriş mrcasino giriş casinoslot giriş betkanyon giriş betorder giriş wolbet giriş bahisnow giriş bets4you giriş discountcasino giriş hemenbahis giriş noxwin giriş sinyorbet giriş hiperbet giriş betwego giriş bahistir giriş megapari giriş melbet giriş rentacarantalya Zonguldak havalimanı rent a car Van havalimanı rent a car Uşak havalimanı rent a car Trabzon havalimanı rent a car Tokat havalimanı rent a car Tekirdağ havalimanı rent a car Sivas havalimanı rent a car Şırnak havalimanı rent a car Sinop havalimanı rent a car Siirt havalimanı rent a car Şanlıurfa havalimanı rent a car Samsun havalimanı rent a car Ordu havalimanı rent a car Nevşehir havalimanı rent a car Muş havalimanı rent a car Muğla havalimanı rent a car Mardin havalimanı rent a car Malatya havalimanı rent a car Kütahya havalimanı rent a car Konya havalimanı rent a car Kocaeli havalimanı rent a car Kayseri havalimanı rent a car Kastamonu havalimanı rent a car Kars havalimanı rent a car Kahramanmaraş havalimanı rent a car İzmir havalimanı rent a car İstanbul havalimanı rent a car Isparta havalimanı rent a car Iğdır havalimanı rent a car Hatay havalimanı rent a car Adana havalimanı rent a car Adıyaman havalimanı rent a car Ağrı havalimanı rent a car Amasya havalimanı rent a car Ankara havalimanı rent a car Antalya havalimanı rent a car Aydın havalimanı rent a car Balıkesir havalimanı rent a car Batman havalimanı rent a car Bingöl havalimanı rent a car Bursa havalimanı rent a car Çanakkale havalimanı rent a car Denizli havalimanı rent a car Diyarbakır havalimanı rent a car Elazığ havalimanı rent a car Erzincan havalimanı rent a car Erzurum havalimanı rent a car Eskişehir havalimanı rent a car Gaziantep havalimanı rent a car Hakkari havalimanı rent a car instagram takipci hilesi instagram beğeni hilesi instagram takipci kazan instagram takipci hilesi instagram takipci hilesi instagram followers free instagram followers instagram takipci hilesi instagram followers instagram takipci hilesi instagram takipci hilesi instagram takipçi hilesi instagram takipci satın al smm panel erzurum escort balıkesir escort kadıköy escort samsun escort diyarbakır escort yalova escort muğla escort hatay escort konya escort kıbrıs escort aydın escort nevşehir escort malatya escort burdur escort uşak escort mersin escort eskişehir escort çanakkale escort maraş escort tekirdağ escort ordu escort trabzon escort mardin escort kütahya escort tokat escort zonguldak escort çorum escort adana escort beylikdüzü escort rize escort esenyurt escort bakırköy escort giresun escort yozgat escort niğde escort bolu escort elazığ escort sivas escort düzce escort şişli escort mecidiyeköy escort pendik escort buca escort başakşehir escort avcılar escort afyon escort ısparta escort konak escort kıbrıs escort gümüşhane escort gaziemir escort alanya escort karşıyaka escort halkalı escort kayseri escort kastamonu escort sakarya escort ağrı escort urfa escort van escort kıbrıs escort kocaeli escort denizli escort antep escort manisa escort edirne escort manisa escort kırşehir escort antalya escort artvin escort bilecik escort bursa escort karaman escort karabük escort tekirdağ escort izmit escort sinop escort kırıkkale escort kırklareli escort çankırı escort kuşadası escort sohbet sohbet bodrum escort zonguldak escort adana escort bartın escort yalova escort sakarya escort maraş escort van escort muş escort siirt escort erzurum escort erzincan escort afyon escort nevşehir escort ısparta escort batman escort edirne escort amasya escort çanakkale escort balıkesir escort uşak escort düzce escort hatay escort muğla escort bodrum escort urfa escort mardin escort diyarbakır escort aksaray escort osmaniye escort kilis escort adıyaman escort mersin escort kayseri escort malatya escort zonguldak escort kastamonu escort kütahya escort aydın escort kocaeli escort kurtkoy escort kibris escort bodrum escort alanya escort mugla escort kastamonu escort kars escort karaman escort karabuk escort bingol escort bilecik escort bayburt escort batman escort bartin escort balikesir escort aydin escort artvin escort ardahan escort amasya escort adiyaman escort agri escort afyon escort adiyaman escort adana escort zonguldak escort yozgat escort yalova escort van escort usak escort tunceli escort trabzon escort tokat escort tekirdag escort urfa escort sanliurfa escort sivas escort sinop escort siirt escort sakarya escort rize escort osmaniye escort ordu escort nigde escort nevsehir escort mus escort mersin escort mardin escort manisa escort malatya escort kutahya escort konya escort kocaeli escort kilis escort kirsehir escort kirikkale escort kayseri escort maras escort isparta escort igdir escort hatay escort gumushane escort giresun escort antep escort eskisehir escort erzurum escort edirne escort elazig escort duzce escort corum escort erzincan escort cankiri escort canakkale escort bursa escort bolu escort burdur escort bitlis escort kutahya escort yozgat escort kastamonu escort bitlis escort batman escort burdur escort adana escort kibris escort cesme escort agri escort mugla escort kahramanmaras escort bartin escort afyon escort elazig escort ardahan escort balikesir escort igdir escort cankiri escort osmaniye escort karabuk escort bayburt escort adiyaman escort mardin escort karabuk escort zonguldak escort tokat escort izmit escort sinop escort kars escort bingol escort siirt escort duzce escort nigde escort tunceli escort aksaray escort yalova escort van escort aydin escort mus escort amasya escort nevsehir escort sivas escort giresun escort manisa escort usak escort tekirdag escort edirne escort rize escort erzincan escort ordu escort aydin escort burgaz escort corum escort corlu escort hatay escort malatya escort canakkale escort erzurum escort urfa escort urfa escort tokat escort urfa escort trabzon escort bursa escort canakkale escort eskisehir escort kayseri escort gaziantep escort konya escort isparta escort hatay escot samsun escort diyarbakir escort sakarya escort sivas escort trabzon escort alanya escort bolu escort titan jel yapay kızlık zarı cialis yorumları penis pompası viga 50000 delay 48000 geciktirici hap penis büyütücü hap titan gel viagel silver golden lovita ağrı kesici krem novagra kafur spanish fly orviax lady era estrogenolit penixl feromon parfüm estrogenolit hapı penis pompası lifta 20 mg lifta 20 mg kullanıcı yorumları lifta 5 mg cialis 100 mg fiyatı lifta 5 mg 28 tablet fiyat viagra 100 mg aksöğüt kremi kafur krem geciktirici hap fiyatları cialis 5 mg 28 tablet dapoksetin eczane fiyatı viagra fiyatı iltihaplı romatizma titan jel lifta 20 mg dapoksetin eczane fiyatı orviax vejin jel ankara escort pendik escort bayan ankara escort bayan ankara escort escort ankara escort bayan escort bayan escort bayan escort bayan pendik escort ankara eskort escort pendik kartal escort kurtköy escort maltepe escort tuzla escort pendik escort pendik eskort kurtköy escort kaynarca escort kartal escort escort bayan maltepe escort pendik eve gelen escort tuzla escort pendik otele gelen escort pendik sınırsız escort cashfire.org http://cashfire.org/ ankara escort bayan ankara eskort ankara eskort escort ankara escort bayan abidinpaşa escort altındağ escort ankara escort ayaş escort ayrancı escort bahçelievler escort bala escort balgat escort beypazarı escort çamlıdere escort çankaya escort cebeci escort çubuk escort çukurambar escort demetevler escort dikmen escort elmadağ escort emek escort tuzla escort tuzla escort bayan escort tuzla tuzla eskort aydınlı escort içmeler escort orhanlı escort tuzla escort esat escort etimesgut escort etlik escort gaziosmanpaşa escort gölbaşı escort haymana escort keçiören escort kızılay escort kızılcahamam escort eryaman escort mamak escort nallıhan escort polatlı escort pursaklar escort sincan escort sıhhıye escort tandoğan escort tunalı escort ulus escort yenimahalle escort ankara escort escort ankara ankara escort bayan ankara eskort ankara bayan escort ankara escort ankara rus escort balgat escort çankaya escort çukurambar escort demetevler escort eryaman escort etlik escort keçiören escort kızılay escort sincan escort yenimahalle escort istanbul escort escort istanbul istanbul escort bayan Açık Tütün Fiyatları tütün

istanbul escort apa escort irinevler escort beylikdz escort halkalı escort avrupa yakası escort irinevler escort

kaak bahis - gvenilir bahis siteleri - kaak bahis siteleri

illegal bahis siteleri - kaak canlı bahis - online bahis siteleri

gvenilir canlı bahis - casino siteleri - mobilbahis

cratosslot - canlı bahis siteleri - istanbul escort - ankara escort -

Buy YouTube Subscribers

esenler escort - ili escort