Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Metamorfózisok Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2019. February 8.

Pálmai Tamás

Metamorfózisok

Lengyelországba szervezett adventi zarándoklatot a KÉSZ. Menet, a buszon kisfilmet néztünk, mely a Czestochowába tartó Fekete Madonna-zarándokvonatról szólt. Beszélgetés foszlányai hallatszottak, kicsit háttérbe szeorult a vetítés. Pedig ugyanide tartott kis csapatunk is.

Ahogy telt-múlt az idő, csendes, számunkra is – csak utólag visszagondolva észrevehető – átalakulás kezdődött. Az ország minden tájáról összeverbuválódott, egymást talán csak látásból ismerő társaság közösséggé kezdet szerveződni. Talán az elsuhanó Szentlélek szelíd, kedves simogatása váltotta ki e kis csodát. Csodát, melynek bekövetkeztéhez hozzájárult mindaz, ami ezután következett.

E metamorfózis építőköve volt Krakkó ódon, hitet és ősiséget sugárzó szelleme, a Lengyelországban tapasztalt rend és tisztaság, az emberek nyugodtsága és mosolya, segítőkészsége, az élő, lüktető nyüzsgés, a fiatalok nagy száma, a sok gyerek. De ilyen volt a közös történelmünk megszámlálhatatlanul sok jele és az a tény, hogy ahová mentünk, mindenhol kisütött a nap. És ilyen volt egész Czestochowa maga is, és a csíksomlyói Madonna ajándék másának égi mosolya. Mindez építő kő és gombóc a torokban egyszerre.

Vagy a tömeg a czestochowai bazilikában, mely befogadott, udvarias volt, láthatóan élő hittel telíttetett, komoly, de mégis derűs és megdöbbentően fiatal. Vagy a szentmise alatt fegyelmezetten, rendezetten vonuló ezer nyelvű zarándoksereg, kik óvatosan araszolnak el a mennydörgő szentbeszédet mondó püspöktől alig fél méterre, és mindez természetes: misének lennie kell a hazáért, de a zarándoknak is látnia kell a Fekete Madonnát.

A szusszanásnyi időben bekapott falat, a forralt bor, a csapolt jó sör, a buszos pálinkácska is vérré vált bennünk, hisz a zarándok is csak emberből van. Az út elején egyikük görögkatolikus, a másik római, a harmadik református vagy evangélikus. A végén pedig, mikor pisszenés nélkül, könnyekkel a szemekben és gombócokkal a torokban megnéztük a Boldogasszony-zarándokvonatról szóló csíksomlyói filmet és együtt énekeltük az elhangzó himnuszokat, döbbentünk rá: nem a filmek közül volt egyik jobb vagy rosszabb: mi változtunk meg. A metamorfózis megtörtént.

Eddig a beszámoló. Friss hír viszont a következő: „Június 1-jén tart szabadtéri szentmisét a csíksomlyói hegynyeregben Ferenc pápa, ott, ahol a pünkösdi búcsú miséjét is szokták tartani. Mivel a búcsú az idén egy héttel későbbre esik, felmerült a két esemény összevonásának lehetősége.” A szervezők végül úgy döntöttek, hogy mindkettőt megünneplik. Örömhír tehát, hogy a pápa Erdélybe is ellátogat végre. Sokakban felmerül: megtörténik-e június 1-jén az a metamorfózis, amiről előbb beszéltem, és ami minden Csíksomlyói búcsún bekövetkezik? Bár Ferenc pápa tevékenysége, megnyilatkozásai olykor – a „jóakaratú média” által is szítva – vitát váltanak ki, jó eséllyel igen, megeshet e csoda. Többek között azért is, mert a vendég rég várt látogatása gerjesztője lehet azoknak a folyamatoknak, elősegítői, jó esetben biztosítékai lehetnek a két nagy erdélyi óhaj megvalósulásának: magyar mise a moldvai csángóknak és a Csíksomlyói búcsú világörökség részévé nyilvánítása. Egy legfelsőbb szintű egyházi látogatás után talán könnyebb lesz „lobbizni” mindkét ügyben a megfelelő döntéshozóknál.