Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

ADALBERTO (Wojciech) TOPOLIŃSKI Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2019. February 8.

Adamczyk Bogdan OFMConv: (Riport a szerzővel)

ADALBERTO (Wojciech) TOPOLIŃSKI
élete és műve levelek tükrében

A könyv előszava:

ÜZENET SZÁZADUNKNAK

 "Trgnap együtt miséztem egy atyával, aki Papowo Biskupiéből, Topoliński szülőhelyéről érkezett, és még a nevét sem hallotta.” – írja pár nappal ezelőtt emailban Rychwałdból Bogdan Adamczyk atya. Pedig, az utóbbi években magyarul könyvek készültek róla. Legutóbbi kötetem 2017 húsvétkor a szombathelyi Szülőföld Könyv Kiadó gondozásában, majd néhány hónappal később ugyanott Joanna Urbańska fordításában lengyelül is megjelent. Íme, most pedig, párásodó szemüveggel olvasom és írom az ajánló szavakat a dokumentum-kötethez, amely magyar és lengyel nyelven egy időben jelenik meg.

Évtizede, ugyanígy mi sem tudtunk semmit Wojciech atyáról.

Hogyan is kezdődött?

2008-ban a Szűzanya Lourdes-i jelenésének ünnepén történt, hogy a miskolci, Kelemen Didák atya által épített minorita templom plébánosa, az ebben a templomban 1993. június 21-én, éppen negyedszázada felszentelt pap, lengyel minorita szerzetes, megkért szervezzünk nemzetközi konferenciát. Abban az évben 325 éve – 1684-ben – született, és 300 éve pappá szentelt magyar minorita szerzetes, Isten Szolgája Kelemen Didák atya tiszteletére, halála napjának – 1744 –, április 28-nak a környékén. Nem lelkesedése ragadott magával, mert hiszen két hónap alatt, józan megfontolással, nem igen kezdünk nagy konferenciát szervezni, de elkeseredése – mikor ezt megmondtam neki –. indított arra, hogy bele- vágjunk a munkába. Ekkor került a kezembe – Bogdan atya előszót írt hozzá, és kiadtuk reprintben – P. Mónay Ferenc minoritarendi áldozópap P. Kelemen Didák a Felső-Tiszavidék apostola (1683–1744) című füzetkéje, melynek záró sorai:

Ahol élt és működött, az öregek ma is áhítattal emlegetik a »szent ember« nevét. Ez indította a miskolci minoritákat és a templomukhoz tartozó harmadik rend tagjait, hogy a század elején újra megindíttassák a boldoggá avatási eljárást. 1939 nyarán Adalberto Topoliński, a rendi szentté avatási ügyek általános római kérelmezője el is ment Miskolcra, hogy a helyszíni szemlét megejtse és a található iratokat összeszedje. Az eljárás befejeztével az írásokat magához véve, továbbutazott Lengyelország felé, ahová a krakkói bíboros érsek hívta, Nagy Lajos királyunk leánya, Hedvig királyné ügyének hasonló kivizsgálására. Szeptember elsején azonban a németek megkezdték Lengyelország elfoglalását, Topoliński egy német gyűjtőtáborba került, ahol úgy ő, mint a magával vitt iratok eltűntek.”

Lehet-e tűt keresni a szénakazalban? Hat millió lengyel áldozata volt a második világháborúnak. Egy egész egy tized millióra becsült a német koncentrációs táborokba hurcolt lengyelek száma. De úgy éreztem, mégis neki kell látni, mert abban bizakodtam, hogy hátha rá lehet találni akár egy picinyke darabkára is a magával vitt iratokból. Azután feladtam, milliómódnyi eséllyel sem bíztatóan, tovább keresni a dokumentumokat, de egyre jobban érdekelt, hogy ki is volt ő, a posztulátor. Miért került koncentrációs táborba, és valóban oda került-e? Mi jutott neki végső nyughelyül? Sír… Tömegsír… Gázkamra… Elhantolták-e, és ha igen vajon hol? Látogatjuk szeretteink sírját. Hősök emlékművei előtt tisztelgünk. De hol lehet az ő sírja. Került-e rá virág, gyertya, mécses az eltűnése óta eltelt évtizedek alatt? Csak rosszkor volt rossz helyen? Egyszer csak rátaláltam egy emléktáblára. A ferences rend mártírjai sorában, néhány névvel Maximilián Kolbe atya neve után ott látom az övét. A halál helye: na Pomorzu (Pomerániában). Ez annyit jelent, hogy valóban nem tudni hol. Az viszont, hogy ott áll a neve: a véletlent, a rosszkor volt rossz helyen-t teljességgel kizárja. Kizárja az is, hogy ott a neve és fényképe a Lengyel Nemzeti Archivumban.

Ezer éve áll – „Annyi balszerencse közt. / Oly sok viszály után, / Meg- fogyva bár, de törve nem,” – Európa két védőbástyája, két nemzetállam, „Népek Krisztusa Magyarország”, „Népek Krisztusa Lengyelország”. Két szakrális nemzetállam. A kelet-európai rabnemzetek sorában talán a legtöbbet szenvedettek hazája ez a két szakrális nemzetállam. Fennmaradtunk, mert Isten remekbe szabott tervében ott áll, és a szakralitásban gyökerezik, abból táplálkozik a fennmaradásunk. Az Árpádház annyi szentet, és boldogot adott példaképül a keresztény világnak, mint egyetlen más uralkodóház sem. A lengyel szentek hosszú sorában pedig közös szentjeink is vannak, akiket a világegyház tisztelete övez, és akikhez, mint közbenjárókhoz fordult a történelem vérzivataros századaiban a lengyel és a magyar. Egy keresztény ember a saját kereső életútját járva, mikor a folytatáshoz erőt adó forrásként, mikor világító fáklyaként, de mindig példaképként tekint helytállásukra. Azt hiszem, mondhatom így, a középkortól használt névvel nevezve, – mert századok óta barátaink a barátok –, Bogdan barátot barátjává fogadta Kelemen Didák barát, és viszont. Ebben a barátságban teltek az évek, míg 2014-ben megjelent a könyv. Isten Szolgája P. Kelemen Didák élete és tiszteletének kibontakozása. A Madách Egyesület adta ki Pozsonyban. A hazai olvasókon kívül, így azonnal eljutott a felvidéki olvasókhoz, majd szerte a kárpát-medencei érdeklődők kezébe. Didák atya gyalog, vagy jobb esetben lóháton járta be ezt a gyönyörű, a Mohácsi csatavesztés után három részre szakadt országot, igyekezett a hit és a szeretet erejével, életre kelteni.

1686. szeptember 2-án, 145 évvel és négy nappal török kézre kerülése után, – Beata Virgo Dabit Auxilium – történt meg Buda visszafoglalása.

Az oszmán uralom alól felszabadulva 1703–1711 a Habsburg abszolutizmussal szemben folyik az első magyar szabadságharc, II. Rákóczi Ferenc vezetésével. 1711. április 30-án írják alá a szabadságharcot lezáró, kompromissziókon alapuló békeokmányt. A békével megnyílt az út a háborútól oly sokat szenvedett ország fejlődése előtt, és ennek is köszönhetően lett a XVIII. században a Monarchia egyik legjobban fejlődő országa.

Kelemen Didák gróf Károlyi Sándornak, a béke emberének embereként élte hivatását. Kettőjük Istent követő elhivatottsága volt a misszió, melynek eredményeként templomok és iskolák épültek ott is, ahol a történelmi körülmények úgy adták, hogy akár kétszáz éve sem járt pap arra.

A szentéletű barát nemcsak szavakkal, de még a pestises beteg ápolásától sem visszariadó cselekvő szeretetével hirdette az Evangéliumot. Ahogyan Bogdan atya feldolgozta a csodákkal is kitüntetett életét, abban üzenetet találunk XXI. századi napjainkra. Rácsodálhatunk, mi mindent tudott egyetlen ember, teljesen az Isten kegyelmére hagyatkozva, imádkozva, és éjt nappallá téve dolgozva megtenni a haza felvirágoztatásáért, és újraevangelizálásáért Isten áldásával.

Most a XVIII. századi magyar minorita barát életének feldolgozása után, elkészült az újabb könyv: Adalberto (Wojciech) Topoliński életpályája. Hasonlóan súlyos, és sajnos igen aktuális üzenetet hordoz. A két minorita szerzetes, a magyar hitvalló, Isten Szolgája Kelemen Didák, és a XX. századi lengyel mártír sorsának különleges módon való kapcsolódása mintegy újabb bizonyíték, amely tanulságként szolgálva az ezer éves barátságról és testvériségről felmutatva a Hit és a szeretet erejét, gondolkodásra buzdít, minden jó szándékú keresztényt.

Tudományos alapossággal összeállított dokumentum-gyűjteményt vesz kezébe az olvasó, amely nemcsak ismeretanyagát bővíti, de lelkének épülésére is szolgál. Miközben meg kell köszönnünk Bogdan atya fáradhatatlan és kitartó munkáját, reménykedjünk abban, hogy Kelemen Didák, a béke emberének embere, ahogy nevezem, a Kárpát-medence újjáépítésének egyik fontos lelki segítője, és a „moj Wujek”, a felfedezett és általam nagybácsimmá avatott Topoliński atya egyszerre történő boldoggá avatása az olyigen veszélyeztetett európai kereszténységet erősítő szakrális példa alkalmává lesz.

Dobos Marianne