Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

A hónap szentje: Magyarországi Boldog Pál Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2019. February 1.

A hónap szentje:

Magyarországi Boldog Pál (febr. 10.)

Amikor 1943 szeptemberében híre jött, hogy XII. Piusz pápa szentté avatja Árpádházi Boldog Margitot, érthetően megnőtt a sajtó érdeklődése a domonkosok iránt. A Pesti Hírlap riportere a domonkosok provinciálisától, Badalik Bertalantól, a későbbi veszprémi püspöktől, többek között azt kérdezte: Van-e a domonkos rendnek más magyar szentje is? A riportert meglepte, hogy Badalik egy hosszú listával felelt. Némi barokkos túlzással kijelentette, hogy többek között boldogként tiszteli az egész világ az első magyar tartomány-főnököt, Magyarországi Boldog Pált. Az egész világra kiterjedő tiszteletnek ugyan nincs sok nyoma, és a magyarországi tisztelet sem széleskörű. Boldog Pál emléknapja például nem szerepel az idei Új Ember falinaprájában sem. Pedig ez az újság még az ötvenes években is többször írt róla, sőt egy 2011-es hírükből azt is megtudhattuk, hogy a budapesti világi domonkos közösséget Magyarországi Boldog Pálról nevezték el. Valamilyen formában él tehát a tisztelete ma is.

Születését 1180 tájára teszik. Bolognában jogot hallgatott, majd tanított, egy könyve is fennmaradt. Magyar, illetve Magyarországi néven emlegették. Tanított az egyetemen, egy okirat szerint annak rektora is volt, tehát akár mai fogalmaink szerint is fényes tudományos pályát futott be. Ám amikor Szent Domonkos Bolognába érkezett, prédikációjának hatására hátat fordított az egyetemi méltóságnak és szerzetes lett. Szent Domonkos hamarosan őt küldte néhányad magával Magyarországra, ahol 1221-ben létrehozta a magyar rendtartományt. Pál több kolostort alapított, s a rend nemsokára elismert része lett a magyar egyháznak. Domonkos volt Julianus barát is. Pál azonban nem sokáig maradt magyar földön, a kunok közé indult téríteni. Sikeres volt. A népükkel együtt megkeresztelkedő kun fejedelmek keresztapja II. András királyunk lett. Pál a király halála után is folytatta a térítő munkát, s a kunok között maradt a tatárok támadása idején is. Így érte a vértanúhalál 1241. február 10-én. Mint vértanút kortársai azonnal szentként kezdték tisztelni.

Mit üzen nekünk Magyarországi Boldog Pál vértanú? Előszöris a nyitottságot. Tekintélyes egyetemi tanárként is fontos számára, hogy személyesen hallgassa meg, amit egy nagyhírű, de koldus küllemű vándorprédikátor tanít. A befogadási készséget, hiszen kényelmesebb lett volna mondjuk egy „de szépen beszélt!” felkiáltással hazamenni, s semmit nem változtatni megszokott, s bizonyára értékes életén. A következetes kitartást: szerzetbe lépése után még jó két évtizedig élt, és készségesen teljesítette, amivel megbízták. Olyan alapokat rakott le, amelyek túlélték a századok viharait. Tatár, török veszedelem, felvilágosodás, kommunizmus megtépázta bár, de elpusztítani nem tudta a magyar domonkosok közösségét. A missziós lelkületet: semmi nem kényszerítette a kunok térítésre, de erős volt az evangélium szava: tanítsatok minden népet.

A halála óta eltelt 778 esztendő nem volt elég sem arra, hogy elfelejtsük, sem arra, hogy tisztelete szentté avatássá érjen. Szent Margit esetében XII. Piust még bíboros korában meglepte, hogy Margit kultusza mondhatni folyamatos és széleskörű. Pál esetében ez nem olyan erőteljes, de létezik. Helyezkedhetünk arra az álláspontra, hogy ha az Úristen akarja, hogy valakit oltárra emeljenek, majd a Lélek gondoskodik róla. De az Isten semmit nem kényszerít ránk. Az üdvösség sem kötelező! Tennünk kell érte, és a boldoggá és szentté avatások sem történnek emberi közreműködés nélkül. Érdemes újra meg újra hangoztatni: imameghallgatás nincs ima nélkül. Pál példája ma nekünk könnyebb utat kínál, mint az övé volt: nem kell a Kárpátoktól keletre utaznunk, körül vagyunk véve Istent nem ismerő emberekkel. A belátható időben itt Közép-Európában a vértanúság sem fenyeget. Meddig tétlenkedünk hát? Legalább vigyük az Oltáriszentség elé az elvilágiasodás gondját-baját. Magyarországi Boldog Pál könyörögj érettünk! Gerjeszd fel bennünk a missziós lelkületet!

Surján László