Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Megmaradni, szeretetben Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Kultúra rovat
2018. December 15.

Kabdebó Lóránt

Megmaradni, szeretetben

Ünnepe lehet a magyar könyvkiadásnak Száraz Miklós György látomása a székelyekről. Olyan könyv, amely a téma vitapartnereit is békés beszélgetésre hívja. Mert nemcsak a jelen, meg a közelmúlt, meg az adatolható történetek hordozzák az ellentéteket, hanem az őstörténetek Arany János szavával „ködös, homályos” történetei is. Elköteleződő viták, de az ezeket helyettesítő ironikus számontartások is csak az ellentéteket éltetik. Ehelyett az író a békés tájékozódást ajánlja. Baráti, bölcs eszmecserét. Ezt üdvözöltem a Magyar Idők szombati Lugas melléklete karácsonyi Olvasólámpájában.

 

Megmaradni, szeretetben
(Száraz Miklós György látomása a székelyekről)

Közép-Európa népeinek története az ősidők homályába vész. A közös csak az, hogy ütik egymást. Bizottságok időnként felállnak, de könyvek, amelyekben a legendákat és a tényeket is megírják, és a másik nemzet sértődését is segítenek elkerülni, nem igen születnek. Akkor hát hadd mondjam ki véleményemet Száraz Miklós György legújabb kézikönyvéről: remekmű, mert benne van adatszerűen, tényeket sorakoztatva minden, amit a székelységről a tájékozott embernek tudnia kell, és ami még fontosabb: előadásában akár Bukarestben is megjelenhetett volna, értő fordító segítségével.

Ezzel persze nem azt mondom, hogy a maguk őstörténete iránt elfogult románok közül többen nem fordulnának szembe elbeszéléseivel. Csak azt – és éppen ez a nagy mai hiánycikk! – hogy olyan bölcsességgel, tárgyszeretettel és kellő öniróniával meséli a történeteket, hogy ugyanannál az asztalnál ugyanezzel a hangnemmel szomszéd népeink képviselői is elbeszélhetnék saját jól bejáratott – eddig véresen komolyan előadott – meséiket. Közben meg énekelhetnék: „Én is kerekítem, te is kerekíted.” Mert hogyan is volt – vagy egyáltalán volt-e – a Nibelungok világa, a dákok meg a rómaiak története, no meg a hun, magyar, és a székely krónikás történelem. Arany János hangnemében, a népdalok derűjével hívja közénk a mesemondó asztaltársaságot nagy írónk, Száraz Miklós György. Hogyan is mondja? „Ugye, azon sem ámulnának el, ha kimondanám, hogy a moldvai csángók eredete néhol éppúgy a mítosz gyöngyházfényű ködébe vész, akár a székelyeké vagy a magyaroké? A história ettől a ragyogó, talányos bizonytalanságtól méltóságos és gyönyörű.”

Persze ennél az asztaltársaságnál lehet valóságos tényeket, buktatókat is megemlegetni. Magyarok részéről is, szomszédok tetteiből is sorolni. Oda is, vissza is. Az író jól képzett történész, oklevelek világának alapos ismerője. Ha ő mondja, elhiszem, hogy „hiszen egy eredetinek mondható irat is tartalmazhat történeti valótlanságokat, ahogy a hamisítványok is tartalmazhatnak igazat.”

Móricz évekig gyászolta Trianont azzal, hogy a veszteségnek feléje se nézett. Amikor ráébresztették, meg kell ismerni őket, elutazott közéjük. És megszületett az Erdély trilógia. Száraz Miklós Györgyöt gyermekként elvitte Erdélybe apja, a neves szerkesztő, író drámaszerző, politológus, azóta – szimbolikusan mondva – vissza se jött. Jobban ismer minden udvarházat, harangtornyot, balladát, vallást és székely kaput, mint sok helyben lakó. És érzi mindennek az előtörténetét. Ismer rengeteg embert a múltból és a jelenből. Az egyik legnagyobb magyar regény, a Lovak a ködben – bárha felvidéki a története – a székelység körében leélt élete nélkül nem születhetett volna meg. És most minden tudást és megfejtésre váró nem tudást összeírt nekünk. Leltárt egy népről. „Ne firtassuk hogyan, fogadjuk el, hogy ott vannak, és hogy túlélték a nehéz századokat.”

Miért írta meg ezt a könyvét? „Mint örökké, most is kérdés: túlélik-e a jelent?”

Amikor éjjel emailben gratuláltam, befejezve a könyv olvasását, ekként válaszolt reggelre: „Akkor hát azt mondod, aki végigolvassa, esetleg össze tud rakni valami székely-képet a könyvből? Holott sok kérdésre nem adok választ, mert nem is adhatok, ellenben a mentalitásra igen, a különösségre, ami a perifériahelyzetből, az örök, szüntelen szabadságharc kényszeréből fakad, függetlenül genetikától meg egyebektől, aztán meg a szigetlétből, és annak a lélekre, a tudatra való visszahatásából, és ez egy valóban létező különösségtudatot eredményez... Na, jól belegabalyodtam!” Belegabalyodtunk, mondhatom vele. A könyv zárószavai szellemében: „teljesíteni a feladatot. Megmaradni. Szeretetben.”

(Száraz Miklós György: Székelyek. Történelemről és hagyományról,
Scolar, Budapest, 2018, 259 oldal. Ára: 3999 forint.)

A cikkre kattintva olvasható méretet kapunk