Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Lelkek láncolata Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2018. December 6.

Pálmai Tamás

Lelkek láncolata

   Most, a román centenáriumi ünnepségek után eszembe jutott néhány gondolat. Sok szó esett már a Kós Károlyhoz (született Kosch) is köthető transzilvaniz-musról, mely Erdély érdekeinek érvényesítését céljául kitűző politikai ideológia. Az irodalomban olyan irányzat, amely az 1918 utáni Erdélyben a magyar szellemi élet megteremtését és intézményeinek kifejlesztését tűzte ki céljául. A megszületett művekben is „Erdély lelkét” kívánta a szépirodalom eszközeivel kifejezésre juttatni. Ideológiájának legtöbb tana beépült az erdélyi magyarság közösségtudatába, mondják a nagy és okos könyvek.

   Kós Károly szerint „Ez az országrész külön históriai egység ezer esztendő óta, saját külön erdélyi öntudattal, önálló kultúrával, önérzettel. Az erdélyi embert minden vonatkozásban determinálja ez a föld. Van erdélyi psziché, amely nem az erdélyi magyarság privilégiuma, de predesztinációja az erdélyi németségnek és románságnak is. Ezer esztendő alatt Erdély földjén megtörténik az a gyönyörű csuda, hogy három nép és három kultúra éli életét úgy egymás mellett, hogy mindhárom megőrzi - mert megőrizheti - a maga külön való egyéniségét, de amellett közös és minden környező néptől idegen és rokon néptől és kultúrától elütő karaktert is felvesz.” Tavaszy Sándor szerint Erdély lelkét alig tudjuk racionálisan megragadni. Inkább éljük és érezzük, mintsem tudjuk és ismerjük. „Ott van ez a sajátos erdélyi lélek tekintetünkben, mosolyunkban, szavunkban, szívünk tiszta nemességében, ott van járásunkban, ott van minden idegszálunk-ban, mert itt, ezen a földön, ennek a históriájában, genius locijában lettünk azokká, amik vagyunk. S ha ilyen sajátos erdélyi szellem vagyunk, akkor nekünk magunknak kell kultúránkat is formálnunk, mert a mi számunkra kultúrát senki, még magyarországi testvéreink sem tudnak alkotni és adni.” 

   Nemrég Válaszúton jártunk, a mezőségi szórvány magyarság e nagyszerű szellemi centrumában. Beszélgetés közben rákérdeztem a házigazda Gyöngyire: hogyan éltétek túl a Gyurcsány érát? Nehezen, mondta, hisz ugyan nem apadt el az anyaországi támogatás, de jócskán lecsökkent. Napi fizetési gondjaink voltak. De volt olyan román vállalkozó, aki hitelkeretet nyitott nekünk, hozta minden nap az élelmet, mi meg fizettünk, amikor tudtunk. Nem nézte, hogy magyar iskola vagyunk, csak azt, hogy erdélyi gyerekeket tanítunk, hogy olyan körülményeket biztosítunk nekik, melyek láttán még óvodás korúakat is ideadnak a szülők, olyan családokból is, ahol talán csak az egyik dédnagymama volt magyar. Nem baj, hogy magyarul tanulnak, a családok, a szülők érzik, hogy védő szeretet, gondoskodás veszi körül aprócska gyerekeiket.

   Nos, nem hiszem, hogy a beszállító olvasta a transzilvanizmus műveit, de generációk óta ott, Mezőségen nőtt fel a családja minden tagja. Zsigereiben volt az igazi erdélyiség, emberség. Érző lelkek láncolata alakult ki, nemzetiségtől függetlenül. Ennyi, csak ennyi volna, egy kis történet, kit ilyenkor, ünnepkor el kellett volna mondani. Ünnepkor, mely kinek az, kinek nem, kinek öröm, kinek nem. De attól a közös élet megy tovább, s bizony mondom, békében telne-múlna, ha „Dél csillagai” és csatlósaik nem szítanák a gyűlölet előbb-utóbb őket is megperzselő lángját. Ki lángot vet, tüzet arat, pedig ezen utóbbinál lehetne akár közösen melegedni is.