Bejelentkezés|| Regisztráció
Új jelszó
Iratkozz fel
hírlevelünkre!
GYIKA Megbékélés Chartája
II. Rákóczi Ferenc Alapítvány - Magyarságismereti Mozgótábor
Népszavazás-kalkulátor!
Legyen-e, s ha igen, milyen legyen a népesedéspolitika Magyarországon?
Egy biztosító - több biztosító az egészségügyben? A Magyar-Hon-Lap saját sorozata
KDNP
MKDSZ
IKSZ
FIDESZ
FIDELITAS
FIT
Európai Néppárt
ENP-ED MAGYAR DELEGÁCIÓ
Írj a magyar EP-képviselõknek!
Pesty László: Megsebzett Ünnep
Demokrata Online
Szövetség
ORBÁN VIKTOR
Árkád Szépirodalmi és Mûvészeti folyóirat
Dinnyés József daltulajdonos
Magyarok Háza
A szabad vasárnapért
Kismama bérlet
MTI
Magyar Krónika
Letölthető könyv:

Több írásból álló kötet, mintegy a közép-európai együttélés olvasókönyve.

Creative Commons Licenc
A Magyar-Hon-Lap cikkei a CC - Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! Licenc feltételeinek megfelelően felhasználhatók.

Felhőkép
Idõjáráselõrejelzések
Idõjárás elõrejelzés
A Magyar-Hon-Lap RSS csatornái
Hírlevelek
Hozzáadás a Google kezdõlapjához
Twitter


Bérkalkulátor
Mennyi az annyi? Bérkalkulátor a Magyar-Hon-Lapon!Ez volt a vizitdíj-útmutató


Sajtó
Nagyon hasznos
Küldj SMS-t
Kultúra
Szótárak
KERESZTÚT
Népszavazás 2004

Átváltók

Panoráma
csak egy kattintásra!

Mit látsz az égbolton?
Be szép a Világ!
Web kamerák

Gazdaság
Tözsdeinformációk - Központi Statisztikai Hivatal- OECD statisztika - MNB

Hazai közélet - Egyesületek
1000 év törvényei
Parlament- KormányzatPártokFidelitasIKSZHatárontúli Magyarok Hivatala
Közvéleménykutatások - Választási Hivatal - KÜM EU vonal

Nemzetközi közélet - Egyesületek
Európai Unió - Európai Parlament - Európai Néppárt - Európa Tanács - CDU - Brit Nagykövetség - Capital Commentary -
Magyar Koalíció Pártja - RMDSZ - VMSZ - Magyar Emberjogi Alapítvány

Turisztika - szórakozás
Hotelek - Falusi turizmus - Utazás - Erdély - Hannover EXPO 2000 - WorldGuide - PlanetWare - Világlátó

Internet
Keresõk - Ingyen E-mail lehetõségek - Ingyen WEB-helyek - Virusirtók

Hit - vallás
Biblia
Katolikus - Magyar Katolikus Egyház - Könyvtár - Vatikán - Napi igeliturgia - Virtuális plébánia - Gyulafehérvári érsekség - Gyomaendõdi iskola - Igen c. folyóirat - HÁLÓ - Szeged Rókusi Plébánia - Dunaharaszti és Taksony plébániái - Szent Család Plébánia
Zarándok
Görögkatolikus - Parochia
Református - Parókia.net - Pasarét
Evangélikus - Magyar Evangélikus Egyház
Unitárius Unitárius Egyház -

Egyéb - Hirdetések
Álláshirdetések - SZJA és 1 %

Kiabálás nélkül, magabiztosan Nyomtatás E-mail
További cikkek a kategóriában: Közélet
2018. September 13.

Surján László

Kiabálás nélkül, magabiztosan

Az interneten, facebookon zajló viták során, ha valaki nagy nyomatékot akar adni a szavainak, csupa nagybetűt használ. Ezt kiabálásnak nevezik, és aki él ezzel a lehetőséggel, hamar megkapja a figyelmeztetést: Ne kiabálj!

Mostanában egyre gyakrabban érzem úgy, hogy túl harsányra sikeredik némelyik lapszám címoldala. Értem persze a mögötte lévő felháborodást, olyan méltatlan lépések tanúi vagyunk, amelyre joggal mondható a bicskanyitogató kifejezés is. Ennek ellenére inkább azt az igényt érzem magamban, és olykor a facebookos hozzászólásokban is, hogy megnyugtassanak. Békére, nem harcra vágyunk. Politikai ellenfeleink kétségtelenül provokálnak, de talán bölcsebb lenne nem venni tudomást róluk.

Most néhány címlap megmutatásával próbálom érzékeltetni, hogy mire gondolok. A trónörökös meggyilkolását, illetve a II. világháború kitörését így adták tudtunkra a korabeli lapok:

A képen szöveg, újság láthatóA leírás teljesen megbízható A képen szöveg, újság, könyv, palack láthatóA leírás teljesen megbízható

 

Ezekhez a megrázó és hazánk sorsát alapjaiban megszabó, milliók életét követelő eseményekhez képest jelentéktelen epizód egy tehetségtelen és végtelenül elfogult nő piszkálódása, sőt még az Európai Parlament többségének önmagáról szellemi szegénységi bizonyítványt kiállító szavazása is. Ezért felesleges, hogy a Magyar Hírlap ezzel a címlappal jelent meg:

A képen szöveg, újság, könyv láthatóA leírás teljesen megbízható

Minden szavával egyetértek, és elfogadom, hogy erre is lehet olvasói igény. Mégis aránytévesztésnek, a piszkálódók felértékelésének tartom a „kiabálást”. Több okból javaslom a visszafogottságot. Egyrészt igen messze vagyunk még attól, hogy hazánkat ezen jelentésnek csúfolt röpirat alapján bármi retorzió érje. Az erre irányuló folyamatnak a Portfolió összefoglalása szerint 11 lépése van, s egyre nehezebb kritériumokat kell a vádlóknak teljesíteniük. Még meg sem száradt a tinta a jelentésen, máris megszólaltak komoly emberek, akik hibának, egyfajta öngólnak tartják ezt a szavazást. Története egyik legnagyobb hibáját követte el az Európai Parlament Magyarország megbüntetésével – jelentette ki tegnap Berlinben a Sargentini-jelentés elfogadásáról Arnold Vaatz, aki a CDU/CSU frakcióvezetőhelyettese Berlinben. Mellesleg a megbüntetés szó nem is pontos, inkább az elítélést kellene használni.

A történtek legnagyobb vesztese – sajnos – az Európai Néppárt (EPP). Évek óta az a helyzet, hogy ez a frakció fontos kérdésekben nem tud egységes álláspontot képviselni, ezért úgymond lelkiismereti szavazást enged meg tagjai számára. Ezáltal elvesztette arculatát, jellegtelen lett. Eddigi sikereit annak köszönheti, hogy az európai választásokon nem rá, hanem a tagpártokra szavaznak az emberek. Ezáltal több ciklus óta meg tudta őrizni vezető szerepét, amit ekként nem saját magának, hanem tagpártjainak köszönhet. Érdeke volt tehát, hogy akár komoly elvi engedményekkel, de minél több párt csatlakozzon hozzá. A közös elvek hiánya viszont lassan megbosszulja magát. Ez a helyzet kínálva kínálja magát arra, hogy Macron elnök megpróbálja szétszedni az EPP-t és egy új pártcsalád kialakításával átvenni az Európai Parlament vezetését. Az EPP egységének helyreállítása a kulcskérdés. Erre az Orbán Viktor javasolta út, az elvi alapok megszilárdítása látszik járhatónak. Európa jövőjét az eredeti, kereszténydemokrata út szolgálja, Macron elgondolása egy új, a korábbitól gyökeresen eltérő, érzésem szerint nem az európai polgárok, hanem a tőke érdekeit szolgáló Európához vezet. A helyzet nehéz, de a végkifejlettbe nekünk, magyar választóknak is van beleszólásunk, jövő tavasszal. Eddig az összes európai választást megnyertük, jó lenne ezt a hagyományt folytatni. Kiabálás nélkül, magabiztosan.